Kipgehakt – Voor gehaktballetjes, in nacho’s, in ovenschotels, voor gehaktbrood en veel andere lekkernijen, kipgehakt is een bijzonder veelzijdig vleesproduct. Het is een magere en smakelijke keuze en een prima alternatief voor varkensgehakt of rundergehakt.
Kipgehakt is er ook in meerdere soorten
Gehakt is er in heel veel soorten en bij kipgehakt is dat niet anders dan bij rundergehakt of varkensgehakt. Welk deel van het kippenvlees er gebruikt wordt heeft heel veel invloed op de structuur van het gehakt. Als er kipfilet gebruikt wordt, heb je een heel mager en droog kipgehakt. In kipgehakt van kippendijen zit beduidend meer vet en dan is er ook nog gemengd kipgehakt. Met gemengd kipgehakt heb je het beste uit twee soorten, het magere van de kipfilet en het vettere van de kippendijen, een kipgehakt wat niet te droog wordt tijdens het garen.
Net als bij alle andere soorten gehakt wordt er ook in kipgehakt vaak restvlees verwerkt. Over het algemeen is goedkoper kipgehakt vaak van restvlees gemaakt. Dat is niet per definitie slecht, maar bedenk wel dat dat kipgehakt vaak veel vetter is of er zitten veel toevoegingen in zoals bindmiddelen. Voor een betere kwaliteit zul je dus iets meer moeten betalen.
Kipgehakt geeft een podium aan kruiden en specerijen
Kipgehakt is vrij neutraler van smaak dan andere soorten gehakt zoals rundergehakt, varkensgehakt of lamsgehakt. Het vlees van een koe is nu eenmaal anders van smaak dan van een lam of varken. Vooral in Aziatische landen wordt er veel kipgehakt gebruikt. De neutrale smaak van het kipgehakt houdt de smaak van al hun geurige kruiden en specerijen in balans zonder dat het de smaak van het vlees overheerst.
Als je gehakt van kip gebruikt in een gerecht kun je dus heel veel soorten kruiden en specerijen kiezen. Gember, koriander, pepertjes, kurkuma, knoflook, maar ook de meer standaard kruiden van onze keukens zoals nootmuskaat, kerrie en paprikapoeder, het kan allemaal. Het is natuurlijk niet de bedoeling om alles door elkaar te gebruiken. Maak een keuze voor drie of vier soorten kruiden en specerijen en blijf daarbij, anders weet je niet meer wat je proeft en dat is ook weer niet de bedoeling.
Tips voor de mooiste en lekkerste gehaktballetjes
Voor mooie ronde gehaktballen of kleine balletjes kun je het beste het kipgehakt een paar uur eerder mengen met de kruiden en met paneermeel of oud brood. Het paneermeel zal dan het vocht uit het gehakt absorberen en zo het mengsel steviger maken.
Heb je na het koelen eindelijk die mooie ronde balletjes, dan wil je niet dat ze er als vierkante blokjes uitzien na het bakken. Dat wordt al minder doordat ze gerust hebben, maar als je die balletjes op een bakplaat met bakpapier legt en in de oven gaart, blijven ze perfect in vorm. Kleine balletjes gaan 10-15 minuten in een oven van 180 graden. Grote ballen natuurlijk iets langer. Afhankelijk van de maat zal dat ongeveer een half uur zijn. Het beste test je ze door er een door te snijden als je denkt dat hij gaar is. Je kunt ook de kerntemperatuur meten, dit moet rond de 75 graden zijn. Een pluspunt is ook nog dat je er niet naar om hoeft te kijken want je hoeft ze niet te tussentijds te draaien voor een gelijkmatige garing.
Gebruik voor balletjes het liefst iets vetter kipgehakt, dat smaakt echt veel lekkerder. Als je erg mager kipgehakt hebt, kun je ook eens mayonaise gebruiken in plaats van een eitje. Een ei stolt en maakt het gehakt nog droger, in mayonaise zit olie wat de balletjes smeuïger maakt. In plaats van 1 ei neem je dan 50 gram mayonaise.
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën
5 heerlijke recepten met kipgehaktballetjes, de een nog lekkerder dan de ander. Met handige tips voor de lekkerste en mooiste balletjes.
De lekkerste recepten
Kipgehakt is heel veelzijdig en dat wordt bewezen met heel veel lekkere en uiteenlopende gerechten. Of het nu een Hollandse ovenschotel is of een schaal vol nacho’s, kipgehakt past er perfect bij. Wees niet bang om eens te kiezen voor kipgehakt in plaats van het standaard rundgehakt. Rundergehakt is geweldig en is onmisbaar in een goede Bolognese, maar sommige gerechten zijn echt veel lekkerder met kipgehakt.
Lasagne met kipgehakt en spinazie
Een variatie op de klassieke lasagne is de lasagne met kipgehakt en spinazie. Lekker, makkelijk te maken en boordevol verse spinazie.
Gehaktbrood van kipgehakt met paprika en champignons
Een gehaktbrood van kipgehakt, heerlijk zacht door de toevoeging van groenten en een ingrediënt wat je niet in een gehaktbrood verwacht.
Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt
Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.
Ovenschotel met kipgehakt en prei
Een goed voorbereide ovenschotel met kipgehakt en prei is de ideale oplossing om na een drukke dag toch lekker en verantwoord te eten.
Nacho’s met kipgehakt
Feestmaal of party food? Een royale schaal warme nacho's met kipgehakt, groente en kaas is niet alleen maar een feestje om te zien.
Kip curry lasagne; verras iedereen aan tafel met deze lekkernij
Het recept voor een verrassend lekkere kip curry lasagne, want als je curry met noedels kunt eten kun je er ook lasagne van maken.
Kipgehakt bewaren
Gehakt is een kwetsbaar vleesproduct. Doordat het vlees gemalen is kunnen er makkelijker bacteriën binnendringen. Bewaar kipgehakt daarom onder de 4 graden en maximaal twee dagen. Lukt het niet om het binnen die twee dagen te gebruiken, vries het dan in of gaar het. Gegaard gehakt is nog 3 dagen houdbaar.
Dit alles geldt ook voor alle andere soorten gehakt.
Tafel lekker !!
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!