Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Barbecuesaus zelf maken; Klassiekers die altijd smaken

Redactie door Redactie
in Specials
1
barbecuesaus zelf maken

Barbecuesaus zelf maken – Het barbecueseizoen is weer in volle gang. Op lekkertafelen.nl hebben we er al veel over geschreven. En er is zelfs een special met allemaal informatie en recepten over en voor de barbecue. Maar bij zo’n lekker stukje vlees vis of zelfs groente van de barbecue horen natuurlijk lekkere verse sausjes. Als je een gemiddeld barbecuefeestje neemt dan staan er vaak een aantal klassiekers. En waarom ook niet. Klassiekers zijn niet voor niet klassiekers geworden.

Sauzen als compliment!

Sausjes bij de barbecue zijn er om de smaak van het vlees, de vis of die heerlijke gegrilde groente nog meer te laten spreken. Ze moeten een compliment zijn voor je hamburger, je spiesje of dat grote stuk vlees. Een goede saus overheerst niet en is in balans met jouw gegrilde zaligheid. En deze klassiekers hebben zich keer op keer bewezen.

De Klassiekers:

Cocktailsaus of whisky cocktailsaus is een bekende. Er zijn tientallen recepten te vinden in kookboeken en op het internet, maar er is echter een basis van ingrediënten die erin moeten zitten. Het verschil tussen een cocktailsaus of een whisky cocktailsaus is het gebruik van de drank. Een cocktailsaus zonder sherry, cognac of whisky mag geen cocktailsaus heten. Het is namelijk een belangrijk basisingrediënt van de saus. Andere klassiekers zijn knoflooksaus en barbecuesaus. Hieronder vindt je een recept voor een Smokey BBQ saus. Dit is een typische Amerikaanse versie van barbecue saus en niet te vergelijken met de barbecuesaus uit de supermarkt. Deze saus heeft geen stukjes en een mooie zoetzure rooksmaak.

barbecue recepten

Barbecue; recepten en tips voor een heerlijke zomer

Alles voor de barbecue. Goed barbecuevlees, recepten met vis, maar ook vegetarisch en we hebben uiteraard ook aan de bijgerechten voor de barbecue gedacht.

Barbecuesaus zelf maken

(Whisky) Cocktailsaus

Barbecuesaus4voor 4 á 6 personen

  • 150 ml stevige mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 el cognac of sherry
  • ½ el honing
  • 1 tl citroensap
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • Zout & peper

Doe in een kom de mayonaise, ketchup, honing, citroensap en paprikapoeder. Roer dit alles goed door tot het een mooi geheel is geworden. Zet de saus 2 uren in de koelkast om op smaak te komen. Breng vlak voor je de saus gaat serveren het geheel op smaak met zout & peper.

Om een Whisky Cocktailsaus te maken voeg je i.p.v. 2 eetlepels cognac of sherry 1 eetlepel toe. En voeg je daarnaast nog 1 eetlepel whisky toe. Een mooie soepele rokerige whisky is het mooiste, vermijd whisky’s met een scherpe smaak.

Tip: Om de saus luchtiger te maken kun je een paar eetlepels ongezoete opgeklopte slagroom toevoegen.

Knoflooksaus

BBQsaus deklassiekers 2voor 4 á 6 personen

  • 150 ml mayonaise
  • 2 el crème fraîche
  • 2 teen knoflook
  • 2 el peterselie
  • Zout & peper

Doe de mayonaise met de crème fraîche in een kom. Knijp met een knoflookpers de knoflook fijn en voeg deze toe aan de kom. Hak de peterselie heel fijn en voeg ook dit aan de kom toe. Roer alles goed door elkaar en laat de minimaal 2 uren rusten in de koelkast. Breng vlak voor je de saus gaat serveren het geheel op smaak met zout & peper.

 

Smokey BBQ saus

Barbecuesaus3voor 3 á 4 personen

  • 125 ml ketchup
  • 50 ml azijn
  • 200 ml water
  • 2 tl gerookte paprikapoeder (zoet)
  • ½ tl cayennepeper of chilipoeder
  • 25 gr. bruine suiker
  • ½ sjalotje
  • 1 kleine teen knoflook

Doe de ketchup, azijn en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Voeg hier als het kookt de paprikapoeder, cayennepeper en bruine suiker aan toe. Laat dit allemaal oplossen. Snij de ui en knoflook in grove stukken en voeg dit toe aan de steelpan. Deze zeven we er later namelijk uit. Laat het geheel nu 30 tot 45 minuten op het vuur inkoken tot een mooie sausdikte.

Als de saus je gewenste sausdikte heeft kun je de saus zeven. Wat overblijft is een mooie gladde BBQ saus die echt een mooie rooksmaak heeft.

Tags: ODZomer
DeelPin296TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Reacties 5

  1. Cosyma says:
    4 jaar geleden

    Het lijkt mij een leuk recept, maar waardoor krijg ik die vermaledijde keukenreclame niet weg, hij beslaat de helft van het scherm!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Een vermaledijde keukenmachine nog wel… Waarschijnlijk staat er een kruisje links boven waar je deze mee af kunt sluiten.

      Beantwoorden
  2. Barbecue says:
    4 jaar geleden

    Ziet er goed uit! Deze barbecuesaus ga ik zeker een keer uitproberen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      We zijn benieuwd naar het resultaat meneer of mevrouw Barbecue ??

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!