Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Karamel eenvoudig zelf maken. Inclusief variatie tips

Er wordt vaak heel ingewikkeld gedaan over karamel maken. Met deze tips gaat het jou ook lukken! Bovendien geven we nog wat creatieve variatietips.

0 5.062

Karamel eenvoudig zelf maken. Inclusief variatie tips. Je hebt harde karamel, zachte karamels, karamelsaus, noten met karamel en nog veel meer, allemaal gemaakt van dezelfde basis namelijk gebrande suiker. Het verschil zijn de toevoegingen. Vaak is dit slagroom en of boter. Je kunt er smaak stoffen aan toevoegen zoals bijvoorbeeld koffie of zout.

De soort suiker die je gebruikt heeft invloed op de smaak en structuur. De meest gebruikte suiker is kristalsuiker of rietsuiker. Lees hier meer over suiker


Hete suiker

Door suiker te verhitten tot het kookpunt veranderd de smaak, kleur en structuur van suiker.

Het punt waarop je het hitteproces moet stoppen is vrij nauwkeurig. Wanneer het te licht is heeft hij vrij weinig smaak, echter laat je hem ietsjes te lang verhitten wordt de smaak bitter. De kunst is om hem op het juiste moment van het vuur af te halen. Blijf er dan ook altijd bij voor het beste resultaat

Karamel maak je in een royale pan

Neem een royale pan. Hierdoor heb je een groter oppervlak om de karamel te bruinen en een beter overzicht op de bruining. Ook is een grote pan een must als je bijvoorbeeld karamelsaus maakt. Door toevoeging van vocht zal de karamel erg gaan bruisen en je wil dat gloeiend hete plakkerige goedje echt niet over je fornuis hebben. Een pan waarin karamel gemaakt is maak je het beste schoon door hem vol laten te lopen met heet water, hierdoor lost de karamel op en kun je hem verder afwassen als gebruikelijk.

De droge of de natte methode

Je kan de karamel branden door steeds een beetje suiker op de bodem van een hete pan te strooien en wanneer deze verkleurd steeds een beetje erbij te strooien tot alle suiker gekarameliseerd is. Persoonlijk werk ik liever met de natte methode omdat je dan de kleur van de karamel eter onder controle kunt houden. Bij deze methode doe je de suiker samen met wat water in de pan en verhit deze. Bij heb branden van karamel mag je absoluut niet  in de suikermassa roeren. Dit omdat je dan kristallen vormt en je klontjes in je karamel krijgt. Ook blijft alles aan je lepel hangen. Pas wel op karamel is heet heel heet, dus ben voorzichtig!

Karamelsaus

voor 1 potje

  • 50 gram water
  • 150 gram kristalsuiker
  • 75 gram boter
  • 75 gram slagroom

Doe het water in een pan en strooi er de suiker overheen. Verhit de suiker tot deze bruin begint te kleuren. Dit duurt even maar loop er absoluut niet bij weg. Wanneer de suiker begint te kleuren beweeg je een beetje met de pan zodat de suiker egaler bruint. Ga niet roeren!! Wanneer het goudbruin is zet je het vuur uit en voeg je direct de in blokjes gesneden boter toe en roer je deze er door met een garde of siliconen spatel. Let op hierbij vormt zich hete stoom. Voeg wanneer de boter opgelost is de slagroom toe. Door toevoeging van deze slagroom gaat het flink bruisen en komt omhoog. Het zal gaan klonteren maar door even te roeren lossen deze klontjes weer op. Doe het geheel over in een schone glazen pot. En klaar is je karamelsaus.

Karamel variaties

  • Mokka karamelsaus: vervang de helft van de room door espresso koffie of voeg een beetje oploskoffie toe.
  • Salted karamelsaus: Voeg een half theelepeltje liefst grof zeezout toe.
  • Kruidige karamel: voeg een beetje kaneel, kardemom of een andere specerij toe.

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer