Asperges met vis – dat is voorjaar op zijn best
Asperges ze zijn er maar kort
Asperges zijn er vanaf de Pasen ongeveer tot 24 juni. Het aspergeseizoen duurt dus maar kort en dat betekent dat er in die periode dan ook vaak asperges gegeten worden. De klassieke manier met ham, ei en krieltjes blijft populair, maar er zijn zo veel meer mogelijkheden met die heerlijke groente. Alleen al met asperge en vis zijn er heel veel mogelijkheden.
Asperges met vis
Het maakt niet uit of je het over een soepje, een hoofdgerecht of een salade hebt, asperges met vis zijn eigenlijk altijd een perfecte combinatie. Ze zijn beide heerlijk zacht van smaak en de bereiding is vrij kort, dus een heerlijke maaltijd met deze verse ingrediënten staat meestal zo op tafel. Wees niet bang om ongewone ingrediënten te gebruiken, maar ga eens buiten de comfortzone en geniet van een scala aan mogelijkheden.
Soep met asperges en vis
Soepen met asperges en vis kunnen op meerdere manieren gemaakt worden. Van een gebonden soep die lekker stevig vol en romig is tot een delicate en lichte soep, maar ook een maaltijdsoep behoort tot de mogelijkheden. Asperges hebben een heel eigen, vrij subtiele smaak, vis daarentegen heeft een vrij sterke smaak. Houdt er daarom bij het maken van soep rekening mee dat de verhoudingen kloppen of dat je de vis pas op het laatst toevoegt, zodat de vis niet gaat overheersen. En denk eraan dat vis nog nagaart in de hete soep. In het geval van gerookte zalm bijvoorbeeld zal de structuur en de smaak veranderen.
Zalm en asperges zijn een geliefde combinatie
Als er een soort vis is die veel met asperges gegeten wordt dan is het wel zalm, en dan maakt het niet uit of dit verse zalm of gerookte zalm is. Beide soorten zijn een geweldig lekkere combinatie met asperges.
Verse zalm is heerlijk zacht van smaak en wordt als hoofdgerecht meestal warm gegeten, de zalm wordt gebakken, gepocheerd of gestoomd. Je kunt verse zalm ook in een voorgerecht met asperges en vis gebruiken of in een heerlijke maaltijdsalade, hiervoor wordt de verse zalm dan eerst gegaard en vervolgens koud verwerkt.
Gerookte zalm wordt meestal koud geserveerd en heeft een iets zoutige en sterkere smaak waardoor je die in kleinere hoeveelheden kunt gebruiken. Dit kan in een voorgerecht, maar ook heel simpel bij gekookte asperges in plaats van de gekookte ham, samen met krieltjes en een eitje is dit een echte voltreffer.
Asperges met gerookte zalm, een smaakvol voorafje
Asperges kunnen ook als voorgerecht. Asperges met gerookte zalm bijvoorbeeld. Lekker verse ingrediënten en supereenvoudig te maken.
Risotto met asperges en zalm
Risotto kun je helemaal aan het seizoen aanpassen. Vandaag de risotto met asperges en zalm. Ervaar deze mooie combinatie door het zelf ook eens te serveren.
Salade met gewokte asperges en gerookte zalm
Een restje asperges kun je goed verwerken in deze makkelijke salade met gewokte asperges. Lekker met stukjes zalm en een simpele dressing.
Witte asperges met zalm, garnaal in saffraansaus
Vis en asperges, een mooie combi! Vandaag een gerechtje van Witte asperges met zalm en garnalen in een heerlijke saffraansaus. Een feest op je lentebuffet.
Asperges met witvis
Ga ook eens voor witvis als je asperges met vis maakt. De zachte smaak van witvis is een hele goede begeleider bij asperges. Haal de vis door bloem of paneermeel of houd hem naturel en bak de witvis in roomboter. Serveer de witvis bijvoorbeeld met gekookte asperges, botersaus en krieltjes.
Asperges met pasta en kabeljauw en een heerlijke dillesaus
Aardappelen bij de asperges zijn meestal standaard. Maar waarom niet met pasta? Deze asperges met pasta en kabeljauw zijn echt verrukkelijk.
Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor
Asperges met zeebaarsfilet en lamsoor - Het asperge seizoen werd dit jaar geopend onder de titel: Proef de Lente aan Zee. Daar moest ik wat mee doen, vond ik. Daarom bij deze een recept voor asperges met vis en zeegroente. Zeebaarsfilet is een ideaal visje om mee te werken. Smakelijk, snel klaar,...
Asperges met schaal- en schelpdieren is op-en-top genieten
Scampi’s, garnalen, kreeft en mosselen zijn allemaal schaal- en schelpdieren en ze zijn allemaal even lekker bij asperges. Als je alleen al kijkt naar die mooie roze garnalen of scampi’s met asperges zul je watertanden. Ze worden dan ook erg vaak samen gegeten, dat kan in een salade zijn, maar ook in een hoofdgerecht of quiche en zelfs in een ragout. Voor welke versie ga jij?
Langoustines met asperges; eenvoudig maar lekker luxe
Een heerlijk luxe voorgerechtje, maar wel heel makkelijk te maken. Langoustines met asperges, en een lekker citroensausje. Verwennerij!
Aspergequiche met rivierkreeftjes en graskaas
Voor een superlekkere lunch, of als hoofdgerecht, met deze aspergequiche met rivierkreeftjes en graskaas zit je altijd goed!
Risotto met asperges en daslook, het voorjaar op je bord!
Het ultieme comfortfood, dat is risotto. Het hele jaar door. Maar met deze risotto met asperges en daslook heb je het voorjaar op je bord!
Vispannetje met asperges
In dit vispannetje met asperges tref je vis, groenten en aardappel. Niet moeilijk maar bijzonder smaakvol. Een all-in-one visgerecht.
Aspergeragout met oesterzwammen en garnalen
Lekker eten van het seizoen? Serveer eens een aspergeragout als voorgerecht of als lunch, kan ook als hoofdgerecht bij pasta, rijst of friet.
Asperges met Scampi’s op Aziatische wijze
Hollandse asperges met een Aziatisch tintje, dat klinkt spannend toch? Probeer eens deze Asperges met scampi’s op Aziatische wijze
Maak ook een lekkere saus voor bij de asperges met vis
Er zijn heel veel sauzen die lekker zijn bij asperges met vis, het lekkerste zijn de botersauzen die je natuurlijk zelf maakt. Ook de boter waarin je de vis gebakken hebt kan heel goed gebruikt worden als saus. Die zal alleen niet helemaal blank meer zijn. Daarom raden we aan om die boter even te zeven om de stukjes eruit te halen. Meng een beetje aspergenat met een lepeltje maizena en roer dit door de boter. Laat dat even goed doorkoken en breng dan op smaak met verse kruiden. Zo heb je een snelle en makkelijke saus voor bij de asperges met vis.
Zorg voor meer smaak door asperges sous-vide te garen
Sous-vide is een bereiding waarbij je de asperges vacuüm verpakt en in water of in de stoomoven gaart. De asperges behouden zo veel meer smaak omdat je geen water gebruikt waar de smaak in blijft zitten.
Veel keukens hebben tegenwoordig een stoomoven, maar ook als je die niet hebt, is het mogelijk om asperges sous-vide te garen. Er zijn sous-vide sticks te koop die je gewoon in de pan kunt hangen of zetten. Je stelt een temperatuur in en de sous-vide stick houdt de temperatuur van het water continue op de ingestelde temperatuur. Je kunt ook zelf met een temperatuurmeter het water in de gaten houden, maar dit is een stuk bewerkelijker.
De asperges gaan gevacumeerd in het water en dat betekent dat je ze zelf moet vacumeren. Dat kan met een vacumeermachine, maar ook in een zipp-lock zak kun je asperges en vis vacumeren. Dat doe je door de asperges in een zipp-lock zak te doen en er zoveel mogelijk lucht uit te duwen. Sluit de zak voor 2/3. Laat dan de zak met asperges in het water zakken tot hij bijna helemaal onder water is en sluit de zak. Door de druk van het water zal de lucht uit de zak verdwijnen.
Sous vide asperges met gebakken vis en aardappel
Sous vide asperges koken heeft vele voordelen. De smaak blijft optimaal en de asperges mooi van vorm. Ga nu naar dit makkelijke en lekkere recept.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Ik lees hier alles over “Hollandse” asperges, “Hollandse” saus, “Hollandse” dit en ” Hollandse” dat. Ik leef niet in Holland maar in Nederland en de asperges komen uit Limburg.
Is dit een compliment? Geeft niet, we leggen het graag uit. Holland is een hele gangbare aanduiding. Dat je dat moderner wilt, is een persoonlijke keuze, Maar dat moet je dan ook gebruiken als het over asperges gaat, want die komen allang niet meer alleen uit Limburg. Dus even goede vrienden, maar ieder z’n eigen invulling. Deal? Oeps, dat laatste was geen Nederlands woord 😉