• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Nederlandse kaas

0
Nederlandse kaas

Nederlandse kaas – Met zijn rijke smaken, verschillende variëteiten en eeuwenoude traditie, heeft Nederlandse kaas een welverdiende reputatie als een ware delicatesse. Je zou het dan ook een historisch erfgoed kunnen noemen, want kaas maken in Nederland heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot ver in de middeleeuwen. Oorspronkelijk was kaas maken een manier om melk te conserveren, maar het groeide het al snel uit tot een bloeiende industrie. Vandaag de dag is kaas een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur en economie. Het wordt niet alleen in eigen land gewaardeerd, maar ook wereldwijd geëxporteerd. Of je nu geniet van een plakje Goudse kaas op je boterham, een blokje Edammer bij de borrel of een stukje ambachtelijke Boerenkaas bij een kaasmarkt, Nederlandse kaas zal je altijd verrassen en verwennen.

De populariteit van onze Goudse kaas is ongekend

Wie houdt er niet van Goudse kaas? Gouda Holland, zoals hij officieel heet, is razend populair, en niet alleen in Nederland. Onze Goudse staat in de top 10 van populairste kazen, tussen de Brie, de Parmezaanse kaas, de feta en andere beroemde kazen. Dus hij is een stuk minder gewoon dan wij, Nederlanders, hem vinden, als we ’s morgens een boterham met kaas eten. Bedenk je ook maar eens dat er rond 1143 al kaas werd gemaakt in Gouda. Dat kan dan toch niet anders betekenen dan dat het over een bijzonder product gaat. Wil je meer weten over Goudse kaas? Lees dan zeker de special die je hieronder vindt!

Goudse kaas; gewoon wereldberoemd!

Goudse kaas
Specials

Hij is wereldberoemd, het is onze nationale trots en jij eet hem 's morgens op je bruine boterham. Onze eigen, vertrouwde, Goudse kaas!

Check het recept of lees de infoDetails

Bijzondere en Bekende Nederlandse kaas

Onder de Nederlandse kaassoorten, is de Goudse kaas absoluut de ster van de show. Maar er is meer. Veel meer! Een andere bekende Nederlandse kaas is de Edammer. Deze kleine ronde kaas, met zijn karakteristieke rode waslaag, is perfect voor degenen die op zoek zijn naar een milde en zachte kaas. Kernhem is een zachte kaas, die in de verste verte verwant is aan de Edammer, maar die niet is ontstaan uit een eeuwenlange traditie. De kaas werd ontwikkeld in de laboratoria van het NIZO, het Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek, tegenwoordig NIZO Food Research. Ook in Leiden wordt er kaas gemaakt, en een heerlijke komijnekaas, de Boeren-Leidse. En dat is niet hetzelfde als de Goudse met komijn.

Remeker kaas

Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

Blauw Klaver

Blauw Klaver, de Nederlandse blauwaderkaas

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Maasdammer kaas

Maasdammer en Leerdammer

Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

Romero

Romero; ambachtelijk gemaakte kaas met rozemarijn

De Rotterdamsche Oude

De Rotterdamsche Oude

Friese nagelkaas met kaasmes

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

geitenkaas fenegriek

Geitenkaas met fenegriek van de Blije Geit

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Vorige Volgende

Weet je dat er ook best veel geitenkaas in Nederland wordt gemaakt? Heel anders dan de Franse chèvre, maar zeker net zo lekker. Ook een lokale specialiteit is Hervekaas, ook wel Limburgse stinkkaas genoemd. Dat is een stinkend lekker roodbacteriekaasje dat je zeker eens geproefd (en geroken) moet hebben. Verder mag je natuurlijk de Leerdammer en Maasdammer niet vergeten. Een beetje zoetig en nootachtig en met grote gaten. Een beetje zoals de Zwitserse Emmentaler. Ook dit zijn kazen die hun weg over de wereld weten te vinden.

Ga eens op ontdekkingstocht!

En dit is dan nog maar een klein greepje uit alle kaas die er wordt geproduceerd in ons land. Kortom, buiten de belangrijkste, de Goudse kaas, is lang niet de enige Nederlandse kaas. Ga dus vooral eens op ontdekkingstocht. Loop eens een kaaswinkel binnen en laat je verrassen door het assortiment nationale kazen. Of pak eens de fiets, en bezoek een kaasboerderij in de buurt.  Wie weet voor leuks en lekkers je tegenkomt. Nederlanders houden van kaas. Dat blijkt ook uit de vele kaasfestivals en markten die het hele jaar door plaatsvinden. Een van de beroemdste evenementen is de traditionele kaasmarkt in Alkmaar, waar kaasdragers in traditionele klederdracht grote kazen dragen en verhandelen. Dit spektakel trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld en is zeker voor kinderen erg leuk om te zien. Daarnaast zijn er talloze andere markten en festivals waar je kunt genieten van de heerlijkste kazen, proeverijen kunt bijwonen en meer kunt leren over de kunst van het kaasmaken.

Recepten met Nederlandse kaas

De mogelijkheden om lekker te koken met Nederlandse kaas zijn eindeloos. Waarschijnlijk doe je dat ongemerkt ook al vaker dan je denkt. Ga maar na, in veel gerechten waarin je geraspte kaas verwerkt zul je gemalen Goudse gebruiken. Denk aan de ovenschotels die gegratineerd worden, de quiches en hartige taarten waarin kaas verwerkt wordt, maar ook in salades komt Nederlandse kaas prima tot zijn recht. Vergeet ook de oer-Hollandse uitsmijter niet, die zou toch geen uitsmijter zijn zonder een paar plakken heerlijke, Nederlandse kaas! Ook in kaassoepjes en tosti’s doet Nederlandse kaas het goed. Want het smelt zo lekker. En over smelten gesproken, als je een echte kaasliefhebber bent, word je vast ook heel blij van een goede kaasfondue. Vaak worden hiervoor Franse en Zwitserse kazen gekozen. Want kaasfondue is natuurlijk van oorsprong een Zwitsers gerecht. Maar doe eens gek, en stel een kaasfondue samen van alleen Nederlandse kaas. Je zou wel eens prettig verrast kunnen worden. Heb je toch inspiratie nodig on lekker te gaan koken met onze eigen Nederlandse kazen?  Kijk dan hier onder bij de recepten. Je vindt daar inspiratie genoeg, want je vindt er de meest uiteenlopende recepten, van lunchgerechten, tot ovenschotels en borrelhapjes!

Kaas uienbroodje met Remeker kaas
Lunch

Kaas uienbroodje met Remeker kaas

Een echt lekker kaas uienbroodje met Remeker kaas. Een knapperig broodje boordevol gekarameliseerde uien en een laag romig wegsmeltende kaas

Kaassoufflé van Remeker kaas
Voorgerecht

Kaassoufflé van Remeker kaas

Laat je niet weerhouden door het woord soufflé, want een kaassoufflé van Remeker kaas maken is makkelijker dan je denkt en geweldig lekker.

Prikkertjes met Nederlandse kaas
Hapjes

Prikkertjes met Nederlandse kaas; trots op Nederland

Steel de show met prikkertjes van Nederlandse kaas. Dat is niet oubollig, dat is hartstikke hip. Dit is een lokale kaasplank 2.0

Crostini met Remeker Pracht
Hapjes

Crostini met oude kaas (Remeker Pracht)

Serveer eens een grote schaal crostini met oude kaas. Dit is makkelijk en snel te maken en het resultaat is geweldig lekker.

Zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael
Ovenschotels

Zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Le petit Doruvael

Maak vanavond eens een heerlijke ovenschotel. Wat denk je van zuurkoolgratin met Zeeuws spek en Doruvael? Dat is zuurkool eens lekker anders!

Vorige Volgende
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.