• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Kookschool

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen

Redactie door Redactie
in Kookschool
1
yoghurt zelf maken

Yoghurt zelf maken; makkelijk en leuk om te doen – In Frankrijk is het inmiddels heel populair om zelf je yoghurt te maken. Met een heuse ‘yahourtière’ (yoghurtmaker) kun je potjes vullen, die je in een apparaat stopt en na een paar uur heb je dan yoghurt. Maar zo’n apparaat heb je helemaal niet nodig!

De voordelen

Waarom zou je yoghurt zelf maken? Heeft dat voordelen dan, zul je misschien denken? Je kunt toch bij elke supermarkt kiezen uit een heleboel soorten yoghurt? Het is ook niet een duur product, dus voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Maar voordelen zijn er wel degelijk. Ik som ze graag voor je op.

  • Als je zelf yoghurt maakt, weet je precies wat er in gaat. Aan sommige soorten yoghurt worden namelijk verdikkingsmiddelen toegevoegd.
  • Fabrieksyoghurt is vaak op relatief hoge temperatuur en kort gefermenteerd, waardoor er nog veel melksuikers (lactose) achterblijven in de yoghurt. Die kun je er helemaal uit halen als je zelf yoghurt maakt.
  • Je kunt experimenteren en variëren in smaak. Zo zal yoghurt met volle biologische melk als uitgangspunt anders smaken dan magere, lang houdbare, melk. Maar ook kun je yoghurt van geitenmelk, schapenmelk of buffelmelk proberen te maken. Ook afhankelijk van welke soort yoghurt je gebruikt, zal het resultaat anders zijn. Ze kunt overigens ook crème fraîche toevoegen in plaats van yoghurt of samen met yoghurt, ook daar zitten melkzuurbacteriën in.
  • Je yoghurt zal over het algemeen veel zachter van smaak zijn.
  • Tenslotte is het een goede manier om een teveel aan melk te verwerken. Yoghurt is namelijk langer houdbaar dan melk.

Zelf yoghurt maken, hoe werkt dat?

Je hebt vier dingen nodig: melk, een beetje yoghurt, een bepaalde temperatuur en tijd. Zodra de melkzuurbacteriën uit de yoghurt met de melk tussen de 43 en 32 graden zijn, beginnen ze de melksuikers uit de melk (lactose) om te zetten in melkzuren. Hoe langer dat duurt, des te meer wordt omgezet. Het resultaat is een zachte, licht zure yoghurt.

Het klinkt ingewikkelder dan het is, ook zonder thermometers kom je er, lees maar even door.

yoghurt zelf maken stap 1
Breng de melk aan de kook en laat 15 sec. koken.
yoghurt zelf maken - stap 2
2 el. yoghurt toevoegen en 4 uur in de oven op 40 graden laten staan.
yoghurt zelf maken stap 3
Schep de yoghurt met een steriele lepel in een steriele pot.

Nodig voor +/- 1 liter yoghurt:

  • 1 liter melk naar keuze (ik gebruikte halfvolle melk)
  • 2 el. yoghurt naar keuze (ik gebruikte halfvolle biologische yoghurt)

Breng de melk in een pan aan de kook. Laat 15 seconden koken en zet dan het vuur uit. Laat de melk afkoelen, totdat je net je vinger er 10 seconden in kan houden. Voeg de yoghurt toe, doe het deksel op de pan.

Zet je oven aan op ongeveer 40 graden en zet de yoghurt in de oven.  Na 4 uur, zet je de oven uit en laat je de yoghurt er nog gerust een hele nacht in staan. De volgende dag heb je yoghurt!

Voordat je de yoghurt overschep in (glazen) potten, moet je ervoor zorgen dat je een lepel en de potten die je gaat gebruiken, goed steriliseert. Dit kun je eenvoudig doen door water te koken en de potten tot de rand te vullen met kokend water. Zet de lepel in één van de potten en vergeet geen kokend water in de deksels te gieten.

Bewaar de yoghurt in de ijskast. Gebruik zoals je wilt.

yoghurt

Yoghurt; vers, geliefd en super veelzijdig

Gewoon yoghurt. Dat is naast lekker ook heel veelzijdig. Van fris ontbijt tot heerlijke baksels, frisse salades en feestelijke desserts.

Tags: Zuivel
DeelPin1088VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Watermeloen snijden
Kookschool

Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt

Vlees invriezen
Kookschool

Vlees invriezen? Slim! Zo doe je het goed

Kalfsbouillon
Kookschool

Maak krachtige kalfsbouillon zonder pakjes of potjes

Kippenvleugeltjes bereiden
Kookschool

Zo maak je kippenvleugeltjes klaar: 6 manieren

Stap voor stap schnitzels paneren
Kookschool

Stap voor stap schnitzels paneren; het geheim van een knapperige korst

liaison
Kookschool

Liaison; voor een fluweelzachte soep of saus

Reacties 15

  1. Jan dijk says:
    3 jaar geleden

    Ik gebruik geen oven lid, maar de broedmachine?, voor een konstateren temperatuur.

    Beantwoorden
  2. Anja says:
    4 jaar geleden

    Ik gebruik een hooikist met als deksel 5 cm dik tempex. Werkt als een trein, blijft uren goed op temperatuur en krijg hier mooie yoghurt mee.

    Beantwoorden
  3. Sjoukje says:
    4 jaar geleden

    Ik hou de yoghurt een etmaal in de thermoskan ipv de oven! Supermakkelijk!!

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Leuke tip Sjoukje!

      Beantwoorden
  4. ineke says:
    4 jaar geleden

    Ik maak altijd een liter van volle melk breng die tot 90 graden ongeveer, laat het afkoelen tot 43 vel eraf. Yoghurt ( niet te koud) erdoor kloppen, dan in de schone potjes gieten. De potjes zet ik in een thermos tas en daarbij 2 melkpakken gevuld met heet water. Maak het meestal in de ochtend dan kan het in de avond de koelkast in.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Het grappige is dat iedereen zijn of haar eigen methode heeft Ineke. Leuk al die verschillende gewoonten.

      Beantwoorden
  5. Henderika says:
    5 jaar geleden

    Wat als je oven niet lager dan 50 graden gaat? Ik zal de deken versie ook nog eens proberen maar vraag ’t mij af.
    Oven 4 uren op 50 graden gestaan en de substantie was schifterig.
    Electr of hete lucht maakt dat nog verschil?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      40 graden is wel heel belangrijk Henderika. Dan met een thermometer tussentijds checken en bijsturen. 4 uur op 50 graden gaat inderdaad niet goed. Elektrisch of hete lucht maakt niet uit. 40 graden is 40 graden ?

      Beantwoorden
    • Kimm says:
      3 jaar geleden

      Pollepel tussen het deurtje van de oven zodat hij op een kiertje blijft staan

      Beantwoorden
  6. adrie says:
    8 jaar geleden

    om je potje te steriliseren kun je dat ook in de afwasmachine afwassen (natuurlijk ook de deksel).
    dan als ze nog warm zijn vul je ze. zorg dat er geen vuil in komt ook op de andere manier natuurlijk niet.

    Beantwoorden
  7. jeanette aanen says:
    8 jaar geleden

    in plaats van gebruik van oven , kun je ook als volgt te werk gaan: breng de melk bijna aan de kook (90 graden), schep het vel eraf en laat hem afkoelen tot 40 graden. Daarna yohurt toevoegen en pan in een deken gedurenden een nacht wegzetten . Je kunt hem de volgende dag roeren , en je hebt yohurt die dan uiteraard in koelkast bewaard dient te worden

    Beantwoorden
    • Vanessa van Koppen says:
      8 jaar geleden

      Dank je Jeanette voor je tip!

      Beantwoorden
      • arie says:
        8 jaar geleden

        Zo doe ik het ook Jeanette. Super lekker en geen suiker nodig. Dat zure spul uit de supermarkt hoef ik niet.

        Beantwoorden
    • Sakiri says:
      4 jaar geleden

      je kunt ook met een garde roeren dat er belletjes op de melk ontstaan, die zorgen ervoor dat er geen velletje op de melk komt die je er af moet scheppen.

      Beantwoorden
      • Redactie says:
        4 jaar geleden

        Leuke tip Sakiri!

        Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief