Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Rabarber, de groente onder het fruit

Redactie door Redactie
in Specials
1
Rabarber

Rabarber, de groente onder het fruit – De groente die vaak wordt gebruikt als fruit. Rabarber ken je waarschijnlijk van de zoete gerechten. De toetjes, het gebak, of de rabarbermoes of compote met suiker. Toch is dit lid van de duizendknoopfamilie, met de grote groene bladeren, en de groene, rode, of rood-groene stelen, een echte stengelgroente. Die grote bladeren kun je trouwens niet eten. De stelen echter hebben een lekkere, friszure smaak. De groene zijn vaak wat zuurder dan de rode. Er bestaan verschillende soorten rabarber, ook daar in kan verschil zitten in hoe zuur de rabarber is. Rabarber is nu niet de meest verkochte groentesoort. Dan kan ook te maken hebben met de vaak hoge prijs aan het begin van het seizoen. En niet iedereen is een liefhebber. Je houdt ervan of je vindt het helemaal niets! En als je er wel van houdt, dan is er goed nieuws, want hier vind je veel inspiratie voor de beste tips en weetjes, en de allerlekkerste recepten met rabarber.

Dus als je op de markt bent, of bij de groenteboer, neem een paar bossen mee, en vier de lente!

Het rabarberseizoen

Als er weer rabarber te koop is, dan is het lente. Althans, zo was het vroeger. Het gebruikelijke teeltseizoen loopt van april tot en met juni. Bij sommige soorten kan de oogst doorlopen tot in augustus. Door geforceerde teelt, in kassen die volledig van het daglicht zijn afgesloten, wordt er bijna jaarrond geteeld. De reden dat er in die kassen geen daglicht binnenkomt, is dat de groeiomstandigheden van de planten op die manier beter gecontroleerd kan worden. Het bijzondere aan de in de kas geteelde variant, is dat de stengels een dieprode kleur hebben en dat de smaak van die rabarber wat zoeter is dan van de buiten geteelde soort.

Zo koop je en bewaar je rabarber op de juiste manier

Als je naar de markt of de groenteboer gaat om rabarber te kopen, let dan op de volgende dingen.

Omdat er verschillende soorten verkocht worden kan het uiterlijk wat afwijken. Er zijn soorten die van binnen groen zijn en soorten die van binnen roze of rood zijn. De groene soorten zijn niet te vroeg geoogst of onrijp, ze horen gewoon groen te zijn. De stengels moeten stevig aanvoelen, knapperig en sappig zijn. Oude rabarber is droog en voelt wat taaier aan. De stelen zijn dan te dik, en bevatten vezelige draden. Ook kunnen de stelen dan hol zijn. Dit kun je zien door naar het snijvlak te kijken. Als daar gaten in zichtbaar zijn is de rabarber niet vers. Laat die dan beter liggen, want ze zijn een stuk minder lekker dan verse rabarber.

Je kunt rabarber het beste op de dag van aankoop direct klaarmaken. Lukt dat niet, bewaar de stengels dan het liefst in de groentelade van de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek. Op die manier kun je de groente ongeveer drie dagen bewaren. Als er nog blad aan zit, haal dit er dan af. Dat maakt  de rabarber iets langer houdbaar. Het is ook mogelijk om rabarber in te vriezen. Was in dat geval de stengels eerst en snijd ze in stukjes. Doe ze in een afgesloten diepvriesdoos of zakje en vries ze ongekookt in. In de vriezer, bij -18 graden kun je het zo een jaar bewaren. Voor meer tips en weetjes lees je onderstaand artikel!

rabarber

Tips & weetjes voor als je wilt koken of bakken met rabarber

Het rabarberseizoen loopt van april tot en met juli, met mei als beste maand. Als er weer rabarber is weet je dat de lente is begonnen.

Het klaarmaken van rabarber

Rabarber is van nature zuur. Er zit oxaalzuur, appelzuur en citroenzuur in. Je zou dus direct de neiging krijgen om veel suiker toe te voegen, maar er zijn ook andere manieren om het zuur een beetje te neutraliseren. Er werd vroeger, en nu ook nog wel, een beetje krijt aan het gerecht toegevoegd. Nee, geen schoolbordkrijt! Je kunt bij de drogist of de apotheek calciumcarbonaat kopen. Niet te vaak gebruiken, want de combinatie met oxaalzuur zou nierstenen kunnen veroorzaken. Wetenschappers raden dan ook aan om in plaats van calciumcarbonaat, kaliumhydroxide te gebruiken. Dat zou dergelijke problemen niet opleveren. Maar misschien een betere en gezondere optie is, om wat fijn gesneden, gedroogde, abrikozen aan je rabarbermoes toe te voegen. Die abrikozen bevatten van nature veel calcium, dus daardoor zal het zuur ook wat geneutraliseerd worden. En natuurlijk is het ook gewoon veel lekkerder dan krijt!

13 inspirerende recepten voor rabarberdesserts!

Je kunt er heel veel lekkere dingen mee maken. Om te beginnen is het natuurlijk bij uitstek geschikt om lekkere toetjes mee te maken. De combinatie met aardbeien is een echte klassieker. Maar ook andere fruitsoorten doen het goed samen met rabarber. Denk aan sinaasappel, frambozen, druiven en bananen. Maar ook de combinatie met amandelen, pistachenoten, honing of vanille is heerlijk! Om je helemaal in de stemming voor rabarber te krijgen krijg je 13 recepten voor fantastische desserts!

Rabarber desserts; lekkere en inspirerende recepten

rabarber desserts
Specials

Lust je graag rabarber? Ga dan eens een stapje verder dan de bekende rabarber compote. Durf jij één van deze rabarber desserts te proberen?

Check het recept of lees de infoDetails

Andere mogelijkheden met rabarber

Natuurlijk zijn er behalve desserts nog veel meer mogelijkheden. Je maakt met rabarber een heerlijke jam, je bakt er de lekkerste taarten, taartjes en muffins mee.

Koekreep met rabarber en aardbei
Gebak

Koekreep met rabarber en aardbei

Geniet van de lente en maak rabarber aardbeienjam. Met die jam maak je een heerlijke koekreep met rabarber en aardbei.

Rabarber koek met skyr en honing
Gebak

Rabarber koek met skyr en honing

Deze rabarber koek met skyr en honing die je als een plaattaart bakt is heerlijk fris en romig en (relatief) laag in calorieën.

Rabarber aardbeien muffins
Cake

Rabarber aardbeien muffins

Rabarber aardbeien muffins zijn heerlijke luchtige, frisse muffins, zacht in de mond en met een smeuïg kruimellaagje. Altijd lekker!

Rabarbertaart met schuim
Taart

Rabarbertaart met schuim

Rabarber en schuim, zoet en zuur. Ze zijn elkaars tegenpolen en vullen elkaar perfect aan. Probeer zeker deze rabarbertaart met schuim.

Vorige Volgende
Stengelgroenten

Stengelgroenten; soorten & recepten

Ze zijn minder bekend dan de bladgroenten en knolgewassen, maar allemaal wel verrassend lekker. Weet jij alles al van stengelgroenten?

Tags: GroenteLente
DeelPin49TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!