Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Oud-Hollandse koekjes, zoals onze grootouders ze aten

Oud-Hollandse koekjes zoals onze grootouders ze aten – Kunnen we Nederland een koekjesland noemen ?? Mijn bescheiden mening; Ja. Als ik de schappen in de supermarkt bekijk denk ik zelfs dat we er af en toe een beetje in doorslaan. Koekjes als ontbijt of lunch en zelfs in de fruitbakken op school zie ik steeds vaker koekjes liggen in plaats van een stukje fruit. Noem mij maar ouderwets maar een koekje smaakt toch echt het lekkerst ‘s middags bij een kopje warme vers gezette thee en het allerlekkerste is natuurlijk als dat koekje dan afkomstig is uit eigen oven.

Oud-Hollandse koekjes

Oud-Hollandse koekjes dan denk ik aan de Goudse stroopwafel, de Arnhemse meisjes, de Katwijkse knip (Jan Hagel), De Weespermop en zo zijn er nog meer. Allemaal specialiteiten die inmiddels geschiedenis hebben geschreven en die we zeker niet mogen vergeten.

De Goudse stroopwafel bijvoorbeeld, wat maakt hem nou echt Gouds, en heb je echt zo’n professioneel ijzer nodig om zelf deze heerlijke koek te bakken ? Vragen waarop ik een antwoord kreeg tijdens mijn bezoek aan de diverse stroopwafelbakkerijen in Gouda en tegelijkertijd een heerlijk recept om zelf aan de slag te gaan.

Koekjes met een verhaal

Hebben we het over oud Hollandse koekjes dan mogen we natuurlijk ook de speculaasjes niet vergeten. Of wat dacht je van de Zwolse blauwvingers een mooi verhaal rondom het ontstaan van een naam, blauwvingers. Ook het Amsterdamse koggertje kent zo’n mooi verhaal bij de diverse recepten vind je tegelijkertijd deze verhalen.


Speculaas maken

Zwolse blauwvingers

Amsterdamse koggertjes

Maar ook de Arnhemse meisjes hebben dank zij hun bedenker Bakker Hagdorn al een hele geschiedenis achter de rug, toch worden de échte Arnhemse meisjes slechts nog door één bakker gebakken, bakker Henk Jurjus van bakkerij van Aalten uit Arnhem bakt iedere dinsdag nog steeds de échte Arnhemse meisjes. Ik had het geluk dat ik van Bakker Jurjus mee mocht kijken in de bakkerij en met eigen ogen kon en mocht  zien hoe deze koekjes in zijn bakkerij worden gemaakt. Niet met bladerdeeg maar met een gistdeeg.

Maar uiteraard zijn er nog meer Nederlandse specialiteiten die we niet mogen vergeten. Echte oud-Hollandse koekjes zoals onze grootouders ze vroeger bij de thee aten.

 

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Alice Bossema zegt

    Ik ben op zoek naar koekjes en snoepjes van een plaatsnaam plus de recepten…. Het Haagse hopje b.v. En het arnhemsemeisje….

  2. jan zegt

    Is er een boek over oudhollandse bakrecepten?

    1. Lekker Tafelen zegt

      Niet dat ik zo weet Jan, maar met het boek van Cees Holtkamp kom je eind in de richting. http://lekkertafelen.nl/kookboeken-specials/de-banketbakker-van-cees-holtkamp/ Mocht je naar iets specifieks zoeken dan horen wij dat ook graag.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.