Aardappeloogstdag bij Ladage. Het triggerde ons om een kijkje te nemen bij één van ’s lands eerlijkste patatboeren. Jullie kennen Bram Ladage toch wel? Bram is een Rotterdamse patatboer die echt op de markt begon met frieten bakken. Inmiddels is “een Brammetje halen” een Rotterdams begrip, en ook op meerdere plaatsen in het land duiken vestigingen van Bram Ladage op. Voor ons het levende bewijs dat kwaliteit nog wel degelijk gewaardeerd wordt.
Ladage Aardappeloogstdag 2015
Zoals gezegd namen wij op 12 september 2015 een kijkje bij de aardappeloogstdag. Het is helaas al voorbij, maar wie regelmatig een frietje hapt zou hier een kijkje moeten nemen. Het evenement is ingericht voor kinderen, maar ook volwassenen leren hier het echte verhaal achter een zak patat. De opzet is eenvoudig maar doeltreffend. We geven je stap voor stap een kijkje en proberen ook hier het verhaal van aardappel tot patat aan jullie te laten zien.
Waar groeien aardappels
Aardappelen groeien tegenwoordig in heel Nederland maar vooral in Zeeland en Noord-Holland. Wie ze wat dichter bij de randstad zoekt kan heel goed terecht in de Hoeksche Waard. Daar komen de (hopelijk) bekende Hoeksche Rooie vandaan en ook de aardappels voor Bram Ladage worden daar geteeld. Ladage heeft dan ook het erf van één van die aardappeltelers omgebouwd tot podium. Het podium voor de Hollandse aardappel en het eveneens Hollandse frietje. Ver weg? Nee hoor, in de Hoeksche Waard ligt in de skyline van Rotterdam waar Bram de aardappelen in het vet laat dobberen voor echt lekkere frieten.
Welke aardappel?
Op onze vraag welke aardappel voor het frietje gebruikt wordt komt een wat warrig antwoord. Misschien is het het geheim van de chef, maar we vragen door omdat we graag weten wat we eten. Er vallen namen van rassen zoals de Markies en de Fontana. Het kooktype van deze aardappels is vrij vastkokend tot kruimig. En daarmee komt het geheim naar boven. Bij deze rassen kun je namelijk in goed frituurvet het optimale uit je frietje halen. Zacht van binnen, krokant en knapperig van buiten.
Het proces
Op het erf van de aardappelteler wordt het complete proces van aardappel tot friet in beeld gebracht. Een kleine machine rooit de aardappelen waarna de kinderen ze met de hand van de grond rapen. Tussen de aardappels zijn “gouden aardappels” verstopt. De vinder van deze aardappel staat een leuke prijs te wachten. In een speciale papieren tas worden de aardappels getransporteerd naar het volgende onderdeel in het proces. Op een rij staan grote teilen water met ouderwetse, zachtharige borstels. Met de mouwtjes omhoog, de tongetjes naar buiten en de zweetdruppels op het voorhoofd boenen de kinderen daar hun zelf gerooide aardappels tot ze volledig vrij zijn van de Hollandse klei. Met de spetters nog op hun jas mogen ze bij de volgende stap in het proces hun aardappeltjes in de schrapmachine gooien. Voor de wat oudere kinderen en voor de liefhebbers onder de volwassenen staan aan de overzijde teiltjes klaar met schorten, dunschillers en theedoeken. Hier kun je prijzen winnen door de beste tijd neer te zetten. Dan worden de aardappelen onder deskundige begeleiding door de kinderen zelf tot frieten gesneden. Aan het einde van de rij staat fier de frietkraam van Bram Ladage. Want na zoveel arbeid willen kinderen en volwassenen natuurlijk genieten van de echte, handgesneden patat van Ladage.
Feestje compleet
Aardappeloogstdag is echt een aardappel feestje. Het is compleet in sfeer. Er zijn ballonnen, er is een springkussen, er staan tractoren waar kinderen in de rij staan om ermee op de foto te mogen en er is volop handenarbeid. Hier kun je je echt een paar uur vermaken om vervolgens af te sluiten met een patatje met mayonaise en een drankje. Gewapend met een ballon ga je huiswaarts om nooit meer te vergeten hoe je patatje nu eigenlijk op jouw bord terechtkomt.
Voor het goede doel
Tijdens de aardappeloogstdag van Bram Ladage staat alles in het teken van de Dirk Kuyt Foundation. De Dirk Kuyt Foundation ondersteunt en (mede) organiseert inmiddels ruim zestig sportevenementen door heel Nederland. Dit doen ze in samenwerking met sportbonden, stichtingen, verenigingen en vrijwilligers waarbij we een financiële en/of organisatorische bijdrage bieden om sport stimulerende projecten te kunnen realiseren. Hiermee worden unieke sportmomenten voor mensen met een beperking mogelijk gemaakt.