Gedroogde linzen – Ooit hadden linzen, net als andere peulvruchten, de naam echt geitenwollen sokken voeding te zijn. Gelukkig is het tegenwoordig een stuk beter gesteld met het imago van de linzen. En dat is maar goed ook, want linzen zijn naast heel erg gezond ook nog eens heel erg lekker. Het leuke aan linzen is dat je ze werkelijk overal voor kunt gebruiken. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens linzensoep gegeten. Maar naast de soep zijn er veel meer mogelijkheden om linzen in je maaltijden te verwerken. In de Oosterse keuken worden veel gedroogde linzen gebruikt, vaak verwerkt in gerechten als curry’s, dahl et cetera. Ook in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken worden veel linzen gegeten. Toch kun je linzen ook heel goed inpassen in wat minder exotische maaltijden. Denk bijvoorbeeld eens aan een eenvoudige salade van linzen en geitenkaas. Of wat denk je van een lekkere linzenstoof met koolraap en spruitjes? Klinkt best lekker Hollands toch? Mogelijkheden te over om eens wat vaker gedroogde linzen op tafel te zetten! Wist je trouwens dat linzen een heel goede vleesvervanger zijn? Ze bevatten veel plantaardige eiwitten en vezels. De linzen kunnen worden gebruikt als basis voor een vegetarische burger, maar ze kunnen ook heel goed het gehakt vervangen in een pastasaus met een Italiaans tintje. Dus zeker in vegetarische en vegan gerechten zijn gedroogde linzen een waardevolle toevoeging.
Peulvruchten; Voedzaam, gezond en vooral lekker
Iedereen kent ze, maar niet iedereen eet ze. We hebben het over peulvruchten. En die mogen best wel eens vaker op tafel verschijnen!
Linzen koken?
Gedroogde linzen moeten wel gekookt worden voor je ze kunt eten. Natuurlijk is het heel makkelijk om gewoon een blik linzen open te trekken en die in je gerecht te verwerken. Maar heb je wel eens geroken aan een geopend blik linzen? Dat ruikt nou niet echt aantrekkelijk. Dus ga die linzen lekker zelf koken. Je gerecht wordt er beslist lekkerder van. En wat ook een voordeel is, er bestaan verschillende soorten gedroogde linzen en je kunt dus een soort kiezen die het beste in jouw gerecht past. De linzen in blik zijn bijna altijd bruine linzen. Wil je je eens wat meer verdiepen in linzen? Lees dan vooral ook onze kookschoolartikelen over linzen. Daar leer je alles over de verschillende soorten gedroogde linzen, waar je ze voor gebruikt en hoe je linzen bereidt.
Recepten met gedroogde linzen
Uiteraard hebben we een aantal lekkere recepten met gedroogde linzen voor je op een rijtje gezet. Lekkere winterse, maar ook zomerse maaltijdsoepen, salades, en stoofschotels. Kijk eens hier onder, er zit vast ook iets lekkers voor jou bij!
Spaanse rode linzensoep met tomaten en chorizo
Een snelle maaltijdsoep boordevol smaken en verse ingrediënten. De Spaanse rode linzensoep zet je doordeweeks in een handomdraai op tafel.
Gevulde paprika met gekruide rijst
Paprika's kun je met alles vullen. Rijst is een prima optie. Gevulde paprika met gekruide rijst is dan ook een lekker, vegetarisch gerecht!
Rijstschotel met linzen
Deze eenvoudige, vegetarische rijstschotel met linzen en gebakken uien heeft een lekker kruidig, licht pittig, Midden-Oosters tintje.
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes
Een linzensoep kun je scharen onder de snellere winterse maaltijdsoepen. Deze linzensoep zit boordevol verse groenten en gehaktballetjes.
Eenvoudige linzensoep met chorizo
Iets makkelijks op tafel? Maak dan deze eenvoudige linzensoep met chorizo. Een voedzame maaltijdsoep en heerlijk kruidig door de chorizo.
Gebonden tomatensoep met linzen en kokosmelk
Maak met behulp van rode linzen een heerlijke gebonden tomatensoep. Deze Oosters getinte soep is lekker romig door toevoeging van kokosmelk.