Oesterzwammen – Champignons en kastanjechampignons zijn onbetwist de meest gegeten paddenstoelen in Nederland, maar ook in de rest van de wereld. Direct daarna in het lijstje staan de oesterzwammen. Je kent ze ongetwijfeld wel, de mooie, schelpvormige paddenstoelen. Ze smaken niet naar oesters, hun naam hebben ze te danken aan het feit dat hun vorm en kleur wel enigszins op een oesterschelp lijkt. Naast lekker en gezond is die paddenstoel een heel veelzijdige groente. Ze laten zich prima verwerken in veel verschillende gerechten. En natuurlijk maken ze meestal ook deel uit van de ‘gemengde paddenstoelen’ en ‘bospaddenstoelen’ die in veel supermarkten worden verkocht. Eet jij wel eens oesterzwammen? Of pak je uit gewoonte de vertrouwde champignons als je paddenstoelen in een recept verwerkt? In dat geval zou je hier eens wat meer moeten lezen over de oesterzwam.
Recepten met oesterzwammen
Lekker Tafelen zou Lekker Tafelen niet zijn als niet ook de lekkerste recepten met je gedeeld worden. Je las het al, beperk je niet tot de herfst voor het eten van gerechten met die lekkere paddenstoel. Ook in het voorjaar en de zomer zijn de meeste van de gerechten waarin ze verwerkt zitten heerlijk. Kijk maar eens naar het recept voor de aspergeragout met oesterzwammen en garnalen, echt voorjaar toch? Of ga jij liever voor de bospaddenstoelensoep? Of kies je voor de loempia van ei met mihoen, kool en oesterzwammen? Gegarandeerd dat ze allemaal lekker zijn!
Gefrituurde oesterzwammen
Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!
Biefstuksalade met oesterzwammen
Biefstuk in de maaltijdsalade? Dat kan heel goed en is heel lekker. Biefstuksalade met oesterzwammen. Die moet je geproefd hebben!
Oesterzwammen op toast
We hebben een leuk lunchgerechtje voor je. Lekker, gezond,en ook nog eens vegetarisch, of vegan, zo je wilt. Oesterzwammen op toast!
Pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout
Zin een lekkere ovenschotel met paddenstoelen? Deze pastaschelpen gevuld met oesterzwammenragout vormen een heerlijk comfortfood uit de oven!
De oesterzwam
De gewone oesterzwam, ook bekend als Pleurotus ostreatus, is een (eetbare) paddenstoel die zowel gekweekt wordt, als in de vrije natuur voorkomt. Ze hebben de vorm van een oesterschelp. Dit komt doordat de paddenstoel (in de vrije natuur) aan de zijkant aan de boom gehecht is. De kleur varieert van gelig tot blauw-grijzig met een witte steel. Er bestaat ook roze variant. Hoe ouder de exemplaren, hoe donkerder de kleur van de paddenstoel is. Oesterzwammen zijn, in tegenstelling tot veel andere paddenstoelen, geen specifiek herfstproduct. Ook in de natuur groeien de paddenstoelen het hele jaar door.
Oesterzwammen zijn naast gezond en lekker ook een heel duurzaam product. Het produceren van een kilo oesterzwammen levert een 1000 keer lagere uitstoot van CO2 dan de productie van een kilo rundvlees. Daarnaast wordt er ook nog eens 100 keer zo weinig water gebruikt voor het produceren van oesterzwammen vergeleken met rundvlees. Ook jij kunt dus een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door wat vaker oesterzwammen op tafel te zetten. Maar dat lijkt ons helemaal geen straf toch?
Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!
Op zoek naar een nieuwe, leuke en lekkere hobby die mooi aansluit op het koken? Ga eens oesterzwammen kweken. Want dat kan ook jij zelf!
Check het recept of lees de infoDe koningsoesterzwam
Naast de gewone oesterzwam bestaat er ook nog de koningsoesterzwam. Die paddenstoel ziet er heel anders uit dan de gewone oesterzwam. De soort heeft een grote, dikke steel en een klein hoedje. De kleur is ongeveer hetzelfde als die van de gewone oesterzwam. Waar bij de gewone oesterzwam eigenlijk vooral de hoed gegeten wordt, gebruik je bij de koningsoesterzwam de hele paddenstoel. De koningsoesterzwam heeft bijna een nog meer vlezige structuur dan de gewone soort. De paddenstoel heeft van zichzelf een heel milde smaak, maar neemt makkelijk andere smaken op. Daardoor is hij heel makkelijk te verwerken in gerechten met andere ingrediënten.
De oesterzwam als vleesvervanger
Omdat paddenstoelen vaak een wat vlezige structuur hebben, worden ze regelmatig ingezet als vleesvervanger in vegetarische en vegan gerechten. Bijna alle soorten paddenstoelen bevatten echter niet genoeg ijzer en vitamine B om vlees te kunnen vervangen. Omdat in de oesterzwam meer ijzer zit dan in vlees, en daarnaast ook meer vitamine B1, zijn dit de enige paddenstoelen die als een volwaardige vleesvervanger kunnen dienen. Tel daarbij op dat ze een vlezige structuur hebben, ook wel wat naar vlees smaken, veel vezels en weinig calorieën bevatten, en je hebt een fantastisch, gezond alternatief voor vlees. Doe er je voordeel mee!
Gebruik in de keuken
Je kunt oesterzwammen werkelijk voor alles inzetten in de keuken. Natuurlijk in de bospaddenstoelensoep, maar ook in een risotto, Oosterse gerechten, of in plaats van vlees in een gerecht, komen oesterzwammen prima tot hun recht. Vaak worden paddenstoelen beschouwd als een ingrediënt voor herfstachtige gerechten, maar oesterzwammen zijn ook lekker in wat meer zomerse gerechten. Gebakken oesterzwammen passen heel goed in een salade bijvoorbeeld. Wist je dat ze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een paddenstoel als de champignon, veel minder water bevatten? Dat betekent dat als je ze gaat bakken, ze niet zullen slinken en je dus veel meer overhoudt dan als je hetzelfde gewicht aan champignons zou gebruiken. De smaak van oesterzwammen is licht pittig met een vlezige structuur.
Aankoop en bewaren
Als je oesterzwammen gaat kopen, let er dan op dat de paddenstoelen niet te vochtig zijn. Als de hoed iets ingescheurd is, is dat geen probleem, maar hij mag niet echt omkrullen. De paddenstoel dient een kelkvorm te hebben. Je kunt vers gekochte oesterzwammen een dag of drie bewaren in de koelkast. Laat ze wel in de originele verpakking zitten. Let er op dat je ze niet samen met sterk geurende producten bewaart, de paddenstoelen nemen snel andere geurtjes op. Je kunt oesterzwammen ook heel goed in de diepvries bewaren. In dat geval kun je ze even blancheren, laat ze even goed uitlekken en afkoelen en verpak ze in een afsluitbaar diepvriesdoosje of zakje. Je kunt de paddenstoelen ook even kort bakken. Ook hier geldt: goed afkoelen en verpakken in een afsluitbare verpakking. Je kunt de oesterzwammen dan ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?