Milkshake, vier het zonnetje uitbundig – Mooi weer geeft direct een vakantiesfeer; je zit lekker buiten op je terras te genieten van het zonnetje. Nu nog een lekkere koele milkshake. Helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken en bovendien krijg je ook nog eens een berg vitaminen binnen omdat er in zelfgemaakte fruitshakes vóóral lekker vers fruit gaat in plaats van kant-en-klare fruitsiroop die barst van de suiker.
Een milkshake of een smoothie?
Wist je trouwens het verschil tussen een smoothie en een milkshake? In een milkshake zit altijd ijs en een melkproduct, in een smoothie zit groente en/of fruit en soms ook een melkproduct; vaak is dat dan yoghurt. Smoothies kunnen zowel zoet als hartig zijn met bijvoorbeeld spinazie of rode bietjes.
Ananas- en kiwi shakes worden snel bitter
Milkshakes kun je maken van bijna alle soorten vers fruit, maar met verse ananas en kiwi moet je oppassen. Ze bevatten een enzym dat de eiwitten afbreekt en de smaak van de milkshake bitter maakt. Zuivel en dit enzym gaan niet samen. Als je de shake direct opdrinkt, zul je het waarschijnlijk niet merken, maar laat je hem een poosje staan dan wordt de milkshake bitter, wat natuurlijk zonde is. Wil je echt graag een milkshake met ananas of kiwi? Neem dan fruit uit blik of kook het fruit een paar minuten in een scheutje water met citroensap en laat dit weer afkoelen voor gebruik.
Coole milkshakes
Zorg er bij het maken van je milkshake voor dat de melk en de glazen goed koud zijn om een lekker koele shake te krijgen. Zet de glazen desnoods een tijdje in de vriezer. Pureer eerst het fruit met een klein beetje sap of melk zodat de shake mooi glad wordt. Neem hiervoor altijd goed rijp fruit want als het fruit nog een beetje hard is krijg je korreltjes in de milkshake en dat maakt het mondgevoel minder prettig. Voeg je yoghurt toe? Doe dit dan op het laatste moment en blender kort, want yoghurt wordt erg vloeibaar (dun) door het blenderen. De shake’s en smoothie’s zijn op twee manieren te maken, in een smalle hoge beker met een staafmixer of met de blender; het is maar net wat je in huis hebt.
Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer
Het lekkerste zacht fruit koop je in het seizoen. Aardbeien, bramen, frambozen en bessen zijn zomer, geniet van hun smaken en kleuren.
Aardbeien milkshake
- 250 gram aardbeien
- sap ½ citroen
- 200 gram ijskoude melk
- 250 gram room of aardbeien ijs
Neem 2 mooie aardbeien en leg ze opzij. Haal van de rest het kroontje en blender die samen met het citroensap tot een egale emulsie. Zet de machine uit en voeg er het ijs en de melk aan toe en blender tot het ijs goed vermengd is. Verdeel je milkshake over 2 glazen. Snijdt de 2 achtergehouden aardbeien van onder in en steek ze op de rand van je glazen, steek er een rietje in.
Aardbeien recepten – De allerlekkerste met Hollandse aardbeien
Op veel bewerkte producten prijkt een foto van aardbeien maar het smaakt er niet naar. Met deze aardbeien recepten proef je ze wel.
Banaan limoen milkshake
- 2 bananen
- sap van 1 limoen
- 200 gram ijskoude melk
- 250 gram roomijs
Haal de schil van de bananen en breek ze in stukken, blender ze met het limoensap tot een egale emulsie. Zet de machine uit , voeg de melk en het ijs toe en blender tot het ijs goed vermengd is. Verdeel je milkshake over 2 glazen en versier eventueel met een schijfje meloen en zet er een rietje in.
Banaan; zo gebruik je die van ontbijt tot dessert
Waarschijnlijk was het eerste hapje in je leven geprakte banaan. Zullen we doorgaan? Ontdek hier de allerlekkerste recepten met banaan.
Mango milkshake met yoghurt
- 1 mango
- sap van ½ citroen
- 100 gram ijskoude melk
- 150 gram volle yoghurt
- 200 gram roomijs
Schil de mango en snijdt hem in stukken, blender mango met citroensap tot een egale emulsie. Stop de machine en voeg er de melk en het roomijs aan toe. Blender tot het ijs goed vermengd is. Zet de machine stop en voeg er de yoghurt aan toe, blender kort door. Verdeel de milkshake over 2 glazen en steek er een rietje in.
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Chocolade milkshake
- 100 gram slagroom
- 100 gram pure chocolade
- 200 gram ijskoude melk
- 250 gram roomijs
Breng de slagroom aan de kook en schenk het over de in stukjes gebroken chocolade, roer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe alles samen in de blender en laat het draaien tot het een egale emulsie is. Verdeel de milkshake over 2 glazen en steek er een rietje in.
Mokka milkshake
- 200 gram ijskoude sterke koffie
- 100 gram ijskoude melk
- 350 gram roomijs
- eventueel een scheutje koffie likeur, kamarula of een ander lekker likeurtje
Doe alles samen in de blender en laat de machine draaien tot het ijs er goed doorheen zit. Verdeel over 2 glazen en steek er rietjes in.