• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, mei 28, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Gedroogde linzen; een soorten overzicht

Elise de Haan door Elise de Haan
in Kookschool
0
2
Gedroogde linzen

Gedroogde linzen – Linzen, deze peulvruchten werden al verbouwd voor het begin van onze jaartelling. Dat kun je ook teruglezen in het Oude Testament. Vroeger waren linzen vooral voedsel voor de armen. Tegenwoordig eten we nog steeds linzen. Waarom? Nou heel simpel, ze zijn lekker, en ze zijn heel gezond. Ze bevatten een heleboel essentiële voedingsstoffen, waaronder de nodige eiwitten. Dat betekent dat linzen heel geschikt zijn als vleesvervanger. Daarnaast kun je ze op een heleboel andere manieren gebruiken in je gerechten. Linzen komen voor in verschillende kleuren en verschillende soorten. Er worden alleen gedroogde linzen verkocht, of in blikken. Verse linzen zijn er niet. We hebben een overzichtje voor je gemaakt waarin we de verschillen uitleggen.

Linzen, in alle soorten en kleuren

Rode linzen: Dit zijn linzen die zijn ontveld en gespleten. Zoals de naam al zegt zijn ze rood, vaak wat oranjeachtig, van kleur. Doordat ze ontveld en gespleten zijn, zijn ze lichter verteerbaar en kook je ze hel snel gaar. Tijdens het kookproces gaan de linzen stuk waardoor  ze veranderen in een dikke, pureeachtige substantie. Ze zijn dan ook heel geschikt om soep van te maken, of om in een curry te verwerken. Doordat ze geen velletje meer hebben kun je bij deze peulvrucht wel al zout toevoegen tijden het koken. Rode linzen zijn vrij neutraal van smaak. Ze hoeven voor het koken niet geweekt te worden.

Groene linzen: Deze soort wordt ook wel blonde linzen genoemd. Ze zijn vaak bleekgroen van kleur met soms wat bruine vlekken. Het velletje zit er nog om en ze zijn wat groter dan rode linzen. Ze hebben een vrij stevige structuur. Dat betekent dat ze een langere kooktijd nodig hebben dan rode linzen, maar ook groene linzen hoeven niet geweekt te worden voor het bereiden. Net als veel peulvruchten zijn ook deze soort linzen zeer eiwitrijk en bevatten ze veel vezels, vitaminen en mineralen. Dat maakt linzen ook een heel goede vleesvervanger.

Franse berglinzen: Kleine, donkergroene linzen. Ze zijn stevig en blijven mooi van vorm tijdens het koken. Je kunt ze daarom heel goed gebruiken in salades. De smaak van Franse berglinzen is wat peperachtig. Dat maakt dat ze het prima doen in gerechten met een wat uitgesprokener smaak. Franse berglinzen behoren tot hetzelfde ras als de beroemde Le Puy linzen. Deze laatste hebben echter een beschermde oorsprongsbenaming en mogen alleen zo genoemd worden als ze geteeld worden in de prefectuur van Le Puy in het Franse departement Auvergne. In Frankrijk hebben deze Le Puy linzen een Appellation d’origine contrôlée, ook kortweg AOC genoemd. Let er op dat als je echte Le Puy linzen wilt kopen dat ze ook zo heten. En geen Puy of du Puy of iets dergelijks. Dit zijn dan gewone Franse berglinzen. En het verschil in prijs kan behoorlijk zijn.

Zwarte linzen: Ook bekend onder de naam Beluga linzen. Beluga ja, als in de Beluga kaviaar. Deze kleine, donker gekleurde linzen worden dan ook wel de kaviaar onder de linzen genoemd. Dat heeft natuurlijk met het uiterlijk van de peulvrucht te maken en niets met de smaak. Ze hebben overigens wel een verfijnde smaak, en dat maakt ze ook geschikt als garnering. Daarnaast worden ze veel in salades gebruikt. Ze blijven heel tijdens het koken en ze zijn redelijk snel gaar. Heb je zwarte linzen nodig voor in een recept en kun je er niet aankomen? Vervang ze dan door Franse berglinzen.

Rode linzen
Groene berglinzen
Bruine linzen
Zwarte linzen

Linzen kopen

Koop alleen linzen die gaaf uit zien. Let er op dat ze niet schimmelig zijn of muf ruiken. Je kunt linzen op een koele, donkere en vooral droge plek lang bewaren. De meeste groenteboeren verkopen wel een assortiment peulvruchten waarin meestal rode en groene linzen zijn opgenomen. En anders hebben veel supermarkten ze wel. Ook online kun je heel goed peulvruchten kopen, en de meeste aanbieders hebben ook alle soorten linzen.

Weken

Er heerst wat onduidelijkheid over het weken van linzen. Je hoeft linzen niet te weken voor je ze gaat koken. Het kan wel als je dat wilt, een uur is dan voldoende. Wat je er mee bereikt is dat je de kooktijd misschien een paar minuten verkort.

Gedroogde linzen koken

Was de linzen voor dat je ze gaat koken heel goed. Controleer ze eerst op dingen die er niet in horen zoals kleine steentjes et cetera. Daarna spoel je zin een vergiet onder de kraan heel goed schoon. Zet de linzen op in heel ruim, koud water, want gedroogde linzen nemen heel veel water op tijdens het koken. Voeg geen zout toe, dit kan het velletje taai maken. Alleen rode linzen kun je in gezouten water koken. Deze hebben tenslotte geen velletje. Breng de linzen aan de kook en kook ze tot ze gaar zijn. Een tijdsindicatie is hierbij lastig aan te geven. Als de linzen ouder zijn zullen ze een langer moeten koken dan nieuwe oogst. Ook de verschillende soorten onderling hebben een andere kooktijd. Zo zullen rode linzen sneller gaar zijn dan groene. De kooktijd kan variëren van 12 tot wel 45 minuten. Het is dus een kwestie van controleren door te proeven. Giet de linzen na het koken goed af.

DeelPin3Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

Morbier
Kookschool

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken
Kookschool

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

hollandaise saus
Kookschool

Hollandaise saus ( met foto-instructie )

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

zelf hamburgers maken
Kookschool

Zelf hamburgers maken; Met tips voor de lekkerste kruiden

Drumsticks marineren
Kookschool

Drumsticks marineren, zo geef je ze meer smaak!

Aardappelsalade maken
Kookschool

Aardappelsalade maken; de handigste tips en ideeën!

Reacties 2

  1. Frank R says:
    7 maanden geleden

    Nu mis ik toch de ‘doodordinaire’ bruine Spaanse linzen. Ik was en ben benieuwd naar hun plaats in de pikorde. In Zuid-Spanje stonden lentejas (linzen, niet nader gespecificeerd) ongeveer wekelijks op het menu.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      7 maanden geleden

      Bruine linzen hebben we inderdaad niet genoemd Frank. Deze kun je in alle gevallen vervangen door de groene linzen, dus ook bij de genoemde lentejas. Mogelijk gaan we het kopje binnenkort alsnog toevoegen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Recepten met langoustines
Specials

Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!

Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!

Check het recept of lees de info
Dressings op basis van yoghurt

Dressings op basis van yoghurt

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Aardappels van de barbecue

Aardappels van de barbecue

Recept in de picture

Penne met verse zalm en verse spinazie
Pastagerechten

Penne met verse zalm en verse spinazie

Eenvoudige en pure smaken vormen de basis van deze penne met verse zalm en verse spinazie, natuurlijk mogen de verse tomaten niet ontbreken.

Check het recept of lees de info
Oosterse wokschotel met broccoli

Oosterse wokschotel met broccoli

Gevulde aubergine

Gevulde aubergines; met een vulling van groenten en kikkererwten

Handige kooktips

verse zalm bakken
Kookschool

Zalm bakken of grillen doe je zo

De perfect malse zalm bakken of grillen is best makkelijk! Volg de stap-voor-stapinstructies en eet nooit meer droge zalm.

Check het recept of lees de info
Morbier

Morbier; Het fantastische verhaal achter een drielaags kaasje

Eieren koken

Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Gerda op Ratatouille; Frans gerecht met Nederlandse groenten
  • Connie Derks op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Eliann Benneheij op Ovengegaarde zalm in roomsaus
  • Peter op Stroganoff saus; De lekkerste maak je nog altijd zelf.
  • Connie Derks op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Tineke Oud op Pitabroodjes of Shoarmabroodjes; Zo maak je ze zelf
  • Redactie op Pizza met wilde spinazie en haloumi
  • Hein op Pizza met wilde spinazie en haloumi

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?
  • Adverteren

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen