• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
Rondvis

Rondvis – met deze recepten en tips maakt iedereen thuis de lekkerste gerechten met de verschillende soorten rondvis.

Een hele vis is goedkoper; leer dus zelf fileren!

Bij de vishandel zie je die mooie rondvissen met kop en staart vaak liggen, maar we kopen het meest de gefileerde vis. Deze is in verhouding duurder dan een hele vis omdat de visboer deze al voor je gefileerd heeft. De hele vissen blijven vaak liggen omdat er tegenop wordt gezien om een vis te fileren. Maar het fileren van een rondvis is echt niet zo moeilijk als het lijkt.

Wij hebben een stap-voor-stapinstructie geschreven zodat ook jij met behulp van de instructies en de foto’s een rondvis kunt fileren. Als je het eenmaal weet hoe het moet gaat het een volgende keer vanzelf.

Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)

rondvis fileren
Kookschool

Heb je een hele zalm en weet je niet hoe te beginnen? Als je deze stap-voor-stapinstructies volgt kun je iedere rondvis fileren.

Check het recept of lees de infoDetails

Eén van de duurzaamste vissoorten uit de Noordzee bij Nederland: Wijting

Wijting; de onderschatte topper uit de Noordzee

wijting
Specials

Recepten met Nederlandse wijting. Dat is lekker en duurzaam. En, we beloven je (als je goed leest) ieder kwartaal een dagje strand.

Check het recept of lees de infoDetails

Bekende rondvis: Kabeljauw en skrei

De bekendste rondvissen zijn toch wel de kabeljauw en de skrei. Deze zijn neutraal van smaak en daardoor op vele manieren te bereiden. Heerlijk om in een beetje boter op de huid te bakken, maar ook in de oven of in een pakketje op de barbecue. En vergeet het welbekende lekkerbekje niet. We hebben vele lekkere recepten voor deze vis zodat iedereen ook thuis kan genieten van een lekker stukje kabeljauw of skrei. Het is een vis die door jong en oud erg gewaardeerd wordt door zijn zachte bijna romige smaak.

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.

Kabeljauw
Specials

Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie

Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.

Lekker makkelijk en niet zo groot: Dorade

Door zijn maat is de dorade perfect om in zijn geheel te bereiden. Een vis is namelijk de ideale hoeveelheid voor 1 persoon. Ze zijn vol en iets vettig van smaak en makkelijk te bereiden, dit kan in de oven, op de grill en zelfs rauw als tartaar. Ze hebben grove graten en zijn daardoor makkelijk op het bord te fileren.

Op de huid gebakken dorade
Visgerechten

Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel

In 10 minuten kun je een op de huid gebakken dorade maken. Ja, echt! Maak bij dit recept een mooi garnituur en in 20 minuten eet je vis!

tartaar van dorade
Voorgerecht

Tartaar van dorade; de Hollandse sushi

Doe ook eens iets anders met vis uit de Noordzee. Serveer deze tartaar van dorade als voorgerecht. Gezond en vooral héél lekker.

dorade in papillotte
Visgerechten

Dorade in papillotte

Een vispakketje met verse ingrediënten, geïnspireerd op de Oosterse keuken, Smaakvol, snel en makkelijk. Dat is deze dorade in papillotte.

Dorade met venkel
Visgerechten

Dorade met venkel, een makkelijk visrecept voor in de oven

Makkelijk ovenrecept: Dorade met venkel. Perfect gegaard in de oven; dit recept combineert heerlijke vis met de lekkere smaak van venkel.

Vorige Volgende

Zalm is ook een rondvis; zowel wilde zalm als gekweekte zalm

Als er een rondvis populair is is het wel de zalm. Deze zeer smakelijke vis met een prachtige rosé binnenkant staat bij vele geregeld op tafel. En niet voor niets want met zalm kun je de lekkerste gerechten maken. Of het nu een voorgerecht, hoofdgerecht, salade of barbecue is, zalm is altijd lekker. Vaak wordt zalm in filets verkocht, maar probeer ook eens een groot stuk zalm uit de oven. Je hebt er bijna geen werk aan en het resultaat is geweldig.

Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee

Verse zalm of zalmfilet
Specials

De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.

Check het recept of lees de infoDetails

Dit kun je met zeebaars

Iets minder bekend maar zeker niet minder lekker is de zeebaars. Deze heeft een milde smaak is smeuïg, maar toch ook stevig van structuur en valt onder de magere vissoorten. Erg fijn is dat deze rondvis vrij weinig graten bevat. De meeste zeebaars die verkocht wordt is gekweekt. Gekweekte zeebaars is iets vetter en steviger van structuur en heeft hierdoor een iets andere smaak dan de wilde variant.

Zeebaars wordt veel verkocht in restaurants, maar ook thuis kun je er de lekkerste gerechten mee maken. Het lekkerste is om de filets kort op de huid te bakken. Zeebaars is ook erg makkelijk te bereiden in de oven of op de barbecue. De vis heeft een zeer toegankelijke smaak die niet veel nodig heeft. Houd het simpel en gebruik niet te veel en zeker geen sterkte smaken bij de bereiding van deze lekkere vis.

raapstelensoep
Soep

Raapstelensoep met zeebaars

Zeebaars in een zoutkorst
Visgerechten

Zeebaars in een zoutkorst; Met volop verse kruiden

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes
Visgerechten

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes

Zeebaars; Durf een wat anders met vis
Specials

Zeebaars; Durf eens wat anders met vis

Zeebaarsfilet met freekeh en krokante uitjes
Visgerechten

Zeebaarsfilet met freekeh en krokante uitjes

Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor- of zeekraal
Recepten

Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor

Vorige Volgende

Verse makreel; misschien wel de minst populaire rondvis

Bij makreel denken we al snel aan gerookte makreel omdat deze vooral gerookt verkocht wordt. Maar makreel is ook erg lekker om vers te bereiden en te grillen. Dit kan in zijn geheel maar ook als filet. De smaak en structuur van deze rondvis is vrij stevig maar tegelijkertijd ook vettig en zacht. Makreel kan veel aan, wat smaak betreft. Zo kun je deze vis combineren met vrij krachtige smaken in de vorm van een zuurtje zoals azijn, wijn, mosterd of mierikswortel om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen.

Gegrilde makreel met gekarameliseerde ui

gegrilde makreel met gekarameliseerde ui
Visgerechten

Verse vis eten kan ook met een heerlijke gegrilde makreel met gekarameliseerde ui, en die vis fileren we natuurlijk gewoon zelf.

Check het recept of lees de infoDetails

Verse forel; rondvis uit het zoete water

In veel landen staat de forel op de kaart van verschillende restaurants, in Nederland zie je deze vis niet zo vaak op het menu. Jammer, want dit is echt een lekkere vis. Forel kun je op vele manieren bereiden, vaak wordt de vis in zijn geheel gebakken in de pan maar ook in pakketjes in de oven of op de barbecue.  Minder vaak zie je forelfilets, door de forel te fileren kun je in korte tijd een heerlijk stukje vis op tafel zetten. Kort bakken in een beetje roomboter en bestrooien met peper, zout en verse kruiden is al genoeg voor een geweldig resultaat.

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing
Visgerechten

Forel uit de oven; met een heerlijke marinade van citroen en honing

Forel pakketje
Visgerechten

Forel pakketje uit de oven

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw
Visgerechten

Forel op de wijze van de molenaarsvrouw

Vorige Volgende

Verse poon is een absolute lekkernij

Verse poon of rode poon wordt als hele vis of filet verkocht, de smaak heeft iets weg van garnalen wat verklaart dat deze vis vrij populair is. Deze rondvis is vrij stevig, dit maakt dat hij makkelijk te bereiden is in de pan, maar zeker ook op de barbecue. Ook wat kruiden en specerijen betreft, is poon prettig om klaar te maken. Zolang de smaken van de kruiden en specerijen niet te heftig zijn kun je op je gevoel afgaan. Eigenlijk net zoals bij zalm.

Rode poon filet met groenten en rode pesto
Visgerechten

Rode poon filet met groenten en rode pesto

rode poon van de barbecue
Visgerechten

Rode poon van de barbecue

Visschotel van rode poon met postelein
Visgerechten

Visschotel van rode poon met postelein

Vorige Volgende

Eet eens verse tonijn, in plaats van tonijn uit blik

Verse tonijn is een echte traktatie en totaal niet te vergelijken met tonijn uit blik. Verse tonijn behandel je als biefstuk en eet je rosé. Het is dus behalve erg lekker ook nog eens snel te bereiden. Wat smaken betreft kan tonijn best een beetje pit hebben, denk aan de oosterse keuken met soja, wasabi, verse gember en pepers.  Maar ook met alleen peper en zout is deze vis erg lekker in bijvoorbeeld in een salade Niçoise.

salade niçoise verse tonijn
Salade

Salade Niçoise: klassieker met verse tonijn en krieltjes

tataki van tonijn
Voorgerecht

Tataki van tonijn

zo bak je tonijn
Kookschool

Tonijn bakken; behandel de vis als biefstuk

Vorige Volgende

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe

Haring een echte Nederlandse traditie. Ieder jaar begin juni begint de start van het haringseizoen met de verkoop van een vaatje nieuwe haring. Na september mag de naam nieuwe haring niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring maatjesharing. Haring wordt door het jaar heen ook veel in het zuur verkocht.

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

haring
Specials

Haring, Maatjes, Hollandse Nieuwe. Veel mensen happen graag in een Hollandse haring. Hier vind je info, tips en lekkere recepten met haring.

Check het recept of lees de infoDetails

Schelvis, Zeewolf, Sardine en Hondshaai

Deze misschien iets minder bekende rondvissen zijn zeker niet minder lekker. Schelvis wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld lekkerbekjes, de structuur lijkt namelijk veel op kabeljauw, maar is iets zachter. Zeewolf is lekker stevig en de hondshaai doet denken aan paling. Nieuwsgierig geworden? We hebben een paar heerlijke recepten met deze vissen die ook jij thuis kunt maken.

Ovenschotel met verse spinazie en schelvis
Ovenschotels

Ovenschotel met verse spinazie en schelvis

Spinaziesoep met schelvis
Soep

Spinaziesoep met schelvis

zomerse papillotte van sardines
Visgerechten

Zomerse papillotte van sardines

Tartaar van schelvis
Voorgerecht

Tartaar van schelvis; met Amsterdamse uitjes

Krokant schelvishaasje met gegratineerde camembert
Visgerechten

Krokant schelvishaasje met gegratineerde camembert

Schelvistartaar in een glaasje
Voorgerecht

Schelvistartaar in een glaasje ( Amuse )

Vorige Volgende

Wist je dat:

  • Vis mag ruiken, niet stinken.
  • Fileren kun je leren
  • Filets bak je het beste op de huid.
  • Liever geen hele vis op je bord?  Bereid de vis volgens recept en fileer de vis voor je hem serveert.
  • Veel vis kun je ook rauw eten.
  • Bak zalm en tonijn niet door en door gaar.
  • Laat vis net als vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen.
Vis

Vis & Schaal- en schelpdieren

Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!

DeelPin28VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!