Hartig brood; heel wat anders dan (afbak) stokbrood – Ja, zoete broodje bakken, dat kunnen de meesten wel, al is het maar figuurlijk gesproken. Hartig brood, daar vind je minder recepten mee. En dat is jammer, want hartig brood is makkelijk en veelzijdig: met een beetje geluk is het brood zó lekker dat je er verder niets bij hoeft te eten, behalve dan misschien een likje boter of een beetje olijfolie om je stukjes brood mee te dippen.
Maar het is in elk geval een hele fijne begeleider van een lunch of borrel en het doet het goed bij een (eenvoudige) maaltijd van soep of sla. Hartig brood heb je in vele vormen en smaken. Het is even meer werk dan een voorverpakt stokbroodje af te bakken, maar wat je er voor terug krijgt is dan ook zo veel meer…
Hartig brood; heel wat anders dan (afbak) stokbrood
We hebben een paar mooie recepten voor je – uit diverse windstreken – op een rijtje gezet. Laat je inspireren!
Hartig gevuld brood
Hartige gevulde broden zijn bijna een maaltijd op zich. Met vlees of kaas en/of groente: je kunt er vele smaken aan toevoegen. Eet het brood het liefste nog warm, dat is werkelijk onweerstaanbaar!
Breekbrood: brood breken is brood delen
Brood delen heeft een hele oude en religieuze traditie. Het staat symbool voor verbondenheid en vriendschap. Het Franse woord voor vriend: ‘co-pain’ (ik zet het streepje er even bij voor de duidelijkheid van de herkomst) betekent zoveel als ‘samen brood’ oftewel: degene met wie je het brood deelt. Brood dat je kunt breken en delen blijft ook tegenwoordig – of je nu gelovig bent of niet – een mooi gerecht om op tafel te zetten voor je vrienden en familie.
Platbrood: knapperig en snel gebakken
Platbrood is – zoals de naam al zegt – brood, dat plat is. Pizza bijvoorbeeld, is eigenlijk dus ook een soort platbrood. Maar met platbrood bedoelen we meestal de platte broden die vooral in het midden-Oosten bestaan, zoals het bekende pitabrood, lavash, de Indiase chapati en de Libanese Manakeesh. Het deeg maak je net als gewoon brood, met gist, maar omdat het brood zo dun is, hoef je het maar een paar minuutjes te bakken.
Panbrood:
Panbrood maak je met een deeg dat niet van te voren hoeft te rijzen. Ideaal als je dit recept kent, want als je dan een keertje omhoog zit, kun je met ingrediënten uit je voorraadkast in korte tijd nog lekker hartig brood op tafel ‘toveren’.
Hartig brood met olijven
Ja, we hebben ook nog ‘gewoon’ hartig brood voor je in de aanbieding. Als je nog nooit brood in je leven hebt gebakken, zou je het toch eens kunnen proberen. En waarom dan niet meteen met een bijzonder, geurig, hartig brood? Een knip of plaatbrood kun je wel bij de bakker krijgen. Dit brood meestal niet…..
Tja, nu heb je dat lekker brood gebakken… nu nog een soepje of een salade kiezen?