Rabarber, de groente onder het fruit – De groente die vaak wordt gebruikt als fruit. Rabarber ken je waarschijnlijk van de zoete gerechten. De toetjes, het gebak, of de rabarbermoes of compote met suiker. Toch is dit lid van de duizendknoopfamilie, met de grote groene bladeren, en de groene, rode, of rood-groene stelen, een echte stengelgroente. Die grote bladeren kun je trouwens niet eten. De stelen echter hebben een lekkere, friszure smaak. De groene zijn vaak wat zuurder dan de rode. Er bestaan verschillende soorten rabarber, ook daar in kan verschil zitten in hoe zuur de rabarber is. Rabarber is nu niet de meest verkochte groentesoort. Dan kan ook te maken hebben met de vaak hoge prijs aan het begin van het seizoen. En niet iedereen is een liefhebber. Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets! En als je er wel van houdt, dan is er goed nieuws, want hier vind je veel inspiratie voor de beste tips en weetjes, en de allerlekkerste recepten met rabarber.
Dus als je op de markt bent, of bij de groenteboer, neem een paar bossen mee, en vier de lente!
Het rabarberseizoen
Als er weer rabarber te koop is, dan is het lente. Althans, zo was het vroeger. Het gebruikelijke teeltseizoen loopt van april tot en met juni. Bij sommige soorten kan de oogst doorlopen tot in augustus. Door geforceerde teelt, in kassen die volledig van het daglicht zijn afgesloten, wordt er bijna jaarrond geteeld. De reden dat er in die kassen geen daglicht binnenkomt, is dat de groeiomstandigheden van de planten op die manier beter gecontroleerd kan worden. Het bijzondere aan de in de kas geteelde variant, is dat de stengels een dieprode kleur hebben en dat de smaak van die rabarber wat zoeter is dan van de buiten geteelde soort.
Zo koop je en bewaar je rabarber op de juiste manier
Als je naar de markt of de groenteboer gaat om rabarber te kopen, let dan op de volgende dingen.
Omdat er verschillende soorten verkocht worden kan het uiterlijk wat afwijken. Er zijn soorten die van binnen groen zijn en soorten die van binnen roze of rood zijn. De groene soorten zijn niet te vroeg geoogst of onrijp, ze horen gewoon groen te zijn. De stengels moeten stevig aanvoelen, knapperig en sappig zijn. Oude rabarber is droog en voelt wat taaier aan. De stelen zijn dan te dik, en bevatten vezelige draden. Ook kunnen de stelen dan hol zijn. Dit kun je zien door naar het snijvlak te kijken. Als daar gaten in zichtbaar zijn is de rabarber niet vers. Laat die dan beter liggen, want ze zijn een stuk minder lekker dan verse rabarber.
Je kunt rabarber het beste op de dag van aankoop direct klaarmaken. Lukt dat niet, bewaar de stengels dan het liefst in de groentelade van de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek. Op die manier kun je de groente ongeveer drie dagen bewaren. Als er nog blad aan zit, haal dit er dan af. Dat maakt het iets langer houdbaar. Het is ook mogelijk om rabarber in te vriezen. Was in dat geval de stengels eerst en snijd ze in stukjes. Doe ze in een afgesloten diepvriesdoos of zakje en vries ze ongekookt in. In de vriezer, bij -18 graden kun je het zo een jaar bewaren. Voor meer tips en weetjes lees je onderstaand artikel!
Tips & weetjes voor als je wilt koken of bakken met rabarber
Het rabarberseizoen loopt van april tot en met juli, met mei als beste maand. Als er weer rabarber is weet je dat de lente is begonnen.
Het klaarmaken van rabarber
Rabarber is van nature zuur. Er zit oxaalzuur, appelzuur en citroenzuur in. Je zou dus direct de neiging krijgen om veel suiker toe te voegen, maar er zijn ook andere manieren om het zuur een beetje te neutraliseren. Er werd vroeger, en nu ook nog wel, een beetje krijt aan het gerecht toegevoegd. Nee, geen schoolbordkrijt! Je kunt bij de drogist of de apotheek calciumcarbonaat kopen. Niet te vaak gebruiken, want de combinatie met oxaalzuur zou nierstenen kunnen veroorzaken. Wetenschappers raden dan ook aan om in plaats van calciumcarbonaat, kaliumhydroxide te gebruiken. Dat zou dergelijke problemen niet opleveren. Maar misschien een betere en gezondere optie is, om wat fijn gesneden, gedroogde, abrikozen aan je rabarbermoes toe te voegen. Die abrikozen bevatten van nature veel calcium, dus daardoor zal het zuur ook wat geneutraliseerd worden. En natuurlijk is het ook gewoon lekkerder dan krijt!
11 inspirerende recepten voor rabarberdesserts!
Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Om te beginnen is het natuurlijk bij uitstek geschikt om lekkere toetjes mee te maken. De combinatie met aardbeien is een echte klassieker. Maar ook andere fruitsoorten doen het goed samen met rabarber. Denk aan sinaasappel, frambozen, druiven en bananen. Maar ook de combinatie met amandelen, pistachenoten, honing of vanille is heerlijk! Om je helemaal in de stemming voor rabarber te krijgen krijg je 11 recepten voor fantastische desserts!
Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten
Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?
Andere mogelijkheden met rabarber
Natuurlijk zijn er behalve desserts nog veel meer mogelijkheden. Je maakt met rabarber een heerlijke jam, je bakt er de lekkerste taarten, taartjes en muffins mee.
Rabarber aardbeien muffins
Rabarber aardbeien muffins zijn heerlijke luchtige, frisse muffins, zacht in de mond en met een smeuïg kruimellaagje. Altijd lekker!
Koekreep met rabarber en aardbei
Geniet van de lente en maak rabarber aardbeienjam. Met die jam maak je een heerlijke koekreep met rabarber en aardbei.
Rabarber koek met skyr en honing
Deze rabarber koek met skyr en honing die je als een plaattaart bakt is heerlijk fris en romig en (relatief) laag in calorieën.
Rabarbertaart met schuim
Rabarber en schuim, zoet en zuur. Ze zijn elkaars tegenpolen en vullen elkaar perfect aan. Probeer zeker deze rabarbertaart met schuim.
Stengelgroenten; soorten & recepten
Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?