Appelgebak – soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appeltaart, cake en koek
Appelgebak is favoriet bij jong en oud, wat ook niet gek is eigenlijk want er zijn zoveel soorten appelgebak dat er voor iedereen wel iets bij is. Appels zijn typisch Nederlands fruit en deze zijn er dan ook in herfst en winter volop. Appels zijn redelijk in prijs als je tenminste de Nederlandse appel gebruikt, maar dat moet geen probleem zijn want er zijn veel soorten Nederlandse appels met ieder hun eigen smaak en bakeigenschappen. Als je door de appels het bos niet meer ziet en niet weet welk soort je het beste gebruikt voor een bepaald recept, lees dan het artikel over welke appels je het beste gebruikt en waarom. Zo weet je altijd welke appelsoort je het beste kunt kopen.
Het lekkerste gebak gemaakt met fruit van eigen bodem
Het begrip appelgebak is erg breed, over appeltaart en appelcake gaan we het nu niet hebben want er is nog zo veel meer. Denk aan de welbekende appelflappen heerlijk knapperig en zo makkelijk te maken. Of de appelbol die er veel op lijkt maar net iets moeilijker is. Ook de wereldberoemde apfelstrudel mogen we zeker niet vergeten. We hebben verschillende makkelijke recepten, maar ook recepten met iets meer uitdaging om zelf het lekkerste appelgebak te kunnen maken. Zelfs aan een hartige versie is gedacht. Welke ga jij maken?
Appelgebak recepten
Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels
Een lekkere variatie op rondo's met amandelspijs is de appel rondo, heerlijk anders door de friszure appel en stukjes pecannoten.
Appelgebak; Deze presenteer je graag bij de koffie!
Een appelslof of in de volksmond appelgebak. Met een vulling van frangipane en banketbakkersroom en een topping van stroopwafels.
Appelflappen; echte zelfgemaakte appelflappen
Met deze gouden tips maak je behalve de allerlekkerste ook de mooiste appelflappen met een extra grote portie appelvulling.
Appelbollen; ouderwets lekker bij de koffie of als dessert
Appel en kaneel is natuurlijk dé combinatie. Stop dat in een jasje van bladerdeeg en je hebt appelbollen waar je niet vanaf kunt blijven.
Appelbeignets van bladerdeeg
De banketbakkers maken appelbeignets met bladerdeeg en een beetje amandelspijs, met dit recept kun jij ze zelf thuis maken.
Appelbeignets met oliebollenbeslag
Makkelijke tip: Bak appelbeignets met oliebollenbeslag i.p.v. met bladerdeeg. Je kunt dan van één beslag appelbeignets en oliebollen bakken.
Appelplaatkoek met amandel; lekker makkelijk
Deze appelplaatkoek met amandel zet je heel gemakkelijk op tafel. Het geheim van die mooie glans? Abrikozenjam! Dat wordt straks smullen!
Appelroosjes; Indrukwekkend bij de koffie (met foto instructies)
Maak indruk op je gasten met superleuke appelroosjes. Ze zijn makkelijk, snel en knapperig lekker. Serveer ze ook eens als dessert met appel.
Supersnel appel-noten taartje met stukjes brie
Je maakt je tafelgenoten gek als je dit appel-noten taartje als lunch serveert. Met een frisse salade en een honing vinaigrette
Apfelstrudel van filodeeg
Het recept voor apfelstrudel van filodeeg brengt heerlijke winterse herinneringen naar boven. Lekker bij de chocolademelk of als dessert.
Appelflappen met noten | Verrassen bij de koffie
Appelflappen kun je overal kopen, maar appelflappen met noten niet. Wees gewoon origineel. Zo'n bite is heerlijk in een appelflap.
Appel Berliner of Apfel Krapfen
Het zusje van de Berliner bol is de Appel Berliner of in het Duits de Apfel Krapfen. Op een andere manier gebakken. Echt origneel bij de koffie of thee.
Appelgebak vers uit de oven
Appelgebak is net als ieder ander gebak vers natuurlijk het allerlekkerste. Maar appelgebak heeft net dat beetje extra wat er bij veel soorten gebak niet is, je kunt het vaak warm serveren. Dit kan natuurlijk niet als je gebak met slagroom zoals de slof maakt. Gebak met bladerdeeg en een strudel maak je het liefst de dag zelf, deze zijn direct uit de oven het lekkerst. Hun krokante jasje trekt vocht aan en daardoor worden ze vaak zacht als ze een dagje liggen.
Appels vervangen door peren
Appels en peren zijn fruitsoorten waar we lang van kunnen genieten. Van het najaar tot de vroege zomer zijn dit de soorten Nederlands fruit die volop verkrijgbaar zijn. Natuurlijk is er verschil in smaak, maar in veel recepten kun je de appels door peren vervangen. Gebruik hier dan een andere smaakmaker bij zoals gember, kardemom, kaneel, karamel, citroen of noten om de toch iets vlakke smaak van peren beter tot hun recht te laten komen.
Tafel lekker !!
Appels; Knapperig en sappig van eigen bodem
Eet je appels om fruit te eten? Of eet je een appel omdat je er oprecht blij van wordt. Vanaf september zijn er volop appels van eigen bodem. Een hap uit een vers geplukte appel is echt een feest!