Gedroogde linzen – Linzen, die peulvruchten werden al verbouwd voor het begin van onze jaartelling. Dat kun je ook teruglezen in het Oude Testament. Vroeger waren linzen vooral voedsel voor de armen. Tegenwoordig worden er nog steeds linzen gegeten. Waarom? Heel simpel, ze zijn lekker, en ze zijn heel gezond. Ze bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder de nodige eiwitten. Dat betekent dat linzen heel geschikt zijn als vleesvervanger. Daarnaast kun je ze ook op veel andere manieren gebruiken in je gerechten. Linzen komen voor in verschillende kleuren en verschillende soorten. Er worden alleen gedroogde linzen verkocht, of in blikken. Verse linzen zijn er niet. Je vindt hieronder een overzichtje waarin de verschillen uitleggen worden uitgelegd.
Linzen, in alle soorten en kleuren
Rode linzen
Dit zijn linzen die zijn ontveld en gespleten. Zoals de naam al zegt zijn ze rood, vaak wat oranjeachtig, van kleur. Doordat ze ontveld en gespleten zijn, zijn ze lichter verteerbaar en kook je ze hel snel gaar. Tijdens het kookproces gaan de linzen stuk waardoor ze veranderen in een dikke, pureeachtige substantie. Ze zijn dan ook heel geschikt om soep van te maken, of om in een curry te verwerken. Doordat ze geen velletje meer hebben kun je bij de rode linzen wel al zout toevoegen tijden het koken. Rode linzen zijn vrij neutraal van smaak. Ze hoeven voor het koken niet geweekt te worden.
Groene linzen
Die soort wordt ook wel blonde linzen genoemd. Ze zijn vaak bleekgroen van kleur met soms wat bruine vlekken. Het velletje zit er nog om en ze zijn wat groter dan rode linzen. Ze hebben een vrij stevige structuur. Dat betekent dat ze een langere kooktijd nodig hebben dan rode linzen, maar ook groene linzen hoeven niet geweekt te worden voor het klaarmaken. Net als veel peulvruchten zijn ook dit soort linzen heel eiwitrijk en bevatten ze veel vezels, vitaminen en mineralen. Dat maakt linzen ook een heel goede vleesvervanger.
Franse berglinzen
Kleine, donkergroene linzen. Ze zijn stevig en blijven mooi van vorm tijdens het koken. Je kunt ze daarom heel goed gebruiken in salades. De smaak van Franse berglinzen is wat peperachtig. Dat maakt dat ze het prima doen in gerechten met een wat uitgesprokener smaak. Franse berglinzen horen tot hetzelfde ras als de beroemde Le Puy linzen. Die laatste hebben echter een beschermde oorsprongsbenaming en mogen alleen zo genoemd worden als ze geteeld worden in de prefectuur van Le Puy in het Franse departement Auvergne. In Frankrijk hebben de Le Puy linzen een Appellation d’origine contrôlée, ook kortweg AOC genoemd. Let er op dat als je echte Le Puy linzen wilt kopen dat ze ook zo heten. En geen Puy of du Puy of iets dergelijks. Dit zijn dan gewone Franse berglinzen. En het verschil in prijs kan behoorlijk zijn.
Zwarte linzen
Ook bekend onder de naam Beluga linzen. Beluga ja, als in de Beluga kaviaar. De kleine, donker gekleurde linzen worden dan ook wel de kaviaar onder de linzen genoemd. Dat heeft natuurlijk met het uiterlijk van de peulvrucht te maken en niets met de smaak. Ze hebben overigens wel een verfijnde smaak, en dat maakt ze ook geschikt als garnering. Daarnaast worden ze veel in salades gebruikt. Ze blijven heel tijdens het koken en ze zijn redelijk snel gaar. Heb je zwarte linzen nodig voor in een recept en kun je er niet aankomen? Vervang ze dan door Franse berglinzen.
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Linzen kopen
Koop alleen linzen die gaaf uit zien. Let er op dat ze niet schimmelig zijn of muf ruiken. Je kunt linzen op een koele, donkere en vooral droge plek lang bewaren. De meeste groenteboeren verkopen wel een assortiment peulvruchten waarin meestal rode en groene linzen zijn opgenomen. En anders hebben veel supermarkten ze wel. Ook online kun je heel goed peulvruchten kopen, en de meeste aanbieders hebben ook alle soorten linzen.
Weken
Er heerst wat onduidelijkheid over het weken van linzen. Je hoeft linzen niet te weken voor je ze gaat koken. Het kan wel als je dat wilt, een uur is dan voldoende. Wat je er mee bereikt is dat je de kooktijd misschien een paar minuten verkort.
Gedroogde linzen koken
Was de linzen voor dat je ze gaat koken heel goed. Controleer ze eerst op dingen die er niet in horen zoals kleine steentjes et cetera. Daarna spoel je zin een vergiet onder de kraan heel goed schoon. Zet de linzen op in heel ruim, koud water, want gedroogde linzen nemen heel veel water op tijdens het koken. Voeg geen zout toe, dit kan het velletje taai maken. Alleen rode linzen kun je in gezouten water koken. Die hebben tenslotte geen velletje. Breng de linzen aan de kook en kook ze tot ze gaar zijn. Een tijdsindicatie is hierbij lastig aan te geven. Als de linzen ouder zijn zullen ze een langer moeten koken dan nieuwe oogst. Ook de verschillende soorten onderling hebben een andere kooktijd. Zo zullen rode linzen sneller gaar zijn dan groene. De kooktijd kan variëren van 12 tot wel 45 minuten. Het is dus een kwestie van controleren door te proeven. Giet de linzen na het koken goed af.
linzen vind ik vaak wat bitter. Zijn er soorten die wat minder bitter zijn?
En zijn rode linzen toch ook nog rijk aan voedingsstoffen, omdat ze de schil missen?
Ik doel dan voornamelijk op het eiwitgehalte, vanwege een vegetarisch dieet.
Wij vinden linzen niet bitter Frits, maar dat is natuurlijk persoonlijk. En we hebben helaas geen idee wat het verschil in voedingsstoffen is. Misschien is er één van onze lezers die dat toevallig weet.
Wat een leuke interessante site en heerlijke recepten ik zelf kook heel veel linzen/ peulvruchten alle soorten ben er dol op kom zeker terug om te kijken voor recepten bedankt !
Leuk dat je onze recepten wil gaan proberen, Janny. Laat je ons weten wat je er van vindt?
Nu mis ik toch de ‘doodordinaire’ bruine Spaanse linzen. Ik was en ben benieuwd naar hun plaats in de pikorde. In Zuid-Spanje stonden lentejas (linzen, niet nader gespecificeerd) ongeveer wekelijks op het menu.
Bruine linzen hebben we inderdaad niet genoemd Frank. Deze kun je in alle gevallen vervangen door de groene linzen, dus ook bij de genoemde lentejas. Mogelijk gaan we het kopje binnenkort alsnog toevoegen.