• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

door Elise de Haan
in Lokale producten
0
0
Oesterzwammen kweken

Oesterzwammen kweken – Hou jij van koken en van (moes)tuinieren? Dan is dit misschien een interessant artikel voor jou. Het is natuurlijk hartstikke leuk om een moestuintje te hebben, en daar je eigen groenten, fruit en kruiden te telen. Maar heb je er wel eens aan gedacht om je eigen paddenstoelen, en vooral oesterzwammen, te telen? We begrijpen het als je nu geneigd bent om af te haken, met het idee dat dat veel te ingewikkeld is, en veel te veel gedoe. Maar we verzekeren je dat het makkelijker is dan je zou verwachten. Want zelf oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Op bezoek bij de teler

En hoe doe je dat dan wel, zelf oesterzwammen kweken? Daar over later meer. We beginnen bij het begin. Lekker Tafelen was kortgeleden te gast bij Rotterzwam, een teler van oesterzwammen in, en dat had je vast zelf al bedacht, Rotterdam. Bij Rotterzwam telen ze op een duurzame manier oesterzwammen. En wij mochten komen kijken hoe dat in zijn werk gaat. We werden ontvangen met een kopje koffie. Met dat kopje koffie begint ook het verhaal van Rotterzwam. Ooit heeft er iemand bedacht dat je paddenstoelen zou kunnen kweken op koffiedik. Je weet wel, dat wat je overhoudt na het koffiezetten. Hoe dat dan moest, dat moesten de initiatiefnemers van Rotterzwam, Mark Slegers en Siemen Cox, nog wel uitvinden. Maar met wat hulp is dat helemaal goed gekomen. In 2013 vonden de eerste activiteiten plaats in het voormalige Rotterdamse zwemparadijs Tropicana. In 2017 was Rotterzwam zover dat er ongeveer 250 kilo oesterzwammen per maand kon worden geteeld. De vraag was groter dan het aanbod, dus tijd om op te schalen. Na een brand, waarbij de kwekerij vernietigd werd, is besloten de kwekerij op een andere plaats en op grotere schaal voort te zetten. In 2019 opende de nieuwe kwekerij in de Rotterdamse Schiehaven zijn deuren. Inmiddels wordt daar in acht containers, op 6000 tot 7000 kilo koffiedik, per maand zo’n 1200 tot 1400 kilo oesterzwammen geteeld. Dat koffiedik wordt opgehaald bij Rotterdamse bedrijven. Op deze manier is er een lokale samenwerking ontstaan voor het hergebruik van grondstoffen om zo te komen tot een duurzaam product. Natuurlijk mochten wij ook een kijkje nemen in de kwekerij. Daar zagen we, hoe op met koffiedik gevulde zakken, oesterzwammen groeien. Deze kwekerij is ook een experience centrum, waar scholen, bedrijven, et cetera rondleidingen kunnen krijgen, waar open dagen gehouden worden en waar workshops zelf ‘oesterzwammen kweken’ worden gegeven.

Rotterzwam
Rotterzwam
Rotterzwam
Rotterzwam

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Weet je wat nou zo leuk is? Jij kunt ook zelf oesterzwammen kweken. Rotterzwam verkoopt hiervoor de benodigde materialen en growkits. Jij verzamelt zelf thuis het koffiedik door je gebruikte koffie te bewaren. Zo kweek jij op een duurzame manier jouw eigen oesterzwammen. Het is natuurlijk een geweldig idee om dit met je kinderen samen te doen. Ze vinden het ongetwijfeld bijzonder om te zien hoe paddenstoelen groeien. En natuurlijk zijn zelfgekweekte paddenstoelen veel lekkerder dan die uit de winkel. Dus kinderen die niet zo gek op paddenstoelen zijn krijg je hiermee vast zover dat ze wel paddenstoelen willen eten. Wil je het wat professioneler aanpakken? Je kunt bij Rotterzwam ook een workshop eetbare paddenstoelen kweken volgen.

Rotterzwam
Rotterzwam
Rotterzwam

Oesterzwammen kweken, en dan?

En dan heb je thuis ineens een zak hangen waaraan de lekkerste en de mooiste oesterzwammen groeien. Daar moet natuurlijk mee gekookt worden. Want zelf oesterzwammen kweken doe je om ze lekker op te eten. Neem eens een kijkje bij ons artikel over oesterzwammen. Daarin vertellen we je alles wat je over de oesterzwam moet weten. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met oesterzwammen met je.

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!

Tags: Groente
DeelPin2Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam
Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen