• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
maandag 16 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Peulvruchten; voedzaam, gezond en vooral lekker

Gedroogde peulvruchten: de smaak is beter, de 'bite' is beter en uiteindelijk is het resultaat van jouw kookkunsten beter!

Redactie door Redactie
in Specials
0
Peulvruchten

Peulvruchten – Je kent ze allemaal, de gedroogde bonen, erwten, spliterwten en linzen. Ze zijn voedzaam, ze zijn gezond en zijn vooral heel erg lekker. En ze zijn heel erg veelzijdig. Maar met de consumptie ervan is het in Nederland bedroevend gesteld. Waarom zet je ze niet vaker op tafel?

Lekker en gevarieerd

Peulvruchten zijn lekker, en je kunt ze op heel veel verschillende manieren in je maaltijd verwerken. Denk aan het zelf maken van vleesloze burgers, maar linzen bijvoorbeeld, die kun je ook gebruiken als vervanger van gehakt in pastasauzen en dergelijke. Natuurlijk kent iedereen in Nederland allemaal wel de winterse maaltijdsoepen als erwtensoep en bruinebonensoep. De basis van die klassiekers zijn ook peulvruchten. Er zijn heel veel soorten peulvruchten verkrijgbaar in Nederland. Dat maakt het nog makkelijker om te variëren en om een juiste soort te kiezen voor de gerechten die je wilt maken.

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Zelf koken en weken

In elke supermarkt staat een enorm aanbod van peulvruchten in blikken en potten. Lekker makkelijk, maar zeker minder lekker. Het zelf koken van peulvruchten loont echt. De smaak is beter, de ‘bite’ is beter en uiteindelijk is het resultaat van jouw kookkunsten beter. En het koken en weken van erwten en bonen is absoluut veel minder gedoe dan je misschien verwacht. Om over linzen al helemaal niet te spreken, want die hoef je niet te weken. Verder is het aanbod van soorten gedroogde peulvruchten veel groter dan van wat er als conserven te koop is.

Zeg eens eerlijk, hoe vaak eet jij peulvruchten?

Waarom je vaker peulvruchten zou moeten eten

Zeg eens eerlijk, hoe vaak eet jij peulvruchten? Volgens het Voedingscentrum, je weet wel, die van de schijf van vijf, zou je elke week een keer peulvruchten moeten eten. De consumptiecijfers maken duidelijk dat in Nederland zeker niet het geval is. Met een gemiddelde consumptie van 4 gram per persoon per dag komt dat neer op 1460 gram per jaar. Dat zou neerkomen op een wekelijkse consumptie per persoon van 28 gram per week. En dat is bij lange na niet genoeg voor een volwaardige maaltijd.

Waarom worden ze eigenlijk zo weinig gegeten? Waarom eet jij zo weinig peulvruchten? Die vraag mag best eens gesteld worden, want peulvruchten zijn om te beginnen heel voedzaam en heel gezond. Ze bevatten veel eiwitten, veel vezels, vitamine B en allerlei mineralen. Al die eigenschappen maken peulvruchten een heel goede vleesvervanger. Ook een veel gezondere vleesvervanger dan dat veel fabrieksmatig geproduceerde vleesvervangers zijn. Die zitten vaak vol ongezonde vetten en smaakstoffen, en ze bevatten veel te veel zout. Zeker als je vegetariër of veganist bent zou je dus serieus moeten overwegen om ze vaker op je menu te zetten. En waarom zou je dat ook niet doen eigenlijk?

Gedroogde bonen; handige tips en heerlijke recepten

Gedroogde bonen handige tips en heerlijke recepten
Specials

Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!

Check het recept of lees de infoDetails

 

Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters

gedroogde linzen recepten
Specials

Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!

Check het recept of lees de infoDetails

 

Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!

Gedroogde erwten recepten
Specials

Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!

Check het recept of lees de infoDetails

 

verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Tags: Groente
DeelPin3VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief