Visfilet bakken doe je zo; het is echt niet moeilijk om een lekkere visfilet te bakken als je weet waar je op moet letten.
Visfilets bakken
De bereidingstijd van verse vis is afhankelijk van meerdere factoren. Koop je tong of schol? Dan heb je platvis en dus dunne filets. Koop je bijvoorbeeld forel of dorade, dan heb je rondvis en dus dikkere filets. Wil je de visfilets bakken dan is de dikte van de visfilets uiteraard van invloed. Denk daar dus alvast over na als je de vis gaat kopen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de visfilet met vel of zonder vel te bakken. Visfilet bakken is voor alle soorten vis hetzelfde, alleen de bereidingstijd kan behoorlijk verschillen.
Als je een hele vis koopt en je wil graag filets dan zul je de vis zelf moeten fileren. In onderstaande artikelen wordt je stap voor stap geholpen bij het fileren van zowel platvis als rondvis.
Vis zelf fileren
Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Heb je een hele zalm en weet je niet hoe te beginnen? Als je deze stap-voor-stapinstructies volgt kun je iedere rondvis fileren.
Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.
Visfilet met huid
Visfilets bakken kun je naturel houden, zeker als je visfilets met huid hebt. Door visfilets op de huid te bakken voorkom je dat de vis minder snel uit elkaar valt. Bijkomend voordeel is dat je een lekker krokant velletje krijgt, van veel soorten vis kun je het vel namelijk goed eten. Voorwaarde is wel dat het vel ontschubt is, dit is meestal al door de visboer gedaan.
Serveer je de gebakken visfilet liever niet met vel dan kun je het vel eventueel ook voor het serveren verwijderen.
Zo bak je visfilet met huid
Haal de visfilets een kwartiertje voor bereiding uit de koelkast. Vlak voor de bereiding spoel je de filets schoon met koud water. Dep de vis droog voor je die gaat bakken. Bestrooi de vleeskant met zout, peper en eventueel andere specerijen naar wens.
Verhit een koekenpan en laat hier een of twee eetlepels roomboter in smelten. Voeg een beetje olie toe om het verbranden van de boter tegen te gaan. Leg de filets met de velkant in de pan en bak ze krokant. Draai de vis liefst maar één keer. Als de vis zijn helderheid verliest en wit begint te kleuren draai je de filet om. Bak de andere kant van de filet nog even kort tot de vis net gaar is.
Visfilet bakken zonder huid
Als je visfilet zonder huid bakt, kun je ze natuurlijk altijd naturel met een beetje zout en peper bakken. Het is aan te bevelen om de visfilets na het bestrooien met zout en peper en eventueel andere specerijen heel kort door de bloem te halen. Dit doe je niet alleen om een licht krokante buitenkant te krijgen, maar ook om het vocht in de vis te houden, zodat de vis minder snel droog wordt.
Verhit een koekenpan en laat hier een of twee eetlepels roomboter in smelten. Voeg een beetje olie toe om het verbranden van de boter tegen te gaan. Bak de visfilet tot die licht verkleurd is en je ziet dat de randen wit beginnen te worden. Draai de filet om en bak de andere kant tot de vis gaar is.
Voorkom droge vis, zorg ervoor dat de kerntemperatuur van vis niet hoger wordt dan 68 graden!
Hoelang moet visfilet bakken?
De tijd van garen is afhankelijk van welke filets je hebt. Een dunne filet heeft aan 1-3 minuten per kant genoeg terwijl een dikke filet 5-6 minuten nodig heeft. Als de gebakken visfilet niet meer glazig is en je die makkelijk uit elkaar kunt duwen, is de vis gaar. Laat de visfilets zeker niet te lang bakken, de vis kan dan erg droog worden.
Als er witte deeltjes uit de vis komen is dit een teken dat de vis te gaar is, dit is niet vies, maar het zijn de eiwitten uit de vis die gaan stollen. Dit kun je beter voorkomen omdat de vis hierdoor droog wordt. Vis moet net gaar zijn.
Het fijnste en makkelijkste is om hiervoor een keukenthermometer te gebruiken. Zo weet je altijd zeker of de vis gaar is. Controleer de temperatuur door de thermometer in de dikste deel van de vis te steken. Houd een kerntemperatuur van 60 tot 65 graden aan. Besef dat de dunnere delen eerder gaar zijn en de vis ook nog even na gaart als je die uit de pan haalt.
Tafel lekker !!
Platvis; Heerlijke vissoorten die vaker op tafel mogen
Platvis is er van groot tot klein, hier vind je de lekkerste recepten en tips om thuis heerlijk bereide platvis te serveren.