• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, juni 26, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Oud-Hollandse koekjes, zoals onze grootouders ze aten

Samantha door Samantha
in Specials
0
3
Oud-Hollandse koekjes

Oud-Hollandse koekjes zoals onze grootouders ze aten –Ā Kunnen we Nederland een koekjesland noemen ?? Mijn bescheiden mening; Ja. Als ik de schappen in de supermarkt bekijk denk ik zelfs dat we er af en toe een beetje in doorslaan. Koekjes als ontbijt of lunchĀ en zelfs in de fruitbakken op school zie ik steeds vaker koekjes liggen in plaats van een stukje fruit. Noem mij maar ouderwets maar een koekje smaakt toch echt het lekkerst ā€˜s middags bij een kopje warme vers gezette thee en het allerlekkerste is natuurlijk als dat koekje dan afkomstig is uit eigen oven.

Oud-Hollandse koekjes

Oud-Hollandse koekjes dan denk ik aan de Goudse stroopwafel, de Arnhemse meisjes, de Katwijkse knip (Jan Hagel), De Weespermop en zo zijn er nog meer. Allemaal specialiteiten die inmiddels geschiedenis hebben geschreven en die we zeker niet mogen vergeten.

De Goudse stroopwafel bijvoorbeeld, wat maakt hem nou echt Gouds, en heb je echt zo’n professioneel ijzer nodig om zelf deze heerlijke koek te bakken ? Vragen waarop ik een antwoord kreeg tijdens mijn bezoek aan de diverse stroopwafelbakkerijen in Gouda en tegelijkertijd een heerlijk recept om zelf aan de slag te gaan.

Bezoek aan Gouda – de stroopwafelstad

Stroopwafels Gouda (7)

Zelf stroopwafels maken

Stroopwafel

Koekjes met een verhaal

Hebben we hetĀ over oud Hollandse koekjesĀ dan mogen we natuurlijk ook de speculaasjes niet vergeten.Ā Of wat dacht je van de Zwolse blauwvingers eenĀ mooi verhaal rondom het ontstaan van een naam, blauwvingers. Ook het Amsterdamse koggertje kent zo’n mooi verhaal bij de diverse recepten vind je tegelijkertijd deze verhalen.

– Speculaas maken

– Zwolse blauwvingers

– Amsterdamse koggertjes

Maar ook de Arnhemse meisjes hebben dank zij hun bedenker Bakker Hagdorn al een hele geschiedenis achter de rug, toch worden de échte Arnhemse meisjes slechts nog door één bakker gebakken, bakker Henk Jurjus van bakkerij van Aalten uit Arnhem bakt iedere dinsdag nog steeds de échte Arnhemse meisjes. Ik had het geluk dat ik van Bakker Jurjus mee mocht kijken in de bakkerij en met eigen ogen kon en mocht  zien hoe deze koekjes in zijn bakkerij worden gemaakt. Niet met bladerdeeg maar met een gistdeeg.

Mijn bezoek aan bakkerij van Aalten

Arnhemse meisjes (4)

Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg

Arnhemse meisjes bladerdeeg (2)

Maar uiteraard zijn er nog meer Nederlandse specialiteiten die we niet mogen vergeten. Echte oud-Hollandse koekjes zoals onze grootouders ze vroeger bij de thee aten.

Weespermoppen

Weespermoppen

Spritsen

Spritsen

Katwijkse knip

Jan Hagel

gebak met roomboter

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

DeelPin24Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

yoghurt
Specials

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta
Specials

Zomerse recepten met feta

mosselen eten
Specials

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Watermeloen salade
Specials

Watermeloen salade op drie manieren

Gevulde aardappelen
Specials

Gevulde aardappelen op drie manieren

Bonen en verse peulvruchten
Specials

Bonen & Verse Peulvruchten; Hier vind je de lekkerste recepten

Schnitzels zelf paneren
Specials

Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Reacties 3

  1. Alice Bossema says:
    6 jaar geleden

    Ik ben op zoek naar koekjes en snoepjes van een plaatsnaam plus de recepten…. Het Haagse hopje b.v. En het arnhemsemeisje….

    Beantwoorden
  2. jan says:
    7 jaar geleden

    Is er een boek over oudhollandse bakrecepten?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Niet dat ik zo weet Jan, maar met het boek van Cees Holtkamp kom je eind in de richting. http://lekkertafelen.nl/kookboeken-specials/de-banketbakker-van-cees-holtkamp/ Mocht je naar iets specifieks zoeken dan horen wij dat ook graag.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

eiersalade
Ontbijt en lunch

Eiersalade met bieslook (bereid met verse scharreleieren)

Zelfgemaakte eiersalade is een TE simpel recept, maar ook met het recept voor eiersalade kun je variƫren. Lekker op brood of op toast.

Check het recept of lees de info
yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Zomerse recepten met feta

Zomerse recepten met feta

mosselen eten

Mosselen; Bourgondisch feest van eigen bodem

Recept in de picture

Kipcurry spiesjes
Vleesgerechten

Kipcurry spiesjes; van de barbecue

Eigenlijk is het gewoon curry aan een stokje, deze kipcurryspiesjes. Gemarineerd in yoghurt met jouw favoriete currypasta, daarna op de BBQ!

Check het recept of lees de info
Mango-yoghurtsaus

Mango-yoghurtsaus; lekker, en gezond!

komkommersoep

Komkommersoep; verkoeling in de zomer

Handige kooktips

snijbiet
Kookschool

Snijbiet: gezonde en lekkere vergeten groente

Snijbiet - Een 'vergeten' groente die gelukkig steeds vaker verkrijgbaar is. Verwant aan spinazie, is hij makkelijk klaar te maken en gezond.

Check het recept of lees de info
groenten om te grillen

De 10 lekkerste groenten om te grillen

Hervekaas

Hervekaas, een stinkend lekker roodbacteriekaasje

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Elviera op Kipfilet recepten en inspiratie
  • Redactie op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Redactie op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • RUTTEN FREDDY op Tiramisu van bitterkoekjes met citroenmascarpone
  • Margreet Anceaux op Zwarte bonen en refried beans, gebakken bonenpuree
  • Redactie op Oma’s draadjesvlees; Smelt op je tong
  • Redactie op Schnitzels zelf paneren; met stap voor stap uitleg

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediĆ«nten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • IngrediĆ«nten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

Ā© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen