Schuimomelet – Een luxe en luchtige uitvoering maken van een omelet? Probeer dan eens de schuimomelet! Zowel in hartige als in zoete variant superlekker.
Wat is een schuimomelet?
Een schuimomelet is een superluchtige uitvoering van de klassieke omelet. Het klinkt heel spannend en ingewikkeld maar dat is het niet. Een schuimomelet bestaat, net als een gewone omelet, alleen uit eieren. Maar in plaats van dat je de eieren alleen klutst, scheid je de eidooiers nu eerst van het eiwit. Klop beide vervolgens afzonderlijk op, om het daarna weer voorzichtig door elkaar te spatelen. Zo ontstaat een superluchtig eimengsel wat je gebruikt voor je omelet.
Zoet of hartig?
Het leuke van de schuimomelet is dat je zowel een hartige als een zoete variant kan maken. Beide zijn even makkelijk en heel erg lekker. Een hartige schuimomelet maak je door deze alleen op smaak te brengen met zout en peper, net als bij de klassieke omelet. Met de hartige variant kun je ook variëren door er bijvoorbeeld wat Parmezaanse kaas, champignons of andere groenten aan toe te voegen. Bij de zoete variant van de schuimomelet voeg je wat suiker toe. 50 gram suiker op 4 eieren. Zo krijg je een heerlijke basis voor een feestelijk ontbijt of een lekker toetje. Maak de zoete schuimomelet vervolgens helemaal af met vers fruit uit het seizoen.
Omelet recepten; van basis tot luxe varianten
Een omelet bakken is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Laat de perfectie een beetje vieren en bak met deze recepten een heerlijke omelet.
Zo maak je een schuimomelet
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 eieren
- klontje boter
- zout
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een schuimomelet:
Scheid de eieren. Klop vervolgens de eiwitten in een vetvrije kom op tot ze glanzend en stijf zijn. ( Bij de zoete variant voeg je hier 50 gr. fijne suiker toe )
Klop vervolgens de eidooiers met wat peper en zout in een apart kom op.
Spatel de eiwitten vervolgens heel voorzichtig door de eidooiers heen. Probeer zoveel mogelijk lucht te behouden.
Zet een koekenpan met het klontje boter op middelhoog vuur op.
Als de boter goed heet is voeg je het ei mengsel toe. Verdeel goed over de pan en dek af met een deksel.
Bak deze kant 3 minuten tot hij mooi goudbruin is.
Keer vervolgens de schuimomelet om met behulp van een bord of een deksel en bak de andere kant ook in 3 minuten goudbruin.
Serveer de schuimomelet. Bij de zoete variant kun je hem nu nog decoreren met vers seizoensfruit en wat poedersuiker.
Tafel lekker !!