• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, januari 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Visfilet bakken doe je zo

door Connie Derks
in Kookschool
0
0
visfilet bakken

Visfilet bakken doe je zo; het is echt niet moeilijk om een lekkere visfilet te bakken als je weet waar je op moet letten.

Visfilets bakken

De bereidingstijd van verse vis is afhankelijk van meerdere factoren. Koop je tong of schol? Dan hebben we het over platvis en dus dunne filets. Koop je bijvoorbeeld forel of dorade, dan hebben we het over rondvis en dus dikkere filets. Wil je de visfilets bakken dan is de dikte van de visfilets uiteraard van invloed. Denk daar dus alvast over na als je vis koopt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de visfilet met vel of zonder vel te bakken. Visfilet bakken is voor alle soorten vis hetzelfde, alleen de bereidingstijd kan behoorlijk verschillen.

Als je een hele vis koopt en je wil graag filets dan zul je deze zelf moeten fileren, hoe je dat doet vertellen we in de kookschool artikelen die je hieronder vindt. In deze artikelen zie je stap voor stap hoe je de vis fileert.

Vis zelf fileren

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

rondvis fileren
Kookschool

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Heb je een hele zalm en weet je niet hoe te beginnen? Als je deze stap-voor-stapinstructies volgt kun je iedere rondvis fileren.

Visfilet met huid

Visfilets bakken kun je naturel houden, zeker als je visfilets met huid hebt. Door visfilets op de huid te bakken voorkom je dat de vis minder snel uit elkaar valt. Bijkomend voordeel is dat je een lekker krokant velletje krijgt, van veel soorten vis kun je het vel namelijk goed eten. Voorwaarde is wel dat het vel ontschubt is, dit is meestal al door de visboer gedaan.

Serveer je de gebakken visfilet liever niet met vel dan kun je het vel eventueel ook voor het serveren verwijderen.

Zo bak je visfilet met huid

Haal de visfilets een kwartiertje voor bereiding uit de koelkast. Vlak voor de bereiding spoel je de filets schoon met koud water. Dep de vis droog voor je deze gaat bakken. Bestrooi de vleeskant met zout, peper en eventueel andere specerijen naar wens.

Verhit een koekenpan en laat hier een of twee eetlepels roomboter in smelten. Voeg een beetje olie toe om het verbranden van de boter tegen te gaan. Leg de filets met de velkant in de pan en bak deze krokant. Draai de vis liefst maar één keer. Als de vis zijn helderheid verliest en wit begint te kleuren draai je de filet om. Bak de andere kant van de filet nog even kort tot de vis net gaar is.

Visfilet bakken zonder huid

Als je visfilet zonder huid bakt, kun je deze natuurlijk altijd naturel met een beetje peper en zout bakken. Het is aan te bevelen om de visfilets na het bestrooien met zout en peper en eventueel andere specerijen heel kort door de bloem te halen. Dit doe je niet alleen om een licht krokante buitenkant te krijgen, maar ook om het vocht in de vis te houden zodat de vis minder snel droog wordt.

Verhit een koekenpan en laat hier een of twee eetlepels roomboter in smelten. Voeg een beetje olie toe om het verbranden van de boter tegen te gaan. Bak de visfilet tot deze licht verkleurd is en je ziet dat de randen wit beginnen te worden. Draai de filet om en bak de andere kant tot de vis gaar is.

Voorkom droge vis, zorg ervoor dat de kerntemperatuur van vis niet hoger wordt dan 68 graden!

Hoelang moet mijn visfilet bakken?

De tijd van garen is afhankelijk van welke filets je hebt. Een dunne filet heeft aan 1-3 minuten per kant genoeg terwijl een dikke filet 5-6 minuten nodig heeft. Als de gebakken visfilet niet meer glazig is en je deze makkelijk uit elkaar kunt duwen is de vis gaar. Laat de visfilets zeker niet te lang bakken, de vis kan dan erg droog worden.

Als er witte deeltjes uit de vis komen is dit een teken dat de vis te gaar is, dit is niet vies, maar het zijn de eiwitten uit de vis die gaan stollen. Dit kun je beter voorkomen omdat de vis hierdoor droog wordt. Vis moet net gaar zijn.

Het fijnste en makkelijkste is om hiervoor een keukenthermometer te gebruiken. Zo weet je altijd zeker of de vis gaar is. Controleer de temperatuur door de thermometer in de dikste deel van de vis te steken. Houd  een kerntemperatuur van 60 tot 65 graden aan. Besef dat de dunnere delen eerder gaar zijn en de vis ook nog even na gaart als je deze uit de pan haalt.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Verse visVis - Verse Vis - Platvis
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen
Kookschool

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon
Kookschool

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

soepballetjes maken
Kookschool

Soepballetjes maken

basisdeeg voor quiche of hartige taart
Kookschool

Basisdeeg voor quiche; ook te gebruiken voor hartige taart

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Maasdammer kaas
Kookschool

Maasdammer en Leerdammer

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst
Kookschool

Rookworst; slagersrookworst is het lekkerst

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

Witlof is een bladgroente waarvan het hoogseizoen in de wintermaanden valt. Je kunt hier in de wintermaanden de lekkerste recepten mee maken.

Check het recept of lees de info
appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees

Rundvlees; Soorten & Recepten

Recept in de picture

currysoep met spliterwten
Maaltijdsoep

Currysoep met spliterwten

Een heerlijke troostrijke en verwarmende currysoep met spliterwten boordevol gezonde ingrediënten. Dat is genieten zonder schuldgevoel.

Check het recept of lees de info
Gegratineerde paddenstoelen

Gegratineerde paddenstoelen

zuurkool ovenschotel met gehakt

Zuurkool ovenschotel met gehakt

Handige kooktips

Pecorino
Kookschool

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Natuurlijk is Parmezaanse kaas de bekendste Italiaanse kaas. Maar heb jij al eens Pecorino gegeten? Een heerlijke, zoutige schapenkaas!

Check het recept of lees de info
tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Kippenbouillon

Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Coor op Vlees bereiden; Tips & Trucs
  • Gerard op Spaghetti Carbonara
  • Elise de Haan op Spaghetti Carbonara
  • Jantina op Spaghetti Carbonara
  • Redactie op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • M.J. op Spatzle met jachtsaus en gebakken witlof
  • Redactie op Spaghetti Carbonara
  • Keimpe op Spaghetti Carbonara

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen