Gedroogde linzen – Ooit hadden linzen, net als andere peulvruchten, de naam echt geitenwollen sokken voeding te zijn. Gelukkig is het tegenwoordig een stuk beter gesteld met het imago van de linzen. En dat is maar goed ook, want linzen zijn naast heel erg gezond ook nog eens heel erg lekker. Het leuke aan linzen is dat je ze werkelijk overal voor kunt gebruiken. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens linzensoep gegeten. Maar naast de soep zijn er veel meer mogelijkheden om linzen in je maaltijden te verwerken. In de Oosterse keuken worden veel gedroogde linzen gebruikt, vaak verwerkt in gerechten als curry’s, dahl, et cetera. Ook in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken worden veel linzen gegeten. Toch kun je linzen ook heel goed inpassen in wat minder exotische maaltijden. Denk bijvoorbeeld eens aan een eenvoudige salade van linzen en geitenkaas. Of wat denk je van een lekkere linzenstoof met koolraap en spruitjes? Klinkt best lekker Hollands toch? Mogelijkheden te over om eens wat vaker gedroogde linzen op tafel te zetten! Wist je trouwens dat linzen een heel goede vleesvervanger zijn? Ze bevatten veel plantaardige eiwitten en vezels. De linzen kunnen worden gebruikt als basis voor een vegetarische burger, maar ze kunnen ook heel goed het gehakt vervangen in een pastasaus met een Italiaans tintje. Dus zeker in vegetarische en vegan gerechten zijn gedroogde linzen een waardevolle toevoeging.
Peulvruchten; voedzaam, gezond en vooral lekker
Iedereen kent ze, maar niet iedereen eet ze. We hebben het over peulvruchten. En die mogen best wel eens vaker op tafel verschijnen!
Linzen koken?
Gedroogde linzen moeten wel gekookt worden voor je ze kunt eten. Natuurlijk is het heel makkelijk om gewoon een blik linzen open te trekken en die in je gerecht te verwerken. Maar heb je wel eens geroken aan een geopend blik linzen? Dat ruikt nu niet echt aantrekkelijk. Dus ga die linzen lekker zelf koken. Je gerecht wordt er zeker lekkerder van. En wat ook een voordeel is, er bestaan verschillende soorten gedroogde linzen en je kunt dus een soort kiezen die het beste in jouw gerecht past. De linzen in blik zijn bijna altijd bruine linzen. Wil je je eens wat meer verdiepen in linzen? Lees dan vooral ook onze kookschoolartikelen over linzen. Daar leer je alles over de verschillende soorten gedroogde linzen, waar je ze voor gebruikt en hoe je linzen bereidt.
Recepten met gedroogde linzen
Uiteraard hebben we een aantal lekkere recepten met gedroogde linzen voor je op een rijtje gezet. Lekkere winterse, maar ook zomerse maaltijdsoepen, salades en stoofschotels. Kijk eens hier onder, er zit vast ook iets lekkers voor jou bij!
Linzensoep; de lekkerste recepten
Linzen zijn gezond en lekker. Een makkelijke manier om linzen te eten is als soep. Vind hier de lekkerste recepten voor linzensoep!
Gevulde paprika met gekruide rijst
Paprika's kun je met alles vullen. Rijst is een prima optie. Gevulde paprika met gekruide rijst is dan ook een lekker, vegetarisch gerecht!
Rijstschotel met linzen
Deze eenvoudige, vegetarische rijstschotel met linzen en gebakken uien heeft een lekker kruidig, licht pittig, Midden-Oosters tintje.
Linzenstoof met spruitjes en koolraap
Linzen, koolraap, spruitjes. Groenten die niet dagelijks op tafel staan en die je perfect kunt stoven. Probeer deze Linzenstoof met spruitjes en koolraap
Indiase Dahl met venkel en spinazie
Dahl komt uit India en wordt gemaakt van erwten, bonen of linzen. Indiase Dahl met venkel en spinazie serveer je met rijst en amandelen.
Linzensalade met geitenkaas
Probeer eens iets anders met deze linzensalade met geitenkaas. Een smaakvolle en voedzame keuze voor een lunch vol goede ingrediënten.