• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zaterdag, januari 16, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

door Redactie
in Kookschool
yoghurt zelf maken
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen – In Frankrijk is het inmiddels heel populair om zelf je yoghurt te maken. Met een heuse ‘yahourtière’ (yoghurtmaker) kun je potjes vullen, die je in een apparaat stopt en na een paar uur heb je dan yoghurt. Maar zo’n apparaat heb je helemaal niet nodig!

De voordelen

Waarom zou je yoghurt zelf maken? Heeft dat voordelen dan, zul je misschien denken? Je kunt toch bij elke supermarkt kiezen uit een heleboel soorten yoghurt? Het is ook niet een duur product, dus voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Maar voordelen zijn er wel degelijk. Ik som ze graag voor je op.

  • Wanneer je zelf yoghurt maakt, weet je precies wat er in gaat. Aan sommige soorten yoghurt worden namelijk verdikkingsmiddelen toegevoegd.
  • Fabrieksyoghurt is vaak op relatief hoge temperatuur en kort gefermenteerd, waardoor er nog veel melksuikers (lactose) achterblijven in de yoghurt. Deze kun je er helemaal uit halen als je zelf yoghurt maakt.
  • Je kunt experimenteren en variëren in smaak. Zo zal yoghurt met volle biologische melk als uitgangspunt anders smaken dan magere, lang houdbare, melk. Maar ook kun je yoghurt van geitenmelk, schapenmelk of buffelmelk proberen te maken. Ook afhankelijk van welke soort yoghurt je gebruikt, zal het resultaat anders zijn. Ze kunt overigens ook crème fraîche toevoegen in plaats van yoghurt of samen met yoghurt, ook daar zitten melkzuurbacteriën in.
  • Je yoghurt zal over het algemeen veel zachter van smaak zijn.
  • Tenslotte is het een goede manier om een teveel aan melk te verwerken. Yoghurt is namelijk langer houdbaar dan melk.

Zelf yoghurt maken, hoe werkt dat?

Je hebt vier dingen nodig: melk, een beetje yoghurt, een bepaalde temperatuur en tijd. Zodra de melkzuurbacteriën uit de yoghurt met de melk tussen de 43 en 32 graden zijn, beginnen ze de melksuikers uit de melk (lactose) om te zetten in melkzuren. Hoe langer dat duurt, des te meer wordt omgezet. Het resultaat is een zachte, licht zure yoghurt.

Het klinkt ingewikkelder dan het is, ook zonder thermometers kom je er, lees maar even door.

yoghurt zelf maken stap 1
Breng de melk aan de kook en laat 15 sec. koken.
yoghurt zelf maken - stap 2
2 el. yoghurt toevoegen en 4 uur in de oven op 40 graden laten staan.
yoghurt zelf maken stap 3
Schep de yoghurt met een steriele lepel in een steriele pot.

Nodig voor +/- 1 liter yoghurt:

  • 1 liter melk naar keuze (ik gebruikte halfvolle melk)
  • 2 el. yoghurt naar keuze (ik gebruikte halfvolle biologische yoghurt)

Breng de melk in een pan aan de kook. Laat 15 seconden koken en zet dan het vuur uit. Laat de melk afkoelen, totdat je net je vinger er 10 seconden in kan houden. Voeg de yoghurt toe, doe het deksel op de pan.

Zet je oven aan op ongeveer 40 graden en zet de yoghurt in de oven.  Na 4 uur, zet je de oven uit en laat je de yoghurt er nog gerust een hele nacht in staan. De volgende dag heb je yoghurt!

Voordat je de yoghurt overschep in (glazen) potten, moet je er voor zorgen dat je een lepel en de potten die je gaat gebruiken, goed steriliseert. Dit kun je eenvoudig doen door water te koken en de potten tot de rand te vullen met kokend water. Zet de lepel in één van de potten en vergeet geen kokend water in de deksels te gieten.

Bewaar de yoghurt in de ijskast. Gebruik zoals je wilt. Zoek je inspiratie? Klik hier voor lekkere yoghurt recepten.

Tags: ZuivelZuivel - Yoghurt

Gerelateerde Artikelen & Recepten

platte kaastaart
Taart

Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart

Cheesecake met gekarameliseerde peren
Taart

Cheesecake met gekarameliseerde peren

Panna cotta
Nagerecht

Panna Cotta; Gekookte room met vanille

romig dessert met frambozen
Nagerecht

Romig dessert met frambozen en rabarber

Sandwich gegrilde groenten
Ontbijt en lunch

Sandwich gegrilde groenten met courgette spread

Reacties 8

  1. ineke says:
    2 dagen geleden

    Ik maak altijd een liter van volle melk breng die tot 90 graden ongeveer, laat het afkoelen tot 43 vel eraf. Yoghurt ( niet te koud) erdoor kloppen, dan in de schone potjes gieten. De potjes zet ik in een thermos tas en daarbij 2 melkpakken gevuld met heet water. Maak het meestal in de ochtend dan kan het in de avond de koelkast in.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      22 uur geleden

      Het grappige is dat iedereen zijn of haar eigen methode heeft Ineke. Leuk al die verschillende gewoonten.

      Beantwoorden
  2. Henderika says:
    12 maanden geleden

    Wat als je oven niet lager dan 50 graden gaat? Ik zal de deken versie ook nog eens proberen maar vraag ‘t mij af.
    Oven 4 uren op 50 graden gestaan en de substantie was schifterig.
    Electr of hete lucht maakt dat nog verschil?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      12 maanden geleden

      40 graden is wel heel belangrijk Henderika. Dan met een thermometer tussentijds checken en bijsturen. 4 uur op 50 graden gaat inderdaad niet goed. Elektrisch of hete lucht maakt niet uit. 40 graden is 40 graden ?

      Beantwoorden
  3. adrie says:
    4 jaar geleden

    om je potje te steriliseren kun je dat ook in de afwasmachine afwassen (natuurlijk ook de deksel).
    dan als ze nog warm zijn vul je ze. zorg dat er geen vuil in komt ook op de andere manier natuurlijk niet.

    Beantwoorden
  4. jeanette aanen says:
    4 jaar geleden

    in plaats van gebruik van oven , kun je ook als volgt te werk gaan: breng de melk bijna aan de kook (90 graden), schep het vel eraf en laat hem afkoelen tot 40 graden. Daarna yohurt toevoegen en pan in een deken gedurenden een nacht wegzetten . Je kunt hem de volgende dag roeren , en je hebt yohurt die dan uiteraard in koelkast bewaard dient te worden

    Beantwoorden
    • Vanessa van Koppen says:
      4 jaar geleden

      Dank je Jeanette voor je tip!

      Beantwoorden
      • arie says:
        4 jaar geleden

        Zo doe ik het ook Jeanette. Super lekker en geen suiker nodig. Dat zure spul uit de supermarkt hoef ik niet.

        Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

wintersoepen
Specials

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Drie oer- Hollands klassieke wintersoepen, stampensvol verse, gezonde- en lekkere ingrediënten. Wintersoepen staan ook bekend om hun voedzame karakter.

Lees verder
Prei recepten

Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Poke bowl recepten; het beste uit Hawaï en Japan

Nieuwe recepten

Tex-Mex gehaktballen
Vleesgerechten

Tex-Mex gehaktballen

Wil je eens een andere gehaktbal dan de bekende, Hollandse gehaktbal, ga dan eens voor de lekker pittige Tex-Mex gehaktballen.

Lees verder
Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

Aardappel- Knolselderijpuree uit de oven

ovenschotel met prei en varkenshaas

Ovenschotel met prei en varkenshaas

Handige kooktips

hele kip delen
Kookschool

Een hele kip snijden in acht delen

Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en...

Lees verder
Dadels

Dadels; een verantwoorde traktatie bij zoete trek

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Gesuikerde schil van een citrusvrucht

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Martin op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • m op Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
  • ineke op Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen
  • Elise op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Maaike op Risotto met savooiekool en pompoen
  • Connie op Spinaziestamppot met een Italiaans tintje

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen