Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Hoe lang kun je fruit bewaren maar vooral hoe bewaar je het

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren – Door fruit op de juiste manier te bewaren voorkom je verspilling.

Fruit is gezond en het ziet er altijd zo lekker uit. Vaak ben je dan geneigd om meer te kopen dan je nodig hebt. Het kan ook zijn dat je maar een keer per week boodschappen doet en dat je fruit koopt voor een hele week. In beide gevallen moet dat fruit bewaard worden. Maar hoe doe je dit het beste zonder al te veel kwaliteitsverlies?

Koel bewaren is niet altijd beter

Vers fruit wordt na aankoop meestal direct in de koelkast gelegd. Voor veel fruitsoorten is dat ook prima, maar niet alle soorten houden van kou. Er zijn een paar ezelsbruggetjes die je kunt gebruiken als leidraad.

Banaan, ananas, meloen, bewaar je het liefst rond de 13 graden. Ze groeien op warme plekken en ze voelen zich dan ook het beste in een warmere omgeving.

Appels en peren groeien in het najaar, dan is het buiten fris. Bewaar ze dan ook koel.

Zacht fruit is zacht en dus gevoelig, bewaar zacht fruit dus ook koel.

Koel bewaren en op kamertemperatuur eten

Verfrissend of liever smaakvol

Ga je voor een lekker verfrissend stukje fruit dan zul je minder proeven van het fruit omdat je door de kou minder proeft. Aardbeien zijn daar een mooi voorbeeld van. Je bewaart aardbeien in de koelkast omdat ze vrij snel bederven op kamertemperatuur. Toch kun je dit fruit beter een half uurtje voordat je het gaat eten uit de koelkast halen. De smaak is dan veel zoeter en intenser. Probeer het maar eens uit, haal een aardbei uit de koelkast. Na een kwartiertje haal je nog een aardbei uit de koelkast, je eet ze direct op. Kort daarna eet je die andere aardbei op die even buiten de koelkast heeft gelegen, die zal veel meer smaak hebben.

Van rijp naar rot, hoe voorkom je dat?

Bederf kun je niet voorkomen, je hebt te maken met een vers product. Door vers fruit te koel te bewaren vertraag je het rijpingsproces en blijft het langer goed. Doe dat het liefst in de originele verpakking of in koelkastdozen. Fruit wat niet koel bewaard hoeft te worden kan op de fruitschaal, liever ook op een niet te warme plek. Bananen, appels, peren, steenfruit en kiwi leg je liever niet bij ander fruit. Omdat die verder rijpen na oogsten produceren ze ethyleen, wat er voor zorgt dat ander fruit sneller zal rijpen. Dit kan handig zijn als het fruit niet rijp is, maar meestal wil je dit voorkomen.

Wordt het fruit echt te rijp? Maak dan een grote schaal fruitsalade en serveer dat als tussendoortje of nagerecht. Heb je te veel voor een fruitsalade? Jam maken is niet moeilijk en een ouderwetse en hele lekkere manier van conserveren.

Een handige lijst: waar bewaar je welk fruit?

Heel begrijpelijk dus dat je soms het overzicht kwijt bent hoe je vers fruit het beste kunt bewaren. Hieronder vind je een duidelijk lijstje. Daar zie je in een oogopslag hoe lang en waar je dat lekkere, verse fruit het beste kunt bewaren.

Koud bewaren op 4-7 graden

  • aardbeien  3 dagen
  • abrikozen tot 7 dagen
  • appel 2 tot 4 weken
  • bessen alle soorten 3 dagen
  • druiven tot 7 dagen
  • frambozen 3 dagen
  • kersen 3 dagen
  • kiwi tot 3 weken
  • peren 2 tot 4 weken
  • perziken tot 7 dagen
  • nectarines tot 7 dagen
  • pruimen tot 7 dagen

Op kamer/keldertemperatuur bewaren op 10-15 graden

  • ananas tot 7 dagen
  • avocado tot 3 dagen, indien langer in koelkast
  • bananen tot 7 dagen
  • citroenen 1-2 weken
  • grapefruit 1-2 weken
  • limoenen 1-2 weken
  • mandarijnen 1 tot 2 weken
  • mango tot 5 dagen,
  • meloenen tot 7 dagen
  • sinaasappels 1-2 weken
  • vijgen tot 3 dagen, indien langer in koelkast

Nog wat extra tips om fruit te bewaren

Als het in de zomer buiten heel warm is, kun je alle soorten fruit gewoon in de koelkast bewaren, met uitzondering van bananen.

Gesneden fruit moet je altijd koel en in een afgesloten bakje bewaren.

Hoe lang je fruit kunt bewaren is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de kwaliteit en de rijping bij aankoop.

Fruit bewaren; print voor op de koelkast

Fruit

Fruit

Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie

Tags: Fruit
DeelPin6TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!