Romero; ambachtelijk gemaakte kaas met rozemarijn – Nietsvermoedend komen we aan bij een boerderij in IJsselstein. Of, liever gezegd, aan de rand van IJsselstein. De boerderij ligt wat verlaten en aan de weg staat een bord waarop duidelijk gemaakt wordt dat je er kaas kunt kopen. We stappen naar binnen en worden enthousiast ontvangen in het piepkleine boerderijwinkeltje.
Er liggen verschillende soorten Nederlandse kaas, met wat lokale producten vanuit de omgeving. Geen gekke marketingproducten die er niet thuishoren, maar vooral gewoon kaas. En één van die kaasjes is de Romero. Hier op de Elisabethhoeve maken ze Romero. De boerderij is inmiddels overgenomen door de zoon van de bedenker van de Romero kaas, maar nog altijd wordt hier met heel veel passie de Romero kaas gemaakt. We nemen een kijkje in de kaasmakerij, we zien de schuren waarin de kazen liggen te rijpen, en we zijn de gelukkige redactie die een kijkje mogen nemen bij een Romero kaasje dat nog in de pers zit. Dit zijn producten waar we blij van worden.
Kaas gerijpt in rozemarijn
Romero kaas wordt op de boerderij gemaakt, dus het is een echte rauwmelkse, oude boerenkaas. Gemaakt van rauwe melk dus. Die melk komt van eigen koeien van de familie Verweij, de eigenaren van de Elisabethhoeve. Van die melk maakt Floor Verweij, de kaasmaker, een kleine kaas (4,5 kilo) die vervolgens wordt ingelegd in rozemarijn. De kruiden zitten dus alleen aan de buitenkant van de kaas, op de korst, en niet door de hele kaas heen. Hierdoor ontstaat er tijdens het rijpen van de kaas op de plank een subtiele rozemarijnsmaak. Die rozemarijnsmaak wordt overigens sterker als je de kaas in een warm gerecht gebruikt.
Romero is een lokaal en een erkend streekproduct
Romero kaas is een erkend streekproduct uit het Groene Hart. Om in aanmerking te komen voor het keurmerk Erkend Streekproduct moet de Romero aan een aantal eisen voldoen. Dat betekent onder andere dat er een nauwkeurige omschrijving van het productiegebied, ‘de streek’, wordt gehanteerd. De grondstoffen moeten afkomstig zijn uit de streek en ook daar worden verwerkt. Daarnaast moeten de producten en de grondstoffen op een maatschappelijk verantwoorde, duurzame, manier worden geproduceerd. Dit gaat behalve over duurzaamheidseisen, ook over eisen op het gebied van dierenwelzijn. Dit wordt onder andere gecontroleerd door de stichting Streekeigen Producten Nederland.
Recepten met Romero
Natuurlijk hebben we ook recepten met Romero kaas voor je. Wat dacht je van een heerlijke kaasfondue met bier? Of maak eens een (kerst)kaasplank, vol Nederlandse kazen, waar dan natuurlijk ook een stuk Romero op hoort.
Schnitzel met gekarameliseerde ui en Romero
Maak eens iets bijzonders van varkensvlees. Met schnitzels met gekarameliseerde ui en Romero zet je eens iets anders op tafel!
Check het recept of lees de infoAardappelgratin met Romero
Ben je een kaas- en een aardappelliefhebber? Dan moet je echt de aardappelgratin met Romero en knoflook eens proeven. Té lekker!
Check het recept of lees de infoKaasfondue met bier; met oude boerenkaas en Romero
Kaasfondue met bier, dat is eens wat anders dan met wijn. We gebruikten Romero en oude boerenkaas en dat geeft heel veel smaak aan de fondue!
Check het recept of lees de infoNederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.