• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Verse knoflook, uit de Noord-Hollandse klei

0
Hollandse Verse Knoflook-Biesheuvel

Verse knoflook, uit de Hollandse klei

Verse knoflook, daar gaan jullie toch zeker niet over beginnen? Dat gebruiken we allemaal dagelijks in onze gerechten. Er is al zoveel geschreven over knoflook, wat gaan jullie daar nog aan toevoegen dan?

Klopt, er is al heel veel geschreven over knoflook, maar toch valt het ons op dat er veel verwarring is als we het over knoflook hebben. De meest verkochte knoflook is namelijk geen verse knoflook, maar wordt vaak wel als verse knoflook gezien.

Om dit duidelijk te maken brachten we een bezoekje aan Biesheuvel Knoflook in het Noord-Hollandse slootdorp. Arjan van Biesheuvel heeft zich daar gefocust op de teelt van goede verse knoflook. Geen groot bedrijf, maar wel met een enorme passie voor het mooie werk dat ze doen. We zetten feiten op een rij en geven je middels foto’s een kijkje achter de schermen.

Verse knoflook biesheuvel
Op deze foto ziet u Hollandse verse knoflook. Links de vers geoogste bol en rechts de schoongemaakte variant, zoals je deze knoflook in de winkel aan zou moeten treffen.

Deze knoflook lijkt in de verste verte niet op de knoflook die in veel supermarkten verkocht worden. De gedroogde knoflook, vooral afkomstig uit China is vooral in supermarkten te vinden. Toch heeft verse knoflook veel meer voordelen dan de gedroogde. Zie onderstaand overzicht van verschillen:

Vers

  • Verse knoflook wordt gewoon in Noord Holland geteeld
  • Verse knoflook hoef je niet te schillen
  • Verse knoflook heeft een fijnere smaak
  • Verse knoflook is iets duurder, maar je gebruikt de hele bol
  • Verse knoflook ruikt ook naar knoflook

Gedroogd

  • Gedroogde knoflook komt veelal uit China
  • Gedroogde knoflook is oude verse knoflook
  • Gedroogde knoflook moet je van 2 jasjes ontdoen
  • Gedroogde knoflook is goedkoop en overal verkrijgbaar
  • Gedroogde knoflook is bijna geurloos. Alleen pletten zal wat geur opleveren

Dat je nauwelijks verse knoflook aantreft heeft volgens ons niet zozeer te maken met dat wij als consument die knoflook niet zouden willen. We willen jullie allemaal uitdagen eens verse knoflook te gebruiken. De kans is bijna 100% dat je direct over wil stappen. De Chinese-, gedroogde knoflook is inmiddels echter zo bekend dat supermarkten er geen moeite voor doen om die verse knoflook onder de aandacht te brengen. De gedroogde knoflook is makkelijk en levert minder verliezen op door de langere houdbaarheid. Alle reden dus om de echte smaak van knoflook weer te gaan ontdekken.

verse knoflook biesheuvel Nederlandse1609
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1599
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1600
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1606
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1605
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1611
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1633
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1637

Lokale lekkernij

In de wijde omgeving van Slootdorp is bekend dat daar verse knoflook verkrijgbaar is. Amsterdammers rijden er zelfs voor om op weg naar het Noorden van Nederland. Het winkeltje bij de boerderij is dan ook helemaal in de sfeer van verse knoflook en wordt aangevuld met diverse andere groenten van lokale telers. De verse knoflook is ook echt een lokale lekkernij. Juist in een tijd waarin iedereen het heeft over lokale producten verdient deze knoflook het echt om ontdekt te worden. Een dergelijk Nederlands product mag je dan ook zeker in Groningen of Limburg gewoon lokaal noemen.

De voordelen bij het gebruik van verse knoflook

De bollen verse knoflook kun je in z’n geheel gebruiken. Ook het stukje groen dat er aan zit heeft de intense smaak van knoflook en kun je prima verwerken in je gerecht. Nog zo’n mooi voordeel is dat je deze verse knoflook niet hoeft te pellen. Geen gedoe met het pletten van een teentje, maar gewoon direct stukjes van de bol snijden. Een groter stukje kun je natuurlijk ook persen. Kneus je de knoflook door deze bijvoorbeeld fijn te maken in een vijzel dan zal deze nog meer smaak geven. De bollen verse knoflook kun je na aanschaf (mits vers bij aanschaf uiteraard) 2 weken in de koelkast bewaren. Doe dit wel in een luchtdichte verpakking (plastic zak of vershouddoos) om geur overdracht in je koelkast te voorkomen.

verse knoflook biesheuvel Nederlandse1650
verse knoflook biesheuvel Nederlandse1662

Knoflook uit een potje of verse knoflookpuree

De verse knoflook is er niet het hele jaar. Je kunt dan ook knoflookpuree in een potje kopen. Die zijn er in verschillende merken, maar opvallend is dat de Biesheuvel knoflookpuree vaak niet verkrijgbaar is. Deze pure knoflook wordt alleen met wat citroen (tegen verkleuring) en zeezout (tegen bederf) gepureerd verkocht in potjes. Een knoflookpuree waar je als hobbykok / thuiskok of foodie echt van droomt. Ons advies? Massaal naar de supermarkt en vragen naar Hollandse Biesheuvel knoflook. Want supermarkten die roepen dat vers ook echt vers is en dat u er terecht kunt voor al uw boodschappen zouden je er dan toch zeker ook aan moeten kunnen helpen.

Zelf knoflook telen

Weet je dat dit de tijd van het jaar is om zelf je knoflook te telen? Voor eind november stop je (net als bloembollen) het plantgoed in de grond. We laten Biesheuvel graag zelf vertellen hoe je dat het beste doet.

knoflook_verbouwen

 

Ga jij het proberen?

Heb je ervaring met verse knoflook of ga je het proberen? Deel hieronder in het reactieformulier je ervaringen met onze lezers. Want ons devies is: “Iedereen aan de Verse Knoflook uit de Hollandse Klei”

Knoflook

Knoflook; een geurige smaakmaker

Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.