Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Barbecuesaus zelf maken; Klassiekers die altijd smaken

Barbecuesaus zelf maken – Het barbecueseizoen is weer in volle gang. Op lekkertafelen.nl hebben we er al veel over geschreven. En er is zelfs een special met allemaal informatie en recepten over en voor de barbecue. Maar bij zo’n lekker stukje vlees vis of zelfs groente van de barbecue horen natuurlijk lekkere verse sausjes. Als je een gemiddeld barbecuefeestje neemt dan staan er vaak een aantal klassiekers. En waarom ook niet. Klassiekers zijn niet voor niet klassiekers geworden.

Sauzen als compliment!

Sausjes bij de barbecue zijn er om de smaak van het vlees, de vis of die heerlijke gegrilde groente nog meer te laten spreken. Ze moeten een compliment zijn voor je hamburger, je spiesje of dat grote stuk vlees. Een goede saus overheerst niet en is in balans met jouw gegrilde zaligheid. En deze klassiekers hebben zich keer op keer bewezen.

De Klassiekers:

Cocktailsaus of whisky cocktailsaus is een bekende. Er zijn tientallen recepten te vinden in kookboeken en op het internet, maar er is echter een basis van ingrediënten die erin moeten zitten. Het verschil tussen een cocktailsaus of een whisky cocktailsaus is het gebruik van de drank. Een cocktailsaus zonder sherry, cognac of whisky mag geen cocktailsaus heten. Het is namelijk een belangrijk basisingrediënt van de saus. Andere klassiekers zijn knoflooksaus en barbecuesaus. Hieronder vindt je een recept voor een Smokey BBQ saus. Dit is een typische Amerikaanse versie van barbecue saus en niet te vergelijken met de barbecuesaus uit de supermarkt. Deze saus heeft geen stukjes en een mooie zoetzure rooksmaak.

Barbecuesaus zelf maken

(Whisky) Cocktailsaus

Barbecuesaus4voor 4 á 6 personen

  • 150 ml stevige mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 el cognac of sherry
  • ½ el honing
  • 1 tl citroensap
  • 1 mespunt paprikapoeder
  • Zout & peper

Doe in een kom de mayonaise, ketchup, honing, citroensap en paprikapoeder. Roer dit alles goed door tot het een mooi geheel is geworden. Zet de saus 2 uren in de koelkast om op smaak te komen. Breng vlak voor je de saus gaat serveren het geheel op smaak met zout & peper.

Om een Whisky Cocktailsaus te maken voeg je i.p.v. 2 eetlepels cognac of sherry 1 eetlepel toe. En voeg je daarnaast nog 1 eetlepel whisky toe. Een mooie soepele rokerige whisky is het mooiste, vermijd whisky’s met een scherpe smaak.

Tip: Om de saus luchtiger te maken kun je een paar eetlepels ongezoete opgeklopte slagroom toevoegen.

Knoflooksaus

BBQsaus deklassiekers 2voor 4 á 6 personen

  • 150 ml mayonaise
  • 2 el crème fraîche
  • 2 teen knoflook
  • 2 el peterselie
  • Zout & peper

Doe de mayonaise met de crème fraîche in een kom. Knijp met een knoflookpers de knoflook fijn en voeg deze toe aan de kom. Hak de peterselie heel fijn en voeg ook dit aan de kom toe. Roer alles goed door elkaar en laat de minimaal 2 uren rusten in de koelkast. Breng vlak voor je de saus gaat serveren het geheel op smaak met zout & peper.

 

Smokey BBQ saus

Barbecuesaus3voor 3 á 4 personen

  • 125 ml ketchup
  • 50 ml azijn
  • 200 ml water
  • 2 tl gerookte paprikapoeder (zoet)
  • ½ tl cayennepeper of chilipoeder
  • 25 gr. bruine suiker
  • ½ sjalotje
  • 1 kleine teen knoflook

Doe de ketchup, azijn en het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Voeg hier als het kookt de paprikapoeder, cayennepeper en bruine suiker aan toe. Laat dit allemaal oplossen. Snij de ui en knoflook in grove stukken en voeg dit toe aan de steelpan. Deze zeven we er later namelijk uit. Laat het geheel nu 30 tot 45 minuten op het vuur inkoken tot een mooie sausdikte.

Als de saus je gewenste sausdikte heeft kun je de saus zeven. Wat overblijft is een mooie gladde BBQ saus die echt een mooie rooksmaak heeft.

Zoek je nog andere sauzen voor je barbecue? Hier nog een aantal barbecuesauzen om je tafel mee te verrijken.

Printen



Barbecuesaus zelf maken; Klassiekers die altijd smaken

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.