Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Bramen plukken en dan de keuken in om ze te verwerken

Bramen plukken is leuk, het verwerken van bramen in de keuken is nog leuker. In dit artikel tref je tips en recepten om ze te plukken en te verwerken

0 4.739

Bramen plukken en dan de keuken in om ze te verwerken – Bramen plukken en dan de keuken inOveral bramen. De tijd om met een emmertje in de hand op zoek te gaan naar bramenstruiken komt er weer aan. Ik ben op zoek gegaan naar dit heerlijke vruchtje en overal om me heen kom ik de struiken tegen, in het park, langs de spoorbaan en in het bos, maar ook gewoon langs de weg die ik eigenlijk dagelijks bewandel.

Helemaal rijp voor de pluk zijn ze op dit moment nog niet daarvoor zal ik moeten wachten tot begin augustus maar bij mijn groenteman op de markt heb ik al wel een paar mooie exemplaren weten te krijgen. Als de braam nog niet rijp is is hij groen van kleur, langzaamaan kleurt hij rood en uiteindelijk krijgt hij die mooie donkere paarsachtige kleur en is hij klaar om te eten.

AUW!

Het plukken dient enigszins voorzichtig te gebeuren; niet alleen zit een bramenstruik vol met vervelende stekels, de braam is ook een heel kwetsbaar vruchtje. Maar als de stekels zijn getrotseerd heeft u een heerlijk zoet, sappig vruchtje waar veel lekkers mee te bereiden is.  De braam is lid van de rozenfamilie, en bestaat net als de framboos, uit deelvruchtjes. Talrijke kleine bolletjes die samen een braam vormen. Het is als het ware een klein trosje fruit.

Bewaren

Bramen kunt u het best in de koelkast bewaren maar zeker niet langer dan 2 dagen, beter is om ze direct na aanschaf te verwerken. Bramen kunnen ook heel goed worden ingevroren, zodat u in de herfst en de winter ook kunt genieten en profiteren van de goede eigenschappen van de braam, deze zit namelijk vol met vitamine C, wat er voor zorgt dat uw weerstand op peil blijft. Indien u de bramen wil gaan invriezen leg ze dan naast elkaar op een vel bakpapier en plaats ze zo in de vriezer. Eenmaal goed ingevroren kunnen ze eventueel in een gesloten bakje geplaatst worden. Stapel verse bramen nooit op elkaar daarvoor is deze vrucht te kwetsbaar, eenmaal gekwetst fruit, zo ook de braam, gaat zeer snel in kwaliteit achteruit.

Schoonmaken

Bramen schoonmaken dient snel te gebeuren, dit kan het beste in koud water (niet onder een stromende kraan dit ook weer in verband met de kwetsbaarheid van de braam) door het snel te doen voorkomt u aroma en sapverlies. Laat ze goed uitlekken en verwijder dan pas steeltjes en dergelijke. Controleer vers geplukte bramen altijd goed op wormpjes.

Bramen in de keuken

Eenmaal schoon en gewassen kunt u starten met het bereiden van diverse heerlijkheden; denk hierbij aan een milkshake, smoothie of vruchtendrank eventueel gecombineerd met een andere zomerse vrucht, een heerlijke fruit salade samen met aardbeien, kiwi, rode bessen of ananas, een hartige salade met veldsla, spinazie, prosciutto en amandelen, garnering of een vulling met bramenpuree in gebak en taart, een jam of gewoon lekker in de yoghurt of kwark. Bramen combineren ook ontzettend goed met geitenkaas, dus een crackertje met geitenkaas en daarover wat gepureerde bramen is simpel om te bereiden maar u zult ervan smullen. Ik kon het niet weerstaan om met dit vruchtje aan de slag te gaan, ik maakte een griesmeelpudding met bramensaus en kippenbouten met bramenmarinade.

Bramen plukken en dan de keuken in

Griesmeelpudding met bramensaus

Voor 4 personen

Griesmeelpudding:

 • 1 liter melk
 • 100 gram griesmeel
 • 75 gram suiker
 • 2 eiwitten
 • merg van 1/2 vanillestokje
 • 15 gram boter
 • snuf zout

Bramensaus:

 • 250 gram bramen
 • sap van 1 citroen
 • 1 eetlepel honing
 • 1 kaneelstokje
 • 1 eetlepel water

Klop de eiwitten tot stijve pieken. Breng de melk en het merg van het vanillestokje aan de kook. In een schaaltje de suiker, de griesmeel en het zout mengen. Zodra de melk kookt vuur laag zetten en er beetje voor beetje het griesmeelmengsel door roeren. Laat het vervolgens op laag vuur 10 minuten doorkoken, wel regelmatig roeren. Neem vervolgens de pan van het vuur en roer er de boter en de eiwitten doorheen. Spoel de puddingvorm af onder koud water en vul hem met de pudding. Laat ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast.

Bramensaus; Breng alle ingrediénten in een pannetje aan de kook en laat 10 minuten koken. Verwijder het kaneelstokje en pureer alles met een staafmixer fijn. Om alle pitjes helemaal te verwijderen kunt u hem vervolgens nog door de zeef halen. Keer de vorm op een bordje om zodat de pudding eruit glijdt en schenk of schep de saus er over heen.

bramenmarinade

Kippenbouten met bramenmarinade;

 • 4 kippenbouten
 • peper en zout

Voor de marinade heeft u nodig;

 • 130 gram bramenpuree
 • 180 gram ketchup
 • 1 eetlepel honing
 • 30 gram bruine suiker
 • 1/4 theelepel mosterdpoeder
 • een mespunt cayennepeper
 • 1 eetlepel rode wijnazijn

Om de pitjes uit de bramenpuree te halen pureert u eerst de bramen fijn met een staafmixer en drukt ze daarna met behulp van een lepel door een zeef, zo blijven de pitjes achter in de zeef en heeft u een heerlijk gladde puree. Verwam de oven voor op 180 graden. Bekleed uw ovenrooster met aluminiumfolie en vet deze licht in. Leg de kippenbouten hierop en bestrooi ze met wat peper en zout.

Mix alle ingrediënten voor de marinade met een staafmixer fijn. Bak de kippenbouten 20 minuten in de voorverwarmde oven, neem het rooster uit de oven en bekwast de kippenbouten met de marinade, doe dit vervolgens ook na 30 minuten, na 40 minuten en nog een keer na 50 minuten. Na 60 minuten in de oven zijn de kippenbouten klaar.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer