Nederlandse kaas – Met zijn rijke smaken, verschillende variëteiten en eeuwenoude traditie, heeft Nederlandse kaas een welverdiende reputatie als een ware delicatesse. Je zou het dan ook een historisch erfgoed kunnen noemen, want kaas maken in Nederland heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot ver in de middeleeuwen. Oorspronkelijk was kaas maken een manier om melk te conserveren, maar het groeide het al snel uit tot een bloeiende industrie. Vandaag de dag is kaas een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en economie. Het wordt niet alleen in eigen land gewaardeerd, maar ook wereldwijd geëxporteerd. Of je nu geniet van een plakje Goudse kaas op je boterham, een blokje Edammer bij de borrel of een stukje ambachtelijke Boerenkaas bij een kaasmarkt, Nederlandse kaas zal je altijd verrassen en verwennen.
De populariteit van onze Goudse kaas is ongekend
Wie houdt er niet van Goudse kaas? Gouda Holland, zoals hij officieel heet, is razend populair, en niet alleen in Nederland. Onze Goudse staat in de top 10 van populairste kazen, tussen de Brie, de Parmezaanse kaas, de feta en andere beroemde kazen. Dus hij is een stuk minder gewoon dan wij, Nederlanders, hem vinden, als we ’s morgens een boterham met kaas eten. Bedenk je ook maar eens dat er rond 1143 al kaas werd gemaakt in Gouda. Dat kan dan toch niet anders betekenen dan dat het over een bijzonder product gaat. Wil je meer weten over Goudse kaas? Lees dan zeker de special die je hieronder vindt!
Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!
Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!
Bijzondere en Bekende Nederlandse kaas
Onder de Nederlandse kaassoorten, is de Goudse kaas absoluut de ster van de show. Maar er is meer. Veel meer! Een andere bekende Nederlandse kaas is de Edammer. Deze kleine ronde kaas, met zijn karakteristieke rode waslaag, is perfect voor degenen die op zoek zijn naar een milde en zachte kaas. Kernhem is een zachte kaas, die in de verste verte verwant is aan de Edammer, maar die niet is ontstaan uit een eeuwenlange traditie. De kaas werd ontwikkeld in de laboratoria van het NIZO, het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek, tegenwoordig NIZO Food Research. Ook in Leiden wordt er kaas gemaakt, en een heerlijke komijnekaas, de Boeren-Leidse. En dat is niet hetzelfde als de Goudse met komijn.
Weet je dat er ook best veel geitenkaas in Nederland wordt gemaakt? Heel anders dan de Franse chèvre, maar zeker net zo lekker. Ook een lokale specialiteit is Hervekaas, ook wel Limburgse stinkkaas genoemd. Dat is een stinkend lekker roodbacteriekaasje dat je zeker eens geproefd (en geroken) moet hebben. Verder mag je natuurlijk de Leerdammer en Maasdammer niet vergeten. Een beetje zoetig en nootachtig en met grote gaten. Een beetje zoals de Zwitserse Emmentaler. Ook dit zijn kazen die hun weg over de wereld weten te vinden.
Ga eens op ontdekkingstocht!
En dit is dan nog maar een klein greepje uit alle kaas die er wordt geproduceerd in ons land. Kortom, buiten de belangrijkste, de Goudse kaas, is lang niet de enige Nederlandse kaas. Ga dus vooral eens op ontdekkingstocht. Loop eens een kaaswinkel binnen en laat je verrassen door het assortiment nationale kazen. Of pak eens de fiets, en bezoek een kaasboerderij in de buurt. Wie weet voor leuks en lekkers je tegenkomt. Nederlanders houden van kaas. Dat blijkt ook uit de vele kaasfestivals en markten die het hele jaar door plaatsvinden. Een van de beroemdste evenementen is de traditionele kaasmarkt in Alkmaar, waar kaasdragers in traditionele klederdracht grote kazen dragen en verhandelen. Dit spektakel trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld en is zeker voor kinderen erg leuk om te zien. Daarnaast zijn er talloze andere markten en festivals waar je kunt genieten van de heerlijkste kazen, proeverijen kunt bijwonen en meer kunt leren over de kunst van het kaasmaken.
Recepten met Nederlandse kaas
De mogelijkheden om lekker te koken met Nederlandse kaas zijn eindeloos. Waarschijnlijk doe je dat ongemerkt ook al vaker dan je denkt. Ga maar na, in veel gerechten waarin je geraspte kaas verwerkt zul je gemalen Goudse gebruiken. Denk aan de ovenschotels die gegratineerd worden, de quiches en hartige taarten waarin kaas verwerkt wordt, maar ook in salades komt Nederlandse kaas prima tot zijn recht. Vergeet ook de oer-Hollandse uitsmijter niet, die zou toch geen uitsmijter zijn zonder een paar plakken heerlijke, Nederlandse kaas! Ook in kaassoepjes en tosti’s doet Nederlandse kaas het goed. Want het smelt zo lekker. En over smelten gesproken, als je een echte kaasliefhebber bent, word je vast ook heel blij van een goede kaasfondue. Vaak worden hiervoor Franse en Zwitserse kazen gekozen. Want kaasfondue is natuurlijk van oorsprong een Zwitsers gerecht. Maar doe eens gek, en stel een kaasfondue samen van alleen Nederlandse kaas. Je zou wel eens prettig verrast kunnen worden. Heb je toch inspiratie nodig on lekker te gaan koken met onze eigen Nederlandse kazen? Kijk dan hier onder bij de recepten. Je vindt daar inspiratie genoeg, want je vindt er de meest uiteenlopende recepten, van lunchgerechten, tot ovenschotels en borrelhapjes!
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
En de nagelkaas?
Die hebben we ook toegevoegd Gerard 😉
Hoi elise ,
We hebben de stompetoren geproefd,maar ik heb liever een met meer smaak ..
Is deze er ook ?
hoi elise ,
Wij hebben vandaag n, winkeltje in Best gevonden .
Waar ze de echte oude kaas nog verkopen,en vele andere ,
Ook de stompetoren kwamen we tegen .
en die ga ik morgen op mijn beschuitje proberen .
Groet Mieke ,
Wat leuk om te horen, Mieke. De lekkerste kaas koop je bij de kaasspeciaalzaak.
Herve is toch een Belgisch kaasje, want Herve ligt in Belgisch Limburg. Lieve groet Cecile
Dat klopt Cecile, maar de kaas werd ook in Nederland, in de omgeving van Maastricht gemaakt onder de naam Rommedoe. Zie de tekst. Daarom hebben we besloten om de kaas ook onder de Nederlandse soorten te rubriceren.