• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, juni 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Lekkers van de molenaar; Passie op je bord

door Redactie
in Specials
0
2
Lekkers van de molenaar; Passie op je bord

Lekkers van de molenaar

Zeg ken jij de molenaar? Hij woont bij jou om de hoek! Met zijn ambacht kun jij echt Lekker Tafelen. We vertellen je wat meer over zijn assortiment, zijn vakmanschap en het lekkers dat jij met zijn ambacht kunt creëren. Uiteraard beperken we ons tot de korenmolen.

De molenaar, ambachtsman in hart en nieren

Werken als een molenpaard. Dat gezegde ken je vast of je kunt je er een voorstelling bij maken. Het staat symbool voor iemand die heel hard werkt. De molenaar, ook wel mulder genoemd, staat daar ook om bekend. Hard werken voor weinig geld. Ja, ook in vervlogen tijden toen molenaar nog een veelvoorkomend beroep was, kon de molenaar niet leven van zijn loon. Hij moest er vaak van alles bij doen om in zijn onderhoud te voorzien. Dat is heden ten dage niet anders. Molenaar zijn is vakmanschap, en daar moet je echt voor leren! Toch wordt het vak vaak op vrijwillige basis uitgevoerd.

We stellen de molenaar aan je voor

verschillende soorten meel

Van graan tot meel

In korenmolens (er zijn meerdere types) wordt graan vermalen tot meel. Dat lijkt simpel toch. Iedereen weet dat. Wie zich er echter goed in verdiept zal tot de ontdekking komen dat er heel veel te ontdekken valt. We vertellen je graag meer over het graan dat gemalen wordt in de molen, maar ook over het meel dat overblijft. We leggen uit wat de verschillen zijn tussen diverse soorten meel, wat gluten zijn en meer.

Graansoorten: Grondstoffen van de molenaar

Meel en Bloem: Tussen molenaar en bakker

molenbrood

Baktips: Van meel tot….

Nu we weten wat er in de molen gemalen wordt weten we ook wat het assortiment van de molen is. We gaan echter nog een stapje verder. Want wat kun jij met dat assortiment. Welk meel gebruik je voor welk baksel, en wat is het effect van de diverse soorten meel op jouw eindresultaat.

Baktips: Welk meel gebruik jij?

De vijf belangrijkste redenen om bakmixen te vervangen door molenaarsmeel

Alles wat je wilt weten over tarwe(meel)

windotter-molen-ijsselteinIdeeën: Lekkers van de molenaar

Het royale assortiment van een molenwinkel nodigt uit om in de keuken aan de slag te gaan. Vergeet de kant-en-klare mixen en leer omgaan met de basis: Meel. Deze manier van werken is niet alleen gezonder, maar ook voordeliger, overzichtelijker. We hebben een aantal ideeën voor je op een rij gezet. Met deze basis krijg je ongetwijfeld de smaak te pakken.

Recepten van de molenaar

Bezoek eens vaker een molen

Mijn kinderen zijn er dol op! Een bezoekje aan de molen, en dan naar huis met een flinke zak volkoren pannenkoeken meel. De molen is een ontdekkingsreis voor jezelf, en als je kinderen hebt gaan ze maar al te graag mee. Tegenwoordig komt meel van het industrieterrein. In hermetisch afgesloten bouwwerken wordt meel geproduceerd dat vervolgens onder de meest wilde benamingen in de schappen van je supermarkt terecht komt. Je weet niet wat ermee gebeurt, wat ze er in stoppen en bovendien zit er in het kantoor ernaast een marketingmanager die jou probeert te laten geloven dat hij het beste meel verkoopt. De molenaar staat ook niet bekend als de meest eerlijke persoon maar de vertrouwensband, het vakmanschap en de beleving in de molen winnen gelukkig weer terrein. We ontdekken langzaam maar zeker dat er hier nog heel veel winst te behalen valt. Wij bevelen dan ook van harte aan om vaker een molen te bezoeken.

DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Reacties 2

  1. wim says:
    9 jaar geleden

    ik ben 82 haal mijn meel bij de molen in zoetermeer en diverse andere meel soorten voor bakken brood e.a groetjes

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      9 jaar geleden

      Leuk om te horen Wim. Wij doen dat ook graag, en dat zouden meer mensen moeten doen!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

4 × vier =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Hollandse nieuwe haring komt een beetje later dit jaar
  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?

Uitgelicht

Kip op de barbecue
Specials

Kip op de barbecue; recepten die je niet wilt missen

Kip op de barbecue grillen, er zijn ontelbare manieren om dat te doen. Een kip op een bierblik, kipsaté, of kippenpoten, het kan allemaal!

Check het recept of lees de info
Varkensvlees op de barbecue

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

Recept in de picture

steak sandwich bavette
Ontbijt en lunch

Steak sandwich met rundvlees

Lunchen van de barbecue. Ja, echt! Met het recept voor deze steak sandwich met rundvlees heb je een lunch die je voorlopig niet vergeet.

Check het recept of lees de info
lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Lauwwarm slasoepje met Hollandse garnalen

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip

Handige kooktips

Cheddar
Kookschool

Cheddar; maar dan de echte

Cheddar is een populaire en veelzijdige kaas. En dan bedoelen we niet de 'plastic' plakjes in de supermarkt. Wat weet jij van cheddar?

Check het recept of lees de info
Vers fruit bewaren

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Petra H op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • J.F. Feunekes op Uiensaus voor bij vlees of vis
  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen