• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Verse knoflook, uit de Noord-Hollandse klei

door Redactie
in Kookschool
0
13
Hollandse Verse Knoflook-Biesheuvel

Verse knoflook, uit de Hollandse klei

Verse knoflook, daar gaan jullie toch zeker niet over beginnen? Dat gebruiken we allemaal dagelijks in onze gerechten. Er is al zoveel geschreven over knoflook, wat gaan jullie daar nog aan toevoegen dan?

Klopt, er is al heel veel geschreven over knoflook, maar toch valt het ons op dat er veel verwarring is als we het over knoflook hebben. De meest verkochte knoflook is namelijk geen verse knoflook, maar wordt vaak wel als verse knoflook gezien.

Om dit duidelijk te maken brachten we een bezoekje aan Biesheuvel Knoflook in het Noord-Hollandse slootdorp. Arjan van Biesheuvel heeft zich daar gefocust op de teelt van goede verse knoflook. Geen groot bedrijf, maar wel met een enorme passie voor het mooie werk dat ze doen. We zetten feiten op een rij en geven je middels foto’s een kijkje achter de schermen.

Verse knoflook biesheuvel
Op deze foto ziet u Hollandse verse knoflook. Links de vers geoogste bol en rechts de schoongemaakte variant, zoals je deze knoflook in de winkel aan zou moeten treffen.

Deze knoflook lijkt in de verste verte niet op de knoflook die in veel supermarkten verkocht worden. De gedroogde knoflook, vooral afkomstig uit China is vooral in supermarkten te vinden. Toch heeft verse knoflook veel meer voordelen dan de gedroogde. Zie onderstaand overzicht van verschillen:

Vers

  • Verse knoflook wordt gewoon in Noord Holland geteeld
  • Verse knoflook hoef je niet te schillen
  • Verse knoflook heeft een fijnere smaak
  • Verse knoflook is iets duurder, maar je gebruikt de hele bol
  • Verse knoflook ruikt ook naar knoflook

Gedroogd

  • Gedroogde knoflook komt veelal uit China
  • Gedroogde knoflook is oude verse knoflook
  • Gedroogde knoflook moet je van 2 jasjes ontdoen
  • Gedroogde knoflook is goedkoop en overal verkrijgbaar
  • Gedroogde knoflook is bijna geurloos. Alleen pletten zal wat geur opleveren

Dat je nauwelijks verse knoflook aantreft heeft volgens ons niet zozeer te maken met dat wij als consument die knoflook niet zouden willen. We willen jullie allemaal uitdagen eens verse knoflook te gebruiken. De kans is bijna 100% dat je direct over wil stappen. De Chinese-, gedroogde knoflook is inmiddels echter zo bekend dat supermarkten er geen moeite voor doen om die verse knoflook onder de aandacht te brengen. De gedroogde knoflook is makkelijk en levert minder verliezen op door de langere houdbaarheid. Alle reden dus om de echte smaak van knoflook weer te gaan ontdekken.

Lokale lekkernij

In de wijde omgeving van Slootdorp is bekend dat daar verse knoflook verkrijgbaar is. Amsterdammers rijden er zelfs voor om op weg naar het Noorden van Nederland. Het winkeltje bij de boerderij is dan ook helemaal in de sfeer van verse knoflook en wordt aangevuld met diverse andere groenten van lokale telers. De verse knoflook is ook echt een lokale lekkernij. Juist in een tijd waarin iedereen het heeft over lokale producten verdient deze knoflook het echt om ontdekt te worden. Een dergelijk Nederlands product mag je dan ook zeker in Groningen of Limburg gewoon lokaal noemen.

De voordelen bij het gebruik van verse knoflook

De bollen verse knoflook kun je in z’n geheel gebruiken. Ook het stukje groen dat er aan zit heeft de intense smaak van knoflook en kun je prima verwerken in je gerecht. Nog zo’n mooi voordeel is dat je deze verse knoflook niet hoeft te pellen. Geen gedoe met het pletten van een teentje, maar gewoon direct stukjes van de bol snijden. Een groter stukje kun je natuurlijk ook persen. Kneus je de knoflook door deze bijvoorbeeld fijn te maken in een vijzel dan zal deze nog meer smaak geven. De bollen verse knoflook kun je na aanschaf (mits vers bij aanschaf uiteraard) 2 weken in de koelkast bewaren. Doe dit wel in een luchtdichte verpakking (plastic zak of vershouddoos) om geur overdracht in je koelkast te voorkomen.

Knoflook uit een potje of verse knoflookpuree

De verse knoflook is er niet het hele jaar. Je kunt dan ook knoflookpuree in een potje kopen. Die zijn er in verschillende merken, maar opvallend is dat de Biesheuvel knoflookpuree vaak niet verkrijgbaar is. Deze pure knoflook wordt alleen met wat citroen (tegen verkleuring) en zeezout (tegen bederf) gepureerd verkocht in potjes. Een knoflookpuree waar je als hobbykok / thuiskok of foodie echt van droomt. Ons advies? Massaal naar de supermarkt en vragen naar Hollandse Biesheuvel knoflook. Want supermarkten die roepen dat vers ook echt vers is en dat u er terecht kunt voor al uw boodschappen zouden je er dan toch zeker ook aan moeten kunnen helpen.

Als het toch niet lukt

Mocht het je dan toch echt niet lukken om verse knoflook te vinden, dan is de verse Hollandse Biesheuvel knoflook ook te bestellen via http://www.knoflookonline.nl/c-1299861/webshop/

Zelf knoflook telen

Weet je dat dit de tijd van het jaar is om zelf je knoflook te telen? Voor eind november stop je (net als bloembollen) het plantgoed in de grond. We laten Biesheuvel graag zelf vertellen hoe je dat het beste doet.

knoflook_verbouwen

 

Ga jij het proberen?

Heb je ervaring met verse knoflook of ga je het proberen? Deel hieronder in het reactieformulier je ervaringen met onze lezers. Want ons devies is: “Iedereen aan de Verse Knoflook uit de Hollandse Klei”

Tags: GroenteGroente - UienGroente - Uien - Knoflook
Deel6PinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst
Kookschool

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst

Reacties 13

  1. Paula says:
    2 jaar geleden

    Ik gebruik de Biesheuvel knoflook, en gebruik elke dag 3 tot 4 teentjes, ik gebruik hem rauw, ik laat deze wel even ademen na het snijden ongeveerd 15 minuten, Als je eenmaal deze verse look gaat eten dan laat je de gedroogde variant staan, en inderdaad vraag je Supermarkt naar de Biesheuvel, hier in Limburg is hij bijna niet te krijgen in de supermarkt, zo ontzettend jammer, het zou bij de Supermarkt inkoop organisaties verplicht moeten zijn om Biesheuvel verse look in te kopen, ik bewaar 3 bollen in een papieren zak met gaatjes op een koele plek maar niet in de koelkast

    Beantwoorden
  2. Ria Vriesen-Kersbergen says:
    2 jaar geleden

    Ik/wij zijn echte knoflook liefhebbers. Ik ben ook in het bezit van jullie leuk knoflookboekje met o.a. recepten.
    Alweer enkele jaren geleden gekocht.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Leuk Ria, en niets lekkerder dan die echt verse knoflook.

      Beantwoorden
  3. Mary-Ellen Janssen says:
    4 jaar geleden

    Ik ben verslaafd..!! Er gaat niks boven superverse knoflook, de smaak is heerlijk!!
    Ik ga het zelf maar eens kweken in mijn tuin.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      zelf maar eens….?

      Beantwoorden
  4. Hanna says:
    4 jaar geleden

    Wij eten graag en regelmatig verse knoflook en vragen ons af of je verse knoflooktenen ook kunt kweken of moeten dat gedroogde zijn? We zijn benieuwd.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Leuke vraag Hanna….. Verse knoflook kun je wel degelijk kweken. Hier kun je de bollen bestellen om te poten https://www.knoflookonline.nl/c-1299861/webwinkel/

      Beantwoorden
      • Hanna says:
        4 jaar geleden

        Dank je wel.

        Beantwoorden
  5. joke sk says:
    6 jaar geleden

    Wij halen al een tijdje ‘verse’ knoflook uit onze eigen tuin.
    De smaak is veel verfijnder dan de reguliere knoflook uit de winkel.
    De groene knoflook stengels kun je heel fijn knippen en dan o.a. door salades of sausen gebruiken. .

    Beantwoorden
  6. Corrie says:
    7 jaar geleden

    Is het zo dat voordat je knoflook fijnhakt het hartje eruit moet halen ivm gevoeligheid ?

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Heb je het over verse knoflook Corrie? Die bol kun je helemaal opsnijden. Bij gedroogde Chinese knoflook haal ik altijd wel het eventuele uitlopertje eruit. Nodig is dit echter niet.

      Beantwoorden
  7. Eddyle says:
    7 jaar geleden

    Een dag zonder knoflook is voor mij niet te doen en, zeker deze altijd verse look. Ik overdrijf niet toch eet ik elke dag nen hele bol van die heerlijke verse knoflook. Ik geloof niet in verslaving maar?!?! Eergisteren had ik geen knoflook in huis, had nieuwe besteld en de moment dat ik bolognaise aan het maken was werd er gebeld. Mijn nieuwe bestelling kwam binnen, ik was bijna in paniek haha. Ik kan deze verse knoflook aanraden om te eten met rijpe Franse kazen, een feest!!!

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      7 jaar geleden

      Geen paniek hoor! 😉 maar zeker wel een aanrader.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen