Zachte broodjes bakken – zo zet je de lekkerste broodjes op tafel.
Zelf je zachte broodjes bakken lijkt een heel karwei maar als je dit eenmaal eens gedaan hebt, blijkt dat het niet zo moeilijk is als het lijkt.
Wanneer je het recept goed volgt kan het eigenlijk niet mis gaan. En zijn ze de eerste keer niet zo mooi als je graag zou zien, bedenk dan dat als je een taart bakt deze vaak ook niet zo mooi is als bij de bakker. En oefening baart kunst, de smaak is er niet minder om.
Een goed recept is het halve werk
Ga je zelf zachte broodjes bakken? Volg dan vooral deze tips:
Wanneer je gaat bakken is het volgen van een recept erg belangrijk. Bij koken kun je nogal eens op je gevoel af gaan. Bij bakken is het strikt het recept volgen. Staat er 5 gram dan moet dat ook echt 5 gram zijn en geen 7 gram want dat is dan bijna de helft meer. Precisie is een must.
Zorg ervoor dat de gist niet met het zout en de boter in aanraking komt anders verminderd de werking van de gist.
Kneed lang genoeg, een mooi glad deeg geeft mooiere broodjes dan een te kort gekneed deeg.
Rijzen
Brood moet rijzen, dit kan het beste op een lekker warme tochtvrije plek. Gebruik om je deeg af te dekken een schone theedoek waarover je een laag plastic legt, bijvoorbeeld een pedaalemmer zak die je open knipt.
Je kunt er voor kiezen om je oven op 35 graden te zetten en daar het deeg afgedekt in te laten rijzen maar als het in huis lekker warm is kan het ook gewoon op het aanrecht.
Zachte broodjes bakken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 25 gram suiker
- 8 gram zout
- 60 gram roomboter
- 1 ei
- 35 gram verse of 9 gram gedroogde gist
- 250 ml lauwwarme melk
Bereidingswijze van dit recept
Zachte broodjes bakken doe je zo:
Klop het ei los in een kopje. Doe de bloem en suiker in een kom. Voeg de gist aan de melk toe en roer dit even door. Doe dit samen met de helft van het losgeklopte ei bij de bloem. Kneed even kort tot een samenhangend deeg. Dit kan met de hand, een mixer met kneedhaken of met een keukenmachine met kneedhaak.
Voeg er nu de boter en het zout aan toe en kneed minimaal 8 minuten tot een mooi glad deeg. Dek de deegkom af met een theedoek en plastic en laat dit 20 minuten rusten.
Verdeel het deeg in stukjes van 50 gram. Maak er bolletjes van. Wil je puntjes dan kun je de bolletjes na 5 minuten plat drukken en dan oprollen tot puntjes. Neem de andere helft van je losgeklopt ei en doe er een eetlepel water en een snufje zout bij. Leg de broodjes netjes met ruime afstand op een bakplaat met bakpapier. Wil je de broodjes niet tegen elkaar aan na het bakken dan kun je deze het beste over 2 bakplaten verdelen.
Besmeer de broodjes voorzichtig en netjes met het eimengsel. Wil je er sesamzaadjes op strooi deze er nu dan overheen.
Laat de broodjes 30 tot 40 minuten rijzen afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Ze moeten echt goed gerezen zijn. Verwarm 10 minuten voordat je denkt de broodjes te gaan bakken de oven voor op 220 graden hete lucht.
Bak de broodjes 8 tot 10 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Laat de broodjes op de plaat afkoelen en verpak de zachte broodjes zo gauw als ze koud zijn in plastic om ze lekker zacht te houden.
Tafel lekker !!
Hallo, ik heb de broodjes al 2 keer gebakken. allebij de keren heel erg goed gelukt. de broodjes waren echt heel erg lekker.
heel erg bedankt,
groetjes Femke
Graag gedaan Femke. Fijn om te horen dat de zachte broodjes zo goed lukken.
Kan het deeg ook gekneed worden in een broodmachine en afgebakken worden in een airfryer oven die max 200 gr doet?
Groet Fred.
Wij hebben daar geen ervaring mee Fred, maar je kunt dat zeker proberen. Laat het ons even weten als het lukt, dat vinden we leuk 😉
In de tekst van het recept staat 220 gr. hete lucht, later spreekt de redactie van 200 gr. hete lucht. Wat is het nu?
Mvrgr
Eduard
220 graden Eduard. Als blijkt dat er iets niet klopt, wordt dat aangepast in onze tekst. Reacties kunnen wij achteraf niet aanpassen. De tekst klopt dus altijd en zo niet, dan horen wij dat graag.
Ik ga de broodjes proberen voor het eerst 🙂 !!!
Mijn pa die veranderd altijd het recept .( deze keer veranderd hij alleen de suiker naar bruine suiker )
Vroeger veranderde hij ook ( in dit geval ): witte bloem naar 450 gram witte bloem en 40 volkoren bloem en 1 gram havermout . Het werd dan te droog . En hij liet het te kort rijzen .
Er bestaat een manier om de broodjes de laten rijzen in de oven :). ( oven heel laag zetten )
De smaak is dan beter met de bruine suiker
Elisa 😉
Lekker Elisa, en in de oven laten rijzen kan inderdaad maar zet deze dan op maximaal 40 graden en zet er een bakje water bij. De bruine suiker heeft een karamelsmaak dus dat zal de smaak en ook de kleur beïnvloeden. Veel plezier met bakken!
Wat een geweldig recept! Heb het nu tweemaal gemaakt en beide keren super broodjes! Ga het vandaag voor de 3e keer maken maar nu probeer ik het met Artisanmeel. Ben benieuwd naar het resultaat maar I’ll keep you posted!
Wat leuk om te horen, ben ook wel benieuwd naar het resultaat.
Hoi, ik heb ze ook gemaakt, ze gaan zometeen de oven in. Nu las ik op het einde pas dat het deeg in de heteluchtoven wordt gebakken , maar ik heb een electrische oven? hoe kan ik dit oplossen ? Groetjes Rita
Hoi Rita Geen probleem hoor, wanneer je geen hetelucht oven hebt kun je er 10% bijtellen in dit geval wordt het dus 220 graden..
Dank voor je reactie en de tip !!!
Je hebt als het goed is een heteluchtstand op je elektrische oven.
Word vaak aangeduid met een vin
Goedenmorgen ik wil weten hoe hoog de oven moet staan.
200 graden hete lucht zoals in de tekst staat Marina
Ik heb eerst spekjes gebakken en het vet bewaard dit was 25 gram heb dit aangevuld tot 60 gram met roomboter. tijdens dat de spekjes aan het afkoelen waren heb ik het deeg gemaakt. Aan het eind heb ik de spekjes door het deeg gedaan en op de laagste stand door het deeg gemengd. Hierna heb ik het deeg 20 min laten rusten en verdeeld in stukjes van 60 gram. hier heb ik bolletjes van gemaakt. De bolletjes heb ik bovenop licht vochtig gemaakt en met de bovenkant in de geraspte kaas gedrukt. Dit heb ik zo afgebakken en daarna iets laten afkoelen. Warm zijn ze wel het allerlekkerste!
heerlijke broodjes, heb ze gevuld met een voorgebakken bitterballen,,een beetje mosterd erop en ingerold in het deeg,,waren erg lekker,,
Wat een leuk idee, dat snap ik dat dat lekker was.
Waarom lukt het mij niet om de broodjes te krijgen zoals op de foto? Ik heb 16 kleine harde broodjes en ik heb het precies zo gedaan als in de omschrijving 🙁
Dit kan aan meerdere factoren liggen. De kwaliteit van de bloem, niet lang genoeg gekneed? Misschien iets langer laten rijzen. Misschien nog een keer proberen?
Ik denk inderdaad dat ik het deeg langer moet kneden. Bedankt.
Graag gedaan John,
Zo,dat lijkt mij een mooi makkelijk recept.dus proberen.
Moet de boter gesmolten worden of niet. Mijn deeg is erg plakkerig. Ws door de boter.
Zachte boter is het beste.
Dat je deeg plakt kan meerdere oorzaken hebben. Onder andere: te veel vocht, slechte kwaliteit bloem, niet lang genoeg gekneed, te warm deeg. De kwaliteit van de bloem is erg belangrijk, goede bloem neemt het vocht beter op en vormt meer gluten wat je deeg elastisch maakt.
Eindelijk een fijn recept voor luchtige broodjes :). Had tot nu toe recepten voor brood dat vrij compact was.
Kan ik dit recept ook gebruiken voor volkorenbroodjes/ grootbrood?
warme groet Merel
Hoi Merel
Je kunt hier ook tarwe en volkorenbroodjes mee bakken, hou er dan wel rekening mee dat de vezels uit het meel meer vocht nodig hebben. Voeg dus iets meer water toe.
Groot brood zou ik niet doen de verhoudingen hiervoor zijn anders, het zou te snel weer inzakken vrees ik.
Veel bakplezier gewenst.
220 hete lucht is hoeveel gasoven?
Klein puntje bij het maken van het deeg.
Er staat doe de gist bij het water, maar dit recept wordt gemaakt met lauwwarme melk ?
Klein detail
Lieve groetjes
Klopt idd bedankt voor je reactie.
Werkt deze recept ook met een gluten vrije variant? Ik dacht aan boekweit meel.
Hopelijk ook lekker?
Het beste neem je voor glutenvrije broodjes een glutenvrij recept. Het rijzen en vochtopname is namelijk heel anders.