Lamsvlees – Lamsvlees, en dan in het bijzonder vlees dat afkomstig is uit Nederland, is een echte voorjaarsdelicatesse. Want het voorjaar is natuurlijk de tijd dat er volop lammetjes zijn. Er wordt niet veel lam gegeten in Nederland. Best jammer eigenlijk, want het is wel erg lekker. Voor Lekker Tafelen een reden om je wat meer te vertellen over dit vlees!
Koken met lamsvlees
Lamsvlees wordt veel gegeten in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Veel klassieke Griekse vleesgerechten worden traditioneel gemaakt met lam. Ook in de Turkse keuken wordt veel lamsvlees gebruikt. En vergeet natuurlijk ook Midden-Oosterse klassiekers als shoarma en kebab niet. Toch wordt er niet alleen in de Méditerranée en het Midden-Oosten lamsvlees gegeten. In het Verenigd Koninkrijk wordt er ook meer dan genoeg van gegeten en Britse klassiekers als shepherds pie mogen we natuurlijk niet vergeten. Daarnaast wordt er ook in Australië en Nieuw-Zeeland veel lamsvlees gegeten. Het nationale gerecht van Australië is tenslotte Roast Lamb, oftewel geroosterde lamsbout met knoflook en rozemarijn. Zo zie je dat we het hier hebben over een heerlijk veelzijdig product, waarmee je de lekkerste vleesgerechten kunt maken! Overigens is het helemaal niet moeilijk om lamsvlees te bereiden, en ook met de grote stukken valt dat erg mee.
Recepten met lamsvlees, om je vingers bij af te likken!
We hopen dat we je hebben geïnspireerd om eens met lamsvlees aan de slag te gaan als je dat nog niet eerder deed natuurlijk. Natuurlijk delen we onze lekkerste recepten met je. Van stoofgerechten tot vlees dat sneller klaar is, als lamskoteletten, gehaktballetjes en lamsbiefstuk. En natuurlijk vergeten we de grote stukken vlees als lamsbout en lamsschouder niet. Neem er eens een kijkje tussen, spring op de fiets voor een bezoekje aan de slager en leef je uit in de keuken!
Lamsrack & lamsgehakt
Wil je eens een spectaculair stuk vlees serveren? Denk dan eens aan lamsrack. Dit zijn de ribben van het lam. Eigenlijk de lamskoteletjes, maar als je ze aan elkaar laat zitten noemen we het een lamsrack. Als je twee lamsracks bereidt die even groot zijn, dan kun je die in elkaar schuiven en op een mooie schaal serveren. Daarmee maak je beslist indruk op je gasten. En het leuke is, het bereiden van een lamsrack is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zult verwachten.
Wil je wel lamsvlees eten, maar op een wat ‘gewonere’ manier? Met lamsgehakt maak je de lekkerste gerechten. Zoals elke soort gehakt, kun je ook lamsgehakt voor heel veel dingen gebruiken. De smaak is wat meer uitgesproken, maar zeker in Mediterrane gerechten komt deze soort gehakt heel goed tot zijn recht. Vlak echter ook de Britse keuken niet uit. Er wordt veel lamsvlees gegeten in het Verenigd Koninkrijk, denk maar aan klassiekers als een Shepherds pie Het recept vind je hieronder. Maar ook dat van een lamsburger, een auberginestoofpotje, een Turkse pide, kebab of een gehaktbrood. Maar je zou ook kunnen overwegen om eens een oerdegelijke Hollandse gehaktbal te maken van lamsvlees!
Lamsrack, een echte voorjaarsdelicatesse
Lamsrack is lekker luxe vlees dat uitstekend past bij het voorjaar. Hier vind je tips & recepten voor de perfecte bereiding van een lamsrack.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Lamsschouder
Durf je het aan om een lekker groot stuk vlees op tafel toveren? Dan moet je misschien eens een lamsschouder bereiden. De lamsschouder is bij uitstek geschikt om in zijn geheel te braden. Het vlees van de lamsschouder wordt ook vaak gebruikt om op te binden tot een rollade. Toch is dit stuk van het lam, dat veel smaak heeft, heel geschikt om op veel andere manieren te bereiden. De voorbout, de schouder dus, bevat meer bindweefsel dan de achterbout. Dit maakt dat het vlees wat taaier is. Lamsschouder is dan ook geschikt om te stoven. Bij de recepten vind je verschillende recepten met lamsschouder. Ga je voor een hele lamsschouder? Liever een tajine of een lekker stoofpotje met een Midden-Oosters tintje? Ook hebben we een heerlijke lamsvleespastei voor je.
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Lamsbout
Als we het hebben over een lamsbout, dan hebben we het over de achterbout van het lam. Deze achterbout wordt vaak in zijn geheel gebraden. Wil je weten hoe je een hele lamsbout, al dan niet met het been er nog in, bereidt? Kijk dan eens naar het kookschoolartikel over lamsbout. Je kunt een lamsbout ook in stukjes gesneden gebruiken voor een lekkere stoofschotel als een curry of in een lamspie.
Roasted lamb; lamsbout als een pronkstuk op tafel
Als je op zoek bent naar een indrukwekkend bbq-gerecht, dan is roasted lamb, geroosterde lamsbout Australische stijl, zeker een aanrader!
Pastei met wintergroenten en lamsvlees
Feest op tafel? Maak deze pastei met wintergroenten en lamsvlees. Met dit basisrecept voor pastei kun je echt onbeperkt variëren.
Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad
Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.
Lamscurry- een pittige stoofschotel
Maak eens deze heerlijke lamscurry van lamsbout. Goed vlees, een eigen specerijenmengsel en een huisgemaakte curry. Dit is echt verrukkelijk.
Lamskotelet en lamsbiefstuk
Behalve de grote stukken lamsvlees zijn er natuurlijk ook de kleinere stukjes ‘snel klaar’ lamsvlees. Deze bak je snel rosé en dat betekent dat je daarmee in korte tijd een heerlijk, en feestelijk stukje vlees op tafel tovert. Een lamsbiefstuk is hier een goed voorbeeld van. Dit stukje vlees is bijzonder smaakvol en geserveerd met een zelf gemaakte kruidenboter bereid je heel snel een heerlijk vleesgerecht.
Een ander stukje lamsvlees dat heel snel te bereiden is zijn de lamskoteletten, los gesneden ribbetjes van het lamsrack. Onze Spaanse lamskoteletten rooster je binnen een paar minuutjes in de grillpan. Maar ook van de barbecue zijn ze een feestje.
Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje
Gegrilde lamskoteletten met een Grieks tintje, daar wordt iedereen blij van. Van de barbecue, uit de grillpan, ze zijn altijd lekker!
Lamsbiefstuk met uiencompote
Lamsbiefstuk met uiencompote, dat is een heerlijk gerecht en perfect voor een bijzonder etentje. Maar ook geschikt voor op de barbecue!
Lamsbiefstuk met citroen-honingsaus
Lamsvlees, dat betekent niet altijd lamsrack of lamsbout. Een simpele lamsbiefstuk met citroen-honingsaus is ook een heerlijk hoofdgerecht!
Lamskoteletten met een Oosters tintje
Weet je dat lamsvlees ook heel goed op zijn Aziatisch kan? Proef de lamskoteletten met een Oosters tintje maar eens. Je zult verrast zijn!
Lamszadel, lamsfilet en lamshaas
Uit de rug van het lam worden heerlijke, malse stukken vlees gesneden. Denk hierbij aan het lamszadel, de lamsfilet en de lamshaasjes. Uit een lamszadel kunnen twee lamsfilets en twee lamshaasjes worden gesneden. Je vindt bij de recepten hoe je een hele lamszadel kunt bereiden. Heb je liever iets wat sneller klaar is? Lamshaasjes zijn een heerlijk en snel te bereiden stukje vlees, heel geschikt voor een bijzonder etentje. Lamsfilet wordt vaak gebruikt om tot een rollade te binden.
Lamszadel uit de oven
Maak een lamszadel uit de oven dan heb je geen last van ingewikkeld geknutsel in de keuken. Gewoon basic maar wel puur en goed op smaak.
Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
Zet eenvoudig culinaire lamshaas op tafel: heerlijk gewenteld in de honing en tijm. Geniet van dit bijzondere stukje zachte en malse vlees.
Hou je van stoofvlees? Stoof dan eens met lamsvlees!
Lamsvlees is ook bij uitstek geschikt om mee te stoven. Dat wist je misschien nog niet, want in ons land worden vooral de snelle gerechten met lamsgehakt, koteletten, biefstukjes en shoarma gegeten. Maar we durven te beweren dat je met lamsvlees echt de allerlekkerste stoofschotels kunt maken. Lees onze special ‘stoven met lamsvlees’ er maar eens op na!!
Stoven met lamsvlees
Zijn stoofpotjes jouw favoriet? Ga dan eens stoven met lamsvlees. Een kruidige curry? of een traditionele Irish stew? We hebben ze allemaal!
Nederlands lamsvlees, een voorjaarsdelicatesse
Dat lamsvlees een voorjaarsdelicatesse is, betekent dan ook dat vers Nederlands lamsvlees eigenlijk alleen in het voorjaar en in de zomer wordt verkocht. Het is niet zo dat er de rest van het jaar geen lam verkocht wordt. Er wordt namelijk ook volop geïmporteerd uit het buitenland.
Lam, zuiglam of schaap? Wanneer noemen we het lamsvlees?
We hebben het over een lam als we het hebben over een schaap dat jonger is dan een jaar.
Lammeren van ongeveer 10 tot 12 weken oud noemen we zuiglammeren. Deze lammeren zijn alleen door de moeder gezoogd en hebben nog geen gras of ander voedsel gegeten. Het vlees van de lammeren bevat nog maar weinig vet en het is licht roze van kleur. Het vlees is erg mals en de smaak van zuiglam is mild. Het heeft nog niet de typische lamsvleessmaak.
De meeste lammeren worden geslacht als ze 4 à 5 maanden oud zijn. Het vlees wordt dan al wat donkerder van kleur en de smaak wat meer uitgesproken. Het vet van deze dieren is nog wit. Bij oudere dieren wordt het vet geler van kleur. Hierdoor kun je lamsvlees onderscheiden van schapenvlees.