• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Lokale producten

Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

door Redactie
in Lokale producten
0
0
Ansjovis uit de Oosterschelde; Lokaal en uiterst duurzaam

Ansjovis uit de Oosterschelde? Jazeker! Wie denkt dat ansjovis alleen uit Verweggistan komt heeft het hartstikke mis. Een prachtig verhaal waar we jullie graag in meenemen. Bergen op Zoom kent de 3 A’s. Ze staan voor Aardbeien, Asperges en Ansjovis. Die eerste twee zijn misschien niet zo onbekend, maar dat Ansjovis een lokale lekkernij is blijkt nog heel erg onbekend.

Laatste visser ter wereld

Vlak bij Bergen op Zoom wordt in de Oosterschelde op geheel authentieke wijze Ansjovis gevangen. We noemen het weervissen. Het is de meest oude vorm van vissen en vergelijkbaar met de eendenkooi die we misschien beter kennen. Cor van Dordt (inmiddels 84 jaar) is nog de enige, ja je leest het goed!!, de enige visser ter wereld die Ansjovis op een authentieke wijze vangt. Iets dat hem niet echt windeieren legt. Pure passie, 7 dagen noeste arbeid per week en een beperkte vangst. Volledig afhankelijk van de natuur. Dat is het lot van een vak dat we eigenlijk met z’n allen in ere zouden moeten herstellen.

Wat willen we nu eigenlijk

Mega vissersboten die als een robot de zeeën leegschrapen? Daar zijn we allemaal op tegen toch. Als we het zo formuleren zien we vooral ja-knikkers om ons heen. Wij streken neer bij Cor van Dordt en gingen kijken wat weervisserij nou eigenlijk is.

Tussen grote hoeveelheden windmolens en rokende schoorstenen speelt zicht een prachtig tafereeltje af in de Oosterschelde. Een tafereeltje dat ons diepste respect zou moeten afdwingen.

Weervisserij

Het tafereeltje is de weervisser. Het verdronken land (daar waar vroeger het welvarende stadje Reimerswaal de trots van Zeeland was) is nog 3 weren rijk. Weren zou je simpel kunnen vergelijken met de eendenkooi. Ze worden opgebouwd uit boomstammen (een megaklus). Twee lange schermen met een hartvormig einde vormen de basis. De uit Engeland afkomstige Ansjovis trekt langs de kust naar Frankrijk op zoek naar paaigronden. De zandplaten in het verdronken land zijn een perfect paaigebied. Met de stroom mee komen de Ansjovissen in de weren terecht. Wanneer ze in het hartvormige uiteinde terecht komen kunnen ze niet meer terug. Met behulp van sleepnetten worden ze vervolgens bij laag water opgevist.

Ansjovis; Lokaal en uiterst duurzaam

Daarnet gaf ik het al aan, we hebben te maken met een zeer arbeidsintensieve en zeer oude vismethode. Voor prijzen van zo’n 8 a 9 euro per kilo wordt de Ansjovis uit Bergen op Zoom aangeboden. Die prijs is natuurlijk niet te vergelijken met de goedkope blikjes ansjovis bij de discounter. Maar we hebben het over een lokaal product met een vangstmethode die we allemaal een echt warm hart toe zouden moeten dragen. Bovendien is de hoeveelheid ansjovis dusdanig beperkt dat het ook echt die prijs verdient.

Een uitstervend beroep

Van Dordt is de laatste Nederlandse weervisser. Geholpen door de Stichting Behoud Weervisserij wordt al het mogelijke gedaan om dit te behouden. Stuwen en dammen hebben de hoeveelheid Ansjovis in de Oosterschelde behoorlijk verminderd. Daarnaast is de natuurlijke vijand, de aalscholver, een blok aan het been van de weervisser. Door de hele dag iemand bij de weren te hebben blijft de aalscholver weg. Noem het een levende vogelverschrikker. Een kostenpost die het nog onmogelijker maakt.

Alle gevangen Ansjovis wordt verkocht vanuit het kleine streekwinkeltje in Bergen op Zoom. VERS! Wat niet verkocht wordt gaat in het zout en is wel drie jaar houdbaar. Daarnaast wordt ook de bijvangst verkocht. Voor alle producten geldt: “Zolang de natuur het geeft”. De bijvangst bestaat o.a. uit geep of spanjolen (jonge geep), makreel, panharing, paling, krab.

Terug op de kaart

Inmiddels wordt er weer behoorlijk promotie gemaakt voor deze lokale lekkernij. De tocht die wij maakten naar de weren kun jij zelf ook beleven. Boek een vaartocht via http://www.behoudweervisserij.nl/vaartochten/ Het is zeer zeker de moeite waard. Alle info over de weervisserij is bovendien verzameld in een prachtig boek. Het lezen van dit boek doet het hart van menig foodie sneller kloppen en bevat ook nog eens een aantal mooie recepturen. Bestel het voor slechts € 24,95 inclusief een dvd. Supermooi, maar ga vooral eens met zo’n boottocht mee.

Onderdeel van de 3 A’s

Bergen op Zoom en De Brabantse Wal heeft een culinaire drie-eenheid te bieden: Asperges, Ansjovis en Aardbeien. Het zo genoemde AAA-menu is een begrip geworden. Stij Bosters (overleden 2012) van Restaurant De Bloemkoolkwam in 1973 of 1974 op het idee kwam om de drie Bergse streekproducten asperges, ansjovis en aardbeien in één menu samen te brengen. Om precies te zijn: gekookte asperges met aardappelen als voorgerecht, gebakken ansjovis (gevangen door Bergse vissers in de Oosterschelde) met frietjes en mayonaise als hoofdgerecht en aardbeien met ijs en slagroom als nagerecht.

Fotoverslag

Onderstaand een fotoverslag van dit prachtige tafereel in de Oosterschelde. Neem je kinderen of vrienden mee en ga er eens kijken. Deze foto’s vertellen slechts een deel van het verhaal. Beleef het echt eens zelf, je zult er geen spijt van krijgen.

Weervisserij Ansjovis Bergen op Zoom
Weervisserij Ansjovis Bergen op Zoom
Weervisserij Ansjovis Bergen op Zoom
Weervisserij Ansjovis Bergen op Zoom
Tags: BrabantVis - AnsjovisVis - Verse vis
DeelPinTweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Friese nagelkaas met kaasmes
Lokale producten

Friese nagelkaas of Kanternagelkaas van magere melk

hermit gin en oesters
Lokale producten

Hermit gin & Seafarm oesters: van zilt tot zoet

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen
Lokale producten

Hereford Rundvlees – De koe met de krullen

Opperdoezer Ronde - Opperdoes - Noord-Holland - aardappel - aardappels - Beschermde Oorsprongsbenaming 7719
Lokale producten

Opperdoezer ronde: De trots van een Noord-Hollands dorp

échte Arnhemse meisjes
Lokale producten

De enige échte Arnhemse meisjes

vegeten vis
Lokale producten

Trakteer jezelf eens op vergeten vis en neem er een (bok)biertje bij

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu Soy Sauce
Lokale producten

Sojasaus uit Rotterdam; Tomasu is nieuwe, lokale smaakmaker

Sukade Irish beef Parkheuvel (4)
Lokale producten

Sukade en Irish Beef, stoven in Parkheuvel

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen