• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Halloumi; heerlijke recepten met een kaas met een hoog smeltpunt

Een bijzonder kaasje uit Cyprus

1
Halloumi

Recepten met halloumi – Halloumi is een heerlijke kaas die vooral bekend is uit de Mediterrane en Midden-Oosterse keukens. De kaas heeft unieke eigenschappen en is daarmee enorm veelzijdig. O, en het kaasje is ook erg populair bij vegetariërs.

Wat is halloumi dan eigenlijk?

Het gaat hier over een halfharde kaas die oorspronkelijk uit Cyprus komt. Daar, in Cyprus, was het een belangrijke bron van eiwitten voor de boeren. Later werd het kaasje ook in Mediterrane landen bekend.

Halloumi wordt gemaakt van geiten- en schapenmelk, en soms wordt ook koemelk gebruikt. Je las het al, het is een halfharde kaas. En, de kaas wordt niet gerijpt. De meeste kazen die je kent worden gerijpt, maar dat geldt dus niet voor halloumi.

Bijzonder is de rubberachtige en elastische structuur en de zoute smaak.

Uniek om het hoge smeltpunt

De toenemende populariteit zorgt dat het kaasje tegenwoordig wat makkelijker verkrijgbaar is. Het wordt veel gebruikt in salades, op een sandwich en als vleesvervanger in vegetarische recepten. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Doordat halloumi een heel hoog smeltpunt heeft, kun je het kaasje ook grillen of bakken. De kaas smelt dan niet, maar krijgt wel een heerlijk knapperig korstje, wat zorgt voor een lekkere bite.

Halloumi smelt niet, dus je kunt het kaasje grillen of bakken

Vind je het te zout? Los het op!

Halloumi heeft een zoute smaak. Ben je niet zo’n fan van die zoute smaak? Gebruik dan deze tip: week de halloumi van tevoren in een kom water. Het weken zorgt ervoor dat de buitenste laag van de kaas minder zout smaakt. Dep de kaas na het weken goed droog, zodat je de krokante randjes na het grillen of bakken nog wel krijgt.

Dat van tevoren weken van de kaas zorgt er trouwens ook voor dat het niet uitdroogt, terwijl het van binnen lekker zacht blijft.

Verse halloumi is lekkerder, je haalt het bij de Turkse supermarkt

Verse halloumi is lekkerder dan de verpakte variant in de gangbare supermarkten. Loop daarom tijdens een middagje shoppen eens bij de Turkse supermarkt naar binnen. Daar vind je namelijk wel verse halloumi.

De lekkerste recepten met halloumi

Natuurlijk vind je hier de lekkerste recepten met halloumi. Als je bovenstaande info gelezen hebt, zal het je niet verrassend dat de kaas meestal in warme gerechten gebruikt wordt. De frietjes voor bij de borrel zijn een aanrader, maar ook de bladerdeegtaart met halloumi mag er zijn. Serveer met trots een couscoussalade met halloumi. In onderstaande recepten vind je meerdere salades, die allemaal vol verse groenten zitten. Aubergine, kikkererwten, tomaten en zelfs met vijgen. De gegrilde kaas kun je ook heel goed serveren als vleesvervanger naast een zomerse stoofschotel, en waarom zou je het niet in een taco stoppen? Kortom, leef je helemaal uit met dit heerlijke kaasje!

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
Bijgerecht

Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)

Spiezen met halloumi en snoeptomaten maak je makkelijk zelf in de airfryer. Lekker, snel en vers van de grill.

Griekse rucolasalade
Salade

Griekse rucolasalade met halloumi

Eens een andere Griekse salade dan de welbekende met tomaat en komkommer. Griekse rucolasalade met halloumi uit Cyprus. Het proberen waard!

Rookworst met halloumi
Hapjes

Rookworst met halloumi; voor bij de borrel

Een echt Hollands, warm borrelhapje met een mediterraan tintje? Rookworst met halloumi en gegrilde paprika maak je snel en makkelijk!

Couscous met pompoen en halloumi
Hoofdgerecht

Couscous met pompoen en halloumi

Hou je van avontuurlijk eten? Zet dan deze schotel van couscous met pompoen en halloumi eens op tafel. Een gezonde- en vegetarische maaltijd.

Gegrilde haloumi met een pittige zomerstoof
Hoofdgerecht

Gegrilde halloumi met een pittige zomerstoof

Maak van je vegetarische maaltijd een feestje met gegrilde halloumi en een pittige zomerstoof boordevol verse groenten van het seizoen.

Frietjes van halloumi met een heerlijke dip
Bijgerecht

Frietjes van halloumi; met een heerlijk dip

Halloumi frietjes kunnen perfect als tussendoortje of bij de borrel. Serveer de frietjes met een frisse yoghurt dip.

Halloumi in filodeeg
Hapjes

Halloumi in filodeeg

Je kent ze misschien wel, de Turkse Börek. We maakten een variant op dit hapje en vulden het filodeeg met halloumi in plaats van met feta.

Couscoussalade met halloumi, aubergine, kikkererwten en granaatappel
Salade

Couscoussalade met halloumi, aubergine, kikkererwten en granaatappel

Zullen we eens een uitstapje maken naar de Afrikaanse keuken? Oké dan, maar wel op onze eigen manier. Proef deze couscoussalade met halloumi!

Bladerdeegtaart met halloumi, courgette en ricottapesto
Quiche

Bladerdeegtaart met halloumi, courgette en ricottapesto

Laat je verrassen door deze bladerdeegtaart met halloumi! Met slechts enkele ingrediënten zet je snel een heerlijke bladerdeegtaart op tafel.

Halloumi taco met radijsjes
Lunch

Halloumi taco met radijsjes; met een spread van spinazie

De Mexicaanse taco kent iedereen. Maar wij willen je gek maken met een hele andere taco. De halloumi taco met radijsjes. Durf jij het aan?

Vorige Volgende
kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Pasta met courgette en gehakt

    Pasta met courgette en gehakt – goedkoop en heerlijk vers

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Witlof met ham en kaassaus

    Witlof met ham en kaassaus; maar dan echt lekker

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.