• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, december 10, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit

door Redactie
in Lokale producten, Nieuws & Opinie
0
2
Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit

Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit – De Zeeuwse oester kampt al enige tijd met forse problemen. De oesterboorder is een slakje dat geheel onverwacht opdook in de Oosterschelde. Het slakje zet zich vast op een oester en zuigt deze leeg. Een flinke strop voor de oestersector! Onze eigen Zeeuwse oestersector is al niet zo groot en kan die strop dus nauwelijks gebruiken.

Zeeuwen zouden echter geen Zeeuwen zijn als ze niet met een oplossing komen. Die oplossing is er inmiddels. Eigenlijk lenen we het van de Fransen. Ze laten de oesters in korven opgroeien vlak onder het wateroppervlak.

Om jullie daar meer over te kunnen vertellen stapte ik op de exclusieve boot van de Oesterbaron. De YE-7 heet C’est la vie (betekenis: Zo is het leven) Ik trok een waadpak aan en ontdekte van heel dichtbij hoe dit nu in elkaar steekt. Scroll eens door onderstaande foto’s en bekijk met eigen ogen hoe de oesters nu in netten op tafels gekweekt worden. Terwijl je door de foto’s scrollt zie je het water zakken tot het droogvalt.

Oesternetten
De oesterboorder is een reële bedrijging
Het ompakken van de netten is een zware klus
Zeeuwse oesters – Kweken op tafels is ook in Nederland een feit
De blauwe reiger neemt een kijkje
De Oesterbaron
Heel veel zeesla
De tafels verstoren de natuur nauwelijks
Een prachtig kleurenspel bij droogval
Kleine oesters
Oesterboorder

De Oesterbaron maakt van de nood een deugd

Als oesterkweker moet je er maar opkomen. Je kampt met de oesterboorder. Een redelijk uitzichtloos probleem en als je de oesterkwekerij zo over moet dragen aan je zoon is het ten dode opgeschreven. Want een oplossing voor de oesterboorder is er echt nog niet. De familie Nelis heeft echter eerder al met oesters in Frankrijk gewerkt en komt op het geniale idee om ook in Nederland de oesters op palen te gaan kweken. Subsidie is er nauwelijks omdat de Nederlandse oestersector maar klein is. Subsidies worden alleen verstrekt als er werkgelegenheid gecreëerd wordt. De familie Nelis weet toch een klein beetje subsidie los te peuteren en bouwt een schip. Een geheel ander schip dan tot nu toe gebruikt wordt door oesterkwekers. De platbodem wordt speciaal gebouwd om bij eb te kunnen werken. De boot blijft simpelweg plat op de bodem liggen. Tegelijkertijd wordt het schip ingezet voor rondvaarten. Dat noem ik nu van de nood een deugd maken. Ook jij kunt dus met eigen ogen bekijken hoe de oesters hier gekweekt worden. Iedere dag van juni t/m september zijn rondvaarten mogelijk om 15:00 uur. Kijk hiervoor op https://oesterbaron.nl/

Door net als de Fransen gebruik te maken van geslachtsloze of triploide oesters is straks ook de Zeeuwse zomeroester een feit.

Arbeidsintensief

In de netten gaan jonge oestertjes. Heel klein dus. Er kunnen dan heel wat oesters in een net. De netten worden op tafels geplaatst in de Oosterschelde. Door invloed van het voedselrijke water dat er door de netten stroomt kan de oester zich optimaal ontwikkelen. De oesterboorder krijgt nauwelijks de kans om in deze netten te komen. Tijdens laagwater komen deze netten boven water te staan. Het moment voor de oesterkweker om zijn werk te doen. En daar ben ik getuige van. Het is flink aanpakken in die tijd. De grotere oesters worden overgezet in andere netten. Zo hebben ze weer meer ruimte om verder te groeien. Dit alles gebeurd terwijl we om ons heen het water zien zakken, maar ook weer zien stijgen. Een indrukwekkend beeld zo midden in de Oosterschelde.

Normaal worden Zeeuwse Oesters al handmatig verwerkt. Gemiddeld gaan ze zo’n 12 keer door de handen voor ze bij jou op het bord liggen. Dat wordt met deze manier van kweken nog veel vaker. Steeds als de oesters groter worden gaan ze in een nieuw net zodat ze opnieuw de ruimte hebben om te groeien.

Zodra het water weer gaat stijgen kan er hier niet meer gewerkt worden. Het schip van de Oesterbaron keert dan terug naar de haven van Yerseke, wordt razendsnel schoongemaakt om vervolgens weer dienst te doen als rondvaartboot.

Oesters op tafels is veel arbeidsintensiever maar mogelijk de oplossing voor de oestersector in Yerseke.

Maak het zelf ook eens mee

Ben je een echte liefhebber van Zeeuwse Oesters? Dan moet je zeker een keer naar Yerseke. Zie met eigen ogen de oesterputten, neem een kijkje bij De Oesterij en doe een rondvaart met De Oesterbaron. Zie met eigen ogen hoe de oesters gekweekt worden in de Oosterschelde. Echt …. Een aanrader!!

 

DeelPin1TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

restaurant ‘t Kalkoentje in Rhenen
Nieuws & Opinie

Koken is niet meer dan een pan water op het vuur zetten

Oesterzwammen kweken
Lokale producten

Oesterzwammen kweken? Dat kun jij ook!

Blonde d aquitaine runderen - Werkhoven
Lokale producten

Rundvlees uit Werkhoven, zoals het gewoon hoort te zijn

Kromme Rijn Asperges Wim Oskam Werkhoven
Lokale producten

Kromme Rijn asperges; je eet ze met plezier en met respect

grillworst
Nieuws & Opinie

Bij deze slagers moet je zijn voor de allerlekkerste grillworst

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid
Nieuws & Opinie

Aardappelen worden in Opperdoes nog met de hand gerooid

Zilt door Annette van Ruitenburg
Nieuws & Opinie

Zilt; door Annette van Ruitenburg

Receptloos - Marlies Kooiman
Nieuws & Opinie

Receptloos; Een kookboek zonder recepten van Marlies Kooiman

Reacties 2

  1. Joke says:
    6 jaar geleden

    Leuk dat artikel over Zeeuwse oesters op tafels

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      6 jaar geleden

      Dank Joke, het was ook een bijzonder boeiende ervaring!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Oud Hollandse broodjes Broodje Bal Gehakt
Specials

Oud Hollandse broodjes, broodjes met traditie

Superbekende Oud Hollandse broodjes. Heel simpel te maken en bij de juiste ingrediënten ook erg lekker! 3 x Oud Hollandse broodjes.

Check het recept of lees de info
Edammer kaas

Edammer kaas; over de hele wereld bekend!

kipfilet recepten

Kipfilet recepten en inspiratie

Desserts van schuimpjes

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Recept in de picture

bonne femme
Hoofdgerecht

Bonne femme; een heerlijk eenpansgerecht uit de koekenpan

Alle restjes groente gaan mooi op als je bonne femme maakt. Dit groentegerecht is heerlijk bij een karbonade of stukje kip.

Check het recept of lees de info
Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

Aardappelsoep met knolselderij en gebakken paddenstoelen

kerstster

De kerstster een bijzonder variatie op de kerststol

Handige kooktips

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Check het recept of lees de info
Decoreren met zoetzure groenten

Decoreren met zoetzure groenten

Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Ester op Bloemkool ovenschotel met gehakt
  • Connie Derks op Rode bietjes-haring salade
  • Connie Derks op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • Floor op Gegratineerde ovenschotel met groene kool
  • V.Fikkert op Rode bietjes-haring salade
  • Elise de Haan op Garnalenmousse in een glaasje
  • Elise de Haan op Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!
  • Elise de Haan op Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven
  • Elise de Haan op Franse kaas; De populairste soorten inclusief recepten

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Kerst recepten
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen