Vastkokende aardappelen – Aardappelen vormen een belangrijke voedselbron. Ze zijn veelzijdig en dat maakt ze een populair ingrediënt in veel verschillende soorten gerechten. Nu zijn niet alle aardappelen hetzelfde, en hebben de rassen onderling niet allemaal dezelfde eigenschappen als ze worden bereid. Zo zijn er kruimig en licht kruimig kokende aardappelen, maar ook vastkokende aardappelen. In dit artikel vind je de vastkokende soorten, en waarvoor je ze gebruikt.
Wat zijn vastkokende aardappelen
Vastkokende aardappelen zijn aardappels die tijdens het koken hun vorm behouden en niet uit elkaar vallen. Ze bevatten weinig zetmeel en hebben een stevige textuur. Die eigenschappen maken ze ideaal voor gerechten waarbij de aardappelen hun vorm moeten behouden. De smaak van de aardappels is wat aards en nootachtig. Ze zijn wat zoeter dan hun kruimige en licht kruimige broertjes. Uiteraard kan de smaak van de specifieke rassen onderling wat verschil maken. Een ander verschil is dat vastkokende aardappelen een langere kooktijd hebben dan de andere soorten.
Waarom kies je voor vastkokende aardappelen
Een belangrijke reden om te kiezen voor vastkokende aardappelen kan zijn dat je graag wilt dat de aardappel zijn vorm behoudt tijdens het bereiden. Dat is meestal nodig als je een aardappelsalade wilt maken, aardappel in een stoofschotel wilt verwerken, of aardappels wilt bakken. Kruimige aardappels zijn niet geschikt voor zulke gerechten omdat ze uit elkaar vallen tijdens het koken. De salade en de gebakken aardappels zou een kleffe massa worden, en in de stoofschotel vind je er niets meer van terug.
Een aantal belangrijke rassen vastkokende aardappels
Er bestaan veel verschillende aardappelrassen, en we kunnen ze hier niet allemaal bespreken. Je leest hier dus iets over een paar belangrijke soorten vastkokende aardappelen, die ook algemeen verkrijgbaar zijn.
Accent
Dit is een vroeg aardappelras met een lichtgele schil, lichtgeel vlees en grote knollen. De Accent heeft een ovale vorm en is vrij groot. Dit ras is zeer vastkokend, met een fijne structuur. Hij is geschikt om te koken, voor salades en ovenschotels, om te bakken, et cetera.
Opperdoezer ronde
De Opperdoezer Ronde is een vastkokend aardappelras dat uitsluitend rond het Noord-Hollandse dorp Opperdoes mag worden verbouwd. Het ras gedijt het beste op de wat hoger gelegen zandgronden in dit deel van Noord-Holland. De Opperdoezer Ronde heeft sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming. De aardappel is daarmee een van de weinige Nederlandse producten die het Europese beschermingskeurmerk hebben gekregen. De Opperdoezer Ronde is een vroeg aardappelras, met een wat onregelmatige vorm, een dunne, gele schil en diepliggende ‘ogen’. Dit maakt ze iets minder makkelijk te schillen, maar dat wordt dan weer ruimschoots goedgemaakt door de smaak. Deze vastkokende aardappelen worden door de liefhebbers van lekker eten als een delicatesse beschouwd. Ze zijn geschikt om te koken, te bakken en om in ovenschotels te verwerken.
Nicola
De Nicola is middel-laat tot laat ras met een Nederlands-Duitse oorsprong. Het is een ovale, langwerpige aardappel van een flink formaat, met een lichtgele schil, en geel vlees. De aardappel heeft een typische, wat zoete smaak, die nog toeneemt naarmate je de aardappel langer bewaart. Deze aardappel is in Nederland jaarrond verkrijgbaar. Deze aardappel is een gewild ras, want hij is geschikt voor veel soorten bereidingen, alleen niet voor stamppot of het maken van aardappelpuree.
Dit zijn uiteraard lang niet alle rassen vastkokende aardappelen. Je kunt er vanuit gaan dat de meeste vastkokende rassen ongeveer gelijke eigenschappen hebben.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.