Rondvis – met deze recepten en tips maakt iedereen thuis de lekkerste gerechten met de verschillende soorten rondvis.
Een hele vis is goedkoper; leer dus zelf fileren!
Bij de vishandel zie je die mooie rondvissen met kop en staart vaak liggen, maar we kopen we het meest de gefileerde vis. Deze is in verhouding duurder dan een hele vis omdat de visboer deze al voor je gefileerd heeft. De hele vissen blijven vaak liggen omdat er tegenop wordt gezien om een vis te fileren. Maar het fileren van een rondvis is echt niet zo moeilijk als het lijkt.
Wij hebben een stap-voor-stapinstructie geschreven zodat ook jij met behulp van de instructies en de foto’s een rondvis kunt fileren. Als je het eenmaal weet hoe het moet gaat het een volgende keer vanzelf.
Rondvis fileren doe je zo (met foto instructies)
Heb je een hele zalm en weet je niet hoe te beginnen? Als je deze stap-voor-stapinstructies volgt kun je iedere rondvis fileren.
Bekende rondvis: Kabeljauw en skrei
De bekendste rondvissen zijn toch wel de kabeljauw en de skrei. Deze zijn neutraal van smaak en daardoor op vele manieren te bereiden. Heerlijk om in een beetje boter op de huid te bakken, maar ook in de oven of in een pakketje op de barbecue. En vergeet het welbekende lekkerbekje niet. We hebben vele lekkere recepten voor deze vis zodat iedereen ook thuis kan genieten van een lekker stukje kabeljauw of skrei. Het is een vis die door jong en oud erg gewaardeerd wordt door zijn zachte bijna romige smaak.
Kabeljauw; de lekkerste recepten voor jouw inspiratie
Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.
Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken
Skrei is verkrijgbaar van jan. tot en met mrt. en met deze skrei recepten wordt dat een prachtig seizoen. Skrei kopen dus! en aan de slag.
Lekker makkelijk en niet zo groot: Dorade
Door zijn maat is de dorade perfect om in zijn geheel te bereiden. Een vis is namelijk de ideale hoeveelheid voor 1 persoon. Ze zijn vol en iets vettig van smaak en makkelijk te bereiden, dit kan in de oven, op de gril en zelfs rauw als tartaar. Ze hebben grove graten en zijn daardoor makkelijk op het bord te fileren.
Dorade met venkel, een makkelijk visrecept voor in de oven
Makkelijk ovenrecept: Dorade met venkel. Perfect gegaard in de oven; dit recept combineert heerlijke vis met de lekkere smaak van venkel.
Dorade in papillotte
Een vispakketje met verse ingrediënten, geïnspireerd op de Oosterse keuken, Smaakvol, snel en makkelijk. Dat is deze dorade in papillotte.
Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
In 10 minuten kun je een op de huid gebakken dorade maken. Ja, echt! Maak bij dit recept een mooi garnituur en in 20 minuten eet je vis!
Tartaar van dorade; de Hollandse sushi
Doe ook eens iets anders met vis uit de Noordzee. Serveer deze tartaar van dorade als voorgerecht. Gezond en vooral héél lekker.
Zalm is ook een rondvis; zowel wilde zalm als gekweekte zalm
Als er een rondvis populair is is het wel de zalm. Deze zeer smakelijke vis met een prachtige rosé binnenkant staat bij vele geregeld op tafel. En niet voor niets want met zalm kun je de lekkerste gerechten maken. Of het nu een voorgerecht, hoofdgerecht, salade of barbecue is, zalm is altijd lekker. Vaak word zalm in filets verkocht, maar probeer ook eens een groot stuk zalm uit de oven. Je hebt er bijna geen werk aan en het resultaat is geweldig.
Verse zalm of zalmfilet; zo maak je er iets lekkers mee
De manieren waarop je een stukje verse zalm of zalmfilet kunt bereiden zijn bijna eindeloos. De lekkerste recepten en tips vind je hier.
Dit kun je met zeebaars
Iets minder bekend maar zeker niet minder lekker is de zeebaars. Deze heeft een milde smaak is smeuïg, maar toch ook stevig van structuur en valt onder de magere vissoorten. Erg fijn is dat deze rondvis vrij weinig graten bevat. De meeste zeebaars die verkocht wordt is gekweekt. Gekweekte zeebaars is iets vetter en steviger van structuur en heeft hierdoor een iets andere smaak dan de wilde variant.
Zeebaars wordt veel verkocht in restaurants, maar ook thuis kun je er de lekkerste gerechten mee maken. Het lekkerste is om de filets kort op de huid te bakken. Zeebaars is ook erg makkelijk te bereiden in de oven of op de barbecue. De vis heeft een zeer toegankelijke smaak die niet veel nodig heeft. Houdt het simpel en gebruik niet te veel en zeker geen sterkte smaken bij de bereiding van deze lekkere vis.
Verse makreel; misschien wel de minst populaire rondvis
Bij makreel denken we al snel aan gerookte makreel omdat deze vooral gerookt verkocht wordt. Maar makreel is ook erg lekker om vers te bereiden en te grillen. Dit kan in zijn geheel maar ook als filet. De smaak en structuur van deze rondvis is vrij stevig maar tegelijkertijd ook vettig en zacht. Makreel kan veel aan, wat smaak betreft. Zo kun je deze vis combineren met vrij krachtige smaken in de vorm van een zuurtje zoals azijn, wijn, mosterd of mierikswortel om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen.
Gegrilde makreel met gekarameliseerde ui
Verse vis eten kan ook met een heerlijke gegrilde makreel met gekarameliseerde ui, en die vis fileren we natuurlijk gewoon zelf.
Verse forel; rondvis uit het zoete water
In veel landen staat de forel op de kaart van verschillende restaurants, in Nederland zie je deze vis niet zo vaak op het menu. Jammer, want dit is echt een lekkere vis. Forel kun je op vele manieren bereiden, vaak wordt de vis in zijn geheel gebakken in de pan maar ook in pakketjes in de oven of op de barbecue. Minder vaak zie je forelfilets, door de forel te fileren kun je in korte tijd een heerlijk stukje vis op tafel zetten. Kort bakken in een beetje roomboter en bestrooien met peper, zout en verse kruiden is al genoeg voor een geweldig resultaat.
Verse poon is een absolute lekkernij
Verse poon of rode poon wordt als hele vis of filet verkocht, de smaak heeft iets weg van garnalen wat verklaart dat deze vis vrij populair is. Deze rondvis is vrij stevig, dit maakt dat hij makkelijk te bereiden is in de pan, maar zeker ook op de barbecue. Ook wat kruiden en specerijen betreft, is poon prettig om klaar te maken. Zolang de smaken van de kruiden en specerijen niet te heftig zijn kun je op je gevoel afgaan. Eigenlijk net zoals bij zalm.
Eet eens verse tonijn, in plaats van tonijn uit blik
Verse tonijn is een echte traktatie en totaal niet te vergelijken met tonijn uit blik. Verse tonijn behandel je als biefstuk en eet je rosé. Het is dus behalve erg lekker ook nog eens snel te bereiden. Wat smaken betreft kan tonijn best een beetje pit hebben, denk aan de oosterse keuken met soja, wasabi, verse gember en pepers. Maar ook met alleen peper en zout is deze vis erg lekker in bijvoorbeeld in een salade Niçoise.
Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe
Haring een echte Nederlandse traditie. Ieder jaar begin juni begint de start van het haringseizoen met de verkoop van een vaatje nieuwe haring. Na september mag de naam nieuwe haring niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring maatjesharing. Haring wordt door het jaar heen ook veel in het zuur verkocht.
Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!
Haring, Maatjes, Hollandse Nieuwe. Veel mensen happen graag in een Hollandse haring. Hier vind je info, tips en lekkere recepten met haring.
Schelvis, Zeewolf, Sardine en Hondshaai
Deze misschien iets minder bekende rondvissen zijn zeker niet minder lekker. Schelvis wordt veel gebruikt voor bijvoorbeeld lekkerbekjes, de structuur lijkt namelijk veel op kabeljauw, maar is iets zachter. Zeewolf is lekker stevig en de hondshaai doet denken aan paling. Nieuwsgierig geworden? We hebben een paar heerlijke recepten met deze vissen die ook jij thuis kunt maken.
Wist je dat:
- Vis mag ruiken, niet stinken.
- Fileren kun je leren
- Filets bak je het beste op de huid.
- Liever geen hele vis op je bord? Bereid de vis volgens recept en fileer de vis voor je hem serveert.
- Veel vis kun je ook rauw eten.
- Bak zalm en tonijn niet door en door gaar.
- Laat vis net als vlees voor het bakken op kamertemperatuur komen.
Vis & Schaal- en schelpdieren
Vis mag vaker op de Nederlandse menukaart staan. Kies bij voorkeur voor vis uit de eigen Noordzee. Dat is duurzaam, gezond en lekker!