• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Lekkers van de molenaar; Passie op je bord

door Redactie
in Specials
0
2
Lekkers van de molenaar; Passie op je bord

Lekkers van de molenaar

Zeg ken jij de molenaar? Hij woont bij jou om de hoek! Met zijn ambacht kun jij echt Lekker Tafelen. We vertellen je wat meer over zijn assortiment, zijn vakmanschap en het lekkers dat jij met zijn ambacht kunt creëren. Uiteraard beperken we ons tot de korenmolen.

De molenaar, ambachtsman in hart en nieren

Werken als een molenpaard. Dat gezegde ken je vast of je kunt je er een voorstelling bij maken. Het staat symbool voor iemand die heel hard werkt. De molenaar, ook wel mulder genoemd, staat daar ook om bekend. Hard werken voor weinig geld. Ja, ook in vervlogen tijden toen molenaar nog een veelvoorkomend beroep was, kon de molenaar niet leven van zijn loon. Hij moest er vaak van alles bij doen om in zijn onderhoud te voorzien. Dat is heden ten dage niet anders. Molenaar zijn is vakmanschap, en daar moet je echt voor leren! Toch wordt het vak vaak op vrijwillige basis uitgevoerd.

We stellen de molenaar aan je voor

verschillende soorten meel

Van graan tot meel

In korenmolens (er zijn meerdere types) wordt graan vermalen tot meel. Dat lijkt simpel toch. Iedereen weet dat. Wie zich er echter goed in verdiept zal tot de ontdekking komen dat er heel veel te ontdekken valt. We vertellen je graag meer over het graan dat gemalen wordt in de molen, maar ook over het meel dat overblijft. We leggen uit wat de verschillen zijn tussen diverse soorten meel, wat gluten zijn en meer.

Graansoorten: Grondstoffen van de molenaar

Meel en Bloem: Tussen molenaar en bakker

molenbrood

Baktips: Van meel tot….

Nu we weten wat er in de molen gemalen wordt weten we ook wat het assortiment van de molen is. We gaan echter nog een stapje verder. Want wat kun jij met dat assortiment. Welk meel gebruik je voor welk baksel, en wat is het effect van de diverse soorten meel op jouw eindresultaat.

Baktips: Welk meel gebruik jij?

De vijf belangrijkste redenen om bakmixen te vervangen door molenaarsmeel

Alles wat je wilt weten over tarwe(meel)

windotter-molen-ijsselteinIdeeën: Lekkers van de molenaar

Het royale assortiment van een molenwinkel nodigt uit om in de keuken aan de slag te gaan. Vergeet de kant-en-klare mixen en leer omgaan met de basis: Meel. Deze manier van werken is niet alleen gezonder, maar ook voordeliger, overzichtelijker. We hebben een aantal ideeën voor je op een rij gezet. Met deze basis krijg je ongetwijfeld de smaak te pakken.

Recepten van de molenaar

Bezoek eens vaker een molen

Mijn kinderen zijn er dol op! Een bezoekje aan de molen, en dan naar huis met een flinke zak volkoren pannenkoeken meel. De molen is een ontdekkingsreis voor jezelf, en als je kinderen hebt gaan ze maar al te graag mee. Tegenwoordig komt meel van het industrieterrein. In hermetisch afgesloten bouwwerken wordt meel geproduceerd dat vervolgens onder de meest wilde benamingen in de schappen van je supermarkt terecht komt. Je weet niet wat ermee gebeurt, wat ze er in stoppen en bovendien zit er in het kantoor ernaast een marketingmanager die jou probeert te laten geloven dat hij het beste meel verkoopt. De molenaar staat ook niet bekend als de meest eerlijke persoon maar de vertrouwensband, het vakmanschap en de beleving in de molen winnen gelukkig weer terrein. We ontdekken langzaam maar zeker dat er hier nog heel veel winst te behalen valt. Wij bevelen dan ook van harte aan om vaker een molen te bezoeken.

DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Risotto met Provolone en broccoli
Risotto

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd
Bijgerecht

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Broodje gekookt ei
Lunch

Een broodje gekookt ei; zo maak je er een feestje van

Curry van kip en aubergine
Curry

Curry van kip en aubergine

Varkenshaas met Cabralessaus
Vleesgerechten

Varkenshaas met Cabralessaus

Cabrales crème met PX-stroop
Hapjes

Cabrales crème met PX-stroop

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Reacties 2

  1. wim says:
    10 jaar geleden

    ik ben 82 haal mijn meel bij de molen in zoetermeer en diverse andere meel soorten voor bakken brood e.a groetjes

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      10 jaar geleden

      Leuk om te horen Wim. Wij doen dat ook graag, en dat zouden meer mensen moeten doen!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen