Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Lamsvlees; dat betekent voorjaar

De lekkerste lamsvleesrecepten van lamsrack tot lamsbout en meer

Redactie door Redactie
in Specials
0
Lamsvlees

Lamsvlees – Lamsvlees, en dan in het bijzonder vlees dat afkomstig is uit Nederland, is een echte voorjaarsdelicatesse. Want het voorjaar is natuurlijk de tijd dat er volop lammetjes zijn. Er wordt niet veel lam gegeten in Nederland. Best jammer eigenlijk, want het is wel erg lekker. Voor Lekker Tafelen een reden om je wat meer te vertellen over dit vlees!

Koken met lamsvlees

Lamsvlees wordt veel gegeten in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Veel klassieke Griekse vleesgerechten worden traditioneel gemaakt met lam. Ook in de Turkse keuken wordt veel lamsvlees gebruikt. En vergeet natuurlijk ook Midden-Oosterse klassiekers als shoarma en kebab niet. Toch wordt er niet alleen in de Méditerranée en het Midden-Oosten lamsvlees gegeten. In het Verenigd Koninkrijk wordt er ook meer dan genoeg van gegeten en Britse klassiekers als ‘Shepherds Pie’ mag je natuurlijk niet vergeten. Daarnaast wordt er ook in Australië en Nieuw-Zeeland veel lamsvlees gegeten. Het nationale gerecht van Australië is tenslotte ‘Roast Lamb’, oftewel geroosterde lamsbout met knoflook en rozemarijn. Zo zie je dat het een heerlijk veelzijdig product is, waarmee je de lekkerste vleesgerechten kunt maken! Overigens is het helemaal niet moeilijk om lamsvlees klaar te maken, en ook met de grote stukken valt dat erg mee.

Recepten met lamsvlees, om je vingers bij af te likken!

Hopelijk ben je geïnspireerd om eens met lamsvlees aan de slag te gaan, als je dat nog niet eerder deed natuurlijk. Natuurlijk vind je hier lekkerste recepten. Van stoofgerechten tot vlees dat sneller klaar is, als lamskoteletten, gehaktballetjes en lamsbiefstuk. En natuurlijk worden ook de grote stukken vlees als lamsbout en lamsschouder niet vergeten. Neem er eens een kijkje tussen, spring op de fiets voor een bezoekje aan de slager en leef je uit in de keuken!

Pasta met ragout van lamsvlees
Pastagerechten

Pasta met ragout van lamsvlees

Ligt er nog een restje lamsschouder of lamsbout in je koelkast? Maak er eens een heerlijke pasta met ragout van lamsvlees van!

Pastei met wintergroenten recept
Vleesgerechten

Pastei met wintergroenten en lamsvlees

Feest op tafel? Maak deze pastei met wintergroenten en lamsvlees. Met dit basisrecept voor pastei kun je echt onbeperkt variëren.

Lamscurry
Curry

Lamscurry; het huis ruikt heerlijk als je dit maakt

Je moet even wat tijd maken voor deze lamscurry, maar dat is het zeker waard, alleen de heerlijke geur laat je al watertanden!

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Vleesgerechten

Shoarma van lamsvlees met pitabroodje

Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook helemaal zelf.

Vorige Volgende

Lamsrack en lamsgehakt

Wil je eens een spectaculair stuk vlees serveren? Denk dan eens aan lamsrack. Dit zijn de ribben van het lam. Eigenlijk de lamskoteletjes, maar als je ze aan elkaar laat zitten noem je het een lamsrack. Als je twee lamsracks klaarmaakt, die even groot zijn, dan kun je die in elkaar schuiven en op een mooie schaal serveren. Daarmee maak je zeker indruk op je gasten. En het leuke is, het klaarmaken van een lamsrack is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zult verwachten.

Wil je wel lamsvlees eten, maar op een wat ‘gewonere’ manier? Met lamsgehakt maak je de lekkerste gerechten. Zoals elke soort gehakt, kun je ook lamsgehakt voor heel veel dingen gebruiken. De smaak is wat meer uitgesproken, maar zeker in mediterrane gerechten komt dit soort gehakt heel goed tot zijn recht. Vlak echter ook de Britse keuken niet uit. Er wordt veel lamsvlees gegeten in het Verenigd Koninkrijk, denk maar aan klassiekers als een Shepherds pie Het recept vind je hieronder. Maar ook dat van een lamsburger, een auberginestoofpotje, een Turkse pide, kebab of een gehaktbrood. Maar je zou ook kunnen overwegen om eens een oerdegelijke Hollandse gehaktbal te maken van lamsvlees!

lamsrack
Specials

Lamsrack, een echte voorjaarsdelicatesse

Lamsrack is lekker luxe vlees dat uitstekend past bij het voorjaar. Hier vind je tips & recepten voor de perfecte bereiding van een lamsrack.

Lamsgehakt
Specials

Lamsgehakt, de lekkerste recepten!

Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!

Een groot stuk vlees? Braad eens een lamsschouder

Durf je het aan om een lekker groot stuk vlees op tafel toveren? Dan moet je misschien eens een lamsschouder klaarmaken. De lamsschouder is bij uitstek geschikt om in zijn geheel te braden. Het vlees van de lamsschouder wordt ook vaak gebruikt om op te binden tot een rollade. Toch is dit stuk van het lam, dat veel smaak heeft, heel geschikt om op veel andere manieren klaar te maken. In de voorbout, de schouder dus, zit meer bindweefsel dan de achterbout. Dit maakt dat het vlees wat taaier is. Lamsschouder is dan ook geschikt om te stoven. Bij de recepten vind je verschillende recepten met lamsschouder. Ga je voor een hele lamsschouder? Liever een tajine of een lekker stoofpotje met een Midden-Oosters tintje? Ook is er het recept van een heerlijke lamsvleespastei voor je.

Lamsschouder
Specials

Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak

Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!

Check het recept of lees de infoDetails

Lamsbout; de achterbout van het lam

Als je het hebt over een lamsbout, dan heb je het over de achterbout van het lam. De achterbout wordt vaak in zijn geheel gebraden. Wil je weten hoe je een hele lamsbout, al dan niet met het been er nog in, klaarmaakt? Kijk dan eens naar het kookschoolartikel over lamsbout.  Je kunt een lamsbout ook in stukjes gesneden gebruiken voor een lekkere stoofschotel als een curry of in een lamspie.

Stoofpot van lamsbout
Stoofschotel

Stoofpot van lamsbout en groenten

Ook met lamsvlees kun je stoven. Een stoofpot van lamsbout, die ook nog eens bomvol groenten zit, is daar een heerlijk voorbeeld van.

Roasted lamb
Vleesgerechten

Roasted lamb; lamsbout als een pronkstuk op tafel

Als je op zoek bent naar een indrukwekkend bbq-gerecht, dan is roasted lamb, geroosterde lamsbout Australische stijl, zeker een aanrader!

zacht gegaarde lamsbout
Vleesgerechten

Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad

Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.

Gemarineerde lamsbout
Vleesgerechten

Gemarineerde lamsbout uit de oven

Gemarineerde lamsbout is een heerlijk feestelijk gerecht, dat weinig werk vraagt, alleen wat voorbereiding. Bijzonder smakelijk met deze marinade.

Vorige Volgende

Lamskotelet en lamsbiefstuk

Behalve de grote stukken lamsvlees zijn er natuurlijk ook de kleinere stukjes ‘snel klaar’ lamsvlees. Die bak je snel rosé en dat betekent dat je daarmee in korte tijd een heerlijk, en feestelijk stukje vlees op tafel tovert. Een lamsbiefstuk is hier een goed voorbeeld van. Dit stukje vlees is bijzonder smaakvol en geserveerd met een zelf gemaakte kruidenboter maak je heel snel een heerlijk vleesgerecht.

Een ander stukje lamsvlees dat heel snel klaar te maken is, zijn de lamskoteletten. Dat zijn de los gesneden ribbetjes van het lamsrack. De Spaanse lamskoteletten rooster je binnen een paar minuutjes in de grillpan. Maar ook van de barbecue zijn ze een feestje.

Lamskoteletten
Specials

Lamskoteletten; zet ze eens vaker op tafel

De lekkerste lamskoteletten? Die maak je natuurlijk zelf. Op de barbecue of in de pan. Lekker Tafelen levert je de inspiratie!

Lamsbiefstuk
Specials

Lamsbiefstuk; het lekkerste stukje van het lam

Lamsbiefstuk, volgens sommigen het beste stuk van het lam! Moeilijk te maken? Nee! Ook jij kunt dat met deze recepten om van te watertanden!

Lamszadel, lamsfilet en lamshaas

Uit de rug van het lam worden heerlijke, malse stukken vlees gesneden. Denk hierbij aan het lamszadel, de lamsfilet en de lamshaasjes. Uit een lamszadel kunnen twee lamsfilets en twee lamshaasjes worden gesneden. Je vindt bij de recepten hoe je een hele lamszadel kunt klaarmaken. Heb je liever iets wat sneller klaar is? Lamshaasjes zijn een heerlijk en snel te bakken stukje vlees, heel geschikt voor een bijzonder etentje. Lamsfilet wordt vaak gebruikt om tot een rollade te binden.

Kruidig gemarineerd lamshaasje
Vleesgerechten

Kruidig gemarineerd lamshaasje; makkelijk, snel & lekker lamsvlees

Met een kruidig gemarineerd lamshaasje ben je verzekerd van een lekker mals stukje vlees. Bak het in de pan of nog lekkerder, op de barbecue!

Lamszadel uit de oven
Vleesgerechten

Lamszadel uit de oven

Maak een lamszadel uit de oven dan heb je geen last van ingewikkeld geknutsel in de keuken. Gewoon basic maar wel puur en goed op smaak.

Vorige Volgende

Nederlands lamsvlees, een echte voorjaarsdelicatesse

Dat lamsvlees een voorjaarsdelicatesse is, betekent dan ook dat vers Nederlands lamsvlees eigenlijk alleen in het voorjaar en in de zomer wordt verkocht. Het is niet zo dat er de rest van het jaar geen lam verkocht wordt. Er wordt namelijk ook volop geïmporteerd uit het buitenland.

Lam, zuiglam of schaap? Wanneer noem je het nu lamsvlees?

Je hebt het over een lam als je het hebt over een schaap dat jonger is dan een jaar.

Lammeren van ongeveer 10 tot 12 weken oud noem je zuiglammeren. Die lammeren zijn alleen door de moeder gezoogd en hebben nog geen gras of ander voedsel gegeten. In het vlees van de lammeren zit nog maar weinig vet en het is lichtroze van kleur. Het vlees is erg mals en de smaak van zuiglam is mild. Het heeft nog niet de typische lamsvleessmaak.

De meeste lammeren worden geslacht als ze 4 à 5 maanden oud zijn. Het vlees wordt dan al wat donkerder van kleur en de smaak wat meer uitgesproken. Het vet van die dieren is nog wit. Bij oudere dieren wordt het vet geler van kleur. Hierdoor kun je lamsvlees onderscheiden van schapenvlees.

Vlees

Vlees

Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.

Tags: LenteVlees
DeelPin4TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

tiramisu
Specials

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!