Bijgerechten met pastinaak – De pastinaak is weer in opkomst na een lange tijd weg te zijn geweest. Een heerlijke groente, die een welkome afwisseling vormt in menig wintermenu. Witte wortel, ook wel Pinksternakel genoemd, heeft een unieke smaak die tussen anijs en nootachtig zit en perfect te combineren is met heel veel winterse gerechten.
De witte wortel
Pastinaak behoort tot de familie van de wortels en kan tot 20 cm groot worden. Het is een groente die vol vezels, vitamine C en kalium zit. Die eigenschappen maakt de pastinaak tot een gezonde groente.
Stel je hebt je laten verleiden tot het kopen van pastinaak, want het is gezond, het is lekker, maar hoe maak je het klaar? Het is heel eenvoudig, de bereiding is vergelijkbaar met de bekende oranje winterwortel, maar dan wit van kleur. Je kunt de groenten dan ook in vrijwel alle recepten gebruiken, zoals je ook winterwortel gebruikt. De pastinaak heeft alleen een iets zachtere en licht vezelige structuur na bereiding.
Meestal worden bijgerechten met pastinaak gegaard, maar je kunt pastinaak ook rauw verwerken. Je hoeft de pastinaak niet te schillen, goed wassen is vaak voldoende. De schil voegt vaak extra smaak toe. Wil je een puree met pastinaak maken, dan kun je ze beter wel schillen, voor een mooie gladde puree.
Roerbakken en stoven
Bij een winters stoofpotje van rundvlees is het heerlijk om pastinaak als bijgerecht te serveren. Je kunt er voor kiezen om ze te roerbakken tot ze beetgaar zijn, wil je er graag een sausje bij? Voeg er dan aan het eind van de bereidingstijd een scheutje room of crème fraîche aan toe. Je kunt pastinaak ook met een beetje boter en/of vocht stoven tot ze gaar zijn. Voeg er eventueel kruiden zoals rozemarijn en tijm aan toe, de kruiden benadrukken de lekkere nootachtige smaak van de pastinaak.
Pastinaak uit de oven
Bijgerechten met pastinaak uit de oven zijn altijd een succes. Je kunt de groenten gratineren met een heerlijke laag kaas, maar ook verwerken in een lekkere muffin. Snijd de pastinaak eens in frietjes samen met andere wortelgroenten en gaar ze met een dun laagje olie in de oven. Zo serveer je groenten als een gezonde variant op frietjes, de kinderen zullen er dol op zijn.
Je kunt de meeste ovengerechten ook in de airfryer klaarmaken. De airfryer is een uitkomst voor snelle en krokante gerechten, hij is sneller in gebruik en vaak ook knapperiger dan de oven, maar grote porties zijn niet altijd even handig, omdat de ruimte in een airfryer nu eenmaal beperkt is.
Chips van pastinaak
Gooi de schillen van pastinaak niet weg, je kunt ze prima frituren. Hiervan maak je een geweldig lekker en krokant bijgerecht met pastinaak. Ze zijn erg lekker op een salade of bij een winters stoofpotje, als krokante toets bij de zachte, iets zwaardere smaken. Maar wees gewaarschuwd, je vindt ze vast zo lekker dat je die hele pastinaak gaat frituren. Niet in zijn geheel natuurlijk, maar in mooie dunne plakjes, die je tot lekkere knapperige chips bakt. Bestrooi de chips als ze nog warm zijn met zout of een mengsel van zout en specerijen. Zet eens een bakje vers gebakken pastinaakchips op tafel bij de warme maaltijd of bij een glaasje wijn, of bier. Zeker weten, dat bakje vers gebakken pastinaakchips zal in een mum van tijd leeg zijn.
De lekkerste combinaties met pastinaak
Pastinaak heeft een vrij toegankelijke smaak, die je met veel andere groenten en gerechten kunt combineren. Een bijgerecht met pastinaak is erg lekker bij de iets zwaardere gerechten zoals stoofvlees, runderlappen en wild. Groenten die lekker zijn om te combineren met pastinaak zijn: champignons, wortel en ui, maar ook appel is een lekkere begeleider voor bijgerechten met pastinaak.
Recepten voor de lekkerste bijgerechten met pastinaak!
Pastinaakchips; een knapperige aanvulling bij de maaltijd
Als je eenmaal pastinaakchips geproefd hebt, vergeet je die groente nooit meer! Geweldig lekker als bijgerecht, of op een salade.
Pastinaak friet uit de oven of airfryer
Maak eenvoudig de lekkerste pastinaak friet uit de oven of aifryer. Lekker, snel en verantwoord eten is niet moeilijk.
Pastinaak uit de wok; simpel, snel te bereiden en lekker
Je kunt pastinaak op verschillende manieren bereiden, maar geroerbakte pastinaak is wel heel erg lekker. Maak maar eens pastinaak uit de wok!
Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak!
Pastinaak verdwijnt vaak in stamppotten of in de soep. Deze keer doen we eens iets anders met pastinaak. We maken er een pastinaaksalade van!
Soesjes van aardappel en pastinaak
In plaats van aardappelkroketjes kun je ook eens deze soesjes van aardappel en pastinaak proberen. Sensationeel lekker!
Gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel
Voor de herfst en winter is gegratineerde aardappelen met pastinaak en wortel een feestelijk bijgerecht op tafel. Serveer met vlees of vis.
Zoete aardappel pastinaak koekjes – Lekker bij vis
De zoete aardappel is gezond. Met zoete aardappel pastinaak koekjes krijg je kinderen aan een gezonde maaltijd én ze zijn heerlijk bij vis.
Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel
Op deze manier willen ook de kinderen wel eens iets anders proberen. Gezonde friet levert ongemerkt een flinke portie groenten.
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.