Recepten met halloumi – Halloumi is een heerlijke kaas die vooral bekend is uit de Mediterrane en Midden-Oosterse keukens. De kaas heeft unieke eigenschappen en is daarmee enorm veelzijdig. O, en het kaasje is ook erg populair bij vegetariërs.
Wat is halloumi dan eigenlijk?
Het gaat hier over een halfharde kaas die oorspronkelijk uit Cyprus komt. Daar, in Cyprus, was het een belangrijke bron van eiwitten voor de boeren. Later werd het kaasje ook in Mediterrane landen bekend.
Halloumi wordt gemaakt van geiten- en schapenmelk, en soms wordt ook koemelk gebruikt. Je las het al, het is een halfharde kaas. En, de kaas wordt niet gerijpt. De meeste kazen die je kent worden gerijpt, maar dat geldt dus niet voor halloumi.
Bijzonder is de rubberachtige en elastische structuur en de zoute smaak.
Uniek om het hoge smeltpunt
De toenemende populariteit zorgt dat het kaasje tegenwoordig wat makkelijker verkrijgbaar is. Het wordt veel gebruikt in salades, op een sandwich en als vleesvervanger in vegetarische recepten. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Doordat halloumi een heel hoog smeltpunt heeft, kun je het kaasje ook grillen of bakken. De kaas smelt dan niet, maar krijgt wel een heerlijk knapperig korstje, wat zorgt voor een lekkere bite.
Halloumi smelt niet, dus je kunt het kaasje grillen of bakken
Vind je het te zout? Los het op!
Halloumi heeft een zoute smaak. Ben je niet zo’n fan van die zoute smaak? Gebruik dan deze tip: week de halloumi van tevoren in een kom water. Het weken zorgt ervoor dat de buitenste laag van de kaas minder zout smaakt. Dep de kaas na het weken goed droog, zodat je de krokante randjes na het grillen of bakken nog wel krijgt.
Dat van tevoren weken van de kaas zorgt er trouwens ook voor dat het niet uitdroogt, terwijl het van binnen lekker zacht blijft.
Verse halloumi is lekkerder, je haalt het bij de Turkse supermarkt
Verse halloumi is lekkerder dan de verpakte variant in de gangbare supermarkten. Loop daarom tijdens een middagje shoppen eens bij de Turkse supermarkt naar binnen. Daar vind je namelijk wel verse halloumi.
De lekkerste recepten met halloumi
Natuurlijk vind je hier de lekkerste recepten met halloumi. Als je bovenstaande info gelezen hebt, zal het je niet verrassend dat de kaas meestal in warme gerechten gebruikt wordt. De frietjes voor bij de borrel zijn een aanrader, maar ook de bladerdeegtaart met halloumi mag er zijn. Serveer met trots een couscoussalade met halloumi. In onderstaande recepten vind je meerdere salades, die allemaal vol verse groenten zitten. Aubergine, kikkererwten, tomaten en zelfs met vijgen. De gegrilde kaas kun je ook heel goed serveren als vleesvervanger naast een zomerse stoofschotel, en waarom zou je het niet in een taco stoppen? Kortom, leef je helemaal uit met dit heerlijke kaasje!
Frietjes van halloumi; met een heerlijk dip
Halloumi frietjes kunnen perfect als tussendoortje of bij de borrel. Serveer de frietjes met een frisse yoghurt dip.
Couscoussalade met halloumi, aubergine, kikkererwten en granaatappel
Zullen we eens een uitstapje maken naar de Afrikaanse keuken? Oké dan, maar wel op onze eigen manier. Proef deze couscoussalade met halloumi!
Halloumi taco met radijsjes; met een spread van spinazie
De Mexicaanse taco kent iedereen. Maar wij willen je gek maken met een hele andere taco. De halloumi taco met radijsjes. Durf jij het aan?
Bladerdeegtaart met halloumi, courgette en ricottapesto
Laat je verrassen door deze bladerdeegtaart met halloumi! Met slechts enkele ingrediënten zet je snel een heerlijke bladerdeegtaart op tafel.
Halloumi in filodeeg
Je kent ze misschien wel, de Turkse Börek. We maakten een variant op dit hapje en vulden het filodeeg met halloumi in plaats van met feta.
Halloumi salade met vijgen
Als je de nazomer of de herfst op tafel wil zetten serveer je een heerlijke halloumi salade met vijgen en een zelfgemaakte vinaigrette.
Griekse rucolasalade met halloumi
Eens een andere Griekse salade dan de welbekende met tomaat en komkommer. Griekse rucolasalade met halloumi uit Cyprus. Het proberen waard!
Salade met halloumi, aubergine, kikkererwten en tomaten
Een combinatie van warme, knapperige elementen en verse groenten, dat is deze rucola salade met halloumi, aubergine en tomaten.
Gegrilde halloumi met een pittige zomerstoof
Maak van je vegetarische maaltijd een feestje met gegrilde halloumi en een pittige zomerstoof boordevol verse groenten van het seizoen.
Rookworst met halloumi; voor bij de borrel
Een echt Hollands, warm borrelhapje met een mediterraan tintje? Rookworst met halloumi en gegrilde paprika maak je snel en makkelijk!
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Ziet er allemaal lekker uit maar als ze de haloemia kaas gebruiken bij veganisten dan is Dat niet oké.die eten namelijk geen gerechten wat is gemaakt met dierenlijke producten .dus ook de kaas word het melk van….. gebruikt
Dat eet een veganist niet
Je hebt helemaal gelijk Simone. Onze fout, dat had er niet mogen staan. We hebben de tekst daarop aangepast.