Koken is niet meer dan een pan water op het vuur zetten, het gaat vanzelf koken. Dat zijn de heerlijke woorden van Nico Klaver van restaurant ‘t Kalkoentje in Rhenen. En die man mag dat zeggen. Hij is al 35 jaar de spil in dit restaurant.
Gastvrijheid centraal zetten
Uitgenodigd voor de lunch kom ik terecht in een heel divers gezelschap van leermeesters, (oud) personeel, collega’s en andere genodigden. Het enthousiasme spat ervan af, en als ik luister naar alle verhalen dan blijkt dat Nico Klaver echt een mensenmens is. Een ondernemer in hart en nieren, maar vooral de mens staat centraal. Dat kun je van veel bedrijven helaas niet meer zeggen. Dat menselijke voel ik al bij binnenkomst aan de sfeer. Fantastisch!
Echt lekker koken met passie
Maar ook culinair. Als ik vraag naar het concept krijg ik een ontwijkend antwoord. Het gaat hier namelijk niet om een concept. Hier, in restaurant ‘t Kalkoentje in Rhenen, wordt onder leiding van Nico Klaver zelf, gekookt met pure passie. Zelf doet hij daar heel luchtig over. Hij noemt het restaurantje spelen. Ik kan je zeggen, het is even meer dan dat. Tijdens die lunch worden we compleet in de watten gelegd. De bediening is goed aanwezig, maar blijft keurig op de achtergrond. Gezelligheid, en gesprekken aan tafel overheersen. Hoe leuk is dat! Dat is waar gastvrijheid om zou moeten draaien.
Van leerling naar ondernemer
Vanuit de grond van zijn hart meldt Nico dat verdiepen in de materie wel van belang is. Hij is naar eigen zeggen ooit de keuken ingesleept. Paul Fagel, de toenmalige leermeester van Nico noemt zichzelf een kleine pannetjes kok, terwijl hij Nico een ondernemer noemt. Gezamenlijk hadden ze bedacht de wereld culinair te gaan veroveren. En toen kwam ‘t Kalkoentje. Volgens Paul gooide dat het karretje om. Maar nu, anno 2023 staat als een paal boven water dat Nico ziel en zaligheid in zijn restaurant gestopt heeft.
Wat kun jij hiermee?
Lekker Tafelen draait toch om thuis koken? Ja, en precies daarom delen we dit graag met jullie. Want, zoals de titel al zegt: Koken is niet anders dan een pan water op het vuur zetten. Het gaat vanzelf koken. Daarin zit wat ons betreft een prachtige boodschap: “Gewoon Doen!” Voor veel van onze lezers is dat al standaard, maar er zijn ook talloze mensen die het lastig vinden om te koken. Toch is het, zoals Nico Klaver zegt, echt een kwestie van gewoon doen. Je moet je er wel een beetje in willen verdiepen. Lekker Tafelen staat vol met ideeën, maar ook met basisrecepten en kooktechnieken. Maak het jezelf eigen en wordt de gastheer of gastvrouw thuis. Want, laten we eerlijk zijn, het is veel mooier om een verse, zelfgemaakte maaltijd op tafel te zetten dan dat je je partner “vol enthousiasme” vertelt dat de pizzakoerier om zes uur op de bel drukt.
Lukt het niet? Nico regelt het graag voor je!
Blijf je het lastig vinden? Of, heb je gewoon een dag echt geen zin om zelf iets te maken? Dan bevelen we het restaurant van Nico absoluut aan. Ga eens lekker bij Nico eten in Restaurant ‘t Kalkoentje in Rhenen. Je wordt van binnenkomst tot vertrek volledig in de watten gelegd. Bovendien is de locatie van dit restaurant adembenemend. Je kijkt aan de achterkant uit over de Nederrijn. Als je dan, zoals wij, een lekkere Black Tiger Gamba op je bord hebt liggen is het echt een moment om niet te vergeten.
Facts:
Restaurant ‘t Kalkoentje in Rhenen
Utrechtsestraatweg 143
3911 TS Rhenen
Voor lunch of diner
O, en als je langs gaat … laat ons even weten of jij ook zo enthousiast was.