Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste dingen voor jouw zelfgemaakte visbouillon.

0 11.982

Visbouillon maken – Handig die blokjes, maar tjonge als je zelf visbouillon maakt, dan proef je het verschil echt. Niet zeggen dat je uren bezig bent om visbouillon te maken, 30 minuten pruttelen en je hebt een prima basis om een heerlijke vissoep te maken. Ik denk dat ik meer tijd kwijt was met naar de markt gaan, wachten bij de viskraam, en weer terug naar huis. Ja, inderdaad alleen de viskraam, want wat je verder nodig hebt, zal je gok ik zo, al standaard thuis hebben liggen.

Leg uit wat je wilt maken

Vertel je visboer dat je visbouillon wilt trekken. Vaak beginnen zijn ogen dan te glimmen en krijg je de heerlijkste dingen mee om je visbouillon te trekken. Niet de hele vissen, maar de graten en afsnijdsels, de dingen die hij normaal moet weggooien. En dat vind hij zonde, want jouw visboer weet ook dat je de heerlijkste visbouillon van dit “afval” kan maken.

Je visboer weet het vast wel, maar kies voor afsnijdsels van vis zoals kabeljauw, schol, wijting, zeebaars, schar. Liever geen vette vis zoals makreel of zalm, deze geven een te sterke, vettige smaak af. Vaak zit er aan de afsnijdsels nog voldoende vlees om later met wat extra groenten een wat gebonden vissoep te maken, je moet het nadat de bouillon is getrokken alleen nog even plukken van de graten.

Bouillon(ijs)blokjes

Wil je de visbouillon later gebruiken voor bijvoorbeeld een saus dan kan je hem laten inkoken tot ongeveer 2 derde van de originele hoeveelheid, een fond. Daarna invriezen als ijsblokjes (doe ze eventueel nadat ze bevroren zijn los in een diepvrieszakje) zodat je altijd je eigen visbouillon bij de hand hebt.

Visbouillon maken

Nodig voor ongeveer 1,5 liter bouillon

  • 1 kilo afsnijdsels en graten van vis ( bestel online )
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • sap halve citroen
  • klein bosje platte peterselie
  • 10 peperkorrels
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1,5 liter water
  • scheutje olijfolie

Spoel de graten en afsnijdsels goed af onder stromend koud water. Verhit de olie en doe de ui, het visafval en het citroensap hierbij. Zet het vuur op laag en laat het mengsel een minuut of 5 langzaam warm worden. Door dit eerst even op laag vuur te doen wordt de bouillon voller van smaak.

Voeg het water en de wijn toe en breng dit op middelmatig vuur aan de kook. Schep met de schuimspaan het schuim van het oppervlak totdat er geen nieuw schuim meer boven komt te liggen. Doe dan pas de peperkorrels, peterselie en laurier toe en laat de bouillon maximaal 30 minuten rustig borrelen, net tegen de kook aan. Graten geven snel hun smaak af, maar bij te lang koken krijgen ze een bijsmaak, let op de tijd.

Giet de visbouillon in delen in een bolzeef die bekleed is met een vochtige doek en laat uitlekken. Meestal zit er aan de afsnijdsels best nog veel vlees. Pluk dit voorzichtig tussen de graten uit en leg even apart. Zodra de bouillon helemaal gezeefd is kan jij alvast een eerste kommetje nemen met een paar van die heerlijke stukjes erin. Wil je de visbouillon eerst nog ontvetten voor gebruik, laat de visbouillon dan eerst koud worden en schep het laagje vet met een lepel eraf. Geen tijd daarvoor, dan kan je met wat keukenpapier het oppervlak deppen.

Breng de visbouillon eventueel al op smaak met wat zout en peper. Zelf wacht ik liever met het toevoegen van zout en doe dat pas op het moment dat ik de visbouillon gebruik voor een soep of een saus.

Eet lekker!

Wil je liever een heldere visbouillon maken? Clarifieer dan de bouillon volgens dit stappenplan.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer