Zuivel van Den Eelder – Wie Lekker Tafelen al langer volgt weet dat wij houden van verse ingrediënten, en dat wij smaak heel belangrijk vinden. Iets minder consumeren, maar dan wel iets lekkers consumeren. Dat vinden wij ook als het gaat om zuivel. Ja echt, want zuivel kopen we vaak uit gewoonte. Gewoon een pak melk halen. Maar heb je er al eens over nagedacht welke melk je dan in je boodschappentas stopt? Heb je al eens geproefd? De keuze voor smaak kan echt het verschil maken.
Lekkere zuivel van Den Eelder
Zo kwamen wij bij Den Eelder uit in het Gelderse Wehl. Op nog geen tien minuten van Zaltbommel worden in de Bommelerwaard heerlijke zuivelproducten gemaakt door de familie van der Schans. Wij hebben het enorme geluk dat we daar een kijkje mogen nemen.
Familiebedrijf Den Eelder heeft een mooie slogan: “Als je proeft, ben je om!” en dat brengt ons direct op smaak. Want dat kun je natuurlijk heel mooi als slogan inzetten, maar dat moet je dan ook waarmaken. Hoe dan? Ze houden gewoon het hele proces in eigen hand.
Echte boerderijzuivel
Op de pakken zuivel van Den Eelder vind je het “Echte Boerderijzuivel” keurmerk. Dat keurmerk krijg je alleen als de zuivelproducten gemaakt zijn met melk van koeien, geiten of schapen op eigen boerderij. En met de Cum Laude Awards hebben ze ook verschillende prijzen binnengesleept. Kortom, kwaliteit vinden ze echt belangrijk.
Vet lekker!
Maar er is nog meer. De melk van Den Eelder wordt niet gestandaardiseerd. En dat is in deze tijd niet heel gebruikelijk. Het betekent eigenlijk dat de melk lekkerder is, omdat het vet in de melk blijft zitten. Bovendien zit de zuivelmakerij naast de boerderij. De melk gaat dus bijna rechtstreeks van de koe in het pak en dat maakt het een supervers product.
Karnemelk en boter
Heb jij enig idee wat karnemelk en boter met elkaar gemeen hebben? In de meeste gevallen eigenlijk niets meer. Meestal is karnemelk magere aangezuurde melk. Maar bij Den Eelder niet. Hier wordt nog op de traditionele manier karnemelk gemaakt. Aan de verse melk worden karnemelk culturen toegevoegd. Die krijgen 25 uur de tijd om hun werk te doen. En dan wordt de melk gekarnd. Door dat karnen (ronddraaien) klonteren de vetbolletjes in de melk samen tot boterklontjes. De karnemelk wordt eruit gezeefd en de boter blijft over. Zo is er een vetarme karnemelk en een rijke volle roomboter ontstaan. Dit is echt een feest om te proeven. Dus … wij beamen het inmiddels … als je de zuivel van Den Eelder proeft, ben je om!
Geen massa maar ambacht en passie
Hier, bij Den Eelder, wordt met passie fantastische zuivel gemaakt op een ambachtelijke manier. We hebben het niet zomaar over een klein bedrijf, maar ook niet over een megagroot zuivelconcern. Hier in het Gelderse Wehl wordt dagelijks 50 tot 60 duizend liter melk van eigen koeien verwerkt tot heerlijke producten, waarbij smaak centraal staat. Melk, karnemelk, roomboter, yoghurt, kwark, vla en bijna allemaal in verschillende varianten.
Als je het doet, moet je het goed doen!
Je kent ongetwijfeld dit fenomeen: Je komt uit je werk en doet nog even snel boodschappen. Je pakt wat je gewend bent, als je maar zo snel mogelijk weer alles in huis hebt. Maar. Wat nu, als je daar iets langer over nadenkt. Oké, dan duurt boodschappen doen een minuutje langer, maar dan schenk jij morgenochtend een glas melk in, of je pakt een bakje kwark en dan proef je het resultaat. Kies zelf maar wat waardevoller is. En echt: als je proeft, ben je om! Als je dan karnemelk drinkt, drink dan lekkere karnemelk. Toch? En als je kwark eet, eet dan lekkere kwark. Hoe leuk is het dan als het ook nog eens 100% lokaal is, vanuit een familiebedrijf dat duurzame keuzes maakt? Daarmee heb jij ook een verantwoorde keuze gemaakt! Dat smaakt dubbel zo lekker.
Lekkere zuivel begint niet in de zuivelfabriek
Echt lekkere zuivel begint bij de koe op de boerderij. En laat dat nu net op hetzelfde terrein zijn als de zuivelmakerij. Superhandig! Maar nog waardevoller omdat één familie hier de volledige keten in eigen hand heeft. Er wordt goed voor de 700 melkkoeien gezorgd. Ze worden gevoerd met eigen gras, aangevuld met mais, bierbostel en suikerbietenpulp (de laatste twee zijn reststromen van de bier- en suikerproductie). Maar de familie doet er nog een schepje bovenop. De Zwartbonte Holstein-Friesian koeien op zuivelboerderij Den Eelder zijn allemaal familie van elkaar. Daarnaast kiezen de koeien zelf of ze binnen of buiten willen zijn, en ze worden door melkrobots gemolken, wanneer ze maar willen.
Zuivel van Den Eelder is ook verantwoord
Naast lekkere zuivel maken maakt het familiebedrijf ook wel degelijk verantwoorde keuzes:
- Mest wordt door middel van een mestvergistingsinstallatie omgezet in groene stroom en warmte.
- Ze werken bijna zelfvoorzienend omdat de koeienstallen bedekt zijn met zonnepanelen.
- Ze houden rekening met weidevogels
Familiebedrijf
Bij aankomst ademt dit bedrijf al passie. Bij de voordeur kijk je door grote ramen direct de zuivelmakerij in. En als je binnenkomt, komt de sfeer van een familiebedrijf je tegemoet. Familiebedrijf Den Eelder bestaat dan ook al sinds 1983. Het begon met alleen koeien en vanaf 1990 zijn Ernst en Jacomine met de melk van eigen koeien zuivel gaan maken. Inmiddels zijn hun zonen Willem en Gerben als de nieuwe generatie ook actief in het bedrijf. Willem als zuivelmaker en Gerben als boer. Dochter Daphne is een vliegende keep en na haar afstuderen is ze op zoek naar haar passie. Daarnaast zijn er zo’n 35 medewerkers actief in het zuivelbedrijf. Samen zorgen zij voor de dieren en voor het maken en vermarkten van echt lekkere zuivelproducten.
Proeven, proeven, proeven
Elke twee jaar organiseert Den Eelder een open dag, waarbij jij de kans krijgt om alles eens van dichtbij te bewonderen. Hoe leuk is dat! Het is nog leuker zelfs, want tijdens die open dag staat de slogan “als je proeft, ben je om” centraal. Proeven, proeven, proeven dus en wij zijn ervan overtuigd dat je omgaat. Het levert zelfs een driesterrenrestaurant ervaring op als je de warme!! vanilleyoghurt proeft. De vanilleyoghurt gaat bij Den Eelder namelijk warm in het pak en wordt daarna teruggekoeld.
En dan de keuken in met de zuivel van Den Eelder
Word de topchef in eigen keuken! Laat mensen stralen als jij een punt kwarktaart op tafel zet waarbij je gekozen hebt voor de allerlekkerste kwark. Dan wordt een eenvoudig recept ineens heel bijzonder. Bak een boterkoek met echte boeren roomboter, dat is supereenvoudig en je maakt er mensen echt blij mee. Word je blij van een lekker dessert? Gebruik dan de juiste zuivelproducten, zodat je even wegdroomt als je straks de eerste hap van dat dessert eet. Weet je dat een echt lekkere melk zelfs het verschil kan maken als je pannenkoeken bakt? We zeggen het wel vaker, een lekker gerecht hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, maar het begint altijd bij de keuze van de juiste ingrediënten. Wij dagen je graag uit om die lekkere boerenzuivel uit Gelderland zelf te proeven, en laat ons vooral ook weten of jij ze ook echt lekkerder vindt.