• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Ravioli, een goed gevulde pasta

door Samantha
in Specials
0
0
Ravioli - zelfgemaakte

Ravioli is een gevulde pasta die van origine een vierkante vorm heeft maar tegenwoordig in allerlei verschillende vormen terug te vinden is. Met de vulling kun je eindeloos variëren, vaak wordt er een combinatie van groente zoals spinazie of pompoen gebruikt met een zachte, romige kaas bijvoorbeeld ricotta of geitenkaas. Maar ook paddenstoelen, zeevruchten en verschillende soorten ham of gehakt worden vaak gebruikt. Eigenlijk kun je je eigen culinaire creativiteit helemaal laten gaan bij het bedenken van een vulling of kijk voor wat ideetjes gerust tussen onze recepten. Zorg in ieder geval dat een vulling niet te nat en niet te grof is.

Zelf ravioli maken

Zelf maken is niet heel moeilijk het vraagt alleen wat tijd. Bekijk onze uitgebreide stap-voor-stap instructie en ga er zelf mee aan de slag. Het is echt makkelijker dan je denkt en als je eenmaal de smaak te pakken hebt ga je vanzelf experimenteren met vullingen.

Een stukje geschiedenis

Het begin van de ravioli ligt toch wel in China, de wonton hapjes zijn echt de voorloper. Eenmaal in Italië kreeg dit gevulde pastadeeg al snel de naam ravioli. Waar deze naam zijn oorsprong vind, daar is toch wel discussie over. Velen nemen aan dat het woord komt van het werkwoord “riavvolgere” wat zoiets betekent als inpakken, toch zijn er ook geluiden dat de naam een vernoeming is naar een gerenommeerde chef-kok uit de 13e eeuw die deze naam zou dragen.

Wanneer is de ravioli naar Italië gekomen?

Deze eer zou uit gaan naar Marco Polo die, na 17 jaar in dienst te zijn geweest bij Koeblai Khan, in 1295 terug keerde naar Italië. Toch spreken recente archeologische ontdekkingen dit weer tegen, er zouden voorbeelden van vierkante ravioli zijn ontdekt die stammen uit de 9e eeuw. Het recept zou tijdens de Arabische veroveringen van Sicilië ( Via China naar Arabië) naar Italië gebracht zijn. Net als de Chinezen, dienden de Italianen de deegkussentjes op, in bouillon of met een saus op basis van olie. Tomaten werden pas veel later aan de maaltijd toegevoegd.

Ravioli

Verschillende vormen en met verschillende vullingen

In de 14e eeuw begonnen allerlei vormen en soorten gevulde pasta overal in Italië te verschijnen. Elke regio zou ze vullen met lokale, specifieke ingrediënten. Enkele van die regionale specialiteiten zijn:

Ravioli soorten

Creatieve koks die werkten voor de rijke Italiaanse familie’s bedachten steeds andere vormen in plaats van de standaard vierkante vorm, waardoor agnolotti, cappelletti, tortelli, tortellini, tortelloni en tal van andere vormen van gevulde pasta zijn ontstaan. Omdat de pasta betaalbaar was voor bijna alle economische klassen, groeide de populariteit van de ravioli aanzienlijk tijdens de Middeleeuwen.

Zoete variant

Een verrassing op het gebied van ravioli is tegenwoordig de zoete variant  ook wel dessertravioli genoemd. Gevuld met verkruimelde koekjes, chocolade, mascarpone, bessen, marmelade, noten en / of zoete specerijen zoals kaneel, anijs, gember en kardemom. Terwijl koken in bouillon of water de gebruikelijke bereidingswijze van ravioli is, wordt de zoete variant vaak gefrituurd of gebakken in de oven.

Ravioli recepten

grote ravioli met gerookte zalm
Voorgerecht

Grote ravioli met gerookte zalm

Ga de uitdaging aan en maak zelf grote ravioli met gerookte zalm. Door de pasta zelf te vullen creëer je een uniek en smakelijk voorgerecht.

Ravioli met een vulling van zoete aardappel
Pastagerechten

Ravioli met een vulling van zoete aardappel

Laat de liefde van het bord spatten met ravioli met een vulling van zoete aardappel. Zelfgemaakte ravioli dus met een verrassende vulling.

Pastapakketjes met asperges
Pastagerechten

Homemade fagotinni; Pastapakketjes gevuld met groene asperges

Fagotinni betekent niks meer en niks minder als bundeltje of pakketje. In dit recept vul ik mijn pastapakketjes met groene asperges. Heerlijk!

ravioli met ricotta
Pastagerechten

Ravioli met ricotta en spinazie (of snijbiet)

Het leuke van ravioli is dat je deze in ieder seizoen een andere vulling kan geven. Een ravioli met ricotta en spinazie past natuurlijk bij het voorjaar.

DeelPin101Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen