• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, september 25, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Oud-Hollandse koekjes, zoals onze grootouders ze aten

door Samantha
in Specials
0
3
Oud-Hollandse koekjes

Oud-Hollandse koekjes zoals onze grootouders ze aten – Kunnen we Nederland een koekjesland noemen ?? Mijn bescheiden mening; Ja. Als ik de schappen in de supermarkt bekijk denk ik zelfs dat we er af en toe een beetje in doorslaan. Koekjes als ontbijt of lunch en zelfs in de fruitbakken op school zie ik steeds vaker koekjes liggen in plaats van een stukje fruit. Noem mij maar ouderwets maar een koekje smaakt toch echt het lekkerst ‘s middags bij een kopje warme vers gezette thee en het allerlekkerste is natuurlijk als dat koekje dan afkomstig is uit eigen oven.

Oud-Hollandse koekjes

Oud-Hollandse koekjes dan denk ik aan de Goudse stroopwafel, de Arnhemse meisjes, de Katwijkse knip (Jan Hagel), De Weespermop en zo zijn er nog meer. Allemaal specialiteiten die inmiddels geschiedenis hebben geschreven en die we zeker niet mogen vergeten.

De Goudse stroopwafel bijvoorbeeld, wat maakt hem nou echt Gouds, en heb je echt zo’n professioneel ijzer nodig om zelf deze heerlijke koek te bakken ? Vragen waarop ik een antwoord kreeg tijdens mijn bezoek aan de diverse stroopwafelbakkerijen in Gouda en tegelijkertijd een heerlijk recept om zelf aan de slag te gaan.

Bezoek aan Gouda – de stroopwafelstad

Stroopwafels Gouda (7)

Zelf stroopwafels maken

Stroopwafel

Koekjes met een verhaal

Hebben we het over oud Hollandse koekjes dan mogen we natuurlijk ook de speculaasjes niet vergeten. Of wat dacht je van de Zwolse blauwvingers een mooi verhaal rondom het ontstaan van een naam, blauwvingers. Ook het Amsterdamse koggertje kent zo’n mooi verhaal bij de diverse recepten vind je tegelijkertijd deze verhalen.

– Speculaas maken

– Zwolse blauwvingers

– Amsterdamse koggertjes

Maar ook de Arnhemse meisjes hebben dank zij hun bedenker Bakker Hagdorn al een hele geschiedenis achter de rug, toch worden de échte Arnhemse meisjes slechts nog door één bakker gebakken, bakker Henk Jurjus van bakkerij van Aalten uit Arnhem bakt iedere dinsdag nog steeds de échte Arnhemse meisjes. Ik had het geluk dat ik van Bakker Jurjus mee mocht kijken in de bakkerij en met eigen ogen kon en mocht  zien hoe deze koekjes in zijn bakkerij worden gemaakt. Niet met bladerdeeg maar met een gistdeeg.

Mijn bezoek aan bakkerij van Aalten

Arnhemse meisjes (4)

Arnhemse meisjes gemaakt van bladerdeeg

Arnhemse meisjes bladerdeeg (2)

Maar uiteraard zijn er nog meer Nederlandse specialiteiten die we niet mogen vergeten. Echte oud-Hollandse koekjes zoals onze grootouders ze vroeger bij de thee aten.

Weespermoppen

Weespermoppen

Spritsen

Spritsen

Katwijkse knip

Jan Hagel

gebak met roomboter

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

DeelPin26Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Bloedworst met appel
Lunch

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

limburgs zoervleisj
Stoofschotel

Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

kipgehaktballetjes met een dipsaus
Recepten

Een portie kipgehaktballetjes met een dipsaus

Gebakken appel op brood
Lunch

Gebakken appel op brood

Reacties 3

  1. Alice Bossema says:
    8 jaar geleden

    Ik ben op zoek naar koekjes en snoepjes van een plaatsnaam plus de recepten…. Het Haagse hopje b.v. En het arnhemsemeisje….

    Beantwoorden
  2. jan says:
    8 jaar geleden

    Is er een boek over oudhollandse bakrecepten?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Niet dat ik zo weet Jan, maar met het boek van Cees Holtkamp kom je eind in de richting. http://lekkertafelen.nl/kookboeken-specials/de-banketbakker-van-cees-holtkamp/ Mocht je naar iets specifieks zoeken dan horen wij dat ook graag.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Krieltjes
Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!

Check het recept of lees de info
Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Recept in de picture

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

Ben je een liefhebber van de oosterse keuken en hou je van vis? Dan is het tijd voor een lekkere viscurry in kokossaus. Die moet je proeven!

Check het recept of lees de info
Bloedworst met appel

Bloedworst met appel op brood

Tarte Tatin van rode bietjes

Tarte Tatin van rode bietjes

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen