Zelf naanbrood bakken – Dubbel plezier en veel lekkerder dan naanbrood uit de supermarkt dat je af moet bakken. Dat smaakt naar meer!
Zelf naanbrood bakken; ook jij kunt het!
Als je naan of ander brood ziet, denken je al gauw, ‘dat kan ik nooit, dat is veel te moeilijk’. Weet je dat dat best meevalt. Zelf naan bakken is niet moeilijk. Oké, je moet er op tijd aan beginnen, want het deeg moet 1½ uur rijzen. Maar in die 1½ uur kun je veel andere dingen doen. Dus als het buiten weer eens regenachtig is en je zin hebt om te bakken, bak dan eens brood, zoals dat naanbrood. Het is erg ontspannend om met deeg bezig te zijn en als je dan ziet wat je kunt maken van bloem met een paar andere ingrediënten, dan krijg je toch wel een voldaan gevoel.
Naan, het brood met de donkere vlekken
Naan is een brood gemaakt van tarwemeel en yoghurt. Het wordt in Azië, waar het vandaan komt, in speciale ovens gebakken. Die ovens heten Tandoor. Het is een soort van stenen oven, met de opening aan de bovenkant, die heet opgestookt wordt. De stukken deeg worden tegen de zijkanten aangeplakt en daar gegaard. Vandaar dat de originele naan vaak van die donkere vlekken heeft. Dit zijn de luchtbellen die erg veel hitte hebben gehad door het vuur in de oven. Nu heeft er bijna niemand thuis een Tandoor, maar dat is geen probleem. Je kunt het naanbrood ook in een gloeiendhete pan bakken.
Wat eet je bij naan?
Het bekendst is natuurlijk naan bij de curry. Maar naan is ook erg lekker bij de soep of gevuld met vlees, kaas of gegrilde groenten. Of geef naanbrood eens gescheurd in stukken bij de borrel met lekkere smeersels en dips, zoals hummus.
Met deze curry recepten steel jij de show aan tafel
Curry eten is hot. En hoe leuk is het om die curry zelf te maken? Moeilijk? Nee, hoor! Lekker Tafelen geeft je de lekkerste curry recepten!
Zelf naanbrood bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 120 gram water
- 150 gram yoghurt
- 1 theelepel suiker
- 15 gram verse gist of 5 gram gedroogde gist
- 10 gram bakpoeder
- 15 gram zout
- 1 eetlepel nigellazaad (optioneel)
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels boter
Bereidingswijze van dit recept
Zelf naanbrood bakken doe je zo:
Maak met de kneedhaken van je mixer een deeg van de bloem, yoghurt, water, suiker, gist, bakpoeder, zout en nigellazaad. Kneed zeker 5 minuten tot het deeg elastisch is. Leg het deeg in een kom en dek het af, zet op een warm plekje om te rijzen.
Smelt de boter en pers er de knoflook boven uit. Voeg er eventueel een klein beetje zout aan toe.
Verdeel het deeg in 10 ongeveer gelijke porties en maak er bolletjes van.
Verhit nu een pan, liefst met dikke bodem tot heel heet.
Doe een beetje olie op je werkplek en rol een stukje deeg uit tot langwerpig of als jij dat liever hebt rond van ongeveer 1 cm dikte. Leg de naan in de hete pan. Geen olie, geen boter! Bak de naan ongeveer 1 minuut per zijnde tot het mooi gekleurd is en gaar.
In de tijd dat de ene naan in de pan zit kun je de volgende uitrollen. Heb je geen rolstok, dan kun je de naan ook groter duwen of uitdrukken met je handen.
Besmeer de nog warme naan met een kwastje met de knoflookolie. Houd de Naan warm onder een theedoek.
De Naans zijn ook goed in te vriezen en op te warmen. Doe dit in een broodrooster of in een koekenpan.
Serveer de naan warm bij je curry of ander lekkers.
Tafel lekker !!
wat doe ik precies met de uitgeperste knoflook en boter?
Daar maak je een “knoflookolie” van die je op de nog warme naan smeert.
Bedankt. dat was niet erg helder