Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Ravioli, een goed gevulde pasta

door
in Specials
0
Ravioli - zelfgemaakte

Ravioli is een gevulde pasta die van origine een vierkante vorm heeft, maar tegenwoordig in verschillende vormen terug te vinden is. Met de vulling kun je eindeloos variëren, vaak wordt er een combinatie van groente zoals spinazie of pompoen gebruikt met een zachte, romige kaas bijvoorbeeld ricotta of geitenkaas. Maar ook paddenstoelen, zeevruchten en verschillende soorten ham of gehakt worden vaak gebruikt. Eigenlijk kun je je eigen culinaire creativiteit helemaal laten gaan bij het bedenken van een vulling of kijk voor wat ideetjes gerust tussen onze recepten. Zorg in ieder geval dat een vulling niet te nat en niet te grof is.

Zelf ravioli maken

Zelf maken is niet heel moeilijk het vraagt alleen wat tijd. Ga er eens zelf mee aan de slag. Het is echt makkelijker dan je denkt en als je eenmaal de smaak te pakken hebt, ga je vanzelf experimenteren met vullingen.

Een stukje geschiedenis

Het begin van de ravioli ligt toch wel in China, de wonton hapjes zijn echt de voorloper. Eenmaal in Italië kreeg dit gevulde pastadeeg al snel de naam ravioli. Waar deze naam zijn oorsprong vindt, daar is toch wel discussie over. Velen nemen aan dat het woord komt van het werkwoord “riavvolgere” wat zoiets betekent als inpakken, toch zijn er ook geluiden dat de naam een vernoeming is naar een gerenommeerde chef-kok uit de 13e eeuw die deze naam zou dragen.

Wanneer is de ravioli naar Italië gekomen?

Deze eer zou uit gaan naar Marco Polo die, na 17 jaar in dienst te zijn geweest bij Koeblai Khan, in 1295 terug keerde naar Italië. Toch spreken recente archeologische ontdekkingen dit weer tegen, er zouden voorbeelden van vierkante ravioli zijn ontdekt die stammen uit de 9e eeuw. Het recept zou tijdens de Arabische veroveringen van Sicilië ( Via China naar Arabië) naar Italië gebracht zijn. Net als de Chinezen, dienden de Italianen de deegkussentjes op, in bouillon of met een saus op basis van olie. Tomaten werden pas veel later aan de maaltijd toegevoegd.

Ravioli

Verschillende vormen en met verschillende vullingen

In de 14e eeuw begonnen allerlei vormen en soorten gevulde pasta overal in Italië te verschijnen. Elke regio zou ze vullen met lokale, specifieke ingrediënten. Enkele van die regionale specialiteiten zijn:

Ravioli soorten

Creatieve koks die werkten voor de rijke Italiaanse familie’s bedachten steeds andere vormen in plaats van de standaard vierkante vorm, waardoor agnolotti, cappelletti, tortelli, tortellini, tortelloni en tal van andere vormen van gevulde pasta zijn ontstaan. Omdat de pasta betaalbaar was voor bijna alle economische klassen, groeide de populariteit van de ravioli aanzienlijk tijdens de middeleeuwen.

Zoete variant

Een verrassing op het gebied van ravioli is tegenwoordig de zoete variant  ook wel dessertravioli genoemd. Gevuld met verkruimelde koekjes, chocolade, mascarpone, bessen, marmelade, noten en / of zoete specerijen zoals kaneel, anijs, gember en kardemom. Terwijl koken in bouillon of water de gebruikelijke bereidingswijze van ravioli is, wordt de zoete variant vaak gefrituurd of gebakken in de oven.

Ravioli recepten

grote ravioli met gerookte zalm
Voorgerecht

Grote ravioli met gerookte zalm

Ga de uitdaging aan en maak zelf grote ravioli met gerookte zalm. Door de pasta zelf te vullen creëer je een uniek en smakelijk voorgerecht.

Ravioli met een vulling van zoete aardappel
Hoofdgerecht

Ravioli met een vulling van zoete aardappel

Laat de liefde van het bord spatten met ravioli met een vulling van zoete aardappel. Zelfgemaakte ravioli dus met een verrassende vulling.

Zelfgemaakte ravioli met een vulling van garnalen en een vulling met spinazie
Pastagerechten

Zelfgemaakte ravioli met een vulling van garnalen en een vulling met spinazie

Een stap voor stap omschrijving voor zelfgemaakte ravioli met een vulling van garnalen en een vulling van spinazie. Met dit recept kan het niet mislukken.

Pastapakketjes met asperges
Pastagerechten

Homemade fagotinni; Pastapakketjes gevuld met groene asperges

Fagotinni betekent niks meer en niks minder als bundeltje of pakketje. In dit recept vul ik mijn pastapakketjes met groene asperges. Heerlijk!

DeelPin101TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief