Salades met peer – Het is niet het eerste waar je aan denkt bij recepten met peer, maar wist je dat je met peren de lekkerste salades op tafel zet?
Niet alleen uit het vuistje
Peren worden vooral als fruit uit het vuistje gegeten, maar ze zijn ook zalig in een salade. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar gebruik hiervoor dan wel een lekkere sappige peer en niet een erg hard exemplaar dat nog moet rijpen. Zorg er ook voor dat de peer op kamertemperatuur is, dan heeft het fruit echt veel meer smaak. Wil je de salade met peer vooraf maken? Maak dan een badje met water en 1/3 citroensap en haal de gesneden peer hier even doorheen. Bewaar ze dan wel in de koelkast, maar haal ze een half uur voor je ze gaat eten uit de koelkast om ze op het laatste moment door de salade te mengen.
Peren op hun best
Stevig, maar toch sappig, dat is een peer op zijn best, zeker in een salade. Als je bij een perensalade dan ook nog kaas toevoegt, kan het bijna niet meer mis gaan. Vaak wordt er bij peer gegrepen naar een blauwschimmelkaas, omdat de scherpe smaak hiervan een heel mooi contrast vormt met het zachte van de peer. Maar niet iedereen is liefhebber van dit soort kaas, vervang die in recepten dan eens door geitenkaas, een notenkaasje, port salut, een brie of gewoon een heerlijk stuk Hollandse kaas zoals Goudse kaas. Het maakt dan niet uit of dit jong, belegen of oud is, gebruik waar jij van houdt om je salades met peer te maken. De combinatie van peer en kaas kan bijna niet fout gaan.
Een nootje kraken
Peren worden geplukt in de late zomer of herfst. Dat het dan ook het seizoen van de noten is kan geen toeval zijn toch? Dat is dan vast ook de reden dat die twee gecombineerd in recepten zo lekker zijn. Walnoten zijn net als peren echt Hollands en vroeger had iemand met een ruime tuin wel een notenboom en een perenboom in de tuin staan, daarom zie je ze vaak samen in een recept. Maar ook hazelnoten en pecannoten zijn geweldig lekker in salades met peer.
Afwisseling van structuren en smaken maken een salade spannender
Speel met structuren en smaken in de salades met peer
Als je op structuren en smaken let bij het samenstellen van recepten voor salades met peer, wordt een salade veel spannender. Het zachte van de peer, het krokante van nootjes en het zacht romige of pittige kaasje zijn samen met groente en sla een goede afwisseling in smaak en structuur. Snij alles in mooie hapklare stukken, niet te groot maar zeker ook niet te klein. Het moet makkelijk te eten zijn en het oog wil natuurlijk ook wat. Snijd je alles te klein, dan wordt het al gauw een rommeltje en dat is iets wat je niet wilt.
Peren; Lekker, gezond en super veelzijdig
Hollandse peren moet je in het seizoen gewoon altijd op de fruitschaal hebben liggen. Ontdek deze recepten, dan wordt dat vanzelfsprekend.
Heerlijke salades met peer maken
Kijk eens naar de recepten. Er zit voor jou ook vast iets lekkers bij.
Herfstsalade met peer, witlof en port salut
Deze herfstsalade met peer en witlof is onder andere door de warme smaak van port salut en de gedroogde vijgen een salade voor de herfst.
Waterkerssalade met peer, Gorgonzola en pecannoten
Deze waterkerssalade is eenvoudig om te maken en heel uitgebalanceerd qua smaak. Pittig, peperig, zoet en romig tegelijk. Voor de lunch of lichte maaltijd.
Boontjessalade met appel, peer en mango
Combineer groenten en fruit in één salade zoals in deze boontjessalade met appel, peer en mango. Een heerlijk frisse en stevige zomersalade.
Salade met peer en geitenkaas
Als lunch of als bijgerecht, deze salade met peer en geitenkaas is altijd goed. Fris, zacht en knapperig met een heerlijke dressing.