Spinaziesoep – Spinazie wordt het hele jaar door gegeten, meestal als bijgerecht of in een stamppot of ovenschotel. Het is ook mogelijk om die prachtige groene groente te gebruiken voor een lekkere kleurrijke en voedzame soep. Spinaziesoep maken is niet moeilijk en neemt ook niet veel tijd in beslag. Het is een van de snelste soepen die je kunt maken.
Heerlijke recepten voor spinaziesoep
Spinaziesoep met ei
Soep is ideaal voor een snelle lunch. De spinaziesoep met ei is behalve erg lekker ook gezond en erg mooi om te zien.
Spinaziesoep met schelvis
Een luxe soep met lekkere grove stukken vis, met spinaziesoep met schelvis zet je in korte tijd een echte verwensoep op tafel.
Spinaziesoep met crème fraîche
Hoe je in een kwartier een pond spinazie veranderd in een pan prachtige groene spinaziesoep. Een lepel crème fraîche maakt het helemaal af.
Koude spinaziesoep met basilicum met een heerlijke topping
Een echte lekkernij voor warme dagen is deze koude spinaziesoep met basilicum en een heerlijke topping van maïs en komkommer.
Spinaziesoep met daslook
Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.
Scandinavische spinaziesoep met zalm & garnalen
Verse spinazie, kippenbouillon, verse dille, gerookte zalm en Noorse garnalen. Serveer in voorjaar en zomer deze Scandinavische spinaziesoep.
Verse spinazie in de soep
De juiste hoeveelheid verse spinazie kopen kan soms best lastig zijn. Als je verse spinazie koopt, denk je waarschijnlijk ‘dit is vast teveel’, maar als hij gaar is schrik je ervan wat er maar van over blijft en ben je bang dat je te weinig hebt. Volg de hoeveelheden van het recept, hoeveel het ook lijkt, 400 gram spinazie voor een pan spinaziesoep lijkt misschien erg veel maar dat valt dus echt reuze mee.
Verse spinazie wordt natuurlijk gemalen om er een spinaziesoep van te maken. Je kunt daar een blender voor gebruiken, maar het is veel makkelijker als je een staafmixer gebruikt. Iedereen zou een staafmixer in huis moeten hebben. Je pakt tenslotte veel makkelijker een staafmixer uit de kast en die staafmixer is veel sneller schoon dan een blender. Kortom, gebruik bij voorkeur een staafmixer om een verse spinaziesoep te maken.
Let op: het is verstandig om de spinaziesoep na het fijnmalen nog even door te koken. Vooral als je de soep niet direct opeet. Door het blenderen komt er lucht in de soep en met die lucht komen er bacteriën mee. De spinaziesoep zou daarmee korter houdbaar zijn. Dat voorkom je dus door de soep na het blenderen nog even te laten koken. Zo kun je de verse spinaziesoep gerust wat langer bewaren.
Lekker variëren
Spinaziesoep kun je op heel veel manieren maken. Je kunt aardappelen meekoken voor een dikkere soep, maar je kunt de soep ook binden met boter en bloem of met een beetje maïzena.
Ui en knoflook zijn bijna onmisbaar in een spinaziesoep. Tenminste, als je voor smaak gaat. Die ui en de knoflook zorgen voor een heerlijke hartige smaak. Een scheutje room, geraspte kaas, roomkaas of crème fraîche of andere zuivel zorgt voor extra smaak en romigheid in de spinaziesoep. De hoeveelheden kun je makkelijk aanpassen om een soep te maken die jij lekker vindt.
Kruiden en specerijen zijn ook onmisbaar in een lekkere spinaziesoep. Hou je het graag simpel? Voeg dan een beetje kerrie of nootmuskaat toe. Ben je van de verse kruiden? Denk dan aan tijm, dille, bieslook of peterselie. Hou je van spicy? Dan kan een rood pepertje wonderen doen, maar gemengde kruiden als Ras el Hanout of chilivlokken kunnen ook voor net dat beetje extra pit zorgen. Let er wel op dat de kruiden en specerijen nooit mogen overheersen.
Gevulde spinaziesoep
Spinaziesoep is op zich al een erg lekkere en gezonde soep. Door er nog andere ingrediënten aan toe te voegen, krijgt de soep, met een paar simpele aanpassingen, een heel andere smaak.
Voeg extra groente toe, bijvoorbeeld broccoli of courgette. Die kun je met de soep fijnmalen, maar je kunt ze ook in stukjes toevoegen, voor een beetje extra bite. Voeg stukje paprika of champignons toe voor smaak en contrast.
Gebruik je ei, vlees of vis als toevoeging? Dan kun je spinaziesoep ook als een maaltijdsoep serveren.
Geef er lekker brood met boter bij en je hebt in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel staan, waarvan iedereen denkt dat je er uren voor in de keuken hebt gestaan.
Heel veel redenen om vaker spinaziesoep op tafel te zetten
Spinaziesoep is lekker. Je kunt de soep zo romig of kruidig maken als je zelf wilt. Je kunt er ook veel lekkere ingrediënten in verwerken zoals andere groenten (uien, broccoli, courgette of champignons), maar ook kaas, vlees, vis of ei zijn geweldig lekker in een spinaziesoep.
Spinaziesoep is ook heel gezond. Spinazie is een bron van vitamines, mineralen en vezels en in verse spinazie zitten maar heel weinig calorieën. In spinazie zit bijvoorbeeld veel vitamine C, vitamine K, vitamine A, foliumzuur, ijzer, magnesium, kalium en calcium. En niet geheel onbelangrijk, in spinazie zitten lekker veel vezels, die goed zijn voor de spijsvertering.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.