• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 20 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Karamel eenvoudig zelf maken. Inclusief variatie tips

Connie Derks door Connie Derks
in Kookschool
0
Karamel maken recept

Karamel eenvoudig zelf maken. Inclusief variatie tips. Je hebt harde karamel, zachte karamels, karamelsaus, noten met karamel en nog veel meer, allemaal gemaakt van dezelfde basis namelijk gebrande suiker. Het verschil zijn de toevoegingen. Vaak is dit slagroom en of boter. Je kunt er smaak stoffen aan toevoegen zoals bijvoorbeeld koffie of zout.

De soort suiker die je gebruikt heeft invloed op de smaak en structuur. De meest gebruikte suiker is kristalsuiker of rietsuiker. Lees hier meer over suiker

Hete suiker

Door suiker te verhitten tot het kookpunt veranderd de smaak, kleur en structuur van suiker.

Het punt waarop je het hitteproces moet stoppen is vrij nauwkeurig. Wanneer het te licht is heeft hij vrij weinig smaak, echter laat je hem ietsjes te lang verhitten wordt de smaak bitter. De kunst is om hem op het juiste moment van het vuur af te halen. Blijf er dan ook altijd bij voor het beste resultaat

Karamel maak je in een royale pan

Neem een royale pan. Hierdoor heb je een groter oppervlak om de karamel te bruinen en een beter overzicht op de bruining. Ook is een grote pan een must als je bijvoorbeeld karamelsaus maakt. Door toevoeging van vocht zal de karamel erg gaan bruisen en je wil dat gloeiend hete plakkerige goedje echt niet over je fornuis hebben. Een pan waarin karamel gemaakt is maak je het beste schoon door hem vol laten te lopen met heet water, hierdoor lost de karamel op en kun je hem verder afwassen als gebruikelijk.

karamel maken recept 3176
karamel maken recept 3180
karamel maken recept 3184
karamel maken recept 3186
karamel maken recept 3188
karamel maken recept 3190
karamel maken recept 3191
karamel maken recept 3196

De droge of de natte methode

Je kan de karamel branden door steeds een beetje suiker op de bodem van een hete pan te strooien en wanneer deze verkleurd steeds een beetje erbij te strooien tot alle suiker gekarameliseerd is. Persoonlijk werk ik liever met de natte methode omdat je dan de kleur van de karamel eter onder controle kunt houden. Bij deze methode doe je de suiker samen met wat water in de pan en verhit deze. Bij heb branden van karamel mag je absoluut niet  in de suikermassa roeren. Dit omdat je dan kristallen vormt en je klontjes in je karamel krijgt. Ook blijft alles aan je lepel hangen. Pas wel op karamel is heet heel heet, dus ben voorzichtig!

Karamelsaus

voor 1 potje

  • 50 gram water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 gram boter
  • 75 gram slagroom

Doe het water in een pan en strooi er de suiker overheen. Verhit de suiker tot deze bruin begint te kleuren. Dit duurt even maar loop er absoluut niet bij weg. Wanneer de suiker begint te kleuren beweeg je een beetje met de pan zodat de suiker egaler bruint. Ga niet roeren!! Wanneer het goudbruin is zet je het vuur uit en voeg je direct de in blokjes gesneden boter toe en roer je deze er door met een garde of siliconen spatel. Let op hierbij vormt zich hete stoom. Voeg wanneer de boter opgelost is de slagroom toe. Door toevoeging van deze slagroom gaat het flink bruisen en komt omhoog. Het zal gaan klonteren maar door even te roeren lossen deze klontjes weer op. Doe het geheel over in een schone glazen pot. En klaar is je karamelsaus.

Karamel variaties

  • Mokka karamelsaus: vervang de helft van de room door espresso koffie of voeg een beetje oploskoffie toe.
  • Salted karamelsaus: Voeg een half theelepeltje liefst grof zeezout toe.
  • Kruidige karamel: voeg een beetje kaneel, kardemom of een andere specerij toe.

 

DeelPin37VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

dulce de leche
Kookschool

Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk

IJsthee zelf maken
Kookschool

IJsthee zelf maken: fris, smaakvol en zonder onnodige suikers

yoghurt soorten
Kookschool

Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

Marineren recepten en tips vlees en vis
Kookschool

Marineren: zo voeg je écht iets toe aan je product!

Toppings voor ovenschotels
Kookschool

De lekkerste toppings voor ovenschotels – zo maak je ze onweerstaanbaar

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk
Kookschool

Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Trifle met nectarine; een heerlijk fris en zomers nagerecht
  • Crostini met abrikozen en roomkaas
  • Gebakken scholfilet met tartaarsaus; echt een makkelijk visrecept
  • Broodje hamburger met ei, kaas en gebakken uien
  • Ontbijt met aardbeien, verse kwark en granola
  • Spies van biefstuk

Reacties

  • Redactie op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Christel op Paddenstoelensaus; basisrecept bij heel veel lekkernijen
  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

Heb jij de eerste Hollandse aardbeien alweer geproefd?

Zomerkoninkjes seizoen. Alles over verse Hollandse aardbeien

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!