• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Welke appels gebruik je in appeltaart? + extra appeltaart tips

Een advies: combineer Elstar en Goudrenet voor een heerlijke appeltaartvulling

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
welke appels gebruik je in appeltaart

Welke appels gebruik je in appeltaart? – Wat zijn de eigenschappen van de appels en waar moet je op letten bij het bakken van appeltaart?

Met zoveel keuze is het soms lastig om de goede appels voor je appeltaart te kiezen. Welke appel je het beste kunt gebruiken kan per appeltaart verschillen en natuurlijk hangt de keuze van de appelsoort ook af van je persoonlijke voorkeur. Houd je van een bite in de taart of kies je toch liever voor zacht en smeuïg. Hier staan de meest gebruikte appels voor appeltaart voor je op een rijtje om de keuze makkelijker te bepalen.

Welke appel je het beste kunt gebruiken kan per appeltaart verschillen en natuurlijk hangt de keuze van de appelsoort ook af van je persoonlijke voorkeur

Welke appels gebruik je in appeltaart?

Elstar voor een frisse bite

Elstar is de meest gebruikte appel voor appeltaart en ideaal voor een Hollandse appeltaart. De Elstar is friszoet en knapperig en zorgt voor een bite in je appeltaart. Het grote voordeel van de Elstar is dat de appel weinig vocht loslaat tijdens het bakken waardoor de bodem mooi krokant bakt.

Jonagold voor een appeltaart gemaakt met cake

De Jonagold lijkt als het gaat om smaak veel op de elstar, maar de Jonagold is iets zachter en laat meer vocht los. De Jonagold appel is perfect in een appeltaart gemaakt met cake. De cake blijft mooi zacht door het sap en de appel, maar de appel blijft wel lekker stevig waardoor hij een lekkere bite geeft.

Goudrenet voor een zuurtje en voor de binding van de vulling

De Goudrenet is een friszure appel die makkelijk tot moes kookt. De moesappel wordt veel gebruikt in appeltaarten. Tijdens het bakken verliest de appel zijn bite. Erg lekker voor wie van een iets zuurdere appeltaart houdt die lekker smeuïg is. De appel laat wel vocht los en kan dus een zachtere bodem als resultaat hebben. Het voordeel van die moesappel is dat het een bindend effect in de vulling geeft. Wat ons betreft ideaal in combinatie met een van de andere soorten.

Golden delicious voor een stevige taart met minder suiker

Een stevige iets zoete appel is de Golden delicious. Die bakt vrij stevig. De appel mist een beetje het zuurtje waardoor je minder suiker nodig hebt in de appeltaart.

Granny Smith voor een frisse taart met een bite

De Granny Smith is een stevige zure appel. Gebruik je die frisse appel in een appeltaart dan is een extra schepje suiker geen overbodige luxe. De appel blijft goed stevig na het bakken.

Let op de bakeigenschappen van de appel om jouw voorkeur te bepalen

Welke appels gebruik je in appeltaart? Dit is de allerlekkerste vulling:

Een vulling waarvan iedereen zegt dat het de allerlekkerste is. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je van een mooie zachte vulling met toch een bite houdt is een goed advies de combinatie van half Elstar met half Goudrenet. De Goudrenet zorgt ervoor dat alles mooi bij elkaar blijkt en de Elstar geeft toch een lekkere bite.

Het advies: Combineer Elstar en Goudrenet voor een heerlijke vulling

Voeg voor de binding een lepel custardpoeder of maïzena toe. Roer die eerst door de suiker om gelijkmatig te verdelen.

Kaneel en rozijnen zijn erg geliefd in appeltaart. Voeg ze naar smaak toe, maar nooit teveel. Bij het eten van appeltaart moet je natuurlijk wel de appels goed kunnen proeven.

De lekkerste en knapperigste bodem

Je hebt nu het antwoord op de vraag ‘welke appels gebruik je in appeltaart?’. Maar er is nog iets belangrijks. Een goede appeltaart staat of valt bij de korst. Maak die daarom het liefst met roomboter. Om bodem knapperig te houden kun je er voor kiezen om cake of koekkruimels over de bodem te verdelen. Paneermeel kan natuurlijk ook, maar dat voegt verder geen smaak toe en dat doen de koekkruimels wel. Denk hierbij aan Bastogne, speculaas, Mariakoekjes, kaneelkoekjes of een lekker volkorenkoekje. Kijk wat je eventueel hebt liggen. Erg lekker en verrassend zijn bitterkoekjes. Gebruik die echter niet te royaal, want ze zijn vrij sterk van smaak en kunnen snel overheersen.

Een perfecte (warme) punt appeltaart op het bordje doe je zo:

Appeltaart is warm natuurlijk het lekkerst, maar het snijden is dan vaak een probleem. Voor eigen gebruik is dit niet erg. Als je visite hebt en je wil ze een mooi en vooral lekker stukje appeltaart serveren is dan moet er natuurlijk een stoere, stevige punt appeltaart op het gebaksbordje staan. Dat lukt eigenlijk alleen als je de taart eerst helemaal af laat koelen. Ook het mes waarmee je snijdt, is niet onbelangrijk. Gebruik het liefst een echt scherp koksmes.

Om de prachtig gesneden appelpunten toch warm te kunnen serveren kun je de punten kort in de oven of airfryer verwarmen. Gebruik je liever de magnetron? Vergeet dan niet de taartpunten nog even te laten staan, zodat de warmte beter in de punt verdeelt.

Tafel lekker !!

Appeltaart bakken

Appeltaart bakken; verrassend gewoon of verrassend anders

In de herfst en winter zijn er weer volop appels hiermee kun je de lekkerste appeltaart bakken. Huisgemaakte appeltaart is het allerlekkerst!

Tags: Fruit
DeelPin19VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Reacties 4

  1. Henk Oosterveld says:
    8 maanden geleden

    Voor wie er aan kan komen: een Bramley Seedling is een perfecte appel voor appeltaart, vergelijkbare eigenschappen als Elstar maar nog een fractie frisser. En voor de mooiste appelmoes: opzetten met heel weinig water op een heel laag vuur, kan zonder suiker, je krijgt dan een bijna witte appelmoes. Kun je met toevoegen van een kleine hoeveelheid Zoete Irmgard of een Notarisappeltje zéér exclusieve appelcompôte van maken. Echt haute cuisine.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      8 maanden geleden

      Klopt helemaal Henk, maar inderdaad…. voor wie er aan kan komen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief