Verse knoflook, uit de Hollandse klei
Verse knoflook, daar gaan jullie toch zeker niet over beginnen? Dat gebruiken we allemaal dagelijks in onze gerechten. Er is al zoveel geschreven over knoflook, wat gaan jullie daar nog aan toevoegen dan?
Klopt, er is al heel veel geschreven over knoflook, maar toch valt het ons op dat er veel verwarring is als we het over knoflook hebben. De meest verkochte knoflook is namelijk geen verse knoflook, maar wordt vaak wel als verse knoflook gezien.
Om dit duidelijk te maken brachten we een bezoekje aan Biesheuvel Knoflook in het Noord-Hollandse slootdorp. Arjan van Biesheuvel heeft zich daar gefocust op de teelt van goede verse knoflook. Geen groot bedrijf, maar wel met een enorme passie voor het mooie werk dat ze doen. We zetten feiten op een rij en geven je middels foto’s een kijkje achter de schermen.
Deze knoflook lijkt in de verste verte niet op de knoflook die in veel supermarkten verkocht worden. De gedroogde knoflook, vooral afkomstig uit China is vooral in supermarkten te vinden. Toch heeft verse knoflook veel meer voordelen dan de gedroogde. Zie onderstaand overzicht van verschillen:
Vers
- Verse knoflook wordt gewoon in Noord Holland geteeld
- Verse knoflook hoef je niet te schillen
- Verse knoflook heeft een fijnere smaak
- Verse knoflook is iets duurder, maar je gebruikt de hele bol
- Verse knoflook ruikt ook naar knoflook
Gedroogd
- Gedroogde knoflook komt veelal uit China
- Gedroogde knoflook is oude verse knoflook
- Gedroogde knoflook moet je van 2 jasjes ontdoen
- Gedroogde knoflook is goedkoop en overal verkrijgbaar
- Gedroogde knoflook is bijna geurloos. Alleen pletten zal wat geur opleveren
Dat je nauwelijks verse knoflook aantreft heeft volgens ons niet zozeer te maken met dat wij als consument die knoflook niet zouden willen. We willen jullie allemaal uitdagen eens verse knoflook te gebruiken. De kans is bijna 100% dat je direct over wil stappen. De Chinese-, gedroogde knoflook is inmiddels echter zo bekend dat supermarkten er geen moeite voor doen om die verse knoflook onder de aandacht te brengen. De gedroogde knoflook is makkelijk en levert minder verliezen op door de langere houdbaarheid. Alle reden dus om de echte smaak van knoflook weer te gaan ontdekken.
Lokale lekkernij
In de wijde omgeving van Slootdorp is bekend dat daar verse knoflook verkrijgbaar is. Amsterdammers rijden er zelfs voor om op weg naar het Noorden van Nederland. Het winkeltje bij de boerderij is dan ook helemaal in de sfeer van verse knoflook en wordt aangevuld met diverse andere groenten van lokale telers. De verse knoflook is ook echt een lokale lekkernij. Juist in een tijd waarin iedereen het heeft over lokale producten verdient deze knoflook het echt om ontdekt te worden. Een dergelijk Nederlands product mag je dan ook zeker in Groningen of Limburg gewoon lokaal noemen.
De voordelen bij het gebruik van verse knoflook
De bollen verse knoflook kun je in z’n geheel gebruiken. Ook het stukje groen dat er aan zit heeft de intense smaak van knoflook en kun je prima verwerken in je gerecht. Nog zo’n mooi voordeel is dat je deze verse knoflook niet hoeft te pellen. Geen gedoe met het pletten van een teentje, maar gewoon direct stukjes van de bol snijden. Een groter stukje kun je natuurlijk ook persen. Kneus je de knoflook door deze bijvoorbeeld fijn te maken in een vijzel dan zal deze nog meer smaak geven. De bollen verse knoflook kun je na aanschaf (mits vers bij aanschaf uiteraard) 2 weken in de koelkast bewaren. Doe dit wel in een luchtdichte verpakking (plastic zak of vershouddoos) om geur overdracht in je koelkast te voorkomen.
Knoflook uit een potje of verse knoflookpuree
De verse knoflook is er niet het hele jaar. Je kunt dan ook knoflookpuree in een potje kopen. Die zijn er in verschillende merken, maar opvallend is dat de Biesheuvel knoflookpuree vaak niet verkrijgbaar is. Deze pure knoflook wordt alleen met wat citroen (tegen verkleuring) en zeezout (tegen bederf) gepureerd verkocht in potjes. Een knoflookpuree waar je als hobbykok / thuiskok of foodie echt van droomt. Ons advies? Massaal naar de supermarkt en vragen naar Hollandse Biesheuvel knoflook. Want supermarkten die roepen dat vers ook echt vers is en dat u er terecht kunt voor al uw boodschappen zouden je er dan toch zeker ook aan moeten kunnen helpen.
Zelf knoflook telen
Weet je dat dit de tijd van het jaar is om zelf je knoflook te telen? Voor eind november stop je (net als bloembollen) het plantgoed in de grond. We laten Biesheuvel graag zelf vertellen hoe je dat het beste doet.
Ga jij het proberen?
Heb je ervaring met verse knoflook of ga je het proberen? Deel hieronder in het reactieformulier je ervaringen met onze lezers. Want ons devies is: “Iedereen aan de Verse Knoflook uit de Hollandse Klei”
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Ik gebruik de Biesheuvel knoflook, en gebruik elke dag 3 tot 4 teentjes, ik gebruik hem rauw, ik laat deze wel even ademen na het snijden ongeveerd 15 minuten, Als je eenmaal deze verse look gaat eten dan laat je de gedroogde variant staan, en inderdaad vraag je Supermarkt naar de Biesheuvel, hier in Limburg is hij bijna niet te krijgen in de supermarkt, zo ontzettend jammer, het zou bij de Supermarkt inkoop organisaties verplicht moeten zijn om Biesheuvel verse look in te kopen, ik bewaar 3 bollen in een papieren zak met gaatjes op een koele plek maar niet in de koelkast
Ik/wij zijn echte knoflook liefhebbers. Ik ben ook in het bezit van jullie leuk knoflookboekje met o.a. recepten.
Alweer enkele jaren geleden gekocht.
Leuk Ria, en niets lekkerder dan die echt verse knoflook.
Ik ben verslaafd..!! Er gaat niks boven superverse knoflook, de smaak is heerlijk!!
Ik ga het zelf maar eens kweken in mijn tuin.
zelf maar eens….?
Wij eten graag en regelmatig verse knoflook en vragen ons af of je verse knoflooktenen ook kunt kweken of moeten dat gedroogde zijn? We zijn benieuwd.
Leuke vraag Hanna….. Verse knoflook kun je wel degelijk kweken. Hier kun je de bollen bestellen om te poten https://www.knoflookonline.nl/c-1299861/webwinkel/
Dank je wel.
Wij halen al een tijdje ‘verse’ knoflook uit onze eigen tuin.
De smaak is veel verfijnder dan de reguliere knoflook uit de winkel.
De groene knoflook stengels kun je heel fijn knippen en dan o.a. door salades of sausen gebruiken. .
Is het zo dat voordat je knoflook fijnhakt het hartje eruit moet halen ivm gevoeligheid ?
Heb je het over verse knoflook Corrie? Die bol kun je helemaal opsnijden. Bij gedroogde Chinese knoflook haal ik altijd wel het eventuele uitlopertje eruit. Nodig is dit echter niet.
Een dag zonder knoflook is voor mij niet te doen en, zeker deze altijd verse look. Ik overdrijf niet toch eet ik elke dag nen hele bol van die heerlijke verse knoflook. Ik geloof niet in verslaving maar?!?! Eergisteren had ik geen knoflook in huis, had nieuwe besteld en de moment dat ik bolognaise aan het maken was werd er gebeld. Mijn nieuwe bestelling kwam binnen, ik was bijna in paniek haha. Ik kan deze verse knoflook aanraden om te eten met rijpe Franse kazen, een feest!!!
Geen paniek hoor! 😉 maar zeker wel een aanrader.