Welke appels gebruik je in appeltaart? – Wat zijn de eigenschappen van de appels en waar moet je op letten bij het bakken van appeltaart?
Met zoveel keuze is het soms lastig om de goede appels voor je appeltaart te kiezen. Welke appel je het beste kunt gebruiken kan per appeltaart verschillen en natuurlijk hangt de keuze van de appelsoort ook af van je persoonlijke voorkeur. Houd je van een bite in de taart of kies je toch liever voor zacht en smeuïg. Hier staan de meest gebruikte appels voor appeltaart voor je op een rijtje om de keuze makkelijker te bepalen.
Welke appel je het beste kunt gebruiken kan per appeltaart verschillen en natuurlijk hangt de keuze van de appelsoort ook af van je persoonlijke voorkeur
Welke appels gebruik je in appeltaart?
Elstar voor een frisse bite
Elstar is de meest gebruikte appel voor appeltaart en ideaal voor een Hollandse appeltaart. De Elstar is friszoet en knapperig en zorgt voor een bite in je appeltaart. Het grote voordeel van de Elstar is dat de appel weinig vocht loslaat tijdens het bakken waardoor de bodem mooi krokant bakt.
Jonagold voor een appeltaart gemaakt met cake
De Jonagold lijkt als het gaat om smaak veel op de elstar, maar de Jonagold is iets zachter en laat meer vocht los. De Jonagold appel is perfect in een appeltaart gemaakt met cake. De cake blijft mooi zacht door het sap en de appel, maar de appel blijft wel lekker stevig waardoor hij een lekkere bite geeft.
Goudrenet voor een zuurtje en voor de binding van de vulling
De Goudrenet is een friszure appel die makkelijk tot moes kookt. De moesappel wordt veel gebruikt in appeltaarten. Tijdens het bakken verliest de appel zijn bite. Erg lekker voor wie van een iets zuurdere appeltaart houdt die lekker smeuïg is. De appel laat wel vocht los en kan dus een zachtere bodem als resultaat hebben. Het voordeel van die moesappel is dat het een bindend effect in de vulling geeft. Wat ons betreft ideaal in combinatie met een van de andere soorten.
Golden delicious voor een stevige taart met minder suiker
Een stevige iets zoete appel is de Golden delicious. Die bakt vrij stevig. De appel mist een beetje het zuurtje waardoor je minder suiker nodig hebt in de appeltaart.
Granny Smith voor een frisse taart met een bite
De Granny Smith is een stevige zure appel. Gebruik je die frisse appel in een appeltaart dan is een extra schepje suiker geen overbodige luxe. De appel blijft goed stevig na het bakken.
Let op de bakeigenschappen van de appel om jouw voorkeur te bepalen
Welke appels gebruik je in appeltaart? Dit is de allerlekkerste vulling:
Een vulling waarvan iedereen zegt dat het de allerlekkerste is. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je van een mooie zachte vulling met toch een bite houdt is een goed advies de combinatie van half Elstar met half Goudrenet. De Goudrenet zorgt ervoor dat alles mooi bij elkaar blijkt en de Elstar geeft toch een lekkere bite.
Het advies: Combineer Elstar en Goudrenet voor een heerlijke vulling
Voeg voor de binding een lepel custardpoeder of maïzena toe. Roer die eerst door de suiker om gelijkmatig te verdelen.
Kaneel en rozijnen zijn erg geliefd in appeltaart. Voeg ze naar smaak toe, maar nooit teveel. Bij het eten van appeltaart moet je natuurlijk wel de appels goed kunnen proeven.
De lekkerste en knapperigste bodem
Je hebt nu het antwoord op de vraag ‘welke appels gebruik je in appeltaart?’. Maar er is nog iets belangrijks. Een goede appeltaart staat of valt bij de korst. Maak die daarom het liefst met roomboter. Om bodem knapperig te houden kun je er voor kiezen om cake of koekkruimels over de bodem te verdelen. Paneermeel kan natuurlijk ook, maar dat voegt verder geen smaak toe en dat doen de koekkruimels wel. Denk hierbij aan Bastogne, speculaas, Mariakoekjes, kaneelkoekjes of een lekker volkorenkoekje. Kijk wat je eventueel hebt liggen. Erg lekker en verrassend zijn bitterkoekjes. Gebruik die echter niet te royaal, want ze zijn vrij sterk van smaak en kunnen snel overheersen.
Een perfecte (warme) punt appeltaart op het bordje doe je zo:
Appeltaart is warm natuurlijk het lekkerst, maar het snijden is dan vaak een probleem. Voor eigen gebruik is dit niet erg. Als je visite hebt en je wil ze een mooi en vooral lekker stukje appeltaart serveren is dan moet er natuurlijk een stoere, stevige punt appeltaart op het gebaksbordje staan. Dat lukt eigenlijk alleen als je de taart eerst helemaal af laat koelen. Ook het mes waarmee je snijdt, is niet onbelangrijk. Gebruik het liefst een echt scherp koksmes.
Om de prachtig gesneden appelpunten toch warm te kunnen serveren kun je de punten kort in de oven of airfryer verwarmen. Gebruik je liever de magnetron? Vergeet dan niet de taartpunten nog even te laten staan, zodat de warmte beter in de punt verdeelt.
Tafel lekker !!
Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders
In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!