Vers fruit bewaren – Door fruit op de juiste manier te bewaren voorkom je verspilling.
Fruit is gezond en het ziet er altijd zo lekker uit. Vaak ben je dan geneigd om meer te kopen dan je nodig hebt. Het kan ook zijn dat je maar een keer per week boodschappen doet en dat je fruit koopt voor een hele week. In beide gevallen moet dat fruit bewaard worden. Maar hoe doe je dit het beste zonder al te veel kwaliteitsverlies?
Koel bewaren is niet altijd beter
Vers fruit wordt na aankoop meestal direct in de koelkast gelegd. Voor veel fruitsoorten is dat ook prima, maar niet alle soorten houden van kou. Er zijn een paar ezelsbruggetjes die je kunt gebruiken als leidraad.
Banaan, ananas, meloen, bewaar je het liefst rond de 13 graden. Ze groeien op warme plekken en ze voelen zich dan ook het beste in een warmere omgeving.
Appels en peren groeien in het najaar, dan is het buiten fris. Bewaar ze dan ook koel.
Zacht fruit is zacht en dus gevoelig, bewaar zacht fruit dus ook koel.
Koel bewaren en op kamertemperatuur eten
Verfrissend of liever smaakvol
Ga je voor een lekker verfrissend stukje fruit dan zul je minder proeven van het fruit omdat je door de kou minder proeft. Aardbeien zijn daar een mooi voorbeeld van. Je bewaart aardbeien in de koelkast omdat ze vrij snel bederven op kamertemperatuur. Toch kun je dit fruit beter een half uurtje voordat je het gaat eten uit de koelkast halen. De smaak is dan veel zoeter en intenser. Probeer het maar eens uit, haal een aardbei uit de koelkast. Na een kwartiertje haal je nog een aardbei uit de koelkast, je eet ze direct op. Kort daarna eet je die andere aardbei op die even buiten de koelkast heeft gelegen, die zal veel meer smaak hebben.
Van rijp naar rot, hoe voorkom je dat?
Bederf kun je niet voorkomen, je hebt te maken met een vers product. Door vers fruit te koel te bewaren vertraag je het rijpingsproces en blijft het langer goed. Doe dat het liefst in de originele verpakking of in koelkastdozen. Fruit wat niet koel bewaard hoeft te worden kan op de fruitschaal, liever ook op een niet te warme plek. Bananen, appels, peren, steenfruit en kiwi leg je liever niet bij ander fruit. Omdat die verder rijpen na oogsten produceren ze ethyleen, wat er voor zorgt dat ander fruit sneller zal rijpen. Dit kan handig zijn als het fruit niet rijp is, maar meestal wil je dit voorkomen.
Wordt het fruit echt te rijp? Maak dan een grote schaal fruitsalade en serveer dat als tussendoortje of nagerecht. Heb je te veel voor een fruitsalade? Jam maken is niet moeilijk en een ouderwetse en hele lekkere manier van conserveren.
Een handige lijst: waar bewaar je welk fruit?
Heel begrijpelijk dus dat je soms het overzicht kwijt bent hoe je vers fruit het beste kunt bewaren. Hieronder vind je een duidelijk lijstje. Daar zie je in een oogopslag hoe lang en waar je dat lekkere, verse fruit het beste kunt bewaren.
Koud bewaren op 4-7 graden
- aardbeien 3 dagen
- abrikozen tot 7 dagen
- appel 2 tot 4 weken
- bessen alle soorten 3 dagen
- druiven tot 7 dagen
- frambozen 3 dagen
- kersen 3 dagen
- kiwi tot 3 weken
- peren 2 tot 4 weken
- perziken tot 7 dagen
- nectarines tot 7 dagen
- pruimen tot 7 dagen
Op kamer/keldertemperatuur bewaren op 10-15 graden
- ananas tot 7 dagen
- avocado tot 3 dagen, indien langer in koelkast
- bananen tot 7 dagen
- citroenen 1-2 weken
- grapefruit 1-2 weken
- limoenen 1-2 weken
- mandarijnen 1 tot 2 weken
- mango tot 5 dagen,
- meloenen tot 7 dagen
- sinaasappels 1-2 weken
- vijgen tot 3 dagen, indien langer in koelkast
Nog wat extra tips om fruit te bewaren
Als het in de zomer buiten heel warm is, kun je alle soorten fruit gewoon in de koelkast bewaren, met uitzondering van bananen.
Gesneden fruit moet je altijd koel en in een afgesloten bakje bewaren.
Hoe lang je fruit kunt bewaren is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de kwaliteit en de rijping bij aankoop.
Fruit bewaren; print voor op de koelkast
Fruit
Wat zijn nu de seizoenen van vers fruit, en waar moet je op letten als je fruit koopt? Je vindt op deze pagina veel recepten & inspiratie