• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Oesters eten; drie verschillende bereidingswijzen

En leer hoe je ze open maakt

Redactie door Redactie
in Specials
0
Oesters eten

Oesters eten; drie verschillende bereidingswijzen – Misschien heb je ze nog niet vaak gegeten, en waarschijnlijk zelden zelf opengemaakt, het gaat hier over oesters! Een heerlijk luxe en feestelijk hapje. Die prachtige schelpen op tafel maken altijd veel indruk. Het is wel even wennen, zo’n levend weekdiertje eten, je houdt ervan of niet.

Er is geen standaard smaak voor oesters. De smaak is afhankelijk van de bodem, voeding, het zoutgehalte en de temperatuur van het water. Over het algemeen is de smaak van de schelpdieren te omschrijven als zilt, fris en zacht. De recepten die je hieronder vindt zijn gemaakt met de Zeeuwse creuse. Volgens sommige is dit de meest toegankelijke oester. De Zeeuwse creuse bezit veel vlees en heeft een stevige bite.

Ga je voor het eerst oesters eten?

Je ziet hier drie verschillende receptjes, met verschillende bereidingen van oesters; rauw, gestoomd en gegratineerd. Mocht je rauwe oesters eten nog een stapje te ver vinden gaan, begin dan eens met gestoomde of gegratineerde oesters.

Zo bewaar je oesters

Bewaar de oesters in de koelkast na aankoop in het mandje of kistje. Bewaar ze nooit in water. Oesters kunnen nog best lang buiten het water in leven blijven. Je kunt de oesters eten tot ze ongeveer 9 dagen oud zijn. Tot consumptie moeten de oesters levend zijn. De oesters moeten dicht blijven, er moet hiervoor druk op de verpakking blijven. Na opening kun je dit bereiken door iets zwaars op de verpakking te leggen. Staat de schelp toch iets open? Geef dan een tik op de schelp. Als de schelp sluit, leeft het dier nog.

oesters3
Oesters openmaken, zo doe je dat!

Oesters eten doe je vers, maak ze daarom pas op het laatste moment open. Zo manier kan er ook geen vuil bijkomen.

Leg de oester op een vlak werkblad met de bolle kant naar beneden. Op die manier blijft het water in de oester zoveel mogelijk behouden. De oester maak je open bij het scharnier. Dat vind je aan de smalle kant. Het scharnier is de plek waar de oester zijn klep open en dicht doet. Richt het mes naar beneden zodat je nooit in je hand kunt steken!

Vouw een theedoek een aantal keren dubbel, leg die op de oester en houd de oester stevig vast. Steek het puntje van het oestermes tussen het scharnier aan de smalle kant en ga met een trillende beweging de schelp in. Draai dan het mes een kwartslag naar je toe, je hoort dan het scharnier breken. Draai het mes door en snijd de sluitspier aan de zijkant los. Nu is de oester open. Snijd nu de oester los van de sluitspier aan de onderkant.

Bekijk hoe het werkt ook in onderstaande video:

https://lekkertafelen.nl/wp-content/uploads/2024/02/Oesters-openmaken.mp4

Oesters serveren en eten, dat kan op verschillende manieren

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op geschaafd ijs of ijsblokjes, op die manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers. Ter decoratie kun je eventueel zeewier op het ijs leggen. Gegratineerde oesterseten doe je warm, serveer die dus niet op ijs. Kies hier dan bijvoorbeeld voor grof zeezout. Je kunt de oesters ook serveren op verkreukeld aluminiumfolie.

oesters2

Oesters eten is lekker en gezond

Oesters zijn heel gezond. Ze bevatten veel magnesium en zink. Dit zijn mineralen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling. Zink beschermt daarnaast ook tegen verkoudheid. Oesters eten is ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

oesters6Oesters met rodewijnazijn dressing

  • 12 oesters
  • 1 sjalotje
  • 3 eetlepels rodewijnazijn
  • zout
  • peper

Snipper het sjalotje en meng met de rodewijnazijn. Breng de dressing op smaak met een beetje zout en peper. Open de oesters en serveer de rodewijnazijn dressing in een schaaltje bij de oesters.

Je kunt de oesters op diverse manieren serveren. Leg ze bijvoorbeeld op crushed ice of ijsblokjes, op deze manier blijven ze goed liggen en de rauwe oesters blijven vers.

oesters4Gestoomde oesters met Oosterse dressing

  • 12 oesters
  • 1/2 rode peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel suiker
  • 1 limoen

Stoom de oesters. Je kunt dit doen door een metalen vergiet op een pan met een laagje kokend water te zetten. Leg de oesters in het vergiet en doe de deksel erop. Stoom de oesters 4 minuten. Je kunt ook een stoommandje gebruiken. Door de oesters te stomen gaan ze een stukje open staan en zijn ze ook makkelijker te openen.

Halveer de peper, verwijder de zaadjes en hak de rode peper fijn. Meng in een schaaltje de rode peper, suiker, het sap van de limoen, wat limoenrasp en de sojasaus.

Open de oesters en serveer de Oosterse dressing in een apart schaaltje bij de oesters.

oesters5Gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas

  • 12 oesters
  • 1 eetlepel fijngehakte, verse, platte peterselie
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 25 gram zachte boter

Verwarm de ovengrill.

Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie, verkreukel de folie zodat je de oesters er stabiel op kunt leggen.

Open de oesters en giet het vocht af. Leg ze op het verkreukelde aluminiumfolie.

Meng de zachte boter met de fijngehakte peterselie en verdeel dit over de oesters. Rasp de Parmezaanse kaas en strooi dit over de oesters.

Zet de oesters een paar minuten onder de grill, zodat de kaas smelt en een mooi goudbruin kleurtje krijgt.

Oesters zijn ook goed voor je cholesterol, zijn een grote bron van energie en bevatten weinig calorieën.

De oesters zijn ons aangeboden door Viswinkel online. Daar bestel je Zeeuwse oesters rechtstreeks bij de bron.

Tafel lekker !!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

De liefhebbers vinden ze een feestje, anderen gruwelen er van en durven ze niet eens te eten, oesters. De koningin onder de schelpdieren!

Tags: Vis - Verse vis
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 20

  1. Constant Van Gaever says:
    1 jaar geleden

    Poor de libido Zijn oesters fantastic

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Beste Constant, het is ineens druk in de chatgroep van mijn team. Maar…. naast goed voor je libido zijn ze ook echt lekker 😉

      Beantwoorden
  2. N.boudrali says:
    4 jaar geleden

    Oosters klaarmaken mais koken of barbecue of bakken

    Beantwoorden
    • Schelpdier says:
      2 jaar geleden

      is het oosters of oesters?

      Beantwoorden
  3. Peter Kooijman says:
    5 jaar geleden

    We hebben hier in Amsterdam Noord een nieuwe toko, Amazing Oriental. Daar verkopen ze aziatische oesters, vier tot 6 keer zo groot als de Zeeuwse en de Franse. Kun je net zo eten. En ze verkopen ook grote oesters, 8 tot 12 keer zo groot als de Zeeuwse en de Franse. Die moet je stomen. Heerlijk, en lekker veel oestervlees. Kosten? 99 cent per stuk!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Interessant Peter, maar we houden toch ook wel van onze eigen lokale specialiteiten ?

      Beantwoorden
  4. manon says:
    9 jaar geleden

    Mooie verse Oesters hebben eigenlijk niets meer nodig.
    Misschien wat citroensap, geknipte peterselie en een lenteuitje.
    Niks meer aan doen en genieten!!

    Beantwoorden
  5. Marijke says:
    9 jaar geleden

    Ik wil ze graag weer eens proberen, altijd gedacht dat ik ze niet lekker vond, maar nu ik deze recepten zie, ga ik daar toch anders over denken! Vooral de gegratineerde met parmezaanse kaas lijken me erg lekker!

    Beantwoorden
  6. Karel says:
    9 jaar geleden

    Mijn schoonzoon is gek op oesters en ik wil hem straks verrassen met een paar leuke recepten die ik net op jullie site gelezen heb. Bedankt..!

    Beantwoorden
  7. ricky says:
    9 jaar geleden

    eenmaal gegeten in yrseke,tijdens vakantie,tot op heden niet meer zo genoten,helaas zelden hier verkrijgbaar

    Beantwoorden
  8. Anneliese de Waal says:
    9 jaar geleden

    Ik vind oesters erg lekker met citroen, wat een geweldige win actie, zou super zijn om te winnen !!!

    Beantwoorden
  9. Jolanda says:
    9 jaar geleden

    Sinds een jaar ben ik oesters gaan proberen en zeer gaan waarderen.Ik heb ze dan ook alleen maar op een standaard manier gegeten,maar na het zien,van die verrukkelijke recepten,ga ik het beslist ook op deze manier eten,zoals met parmezaanse kaas.Het water loopt weer in m’n mond als ik denk aan oesters,nu met verschillende bereidingswijze ,heerlijk!

    Beantwoorden
  10. karin clardij (@stregakarin) says:
    9 jaar geleden

    Oh heerlijk, oesters. Je mag me er voor wakker maken. Ook hoop ik nog altijd op een parel!

    Beantwoorden
  11. sregakarin says:
    9 jaar geleden

    Hmmmm, heerlijk oesters! Dat is nu echt iets waar je voor wakker mag maken. Ik hoop nog steeds ook op een parel!

    Beantwoorden
  12. Ingrid says:
    9 jaar geleden

    Als oesters genoten hebben, hebben ze een voortreffelijke smaak en zij onweerstaanbaar……..denk ik! Want ik zie mensen altijd smullen, maar heb ze zelf NOG niet gehad

    Beantwoorden
  13. Leila says:
    10 jaar geleden

    Ik zou graag mee willen doen om mijn moeder te verrassen. Ze is echt gek op oesters en zou dit dus héél leuk vinden 🙂

    Beantwoorden
  14. Grete Karina says:
    10 jaar geleden

    “Less is more” vind ik bij oesters, dus voor mij geen poespas, maar alleen een lekker dressing over de rauwe oesters! Citroensap met een drupje Tabasco is zalig.
    En ook een dressing van rode wijnazijn met een heel fijn gesneden uitje erdoor is top.
    Ik heb de winactie op FB gedeeld.
    Nu maar duimen, ik zou dolgraag een mandje oesters winnen…..
    Groeten, Grete Karina

    Beantwoorden
  15. foodieadventures says:
    10 jaar geleden

    Ik ben oesters de laatste jaren pas echt lekker gaan vinden. Afgelopen zomer heb ik zelf geplukt in Normandie en in Lauwersoog. Wat een feestje!

    Zelf eet ik ze het liefst met een beetje citroen, daar zijn de Normandische erg voor geschikt. Anders met een beetje azijn óf op een speciale gelegenheid met wat peper wodka afgetopt. Beetje experimenteren vind ik erg leuk!

    Beantwoorden
  16. Nathalie says:
    10 jaar geleden

    Platte oesters vind ik het lekkerst met een klein beetje citroen en vers gemalen peper. Of een gestoomde oester met hollandaisesaus. Klassieke gegratineerde oesters met kruidenboter en kaas. Oestertje met komkommer, sjalotje en beetje rode wijnazijn Oesters zijn gewoon heerlijk!

    Beantwoorden
  17. Els says:
    10 jaar geleden

    Ik heb nog nooit oesters gehad!

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief