Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ravioli, een goed gevulde pasta

Stap voor stap zelf ravioli maken, hier vind je de instructies en uiteraard een aantal heerlijke recepten om de ravioli te vullen.

2 1.748

Ravioli is een gevulde pasta, die van origine een vierkante vorm heeft maar tegenwoordig in allerlei verschillende vormen terug te vinden is. Met de vulling kun je eindeloos variëren, vaak wordt er een combinatie van groente zoals spinazie of pompoen gebruikt met een zachte, romige kaas bijvoorbeeld ricotta of geitenkaas.  Maar ook paddenstoelen, zeevruchten en verschillende soorten ham of gehakt worden vaak gebruikt. Eigenlijk kun je je eigen culinaire creativiteit helemaal los laten gaan bij het bedenken van een vulling of kijk voor wat ideetjes gerust tussen onze recepten. Zorg in ieder geval dat een vulling niet te nat en niet te grof is.

Zelf ravioli maken

Zelf maken is niet heel moeilijk het vraagt alleen wat tijd. Bekijk onze uitgebreide stap-voor-stap instructie en ga er zelf mee aan de slag. Het is echt makkelijker dan je denkt en als je eenmaal de smaak te pakken hebt ga je vanzelf experimenteren met vullingen.

Een stukje geschiedenis

Het begin van de ravioli ligt toch wel in China, de wonton hapjes zijn echt de voorloper. Eenmaal in Italië kreeg dit gevulde pastadeeg al snel de naam ravioli. Waar deze naam zijn oorsprong vind, daar is toch wel discussie over. Velen nemen aan dat het woord komt van het werkwoord “riavvolgere” wat zoiets betekend als inpakken, toch zijn er ook geluiden dat de naam een vernoeming is naar een gerenommeerde chef-kok uit de 13e eeuw die deze naam zou dragen.

Wanneer is de ravioli naar Italië gekomen?

Deze eer zou uit gaan naar Marco Polo die, na 17 jaar in dienst te zijn geweest bij  Koeblai Khan, in 1295 terug keerde naar Italië. Toch spreken recente archeologische ontdekkingen dit weer tegen, er zouden voorbeelden van vierkante ravioli zijn ontdekt die stammen uit de 9e eeuw. Het recept zou tijdens de Arabische veroveringen van Sicilië ( Via China naar Arabië) naar Italië gebracht zijn. Net als de Chinezen, dienden de Italianen de deegkussentjes op, in bouillon of met een saus op basis van olie. Tomaten werden pas veel later aan de maaltijd toegevoegd.


Ravioli

Verschillende vormen en met verschillende vullingen

In de 14e eeuw begonnen allerlei vormen en soorten gevulde pasta overal in Italië te verschijnen. Elke regio zou ze vullen met lokale, specifieke ingrediënten. Enkele van die regionale specialiteiten zijn:

Ravioli soorten

Creatieve koks die werkten voor de rijke Italiaanse familie’s bedachten steeds andere vormen in plaats van de standaard vierkante vorm, waardoor agnolotti, cappelletti, tortelli, tortellini, tortelloni en tal van andere vormen van gevulde pasta zijn ontstaan. Omdat de pasta betaalbaar was voor bijna alle economische klassen, groeide de populariteit van de ravioli aanzienlijk tijdens de Middeleeuwen.

Zoete variant

Een verrassing op het gebied van ravioli is tegenwoordig de zoete variant  ook wel dessertravioli genoemd. Gevuld met verkruimelde koekjes, chocolade, mascarpone, bessen, marmelade, noten en / of zoete specerijen zoals kaneel, anijs, gember en kardemom. Terwijl koken in bouillon of water de gebruikelijke bereidingswijze van ravioli is, wordt de zoete variant vaak gefrituurd of gebakken in de oven.

Ravioli recepten

Ravioli recepten

1 van 2

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
  1. vermeulen albert zegt

    ja ik ga het uit proberen !

    1. Samantha zegt

      Zeker doen hoor Albert want zelfgemaakte ravioli is zooooo lekker ?.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer