Lamsvlees – Lamsvlees, en dan in het bijzonder vlees dat afkomstig is uit Nederland, is een echte voorjaarsdelicatesse. Want het voorjaar is natuurlijk de tijd dat er volop lammetjes zijn. Er wordt niet veel lam gegeten in Nederland. Best jammer eigenlijk, want het is wel erg lekker. Voor Lekker Tafelen een reden om je wat meer te vertellen over dit vlees!
Koken met lamsvlees
Lamsvlees wordt veel gegeten in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Veel klassieke Griekse vleesgerechten worden traditioneel gemaakt met lam. Ook in de Turkse keuken wordt veel lamsvlees gebruikt. En vergeet natuurlijk ook Midden-Oosterse klassiekers als shoarma en kebab niet. Toch wordt er niet alleen in de Méditerranée en het Midden-Oosten lamsvlees gegeten. In het Verenigd Koninkrijk wordt er ook meer dan genoeg van gegeten en Britse klassiekers als shepherds pie mag je natuurlijk niet vergeten. Daarnaast wordt er ook in Australië en Nieuw-Zeeland veel lamsvlees gegeten. Het nationale gerecht van Australië is tenslotte Roast Lamb, oftewel geroosterde lamsbout met knoflook en rozemarijn. Zo zie je dat het een heerlijk veelzijdig product is, waarmee je de lekkerste vleesgerechten kunt maken! Overigens is het helemaal niet moeilijk om lamsvlees klaar te maken, en ook met de grote stukken valt dat erg mee.
Recepten met lamsvlees, om je vingers bij af te likken!
Hopelijk ben je geïnspireerd om eens met lamsvlees aan de slag te gaan, als je dat nog niet eerder deed natuurlijk. Natuurlijk vind je hier lekkerste recepten. Van stoofgerechten tot vlees dat sneller klaar is, als lamskoteletten, gehaktballetjes en lamsbiefstuk. En natuurlijk worden ook de grote stukken vlees als lamsbout en lamsschouder niet vergeten. Neem er eens een kijkje tussen, spring op de fiets voor een bezoekje aan de slager en leef je uit in de keuken!
Lamsrack & lamsgehakt
Wil je eens een spectaculair stuk vlees serveren? Denk dan eens aan lamsrack. Dit zijn de ribben van het lam. Eigenlijk de lamskoteletjes, maar als je ze aan elkaar laat zitten noem je het een lamsrack. Als je twee lamsracks klaarmaakt, die even groot zijn, dan kun je die in elkaar schuiven en op een mooie schaal serveren. Daarmee maak je zeker indruk op je gasten. En het leuke is, het klaarmaken van een lamsrack is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zult verwachten.
Wil je wel lamsvlees eten, maar op een wat ‘gewonere’ manier? Met lamsgehakt maak je de lekkerste gerechten. Zoals elke soort gehakt, kun je ook lamsgehakt voor heel veel dingen gebruiken. De smaak is wat meer uitgesproken, maar zeker in mediterrane gerechten komt dit soort gehakt heel goed tot zijn recht. Vlak echter ook de Britse keuken niet uit. Er wordt veel lamsvlees gegeten in het Verenigd Koninkrijk, denk maar aan klassiekers als een Shepherds pie Het recept vind je hieronder. Maar ook dat van een lamsburger, een auberginestoofpotje, een Turkse pide, kebab of een gehaktbrood. Maar je zou ook kunnen overwegen om eens een oerdegelijke Hollandse gehaktbal te maken van lamsvlees!
Lamsrack, een echte voorjaarsdelicatesse
Lamsrack is lekker luxe vlees dat uitstekend past bij het voorjaar. Hier vind je tips & recepten voor de perfecte bereiding van een lamsrack.
Lamsgehakt, de lekkerste recepten!
Lekker Tafelen vertelt je alles over lamsgehakt en natuurlijk delen we ook graag de allerlekkerste recepten met lamsgehakt met jou!
Gemarineerde lamskoteletten van de grill met tomaten
Zet je schrap voor een grillig avontuur met dit recept van gemarineerde lamskoteletten van de grill met tomaten.
Pasta met ragout van lamsvlees
Ligt er nog een restje lamsschouder of lamsbout in je koelkast? Maak er eens een heerlijke pasta met ragout van lamsvlees van!
Lamsschouder
Durf je het aan om een lekker groot stuk vlees op tafel toveren? Dan moet je misschien eens een lamsschouder klaarmaken. De lamsschouder is bij uitstek geschikt om in zijn geheel te braden. Het vlees van de lamsschouder wordt ook vaak gebruikt om op te binden tot een rollade. Toch is dit stuk van het lam, dat veel smaak heeft, heel geschikt om op veel andere manieren klaar te maken. In de voorbout, de schouder dus, zit meer bindweefsel dan de achterbout. Dit maakt dat het vlees wat taaier is. Lamsschouder is dan ook geschikt om te stoven. Bij de recepten vind je verschillende recepten met lamsschouder. Ga je voor een hele lamsschouder? Liever een tajine of een lekker stoofpotje met een Midden-Oosters tintje? Ook is er het recept van een heerlijke lamsvleespastei voor je.
Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak
Lamsschouder is een heerlijk mals stuk vlees van het lam. Het kost even tijd om te bereiden, maar we beloven je dat het de moeite waard is!
Lamsbout
Als je het hebt over een lamsbout, dan heb je het over de achterbout van het lam. De achterbout wordt vaak in zijn geheel gebraden. Wil je weten hoe je een hele lamsbout, al dan niet met het been er nog in, klaarmaakt? Kijk dan eens naar het kookschoolartikel over lamsbout. Je kunt een lamsbout ook in stukjes gesneden gebruiken voor een lekkere stoofschotel als een curry of in een lamspie.
Roasted lamb; lamsbout als een pronkstuk op tafel
Als je op zoek bent naar een indrukwekkend bbq-gerecht, dan is roasted lamb, geroosterde lamsbout Australische stijl, zeker een aanrader!
Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad
Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.
Pastei met wintergroenten en lamsvlees
Feest op tafel? Maak deze pastei met wintergroenten en lamsvlees. Met dit basisrecept voor pastei kun je echt onbeperkt variëren.
Gemarineerde lamsbout uit de oven
Gemarineerde lamsbout is een heerlijk feestelijk gerecht, dat weinig werk vraagt, alleen wat voorbereiding. Bijzonder smakelijk met deze marinade.
Lamskotelet en lamsbiefstuk
Behalve de grote stukken lamsvlees zijn er natuurlijk ook de kleinere stukjes ‘snel klaar’ lamsvlees. Die bak je snel rosé en dat betekent dat je daarmee in korte tijd een heerlijk, en feestelijk stukje vlees op tafel tovert. Een lamsbiefstuk is hier een goed voorbeeld van. Dit stukje vlees is bijzonder smaakvol en geserveerd met een zelf gemaakte kruidenboter maak je heel snel een heerlijk vleesgerecht.
Een ander stukje lamsvlees dat heel snel klaar te maken is, zijn de lamskoteletten, los gesneden ribbetjes van het lamsrack. Onze Spaanse lamskoteletten rooster je binnen een paar minuutjes in de grillpan. Maar ook van de barbecue zijn ze een feestje.
Lamsbiefstuk; het lekkerste stukje van het lam
Lamsbiefstuk, volgens sommigen het beste stuk van het lam! Moeilijk te maken? Nee! Ook jij kunt dat met deze recepten om van te watertanden!
Lamskoteletten; zet ze eens vaker op tafel
De lekkerste lamskoteletten? Die maak je natuurlijk zelf. Op de barbecue of in de pan. Lekker Tafelen levert je de inspiratie!
Lamszadel, lamsfilet en lamshaas
Uit de rug van het lam worden heerlijke, malse stukken vlees gesneden. Denk hierbij aan het lamszadel, de lamsfilet en de lamshaasjes. Uit een lamszadel kunnen twee lamsfilets en twee lamshaasjes worden gesneden. Je vindt bij de recepten hoe je een hele lamszadel kunt klaarmaken. Heb je liever iets wat sneller klaar is? Lamshaasjes zijn een heerlijk en snel te bakken stukje vlees, heel geschikt voor een bijzonder etentje. Lamsfilet wordt vaak gebruikt om tot een rollade te binden.
Kruidig gemarineerd lamshaasje; makkelijk, snel & lekker lamsvlees
Met een kruidig gemarineerd lamshaasje ben je verzekerd van een lekker mals stukje vlees. Bak het in de pan of nog lekkerder, op de barbecue!
Lamszadel uit de oven
Maak een lamszadel uit de oven dan heb je geen last van ingewikkeld geknutsel in de keuken. Gewoon basic maar wel puur en goed op smaak.
Hou je van stoofvlees? Stoof dan eens met lamsvlees!
Lamsvlees is ook bij uitstek geschikt om mee te stoven. Dat wist je misschien nog niet, want in ons land worden vooral de snelle gerechten met lamsgehakt, koteletten, biefstukjes en shoarma gegeten. Maar weet je dan wel dat je met lamsvlees echt de allerlekkerste stoofschotels kunt maken? Lees onze special ‘stoven met lamsvlees’ er maar eens op na!
Stoven met lamsvlees
Zijn stoofpotjes jouw favoriet? Ga dan eens stoven met lamsvlees. Een kruidige curry? of een traditionele Irish stew? We hebben ze allemaal!
Lamscurry; het huis ruikt heerlijk als je dit maakt
Je moet even wat tijd maken voor deze lamscurry, maar dat is het zeker waard, alleen de heerlijke geur laat je al watertanden!
Shoarma van lamsvlees met pitabroodje
Wil je echt genieten van je shoarma van lamsvlees met pitabroodje ? Maak dan de pitabroodjes en de knoflooksaus ook helemaal zelf.
Nederlands lamsvlees, een voorjaarsdelicatesse
Dat lamsvlees een voorjaarsdelicatesse is, betekent dan ook dat vers Nederlands lamsvlees eigenlijk alleen in het voorjaar en in de zomer wordt verkocht. Het is niet zo dat er de rest van het jaar geen lam verkocht wordt. Er wordt namelijk ook volop geïmporteerd uit het buitenland.
Lam, zuiglam of schaap? Wanneer noem je het lamsvlees?
Je hebt het over een lam als je het hebt over een schaap dat jonger is dan een jaar.
Lammeren van ongeveer 10 tot 12 weken oud noem je zuiglammeren. Die lammeren zijn alleen door de moeder gezoogd en hebben nog geen gras of ander voedsel gegeten. In het vlees van de lammeren zit nog maar weinig vet en het is lichtroze van kleur. Het vlees is erg mals en de smaak van zuiglam is mild. Het heeft nog niet de typische lamsvleessmaak.
De meeste lammeren worden geslacht als ze 4 à 5 maanden oud zijn. Het vlees wordt dan al wat donkerder van kleur en de smaak wat meer uitgesproken. Het vet van die dieren is nog wit. Bij oudere dieren wordt het vet geler van kleur. Hierdoor kun je lamsvlees onderscheiden van schapenvlees.
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.