Frambozen – Genieten van frambozen mag, want ze zijn lekker, veelzijdig en ook nog eens erg gezond.
Heerlijke delicate frambozen
Frambozen zijn heerlijke vruchten die bekend staan om hun friszoete smaak en felrode kleur. Ze kunnen zowel rond als langwerpig zijn en zijn bedekt met kleine haartjes, die voor het oog bijna niet waarneembaar zijn. De framboos bestaat uit talloze kleine besjes met ieder een eigen pitje, die aan een centrale kern vastzitten die, als je de framboos plukt, meestal aan de tak blijft zitten. De smaak van frambozen varieert van zoet tot licht zuur, afhankelijk van de soort en rijpheid van de vrucht.
Wel 600 soorten
De framboos is een plant uit de rozenfamilie. Dit zachtfruit hoort, net als bramen, bij een plantenfamilie met de naam Rubus. Daaronder vallen meer dan zeshonderd soorten. Er zijn behalve de mooie rode vruchten ook gele, oranje en zelfs witte frambozen, die zoeter zijn dan de rode variant.
Nederlandse frambozen
In Nederland zijn er zowel zomer als herfst frambozen. Ze worden zowel buiten als in kassen geteeld. Het frambozenseizoen loopt van half april tot eind november, met een hoogseizoen van juni tot en met september. Vind je voor die tijd frambozen in de winkel, dan zijn ze waarschijnlijk geïmporteerd. De grootste exporteurs van frambozen zijn Mexico en Spanje, maar er zijn veel andere landen die ook volop frambozen exporteren. Die export gaat zowel om verse frambozen als diepgevroren frambozen.
Frambozen kopen en bewaren
Als je dit heerlijke zachtfruit koopt, moet je erop letten dat je mooie droge en gave vruchten koopt. Dit fruit bederft namelijk erg snel en je moet ze dan ook bij voorkeur binnen een dag opeten. Ze kunnen maximaal 3 dagen koel bewaard worden. Bewaar ze dan, in de originele verpakking of in een afsluitbare koelkastdoos, op keukenpapier. Was frambozen niet als je ze niet direct gaat eten. Pas op voor beschadigde vruchten, haal ze eruit want ze steken de gave vruchten aan waardoor ze sneller zullen bederven.
Meer dan genoeg redenen om frambozen te eten
Behalve dat frambozen erg lekker zijn hebben ze nog veel meer voordelen. Het regelmatig eten van dit fruit kan namelijk verschillende gezondheidsvoordelen bieden. De antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen, wat kan bijdragen aan de preventie van chronische ziekten zoals hartziekten en bepaalde vormen van kanker. De vezels in frambozen dragen bij aan een gezonde spijsvertering en kunnen zo helpen bij gewichtsbeheersing. Bovendien bevatten ze antioxidanten, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart.
De lekkerste recepten met frambozen
Als je weet wanneer er Nederlandse frambozen zijn, en dat ze ook nog eens erg gezond zijn, is het handig om te weten welke recepten je kunt maken met dit fruit. Het zal je verrassen hoeveel mogelijkheden er zijn.
Geef salades een boost met dit heerlijke zachtfruit
De meeste salades zijn lekkerder met fruit en geven de zure of zoete toets die de rest van de ingrediënten nodig hebben. Dit is vooral het geval bij frambozen, die een lichte zure smaak hebben, maar ook zoet zijn. Dit soort vruchten kan de salade net dat beetje extra geven, dat nodig is om van een gewone salade een erg lekkere salade te maken. De salade kan een fruitsalade zijn, maar ook een groente salade is vaak goed te combineren met de vrucht.
Maaltijdsalade met frambozen is kleur en smaak op je bord
Als je een maaltijdsalade met framboos ziet, weet je dat het lekker gaat zijn. Dit fruit is namelijk een prima tegenhanger van de zwaardere smaken van bijvoorbeeld kaas of vlees. Door de toevoeging van fruit blijft de maaltijd in balans en wordt het niet te zwaar.
Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing
Een makkelijk recept voor een verrukkelijke maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing. Een feest om mee te nemen naar het werk.
Maaltijdsalade met geitenkaas, spek en frambozen
Een smakelijke maaltijdsalade met geitenkaas gebakken in spek met verse frambozen, een perfecte balans tussen romig, hartig en zoet.
Dessert met frambozen, lekker en vaak heel eenvoudig
Als je fruit gebruikt, maak je niet alleen de lekkerste maar ook de mooiste desserts. Als je fruit met yoghurt of kwark serveert, is het al feest. Als je er een beetje extra tijd voor neemt en andere soorten fruit, koekjes en zuivel gebruikt, maak je er echt een feestje van.
Romig dessert met frambozen en rabarber
Met slechts een paar verse ingrediënten tover je dit prachtige romig dessert met frambozen en rabarber op tafel. Genieten maar!
Romig dessert met framboos en limoncello
Dit romige dessert met framboos en limoncello is bijzonder kleurrijk, lekker en eenvoudig te maken. Met de frambozen van Raspberry...
Zet de koffie maar klaar
Voor gebak met frambozen maak je tijd. Of je nu kiest voor een high tea met scones, een heerlijke cheesecake of een gebakje of cake, de combinatie van het zoetzure van de framboos met zuivel of cake is fantastisch.
Zelf jam maken, hoe zoet maak je die?
Net als met al het andere fruit kun je er ook voor kiezen om zelf je jam te maken. Er zijn veel verschillende soorten geleisuiker met de verhoudingen 1:1, 1:2 en 1:3. De eerste is de standaard jam, hier gebruik je 1 kilo vruchten en 1 kilo suiker, hoe hoger het tweede getal is hoe meer fruit er in de jam zit. Bij 1:2 gebruik je dus 500 gram suiker op een kilo vruchten en bij 1:3 zelfs 1.5 kilo fruit met maar 500 gram suiker. Dit heet dan vruchtenspread en is erg lekker. Houd er wel rekening mee dat vruchtenspread, eenmaal geopend, minder lang houdbaar is omdat de suiker conserveert. Er zijn ook zakjes pectine te koop waarbij je zelf de suiker moet mengen, hier kun je dus zelf de hoeveelheid suiker bepalen.
Rabarberjam met frambozen en lavendel
Maak een unieke pot jam voor je ontbijt. Op een boterham of een beschuitje is een rabarberjam met frambozen en lavendel een echte lekkernij.
Te veel frambozen bestaat niet
Heb je op de markt een koopje gedaan en een kistje vol gekocht? Of misschien heb je wel een of meerdere struiken in je tuin. Frambozen kun je prima invriezen, verwerk ze bevroren in gebak, smoothies of nagerechten en niemand die het merkt. Voor salades en afwerking van gebak zijn ingevroren frambozen minder geschikt omdat ze na ontdooien slap worden en vocht loslaten.
Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer
Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.