• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Kookschool

Visbouillon maken

30 minuten pruttelen en je hebt een prima basis om een heerlijke vissoep te maken

door Marlene Stolte
in Kookschool
0
0
Visbouillon maken

Visbouillon maken – Handig die blokjes, maar tjonge als je zelf visbouillon maakt, dan proef je het verschil echt. Niet zeggen dat je uren bezig bent om visbouillon te maken, 30 minuten pruttelen en je hebt een prima basis om een heerlijke vissoep te maken. Je bent waarschijnlijk meer tijd kwijt met naar de markt gaan, wachten bij de viskraam, en weer terug naar huis. Ja, inderdaad alleen de viskraam, want wat je verder nodig hebt, zul je, gokken we, al standaard thuis hebben liggen.

Leg uit wat je wilt maken

Vertel je visboer dat je visbouillon wilt trekken. Vaak beginnen zijn ogen dan te glimmen en krijg je de heerlijkste dingen mee om je visbouillon te trekken. Niet de hele vissen, maar de graten en afsnijdsels, de dingen die hij normaal moet weggooien. En dat vind hij zonde, want jouw visboer weet ook dat je de heerlijkste visbouillon van dit “afval” kan maken.

Je visboer weet het vast wel, maar kies voor afsnijdsels van vis zoals kabeljauw, schol, wijting, zeebaars, schar. Liever geen vette vis zoals makreel of zalm, deze geven een te sterke, vettige smaak af. Vaak zit er aan de afsnijdsels nog voldoende vlees om later met wat extra groenten een wat gebonden vissoep te maken, je moet het nadat de bouillon is getrokken alleen nog even plukken van de graten.

Bouillon(ijs)blokjes

Wil je de visbouillon later gebruiken voor bijvoorbeeld een saus dan kan je hem laten inkoken tot ongeveer 2/3 van de originele hoeveelheid, een fond. Daarna invriezen als ijsblokjes (doe ze eventueel nadat ze bevroren zijn los in een diepvrieszakje) zodat je altijd je eigen visbouillon bij de hand hebt.

Visbouillon maken

Porties: 1,5 liter
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo afsnijdsels en graten van vis
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • sap halve citroen
  • klein bosje platte peterselie
  • 10 peperkorrels
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1,5 liter water
  • scheutje olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Visbouillon maken doe je zo:

Spoel de graten en afsnijdsels goed af onder stromend koud water. Verhit de olie en doe de ui, het visafval en het citroensap hierbij. Zet het vuur op laag en laat het mengsel een minuut of 5 langzaam warm worden. Door dit eerst even op laag vuur te doen wordt de bouillon voller van smaak.

Voeg het water en de wijn toe en breng dit op middelmatig vuur aan de kook. Schep met de schuimspaan het schuim van het oppervlak totdat er geen nieuw schuim meer boven komt te liggen. Doe dan pas de peperkorrels, peterselie en laurier toe en laat de bouillon maximaal 30 minuten rustig borrelen, net tegen de kook aan. Graten geven snel hun smaak af, maar bij te lang koken krijgen ze een bijsmaak, let op de tijd.

Giet de visbouillon in delen in een bolzeef die bekleed is met een vochtige doek en laat uitlekken. Meestal zit er aan de afsnijdsels best nog veel vlees. Pluk dit voorzichtig tussen de graten uit en leg even apart. Zodra de bouillon helemaal gezeefd is kan jij alvast een eerste kommetje nemen met een paar van die heerlijke stukjes erin. Wil je de visbouillon eerst nog ontvetten voor gebruik, laat de visbouillon dan eerst koud worden en schep het laagje vet met een lepel eraf. Geen tijd daarvoor, dan kan je met wat keukenpapier het oppervlak deppen.

Breng de visbouillon eventueel al op smaak met wat zout en peper. Je kunt ook wachten met het toevoegen van zout tot het moment dat je de visbouillon gebruikt voor een soep of een saus.

Tafel lekker !!

Wil je liever een heldere visbouillon maken? Clarifieer dan de bouillon volgens dit stappenplan.

DeelPin20Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Mosselen met room en limoncello
Visgerechten

Mosselen met room en limoncello; lekker!

Viscurry in kokossaus
Curry

Viscurry in kokossaus

salade gerookte vis
Salade

Salade met gerookte vis

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

haring
Specials

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Trio van gerookte vis
Voorgerecht

Trio van gerookte vis

Poké bowl gerookte vis
Visgerechten

Poké bowl met gerookte vis

pasta met gerookte makreel
Pastagerechten

Pasta met gerookte makreel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen