Rundvlees uit Werkhoven, zoals het hoort te zijn – Eet jij vlees? Dan moet je dit echt even lezen. Eet je geen vlees? Dan is het zeker ook het overwegen waard om dit te lezen.
Rundvlees komt van een koe
Ja, je wist het misschien nog niet, maar rundvlees was een koe. Het zijn dus niet die pakjes biefstuk en dat rundergehakt dat je net als een pak koffie gewoon koopt in de supermarkt en waarbij je werkelijk geen idee meer hebt waar dat ergens vandaan komt. Die pakjes vlees die ergens uit een bunker op een industrieterrein komen, waar niemand van weet wat daar precies gebeurt. Dat vlees kan net zo goed uit Argentinië komen. Nee, rundvlees komt van een koe en die koe wordt gehouden door een boer. Waarom ik je dat vertel? Dat leg ik je graag uit. Onlangs schreef ik een stuk over asperges. Ik was daar voor in Werkhoven, en daarnaast was een boerenmarkt gaande. Ik kon het natuurlijk niet laten om daar even te gaan kijken. Wat ik zag was een prachtige boerenstal. Goed onderhouden, clean, veel lichtinval etc. etc. In die stal stonden… je raadt het al… koeien! Prachtige dieren. Nou ben ik al eens vaker in een stal geweest, maar deze viel echt op. Hier was iemand met passie bezig. En toen ik in gesprek raakte, kwam die passie nog meer naar boven.
Voor ik verder schrijf, want ik wil er heel veel over kwijt, wil ik even melden dat het hier niet om een commercial gaat. Wij zijn hier niet voor betaald, en schrijven dit geheel vanuit eigen passie. Dat is sowieso de standaard bij Lekker Tafelen, maar om misverstanden te voorkomen geldt dat dus ook hier.
Blonde d’ Aquitaine
Ik ben bij de familie Hoogenraad in Werkhoven in gesprek met Marleen Hoogenraad. Samen met haar man Gerben runt ze de veehouderij. De koeien zijn van het ras Blonde d’ Aquitaine. Ze leven, zoals ik al vertelde, in een lichte, schone stal met veel ruimte en volop frisse lucht. In de stal voelt het ook net alsof je buiten staat. De keuze voor Blonde d’ Aquitaine is een bewuste keuze geweest. Ooit zijn ze begonnen met Belgisch Witblauw, maar uiteindelijk hebben ze toch gekozen voor Blonde d’ Aquitaine. Die keuze is gemaakt omdat Belgisch Witblauw toch meer doorgefokt wordt. Het leuke is ook dat ze dit prachtige bedrijf gestart zijn als hobby. Ze kunnen er nog altijd niet van bestaan. Als je het dan zo doet, neem ik echt mijn petje af. Het is pure passie.
Natuurlijk ben je dan benieuwd naar waarom ze hier niet van kunnen bestaan. Je verkoopt het vlees, dat levert toch geld op? Nou ja, dat is zo, maar het kost ook geld. Vooral de kosten van de grond en de kosten van het voer zijn hoog. Toch is dit één van de plekken waar blonde d’ Aquitaine vlees vandaan komt. Dat is rundvlees met een fantastische kwaliteit. Je kunt het bij de familie Hoogenraad ieder weekend aan huis kopen. Waarom dat vlees zo fantastisch is, leg ik je graag uit.
Diervriendelijk Duurzaam Maatschappelijk verantwoord & TOCH NIET biologisch
De familie Hoogenraad werkt met de principes: Diervriendelijk, Duurzaam, Maatschappelijk verantwoord. En dat is het ook echt. Zo zijn ze compleet zelfvoorzienend qua energie. Er zijn zonnepanelen, er is een warmtepomp en ze werken met grondbuisventilatie. Ze hebben zelfs een eigen waterbron. En toch roepen we met zijn allen dat rundvlees niet duurzaam is?
VOER – MEST – VOER
Het gaat zelfs nog een stapje verder. Ze werken met het voer – mest – voer principe. Beter bekend als kringloop. Bij de familie Hoogenraad telen ze zelf de tarwe. De tarwekorrel gaat in het voer, de stengel gaat in het stro. Zo komt die tarwe weer in de mest terecht en met die mest wordt het land bemest. Kan het nog beter?
Nou nee, vinden wij. De familie doet er alles aan om een eerlijk product te vermarkten, vanuit pure passie. En toch krijgen ze twee sterren van de dierenbescherming en mag het niet als biologisch verkocht worden. Doordat er wel aan onkruidbestrijding gedaan wordt op het grasland is het niet biologisch en krijgt het twee in plaats van drie sterren van de dierenbescherming.
De boer is niet TEGEN de natuur!
De ene boer is niet de andere boer, dat weten we uit eigen ondervinding. Maar hier worden met zoveel passie runderen gehouden en nog krijgen ze niet die ster extra. Die boer is helemaal niet tegen de natuur. Het voer-mest-voer principe is fantastisch, ze werken zelfvoorzienend als het om energie gaat en de stal is echt een beauty! Wat moet er dan nog meer?
Je begrijpt het niet!
Er is de laatste tijd zoveel onbegrip voor vlees, en dat is wat je vooral meekrijgt uit de media. Maar heb je het zelf onderzocht? Ben je werkelijk wel eens bij een boer op bezoek geweest. Heb je werkelijk wel eens gevraagd hoe dat nu allemaal in z’n werk gaat? Wij hopen van wel. De familie Hoogenraad is er zelfs eetvandeboer.nl voor gestart. Ze organiseren een boerenmarkt zodat jij op het bedrijf kan komen kijken. Ze hebben werkelijk niets te verstoppen. Doe dat dan ook eens. Ga er eens op bezoek en laat jezelf overtuigen. Misschien is het cru. Terwijl ik er ben op de boerenmarkt loop ik eerst langs de koeien, en buiten staat de barbecue aan. Dat is cru, tenminste, dat lijkt cru. Van die barbecue at ik een minuscuul stukje vlees met megaveel smaak. En dat is precies waar we voor gaan. We houden van die passie op dat bedrijf, we hoeven niet dat megagrote stuk vlees, maar we willen smaak. Dat mag ook duur zijn, want ik wil er geen gewoonte van maken om dit elke dag te eten. Het is zo lekker dat ik dat het liefst wel zou willen. Maar ik rem mezelf graag een beetje af, zodat ik ook in de toekomst dit fantastische vlees mag blijven eten. Af en toe een stukje is helemaal oké. Liever een klein stukje van dit dan heel veel “goedkoop” vlees waar geen smaak aan zit. Als we dat allemaal doen wordt de wereld echt een stukje mooier!
OP=OP
Af en toe gaat er een koe van de familie Hoogenraad naar de slachter. Eentje, onder persoonlijke escorte. De slachter zit in Veenendaal en de familie Hoogenraad weet precies hoe het allemaal in zijn werk gaat. Er is geen massa slachthuis, er is geen misbruik, het wordt allemaal gecontroleerd. En dan is er vlees. Goed vlees! Dat wordt bij de familie Hoogenraad in Werkhoven iedere zaterdag aan huis verkocht. Ze kunnen er niet van bestaan, maar ze vinden het sociale contact in de winkel fantastisch. Jij kunt daar gebruik van maken. Ze nodigen je graag uit op de boerderij en wij bevelen het je van harte aan. Ze hanteren het principe OP=OP, je kunt dus een keer misgrijpen, maar juist daaruit blijkt dat het een eerlijk stuk vlees is. Jij hebt de keuze. Je kunt vandaag naar de discounter gaan voor vlees uit Argentinië, je kunt ook even naar Werkhoven rijden voor een echt goed stuk vlees. Je betaalt wat meer, maar dat proef je er ook absoluut in terug. En, zo duur zijn ze niet! Voor de kiloknallers kun je beter wegblijven, die ga je hier niet vinden en dat is maar goed ook.
In alle artikelen op Lekker Tafelen kun je lezen dat we voor dat goede stuk vlees gaan. We willen geen romantisch verhaal, we zien graag de werkelijkheid onder ogen, maar we willen passie, liefde voor de dieren en uiteindelijk een goed stuk vlees. We kunnen dat OP=OP principe prima handelen.
Op naar Werkhoven
Ga eens kijken bij Werkhoven. Het is maar een klein dorpje aan de Kromme Rijn. Het is er supermooi, het is er landelijk en als je in mei of juni gaat, kun je gelijk asperges kopen. Ga je in juli dan zijn er volop kersen in de omgeving. Zo eet je puur natuur, en van het seizoen.
Ga op een zaterdag naar
Eetvandeboer.nl
HOOGENRAAD veehouderij vof
Werkhovenseweg 21
3985 MG Werkhoven
Zelfs de koeienhuid wordt gebruikt!
PS, een winkel vullen met vlees is best een uitdaging. Het leuke is dat ze daar wel raad mee weten. Zo wordt zelfs de koeienhuid gebruikt! Aan creativiteit geen gebrek. Kijk maar eens op Koecci & Cowboys.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.