Kipgehaktballetjes – Wanneer je ze ook serveert gehaktballetjes vallen altijd in de smaak. Ze zijn heerlijk in een soep of wokschotel, maar ook als hapje bij de borrel of als een voorgerecht vallen ze bij iedereen in de smaak. Serveer kipgehaktballetjes eens koud, houdt er dan rekening mee dat koude vleesgerechten iets vlakker van smaak zijn. Je mag dus iets royaler zijn met de kruiden en specerijen. Geef er een lekkere dipsaus bij en het feest is compleet.
Klein van formaat maar groot in smaak
Kipgehaktballetjes zijn eenvoudig klaar te maken en bieden heel veel mogelijkheden. Kipgehakt is magerder dan rund- of varkensgehakt en heeft toch een heerlijke vrij neutrale smaak, ondanks dat het magerder is. De neutrale smaak is makkelijk te combineren met oosterse kruiden, zoals koriander, sojasaus en pepertjes, maar ook meer mediterrane smaken zoals rozemarijn, tijm en oregano of met slechts een beetje peper en zout.
Mooie ronde balletjes boordevol smaak
Kipgehakt is zachter dan bijvoorbeeld rund of varkensgehakt. Hierdoor is het lastiger om mooie ronde balletjes te bakken. Laar je niet verleiden om er meer paneermeel of broodkruim in te verwerken, dat komt de structuur en dus ook de smaak niet ten goede. Lees onze tips voor de mooiste en lekkerste gehaktballetjes.
- Houd er rekening mee dat kipgehakt droger wordt als het gaart. Dat komt doordat het er veel eiwitten in zitten en omdat het vrij mager is. Je kunt het ei, dat je normaal gesproken gebruikt bij het mengen van gehakt, vervangen door 50 gram mayonaise. Dat voegt vet toe en wordt niet stevig tijdens bakken (wat ei wel doet) met als resultaat, makkelijker te draaien balletjes die heerlijk sappig zijn.
- Meng het kipgehakt een uurtje voordat je er balletjes van gaat draaien. Zo kan het paneermeel of de broodkruim het vocht opnemen, zodat je er makkelijker mooie ronde balletjes van kan draaien.
- Als je die mooie ronde balletjes op een bakplaat 10-15 minuten een oven van 180 graden gaart blijven ze mooi rond en je hebt er verder geen werk aan.
Voeg een lepel mayonaise toe in plaats van een ei voor de lekkerste kipgehaktballetjes
Ook kinderen zijn dol op kipgehaktballetjes
Door hun neutrale smaak en leuke kleine vorm zijn gehaktballetjes een favoriet vleesgerecht voor veel kinderen. Eten je kinderen niet graag groenten? Meng dan gesneden groenten door het gehaktmengsel. Denk hierbij aan stukjes paprika, ui, courgette of wortel. Snijd ze wel heel fijn om te voorkomen dat de balletjes uit elkaar vallen.
Heerlijke recepten met kipgehaktballetjes
Dat kip, zeker in gehaktvorm een zeer veelzijdig stukje vlees is, bewijzen we met 5 geweldig lekkere recepten. Een heerlijke gezonde soep, lekker kruidig met sinaasappel of rode peper of juist zacht van smaak bij een stamppot of in de pasta. Allemaal kipgehaktballetjes, maar ook allemaal totaal anders van smaak. Welk recept zou je het liefst willen maken?
Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
Gehaktballetjes in saté- of tomatensaus kent iedereen. Deze kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus zijn eens iets anders en verrassend lekker.
Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus
Start de maaltijd met gezelligheid en serveer een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus. Door te delen ontstaan de leukste gesprekken.
Chinese kippensoep ( met knapperige taugé )
Goed gevulde Chinese kippensoep. Met veel stukjes kip, kipgehaktballetjes en boordevol groenten. Behalve lekker, ook nog eens heel gezond!
Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot
Probeer maar eens. Kipgehaktballetjes met (homemade) kruidenpaneermeel, een uien-speksaus (licht gezoet met appelstroop) en een stamppot van savooiekool.
Kipgehakt; heerlijke recepten, net even anders
Heel veel redenen om voor kipgehakt te kiezen. Kipgehakt geeft een podium aan verse kruiden en specerijen en de kwaliteit is echt van belang.
Voor zover ik begrijp zijn de mogelijkheden onbegrensd, dus een kilo kipgehakt gekocht en nu maar experimenteren.
Leuk Willem, laat je ons weten wat je allemaal hebt gemaakt?