Bramen – Het bramenseizoen loopt van eind juli tot half september. In die maanden kun je niet alleen zelf bramen plukken, maar zijn ze ook volop verkrijgbaar bij de groenteman. Gewoon om zo weg te snoepen, maar als ze in die tijd toch lekker voordelig zijn is het leuk om jezelf eens uit te dagen om er meer mee te doen. Er zijn mogelijkheden genoeg met dit fruit!
Van ontbijt tot dessert, bramen kunnen altijd!
Een handje bramen in de yoghurt als ontbijt, een taartje met bramen bij de koffie, een salade met bramen als bijgerecht of een bramensaus over de pudding. Zomaar een greep uit de vele mogelijkheden met verse bramen. Haal ze dus in huis en je zult zien, je wordt er vanzelf creatief mee. Tussendoor een braam uit dat schaaltje pikken is echt lekker, maar als je ontdekt wat je ermee kunt maken zul je ze ongetwijfeld nog vaker gaan plukken of zul je vaker een bakje meenemen uit de winkel.
Het friszure van bramen past perfect bij witschimmelkaasjes als brie of camembert. Natuurlijk doen deze vruchtjes het goed in een smoothie of in ijs. In de recepten hieronder vind je een marinade met bramen, mogelijk helpt dat recept je aan een leuk idee voor op de barbecue. De bramensaus in het recept hieronder kan ook bij ijs of over een fruitsalade. Kortom, met dit fruit kun je alle kanten op.
Bramen plukken is pijnlijk, maar ook gezellig en vooral lekker
Bramen plukken is een leuke bezigheid. Eind juli, begin augustus zijn de bramen rijp en kun je samen bramen plukken. Gezellig en lekker!
Check het recept of lees de infoKwetsbaar fruit
Bramen reken we tot het zacht fruit en zo noemen we het niet voor niets. Let dus wel op. Wat ons betreft, kun je er niet genoeg van kopen of plukken, maar het is en blijft heel kwetsbaar fruit. Bewaar dit fruit niet langer dan twee dagen. Nog beter is het om ze direct te verwerken of om ze in te vriezen. Dat laatste doe je door ze, net als bij bijvoorbeeld aardbeien, op een vel bakpapier te leggen en ze zo in de vriezer te leggen. Als ze goed ingevroren zijn kun je in een afgesloten bakje doen. Ook het schoonmaken kun je beter met de nodige zorgvuldigheid doen. Spoel ze snel onder koud stromend water zodat ze hun aroma en het heerlijke bramensap niet verliezen. Laat ze daarna goed uitlekken.
Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer
Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.
Rassen
Het is vrij onbekend dat er ook in bramen heel veel verschillende rassen zijn. Ze worden in de winkel nooit op rasnaam aangeboden. Maar mocht je zelf een bramenstruik in de tuin overwegen dan is het wel degelijk interessant om goed op te letten welk ras je koopt. Zo zijn er bijvoorbeeld doornloze bramenrassen en snelgroeiende rassen. De één geeft een grotere vrucht dan de andere. Het is dus absoluut iets om eerst over na te denken.
Recepten met bramen
We zeiden het al, de mogelijkheden met bramen zijn heel divers. Met deze recepten met verse bramen helpen we je hopelijk aan wat inspiratie.
Bramenjam zelf maken
Het leuke vervolg op bramen plukken (of kopen) is bramenjam zelf maken. Een leuk klusje voor het weekend. Lekker op brood of bij desserts.
Yoghurttaart met fruit; puur en vers
Je krijgt luid applaus als je deze yoghurttaart met fruit serveert. Pure en verse ingrediënten, een mooie vorm en vooral een lekkere taart.
Witte chocolade bramen dessert
Een zalig zachte crème is de basis van dit witte chocolade bramen dessert waar je liefhebbers van witte chocolade echt mee kunt verwennen.
Plaattaart met venkel, geitenkaas en bramen
Aan het einde van de zomer zijn er veel verse ingrediënten Maak eens deze plaattaart met venkel. Een heerlijke combi met bramen en geitenkaas.
Kippenpoten met bramenmarinade
Een seizoensgerecht voor juli/augustus/september. Imponeer met deze kippenpoten met bramenmarinade. Een fijne manier om bramen te verwerken!
Griesmeelpudding met bramensaus
Zelfgemaakte toetjes zijn echt het allerlekkerst. Inspireer met fruit van het seizoen, zoals bij deze griesmeelpudding met bramensaus.