Peulvruchten – We kennen ze allemaal, de gedroogde bonen, erwten, spliterwten en linzen. Ze zijn voedzaam, ze zijn gezond en zijn vooral heel erg lekker. En ze zijn heel erg veelzijdig. Maar met de consumptie ervan is het in Nederland bedroevend gesteld. Waarom zetten we ze niet vaker op tafel?
Lekker en gevarieerd
Peulvruchten zijn lekker, en je kunt ze op heel veel verschillende manieren in je maaltijd verwerken. Denk aan het zelf maken van vleesloze burgers, maar linzen bijvoorbeeld, die kun je ook gebruiken als vervanger van gehakt in pastasauzen en dergelijke. Natuurlijk kennen we in Nederland allemaal wel de winterse maaltijdsoepen als erwtensoep en bruinebonensoep. De basis van die klassiekers zijn ook peulvruchten. Er zijn heel veel soorten peulvruchten verkrijgbaar in Nederland. Dat maakt het nog makkelijker om te variëren en om een juiste soort te kiezen voor de gerechten die je wilt maken.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Zelf koken en weken
In elke supermarkt staat een enorm aanbod van peulvruchten in blikken en potten. Lekker makkelijk, maar zeker minder lekker. Het zelf koken van peulvruchten loont echt. De smaak is beter, de ‘bite’ is beter en uiteindelijk is het resultaat van jouw kookkunsten beter. En het koken en weken van erwten en bonen is absoluut veel minder gedoe dan je misschien verwacht. Om over linzen al helemaal niet te spreken, want die hoef je niet te weken. Verder is het aanbod van soorten gedroogde peulvruchten veel groter dan van wat er als conserven te koop is.
Zeg eens eerlijk, hoe vaak eet jij peulvruchten?
Waarom je vaker peulvruchten zou moeten eten
Zeg eens eerlijk, hoe vaak eet jij peulvruchten? Volgens het Voedingscentrum, je weet wel, die van de schijf van vijf, zouden we elke week een keer peulvruchten moeten eten. De consumptiecijfers maken duidelijk dat in Nederland zeker niet het geval is. Met een gemiddelde consumptie van 4 gram per persoon per dag komen we aan 1460 gram per jaar. Dat zou neerkomen op een wekelijkse consumptie per persoon van 28 gram per week. En dat is bij lange na niet genoeg voor een volwaardige maaltijd. Waarom eten we ze eigenlijk zo weinig? Waarom eet jij zo weinig peulvruchten? Die vraag mag best eens gesteld worden, want peulvruchten zijn om te beginnen heel voedzaam en heel gezond. Ze bevatten veel eiwitten, veel vezels, vitamine B en allerlei mineralen. Al die eigenschappen maken peulvruchten een heel goede vleesvervanger. Ook een veel gezondere vleesvervanger dan dat veel fabrieksmatig geproduceerde vleesvervangers zijn. Die zitten vaak vol ongezonde vetten en smaakstoffen, en ze bevatten veel te veel zout. Zeker als je vegetariër of veganist bent zou je dus serieus moeten overwegen om ze vaker op je menu te zetten. En waarom zou je dat ook niet doen eigenlijk?
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Gedroogde erwten; Met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!