Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Sperziebonen

0 3.198

De sperzieboon behoort tot de top tien van bekende groentesoorten in Nederland. Het is ook een lekkere en gezonde groente. Erg vervelend zijn de zo gezegde draden. Tegenwoordig zijn de meeste rassen echter vrij van draad.

Kopen en bewaren

Sperziebonen zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Van maart tot oktober zijn er de sperziebonen uit de kassen. In augustus en september komen de bonen van de volle grond en van oktober tot juni zijn er de geïmporteerde sperziebonen uit Egypte, Italië en Spanje.

Let bij het kopen op kleine, stevige boontjes. Koop bonen zonder roestplekken. De meeste bonen worden tegenwoordig met behulp van machines geplukt. Door deze wijze van plukken ontstaan er kleine beschadigingen in de schil. Door tocht en temperatuurverschillen worden deze beschadigingen van die nare roestplekken. Tijdens het koken kookt het roest er wel af.

Sperziebonen kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.

Het invriezen van bonen is heel goed te doen. Veel mensen kopen boontjes als ze voor een scherpe aanbiedingsprijs verkocht worden en doen die in de vriezer. Blancheer ze wel even twee minuten voordat je ze invriest. De beste maanden zijn juli en augustus.

Bereiden (de basis)

Gebruik 250 gram sperziebonen per persoon. Voor een salade heb je aan 100 gram al voldoende.

Als je bonen gaat klaarmaken moeten eerst de puntjes of topjes van de bonen verwijderd worden. Eventuele draden neem je direct mee. Vervolgens kun je de bonen wassen en in stukjes breken. Sperziebonen noemt men daarom ook wel breekboontjes.

Zet de boontjes met weinig water en wat zout op en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet het kookwater af en bestrooi ze met wat nootmuskaat.

Sperziebonen kun je gewoon koken, maar ook verwerken in soepen en salades. Ook het stomen of roerbakken van sperziebonen behoort tot de mogelijkheden. Als er één groente is die je makkelijk kunt combineren dan is het wel de sperzieboon.

Klik hier voor meer recepten met sperziebonen

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer