• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Kipgehakt; heerlijke recepten, net even anders

Met handige tips en de lekkerste recepten

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
1
Kipgehakt, net even anders

Kipgehakt – Voor gehaktballetjes, in nacho’s, in ovenschotels, voor gehaktbrood en veel andere lekkernijen, kipgehakt is een bijzonder veelzijdig vleesproduct. Het is een magere en smakelijke keuze en een prima alternatief voor varkensgehakt of rundergehakt.

Kipgehakt is er ook in meerdere soorten

Gehakt is er in heel veel soorten en bij kipgehakt is dat niet anders dan bij rundergehakt of varkensgehakt. Welk deel van het kippenvlees er gebruikt wordt heeft heel veel invloed op de structuur van het gehakt. Als er kipfilet gebruikt wordt, heb je een heel mager en droog kipgehakt. In kipgehakt van kippendijen zit beduidend meer vet en dan is er ook nog gemengd kipgehakt. Met gemengd kipgehakt heb je het beste uit twee soorten, het magere van de kipfilet en het vettere van de kippendijen, een kipgehakt wat niet te droog wordt tijdens het garen.

Net als bij alle andere soorten gehakt wordt er ook in kipgehakt vaak restvlees verwerkt. Over het algemeen is goedkoper kipgehakt vaak van restvlees gemaakt. Dat is niet per definitie slecht, maar bedenk wel dat dat kipgehakt vaak veel vetter is of er zitten veel toevoegingen in zoals bindmiddelen. Voor een betere kwaliteit zul je dus iets meer moeten betalen.

Kipgehakt geeft een podium aan kruiden en specerijen

Kipgehakt is vrij neutraler van smaak dan andere soorten gehakt zoals rundergehakt, varkensgehakt of lamsgehakt. Het vlees van een koe is nu eenmaal anders van smaak dan van een lam of varken. Vooral in Aziatische landen wordt er veel kipgehakt gebruikt. De neutrale smaak van het kipgehakt houdt de smaak van al hun geurige kruiden en specerijen in balans zonder dat het de smaak van het vlees overheerst.

Als je gehakt van kip gebruikt in een gerecht kun je dus heel veel soorten kruiden en specerijen kiezen. Gember, koriander, pepertjes, kurkuma, knoflook, maar ook de meer standaard kruiden van onze keukens zoals nootmuskaat, kerrie en paprikapoeder, het kan allemaal. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles door elkaar te gebruiken. Maak een keuze voor drie of vier soorten kruiden en specerijen en blijf daarbij, anders weet je niet meer wat je proeft en dat is ook weer niet de bedoeling.

Tips voor de mooiste en lekkerste gehaktballetjes

Voor mooie ronde gehaktballen of kleine balletjes kun je het beste het kipgehakt een paar uur eerder mengen met de kruiden en met paneermeel of oud brood. Het paneermeel zal dan het vocht uit het gehakt absorberen en zo het mengsel steviger maken.

Heb je na het koelen eindelijk die mooie ronde balletjes, dan wil je niet dat ze er als vierkante blokjes uitzien na het bakken. Dat wordt al minder doordat ze gerust hebben, maar als je die balletjes op een bakplaat met bakpapier legt en in de oven gaart, blijven ze perfect in vorm. Kleine balletjes gaan 10-15 minuten in een oven van 180 graden. Grote ballen natuurlijk iets langer. Afhankelijk van de maat zal dat ongeveer een half uur zijn. Het beste test je ze door er een door te snijden als je denkt dat hij gaar is. Je kunt ook de kerntemperatuur meten, dit moet rond de 75 graden zijn. Een pluspunt is ook nog dat je er niet naar om hoeft te kijken want je hoeft ze niet te tussentijds te draaien voor een gelijkmatige garing.

Gebruik voor balletjes het liefst iets vetter kipgehakt, dat smaakt echt veel lekkerder. Als je erg mager kipgehakt hebt, kun je ook eens mayonaise gebruiken in plaats van een eitje. Een ei stolt en maakt het gehakt nog droger, in mayonaise zit olie wat de balletjes smeuïger maakt. In plaats van 1 ei neem je dan 50 gram mayonaise.

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
Specials

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

5 heerlijke recepten met kipgehaktballetjes, de een nog lekkerder dan de ander. Met handige tips voor de lekkerste en mooiste balletjes.

De lekkerste recepten

Kipgehakt is heel veelzijdig en dat wordt bewezen met heel veel lekkere en uiteenlopende gerechten. Of het nu een Hollandse ovenschotel is of een schaal vol nacho’s, kipgehakt past er perfect bij. Wees niet bang om eens te kiezen voor kipgehakt in plaats van het standaard rundgehakt. Rundergehakt is geweldig en is onmisbaar in een goede Bolognese, maar sommige gerechten zijn echt veel lekkerder met kipgehakt.

Lasagne met kipgehakt spinazie
Pastagerechten

Lasagne met kipgehakt en spinazie

Een variatie op de klassieke lasagne is de lasagne met kipgehakt en spinazie. Lekker, makkelijk te maken en boordevol verse spinazie.

pasta met kipgehakt en paprikasaus
Pastagerechten

Pasta met kipgehakt en paprikasaus

Een heerlijke pasta met kipgehakt en paprikasaus van geroosterde paprika die in de rigatoni verdwijnt, zodat iedere hap een feestje is.

Nacho's met kipgehakt
Vleesgerechten

Nacho’s met kipgehakt

Feestmaal of party food? Een royale schaal warme nacho's met kipgehakt, groente en kaas is niet alleen maar een feestje om te zien.

ovenschotel met kipgehakt en prei
Ovenschotels

Ovenschotel met kipgehakt en prei

Een goed voorbereide ovenschotel met kipgehakt en prei is de ideale oplossing om na een drukke dag toch lekker en verantwoord te eten.

Gehaktbrood van kipgehakt
Vleesgerechten

Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons

Een gehaktbrood van kipgehakt, heerlijk zacht door de toevoeging van groenten en een ingrediënt wat je niet in een gehaktbrood verwacht.

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Vorige Volgende

Kipgehakt bewaren

Gehakt is een kwetsbaar vleesproduct. Doordat het vlees gemalen is kunnen er makkelijker bacteriën binnendringen. Bewaar kipgehakt daarom onder de 4 graden en maximaal twee dagen. Lukt het niet om het binnen die twee dagen te gebruiken, vries het dan in of gaar het. Gegaard gehakt is nog 3 dagen houdbaar.

Dit alles geldt ook voor alle andere soorten gehakt.

Tafel lekker !!

Gehakt

Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees

Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!

Tags: VleesVlees - Gehakt
DeelPin88VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief