Aspergeboerderij “Het Nijenhuis”; Verzamelpunt voor streekproducten – Deze ochtend schijnt het zonnetje lekker als ik in mijn auto stap op weg naar Diffelen. Diffelen is een klein plaatsje in het Vechtdal, Overijssel waar ik op bezoek ga bij Aspergeboerderij Het Nijenhuis. Rijdend door een prachtig landschap kom ik uiteindelijk aan bij de asperge-boerderij en word ik ontvangen door Jan Nijenhuis, eigenaar van de Asperge-boerderij.
Sallandse Asperges
Aspergeboerderij Het Nijenhuis is de plek waar op 19 april van dit jaar het Sallands/Vechtdal asperge seizoen feestelijk werd geopend. De burgermeerster van de gemeente Hardenberg stak tijdens deze opening de eerste asperge uit de grond. Volgend op deze opening was er op 23 april een open dag voor het grote publiek, op deze manier kan het publiek kennis maken met de asperge van Aspergeboerderij Het Nijenhuis maar ook met overige produkten uit de streek, zoals boerenijs, boerenkaas en het Diffels Hoogland rundvlees van stal Ravenhorst, welke produkten overigens allemaal verkocht worden in de landwinkel. Aan de samenwerking met andere lokale telers, boeren etc. hecht Nijenhuis veel waarde, door de juiste samenwerking kan men elkaars produkt versterken en kan Vechtdal als een produktief gebied op de kaart worden gezet.
‘s morgens gestoken, ’s avonds op het bord
Zittend in de zon en met een kopje koffie binnen handbereik verteld Jan Nijenhuis mij hoe ze, inmiddels alweer 30 jaar geleden, startte met het telen van asperges. De boerderij van zijn vader bestond vooral uit akkerbouw en Nijenhuis zelf volgde een technische opleiding echter na een stageperiode in Limburg besloot Jan Nijenhuis zelf asperges te gaan telen. In eerste instantie werd de asperge verkocht door de schuurdeur en bestond de klantenkring voornamelijk uit notabelen en doktoren, maar langzaamaan veranderde er het één en ander, kwam er een toonbank, een heuse kassa en werd de beschikbare grond langzaamaan uitgebreid van 2 naar inmiddels 6 hectare. Er kwamen meer en meer mensen asperges halen bij de aspergeboerderij. Inmiddels staat er een prachtige landwinkel en liggen er kakelverse asperges klaar om gewassen, gesorteerd en eventueel geschild te worden. Zodra de deuren van de winkel opengaan kan de verkoop beginnen waarbij geldt ‘s morgens geplukt, ’s avonds op het bord.
Asperges met een zoetje
De asperges in het Vechtdal worden geteelt op esgrond en juist deze grond zou de asperges uit het Vechtdal zo lekker maken, ze iets zoets geven.
Op dit moment is het hoogseizoen, het is warm en de asperges schieten de grond uit, er wordt dan ook flink aangepoot op de boerderij, de vraag naar de asperges is groot. Aspergeboerderij Het Nijenhuis levert aan diverse restaurants uit de omgeving maar ook in de landwinkel is er veel vraag naar het witte goud.
Passie van zaadje tot asperge
Jan Nijenhuis neemt me mee naar het begin, het begin van de asperge. Vanaf het zaadje dat bij de opkweker in de kas wordt opgekweekt tot een aspergeplant. Deze aspergeplanten worden vervolgens in april geplant, om de 25 cm in een geul van minstens 20 cm diep, in lange rijen welke ongeveer 180 cm uit elkaar liggen.
Het 1e jaar groeien de planten van april tot oktober vervolgens sterft het loof af welke dan vermalen wordt en als humus gebruikt wordt. Het 2e jaar worden de ruggen (de heuveltjes) gemaakt van de vruchtbare zwarte esgrond en kan er al 1 tot 2 weken geoost worden. Daarna de planten wederom laten uitgroeien. Het derde jaar kan er al zeker 1 maand geoogst worden en hoewel de asperges dan nog aan de dunne kant zijn zijn ze kwalitatief dik in orde. Het 4e jaar kan er voor het eerst het volledige seizoen geoogst worden van april tot en met 24 juni (St.Jan). 10 jaar gaat een aspergeplant mee dan zullen ze ondergronds gaan botsen wat van invloed zal zijn op de kwaliteit van de asperge. Na 10 jaar wordt de grond dan ook volledig omgespit en vervolgens zal deze grond de komende 20 jaar niet meer gebruikt gaan worden voor aspergeteelt.
Terwijl we nog een kopje koffie nuttigen en Jan mij verteld over de aspergeproeverijen die iedere zaterdag in de winkel plaats vinden, de asperge-receptkaarten die klaar liggen in de winkel voor de klanten om mee te nemen schuift zijn buurman aan; Gert Jan Mulder eigenaar van stal Ravenhorst.
Uit dezelfde streek:
Schotse Hooglanders
Vlees met een (H)eerlijk verhaal……
Stal Ravenhorst is zoals Gert Jan het zelf zegt een uit de hand gelopen hobby welke eigenlijk al bij zijn schoonvader is begonnen. De schoonvader van Gert Jan schafte in de jaren ‘80 als één van de eerste in zijn regio Schotse hooglanders aan. Schotse hooglanders zijn bij uitstek heel geschikt voor begrazing, ze zijn bijna volledig zelfredzaam, vragen enkel wat water en eventueel wat beschutting en zelfs het afkalveren verloopt zonder menselijke inmenging.
Ook de hooglanders van stal Ravenhorst zijn voor het begrazen van natuurgebieden in het Vechtdal, echter door een groei binnen de kudde is er nu ook ruimte voor de verkoop van het mooie natuurvlees. Dat we het hier over zuiver natuurvlees hebben is me wel duidelijk, deze runderen leven van wat de natuur ze geeft, geen extra krachtvoeding, geen groeihormonen, niks van dit alles, wat dan natuurlijk een prachtig (h)eerlijk stukje vlees oplevert met een karakteristieke smaak en vol van omega-3 vetzuren.
Prachtig dooraderd werkvlees
In de winter krijgen de Schotse hooglanders een dikke wintervacht welke ze goed warm houdt een dikke onderhuidse vetlaag is dus niet nodig, wel is het vlees mooi dooraderd. Het vlees is wat stevig van structuur, de Schotse hooglanders zijn veel in beweging wat de structuur van het vlees wat steviger maakt maar zeker een positieve uitwerking heeft op de smaak van het vlees.
Samen met Gert Jan loop ik nog even naar de Schotse hooglanders die op loopafstand staan, drie prachtige beesten liggen gezamelijk onder een boom, eentje kijkt nieuwsgierig onze kant op en twijfelt of hij wel of niet even zal komen kijken, hij doet het uiteindelijk niet, mooi is wel om te zien hoe de runderen reageren op de stem van hun baas. Misschien moet ik op een later tijdstip nog eens terug komen er zal namelijk in het natuurgebied een wandelpad aangelegd worden waardoor je tot heel dicht bij de Schotse hooglanders kunt komen.
Aspergeboerderij “Het Nijenhuis”
Rundvlees en Asperges uit de streek
Deze mooie runderen hebben het goed, hebben een mooi, lekker en redelijk ontspannen leven.
In de landwinkel neem ik nog wat van het rundvlees mee en weet ik zeker dat ik dit terug ga proeven in mijn stukje vlees.
Het vlees van de hooglanders van Stal Ravenhorst wordt exclusief verkocht bij Aspergeboerderij Het Nijenhuis.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.