• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Oesterzwammen

Oesterzwammen – Champignons en kastanjechampignons zijn onbetwist de meest gegeten paddenstoelen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Direct daarna in het lijstje staan de oesterzwammen. Je kent ze ongetwijfeld wel, de mooie, schelpvormige paddenstoelen. Ze smaken niet naar oesters, hun naam hebben ze te danken aan het feit dat hun vorm en kleur wel enigszins op een oesterschelp lijkt. Naast lekker en gezond is deze paddenstoel een heel veelzijdige groente. Ze laten zich prima verwerken in veel verschillende gerechten, en natuurlijk maken ze meestal ook deel uit van de ‘gemengde paddenstoelen’ en ‘bospaddenstoelen’ die in veel supermarkten worden verkocht. Eet jij wel eens oesterzwammen? Of pak je uit gewoonte de vertrouwde champignons als je paddenstoelen in een recept verwerkt? In dat geval willen we je graag iets vertellen over de oesterzwam.

De oesterzwam

De gewone oesterzwam, ook bekend als Pleurotus ostreatus, is een (eetbare) paddenstoel die zowel gekweekt wordt, als in de vrije natuur voorkomt. Ze hebben de vorm van een oesterschelp. Dit komt doordat de paddenstoel (in de vrije natuur) aan de zijkant aan de boom gehecht is. De kleur varieert van gelig tot blauw-grijzig met een witte steel. Er bestaat ook roze variant. Hoe ouder de exemplaren, hoe donkerder de kleur van de paddenstoel is. Oesterzwammen zijn, in tegenstelling tot veel andere paddenstoelen, geen specifiek herfstproduct. Ook in de natuur groeien deze paddenstoelen het hele jaar door.

Oesterzwammen zijn naast gezond en lekker ook een heel duurzaam product. Het produceren van een kilo oesterzwammen levert een 1000 keer lagere uitstoot van CO2 dan de productie van een kilo rundvlees. Daarnaast wordt er ook nog eens 100 keer zo weinig water gebruikt voor het produceren van oesterzwammen vergeleken met rundvlees. Ook jij kunt dus een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door wat vaker oesterzwammen op tafel te zetten. Maar dat lijkt ons helemaal geen straf toch?

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Op zoek naar een nieuwe, leuke en lekkere hobby die mooi aansluit op het koken? Ga eens oesterzwammen kweken. Want dat kan ook jij zelf!

Check het recept of lees de info

De koningsoesterzwam

Naast de gewone oesterzwam bestaat er ook nog de koningsoesterzwam. Deze paddenstoel ziet er heel anders uit dan de gewone oesterzwam. Deze soort heeft een grote, dikke steel en een klein hoedje. De kleur is ongeveer hetzelfde als die van de gewone oesterzwam. Waar bij de gewone oesterzwam eigenlijk vooral de hoed gegeten wordt, gebruik je bij de koningsoesterzwam de hele paddenstoel. De koningsoesterzwam heeft bijna een nog meer vlezige structuur dan de gewone soort. De paddenstoel heeft van zichzelf een heel milde smaak, maar neemt makkelijk andere smaken op, waardoor deze heel makkelijk te verwerken is in gerechten met andere ingrediënten.

Koningsoesterzwammen
Koningsoesterzwammen

De oesterzwam als vleesvervanger

Omdat paddenstoelen vaak een wat vlezige structuur hebben, worden ze regelmatig ingezet als vleesvervanger in vegetarische en vegan gerechten. Bijna alle soorten paddenstoelen bevatten echter niet genoeg ijzer en vitamine B om vlees te kunnen vervangen. Omdat de oesterzwam meer ijzer bevat dan vlees, en daarnaast ook meer vitamine B1, zijn dit de enige paddenstoelen die als een volwaardige vleesvervanger kunnen dienen. Tel daarbij op dat ze een vlezige structuur hebben, ook wel wat naar vlees smaken, veel vezels en weinig calorieën bevatten, en je hebt een fantastisch, gezond alternatief voor vlees. Doe er je voordeel mee!

Gebruik in de keuken

Je kunt oesterzwammen werkelijk voor alles inzetten in de keuken. Natuurlijk in de bospaddenstoelensoep, maar ook in een risotto, Oosterse gerechten, of in plaats van vlees in een gerecht, komen oesterzwammen prima tot hun recht. Vaak worden paddenstoelen beschouwd als een ingrediënt voor herfstachtige gerechten, maar oesterzwammen zijn ook lekker in wat meer zomerse gerechten. Gebakken oesterzwammen passen heel goed in een salade bijvoorbeeld. Wist je dat ze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een paddenstoel als de champignon, veel minder water bevatten? Dat betekent dat als je ze gaat bakken, ze niet zullen slinken en je dus veel meer overhoudt dan als je hetzelfde gewicht aan champignons zou gebruiken. De smaak van oesterzwammen is licht pittig met een vlezige structuur.

Aankoop en bewaren

Als je oesterzwammen gaat kopen, let er dan op dat de paddenstoelen niet te vochtig zijn. Als de hoed iets ingescheurd is, is dat geen probleem, maar deze mag niet echt omkrullen. De paddenstoel dient een kelkvorm te hebben. Je kunt vers gekochte oesterzwammen een dag of drie bewaren in de koelkast. Laat ze wel in de originele verpakking zitten. Let er op dat je ze niet samen met sterk geurende producten bewaart, de paddenstoelen nemen snel andere geurtjes op. Je kunt oesterzwammen ook heel goed in de diepvries bewaren. In dat geval kun je ze even blancheren, laat ze even goed uitlekken en afkoelen en verpak ze in een afsluitbaar diepvriesdoosje of -zakje. Je kunt de paddenstoelen ook even kort bakken. Ook hier geldt; goed afkoelen en verpakken in een afsluitbare verpakking. Je kunt de oesterzwammen dan ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.

Recepten met oesterzwammen

We zouden Lekker Tafelen niet zijn als we niet ook onze lekkerste recepten met je zouden delen. Wat we al zeiden, beperk je niet tot de herfst voor het eten van gerechten met deze lekkere paddenstoel. Ook in het voorjaar en de zomer zijn de meeste van de gerechten waarin ze verwerkt zitten heerlijk. Kijk maar eens naar het recept voor de aspergeragout met oesterzwammen en garnalen, echt voorjaar toch? Of ga jij liever voor de bospaddenstoelensoep? Of kies je voor de loempia van ei met mihoen, kool en oesterzwammen? We beloven je dat ze allemaal lekker zijn!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

We hebben een leuk lunchgerechtje voor je. Lekker, gezond,en ook nog eens vegetarisch, of vegan, zo je wilt. Oesterzwammen op toast!

Pastaschelpen met oesterzwammenragout
Ovenschotel

Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout

Zin een lekkere ovenschotel met paddenstoelen? Deze pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout vormen een heerlijk comfortfood uit de oven!

Gestoofde runderwangen met oesterzwammen
Stoofschotel

Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen

Zin in een lekker herfstige stoofschotel? Maak dan eens gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen. Je weet niet wat je proeft!

Rendang van oesterzwammen en spitskool
Hoofdgerecht

Rendang van oesterzwammen en spitskool

Rendang ken je misschien als een stoofschotel met rundvlees. Liever geen vlees? Proef dan deze vegan rendang met oesterzwammen en spitskool!

Vorige Volgende
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Oesterzwammen op toast
Lunch

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes
Ovenschotel

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Gegrilde champignons
Bijgerecht

Gegrilde champignons; een lekker bijgerechtje van de BBQ

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

Pastaschelpen met oesterzwammenragout
Ovenschotel

Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen