Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

Yoghurt zelf maken is een heel simpel klusje, waarvoor je geen ingewikkelde apparaten nodig hebt. Je kunt eindeloos variëren in smaak en textuur. Leuk!

4 16.956

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen – In Frankrijk is het inmiddels heel populair om zelf je yoghurt te maken. Met een heuse ‘yahourtière’ (yoghurtmaker) kun je potjes vullen, die je in een apparaat stopt en na een paar uur heb je dan yoghurt. Maar zo’n apparaat heb je helemaal niet nodig!


De voordelen

Waarom zou je yoghurt zelf maken? Heeft dat voordelen dan, zul je misschien denken? Je kunt toch bij elke supermarkt kiezen uit een heleboel soorten yoghurt? Het is ook niet een duur product, dus voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Maar voordelen zijn er wel degelijk. Ik som ze graag voor je op.

 • Wanneer je zelf yoghurt maakt, weet je precies wat er in gaat. Aan sommige soorten yoghurt worden namelijk verdikkingsmiddelen toegevoegd.
 • Fabrieksyoghurt is vaak op relatief hoge temperatuur en kort gefermenteerd, waardoor er nog veel melksuikers (lactose) achterblijven in de yoghurt. Deze kun je er helemaal uit halen als je zelf yoghurt maakt.
 • Je kunt experimenteren en variëren in smaak. Zo zal yoghurt met volle biologische melk als uitgangspunt anders smaken dan magere, lang houdbare, melk. Maar ook kun je yoghurt van geitenmelk, schapenmelk of buffelmelk proberen te maken. Ook afhankelijk van welke soort yoghurt je gebruikt, zal het resultaat anders zijn. Ze kunt overigens ook crème fraîche toevoegen in plaats van yoghurt of samen met yoghurt, ook daar zitten melkzuurbacteriën in.
 • Je yoghurt zal over het algemeen veel zachter van smaak zijn.
 • Tenslotte is het een goede manier om een teveel aan melk te verwerken. Yoghurt is namelijk langer houdbaar dan melk.

Zelf yoghurt maken, hoe werkt dat?

Je hebt vier dingen nodig: melk, een beetje yoghurt, een bepaalde temperatuur en tijd. Zodra de melkzuurbacteriën uit de yoghurt met de melk tussen de 43 en 32 graden zijn, beginnen ze de melksuikers uit de melk (lactose) om te zetten in melkzuren. Hoe langer dat duurt, des te meer wordt omgezet. Het resultaat is een zachte, licht zure yoghurt.

Het klinkt ingewikkelder dan het is, ook zonder thermometers kom je er, lees maar even door.

Nodig voor +/- 1 liter yoghurt:

 • 1 liter melk naar keuze (ik gebruikte halfvolle melk)
 • 2 el. yoghurt naar keuze (ik gebruikte halfvolle biologische yoghurt)

Breng de melk in een pan aan de kook. Laat 15 seconden koken en zet dan het vuur uit. Laat de melk afkoelen, totdat je net je vinger er 10 seconden in kan houden. Voeg de yoghurt toe, doe het deksel op de pan.

Zet je oven aan op ongeveer 40 graden en zet de yoghurt in de oven.  Na 4 uur, zet je de oven uit en laat je de yoghurt er nog gerust een hele nacht in staan. De volgende dag heb je yoghurt!

Voordat je de yoghurt overschep in (glazen) potten, moet je er voor zorgen dat je een lepel en de potten die je gaat gebruiken, goed steriliseert. Dit kun je eenvoudig doen door water te koken en de potten tot de rand te vullen met kokend water. Zet de lepel in één van de potten en vergeet geen kokend water in de deksels te gieten.

Bewaar de yoghurt in de ijskast. Gebruik zoals je wilt. Zoek je inspiratie? Klik hier voor lekkere yoghurt recepten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
 1. adrie zegt

  om je potje te steriliseren kun je dat ook in de afwasmachine afwassen (natuurlijk ook de deksel).
  dan als ze nog warm zijn vul je ze. zorg dat er geen vuil in komt ook op de andere manier natuurlijk niet.

 2. jeanette aanen zegt

  in plaats van gebruik van oven , kun je ook als volgt te werk gaan: breng de melk bijna aan de kook (90 graden), schep het vel eraf en laat hem afkoelen tot 40 graden. Daarna yohurt toevoegen en pan in een deken gedurenden een nacht wegzetten . Je kunt hem de volgende dag roeren , en je hebt yohurt die dan uiteraard in koelkast bewaard dient te worden

  1. Vanessa van Koppen zegt

   Dank je Jeanette voor je tip!

   1. arie zegt

    Zo doe ik het ook Jeanette. Super lekker en geen suiker nodig. Dat zure spul uit de supermarkt hoef ik niet.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer